Vijf verkoelende producten voor je hond

Nu de zomer weer in volle gang is, voelen niet alleen mensen de hitte, maar hebben ook honden bescherming nodig tegen het warme weer. Stel je voor dat je de hele zomer een bontjas draagt! Gelukkig hebben we wat tips om voor verkoeling van uw hond.
verkoeling hond
Volgens ons raken honden oververhit als ze uitgedroogd zijn of aan hete temperaturen worden blootgesteld, met het risico op een hitteberoerte. Minstens één keer per uur water aanbieden en koel water om in te waden kan helpen om de lichaamstemperatuur van uw hond aangenaam te houden.

De kenmerken van een oververhitte hond

Oververhitting is voor niemand goed en dus ook niet voor je hond. Hierom bespreken we de kenmerken van een oververhitte hond, zodat jij ook kan herkennen wanneer je hond oververhit is. De kenmerken zijn:

  • Hartslag is hoog
  • Je hond heeft moeite met ademen
  • Je hond heeft een rode tong of rood tandvlees
  • Je hond kwijlt of hijgt veel
  • Je hond gedraagt zich angstig, sloom of verward
  • Hyperventilatie

Deze signalen betekenen niks goeds en je kan het beste even langs de dierenarts gaan. Oververhitting kan namelijk heel gevaarlijk zijn voor je hond. Nu je de kenmerken weet kan je je hond goed in de gaten houden tijdens de warme maanden. Maar om oververhitting te voorkomen bespreken we de vijf producten die helpen met verkoeling.

Beste verkoelingsproducten voor honden

Natuurlijk zijn er tal van ingenieuze producten voor huisdieren om uw hond koel te houden. Van koelvesten tot zwembaden voor huisdieren, wij hebben de beste koelproducten voor honden op een rijtje gezet.

Hondenzwembad

hondenzwembad
Wij vinden het heerlijk om te gaan zwemmen in het koude water tijdens de warme maanden. Je hond vindt dit vast ook en daarom raden wij ook een hondenzwembad aan. Van koelingsproducten is het hondenzwembad een van de beste opties om ervoor te zorgen dat je hond lekker koel blijft. Het materiaal van hondenzwembaden is er speciaal voor gemaakt dat een hond er niet zomaar doorheen kan bijten of krabben. Zo gaat het badje niet snel kapot. Er zit bijvoorbeeld geen lucht in. Je kunt het badje makkelijk met water vullen en dan kan je hond de hele dag lekker spelen en afkoelen in het badje. Voor grotere of meerdere honden heb je ook grote hondenzwembaden, zie hiervoor ons artikel top 4 grote hondenzwembaden. Een laatste advies: kom niet te dicht bij het zwembad, je hond kan namelijk enthousiast worden en je helemaal nat maken.

Hondenkoelmat

beste koelmat voor honden
Een andere optie om je hond makkelijk te verkoelen is een koelmat voor honden. Door de speciale gel in de hondenkoelmat, werkt de mat heerlijk verkoelend. De gel wordt vaak zo’n 5 tot 15 graden koeler dan de temperatuur van de omgeving. Het is een fijne en makkelijke manier om je hond te verkoelen. De gel werkt op druk en als je hond op de mat gaat liggen, gaat de mat meteen koelen. De gel werkt dus meteen en altijd en je hoeft dus alleen maar de mat op een goede plek neer te leggen. Je hebt geen water of iets dergelijks nodig. Je kunt de mat overal neerleggen, dus zowel binnen als buiten. Als je graag een goede koelmat wil, dan kunnen we je helpen met kiezen met onze complete hondenkoelmat keuzegids. Hierin staan veel goede opties.

koelhalsband voor honden

koelhalsband hond
Als je graag met je hond gaat wandelen, is een koelhalsband voor honden een goede optie. Een halsband is klein en makkelijk mee te nemen. Het is daarom ook het koelingsproduct met de meeste flexibiliteit. De koelband gaat werken doordat je de band in koud water legt en de kristallen in de band gaat werken. Hierdoor werkt de halsband verkoelend voor je hond. Voordat je gaat wandelen met je hond, leg de halsband even in koud water en doe hem daarna bij je hond om. Je hond zal de hele wandelen verkoeld worden. In ons artikel voor de beste koelhalsbanden kun je de vier beste opties vinden.

Hondenfontein

drinkfontein hond
Goed en genoeg drinken met warm weer is heel belangrijk. Voor je hond maak je dit nog leuker door er een spelletje van te maken. Met een drinkfontein voor honden kan je hond drinken wanneer hij wil en dit zorgt ook voor verkoeling. De fontein sluit je makkelijk aan een kraan aan en zo kan je hond de hele dag drinken van het koele water. De fontein is vaak echt een kleine straal, en niet een hoge waterstraal. In deze video kun je zien hoe de fontein werkt: https://www.youtube.com/watch?v=pHInOE96foI

Verkoelend hondenharnas

Honden Harnas Anti Trek - Honden Tuigje - Reflecterend Hondenharnas - Verstelbaar Hondenharnas - Zwart - Maat XL - 71 - 92 cm
Een hondenharnas kan ook verkoelend werken en kan eigenlijk gezien worden als de grote versie van een koelhalsband voor honden. Door de ademende stof is het harnas die je makkelijk bij je hond aantrekt heerlijk verkoelend. Net zoals bij de koelhalsband, stop je het harnas een tijdje in koud water en doe je het daarna makkelijk bij je hond om voor verkoeling. De ademende stof is op zichzelf al verkoelend en zorgt ervoor dat je hond niet veel gaat zweten en samen met de verkoeling is dit harnas heerlijk koel voor je hond. De meeste hondenharnassen verkoelen zelfs tot ongeveer 3 uur lang! Dit is erg lang dus en je kan makkelijk een stuk gaan wandelen met je hond.

Tips om uw hond af te koelen op een warme zomerdag

1. Zoek wat schaduw

Hoe kunt u zijn persoonlijke ruimte afkoelen? Ik adviseer een buitenthermometer in de schaduw om u te helpen de meest comfortabele plek voor uw hond te vinden. Hoewel een grote boom misschien niet beschikbaar is, is er zelfs op een klein terras ruimte voor een canvas overkapping. Inklapbare schaduwtenten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in huis- en tuinwinkels en kunnen naar behoefte worden opgevouwen en uitgevouwen.

2. Neem een duik, maar wees voorzichtig

Als u het geluk hebt dat u een zwembad hebt of in de buurt van een meer bent, komt u waarschijnlijk in de verleiding om er met uw hond in te springen. Dat lijkt een logische optie als uw hond het onaangenaam warm heeft, maar wees voorzichtig. Als uw hond echt heet is of grenst aan een hitteberoerte, kan het de dingen alleen maar erger maken. Als u de huid- en oppervlaktetemperatuur van uw hond te abrupt verlaagt, kunnen de inwendige organen verder opwarmen, waardoor de oververhitting van de kern van het lichaam verergert.

In plaats daarvan moet u erkennen dat de voeten van uw hond helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en hem langzaam het water in laten gaan. Laat hem een tijdje met alleen zijn voeten in het koude water staan; idealiter controleert u zijn temperatuur met een thermometer. Rectale temperaturen die dalen tot 103F zijn een goed punt om te stoppen met het agressief koelen van uw huisdier.

Als u geen toegang hebt tot een zwembad of meer, kan een klein kinderbadje worden geplaatst, zelfs op een klein terras, zodat uw hond gewoon in het water kan staan. Vergeet niet dat de voetkussentjes van honden een van de manieren zijn waarop ze warmte kunnen afvoeren (het is ook een van de weinige plaatsen waar ze zweten).

3. Creëer een briesje

Een briesje kan de zomerhitte veel draaglijker maken en door simpelweg een raam- of winkelventilator op het terras te plaatsen, creëert u een heerlijk briesje voor uw hond. Misschien wilt u er ook wel een voor uzelf! Het briesje of de ventilator helpt vooral bij de afkoeling door verdamping. Helaas, aangezien honden niet veel transpireren, moet u deze verdamping simuleren.

4. Probeer wat nevel

Het gebruik van een tuinslang om uw hond nat te maken helpt uiteraard, maar het verspilt veel water, en sommige honden zijn bang voor de slang of kunnen zelfs gewond raken door de druk. Gebruik in plaats daarvan een vernevelaar die u op de waterleiding aansluit en een zeer fijne (en verkoelende) waternevel verspreidt over een gebied van enkele vierkante meters tot een groot terras. Deze nevelaars zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten en hoeven niet duur te zijn. Op veel plaatsen zijn ook kleine spuitbussen te koop, sommige met een kleine ventilator. Ze zijn ideaal voor het koelen van uw huisdier en uzelf.

5. Hond afkoelen met natte handdoek

Het gebruik van een handdoek of een badhanddoek die vochtig is gemaakt en in de vriezer is bewaard, is een geweldig hulpmiddel om af te koelen. Een zak bevroren erwten kan worden gebruikt als een ijszak om het hoofd van uw hond te koelen, of geplaatst op de nek of lies waar sommige grote bloedvaten wonen .

6. IJs dat drankje

Op een warme dag neemt u een koel drankje. Denkt u niet dat uw hond dat ook zou willen? Houd gewoon hun water vers en koel het door het vaak bij te vullen. U kunt ijs in de waterbak doen om de temperatuur te helpen verlagen.

7. Maak ijslolly’s en ijspegels

Mijn eigen ervaring is dat honden graag een ijslolly of een bevroren sapje lusten. Als uw hond niet van fruitsmaken houdt, kunt u overwegen om ijslolly’s te maken met gewoon water en een vleugje runderbouillon. Niet mijn favoriet, maar uw hond kan ze heerlijk vinden.

8. Neem altijd water mee

Zorg ervoor dat u altijd voldoende water voor uw hond bij u heeft als u van huis gaat. Een kwart fles water kan gemakkelijk worden ingevroren en koel worden gehouden in een geïsoleerde zak.