Vijf verkoelende producten voor je hond


Elk jaar lijkt het warmer te worden in de zomer. Voor ons is het al heel warm, dus voor je hond is het al helemaal warm en dit kan vervelend zijn. In dit artikel worden vijf manieren onder elkaar gezet die je hond verkoeling geven. Ten eerste bespreken we hoe je kunt herkennen dat je hond oververhit is geraakt en daarna beschrijven we de vijf opties voor verkoeling om je hond makkelijk en snel koel te krijgen.
verkoeling hond

De kenmerken van een oververhitte hond

Oververhitting is voor niemand goed en dus ook niet voor je hond. Hierom bespreken we de kenmerken van een oververhitte hond, zodat jij ook kan herkennen wanneer je hond oververhit is. De kenmerken zijn:

  • Hartslag is hoog
  • Je hond heeft moeite met ademen
  • Je hond heeft een rode tong of rood tandvlees
  • Je hond kwijlt of hijgt veel
  • Je hond gedraagt zich angstig, sloom of verward
  • Hyperventilatie

Deze signalen betekenen niks goeds en je kan het beste even langs de dierenarts gaan. Oververhitting kan namelijk heel gevaarlijk zijn voor je hond. Nu je de kenmerken weet kan je je hond goed in de gaten houden tijdens de warme maanden. Maar om oververhitting te voorkomen bespreken we de vijf producten die helpen met verkoeling.

De vijf beste verkoelingsproducten voor je hond

Als wij het warm hebben, kunnen wij onszelf makkelijk verkoelen. Honden kunnen dit niet en hierdoor mogen wij ze wel helpen. Dat kan met de vijf producten die we hieronder bespreken. Hiermee kan je zorgen dat jij en je hond een fijne verkoelende zomer hebben.

Hondenzwembad

hondenzwembad
Wij vinden het heerlijk om te gaan zwemmen in het koude water tijdens de warme maanden. Je hond vindt dit vast ook en daarom raden wij ook een hondenzwembad aan. Van koelingsproducten is het hondenzwembad een van de beste opties om ervoor te zorgen dat je hond lekker koel blijft. Het materiaal van hondenzwembaden is er speciaal voor gemaakt dat een hond er niet zomaar doorheen kan bijten of krabben. Zo gaat het badje niet snel kapot. Er zit bijvoorbeeld geen lucht in. Je kunt het badje makkelijk met water vullen en dan kan je hond de hele dag lekker spelen en afkoelen in het badje. Voor grotere of meerdere honden heb je ook grote hondenzwembaden, zie hiervoor ons artikel top 4 grote hondenzwembaden. Een laatste advies: kom niet te dicht bij het zwembad, je hond kan namelijk enthousiast worden en je helemaal nat maken.

Hondenkoelmat

beste koelmat voor honden
Een andere optie om je hond makkelijk te verkoelen is een koelmat voor honden. Door de speciale gel in de hondenkoelmat, werkt de mat heerlijk verkoelend. De gel wordt vaak zo’n 5 tot 15 graden koeler dan de temperatuur van de omgeving. Het is een fijne en makkelijke manier om je hond te verkoelen. De gel werkt op druk en als je hond op de mat gaat liggen, gaat de mat meteen koelen. De gel werkt dus meteen en altijd en je hoeft dus alleen maar de mat op een goede plek neer te leggen. Je hebt geen water of iets dergelijks nodig. Je kunt de mat overal neerleggen, dus zowel binnen als buiten. Als je graag een goede koelmat wil, dan kunnen we je helpen met kiezen met onze complete hondenkoelmat keuzegids. Hierin staan veel goede opties.

koelhalsband voor honden

koelhalsband hond
Als je graag met je hond gaat wandelen, is een koelhalsband voor honden een goede optie. Een halsband is klein en makkelijk mee te nemen. Het is daarom ook het koelingsproduct met de meeste flexibiliteit. De koelband gaat werken doordat je de band in koud water legt en de kristallen in de band gaat werken. Hierdoor werkt de halsband verkoelend voor je hond. Voordat je gaat wandelen met je hond, leg de halsband even in koud water en doe hem daarna bij je hond om. Je hond zal de hele wandelen verkoeld worden. In ons artikel voor de beste koelhalsbanden kun je de vier beste opties vinden.

Hondenfontein

drinkfontein hond
Goed en genoeg drinken met warm weer is heel belangrijk. Voor je hond maak je dit nog leuker door er een spelletje van te maken. Met een drinkfontein voor honden kan je hond drinken wanneer hij wil en dit zorgt ook voor verkoeling. De fontein sluit je makkelijk aan een kraan aan en zo kan je hond de hele dag drinken van het koele water. De fontein is vaak echt een kleine straal, en niet een hoge waterstraal. In deze video kun je zien hoe de fontein werkt: https://www.youtube.com/watch?v=pHInOE96foI

Verkoelend hondenharnas

Honden Harnas Anti Trek - Honden Tuigje - Reflecterend Hondenharnas - Verstelbaar Hondenharnas - Zwart - Maat XL - 71 - 92 cm
Een hondenharnas kan ook verkoelend werken en kan eigenlijk gezien worden als de grote versie van een koelhalsband voor honden. Door de ademende stof is het harnas die je makkelijk bij je hond aantrekt heerlijk verkoelend. Net zoals bij de koelhalsband, stop je het harnas een tijdje in koud water en doe je het daarna makkelijk bij je hond om voor verkoeling. De ademende stof is op zichzelf al verkoelend en zorgt ervoor dat je hond niet veel gaat zweten en samen met de verkoeling is dit harnas heerlijk koel voor je hond. De meeste hondenharnassen verkoelen zelfs tot ongeveer 3 uur lang! Dit is erg lang dus en je kan makkelijk een stuk gaan wandelen met je hond.

Nog meer advies voor het verkoelen van je hond

Naast de vijf producten die we hebben besproken voor verkoeling van je hond, hebben we nog extra advies voor het verkoelen van je hond.

Een natte handdoek is heerlijk verkoelend voor je hond

Een lekkere natte handdoek die je in koud water hebt gelegd wordt ook lekker koud en kan dus ook verkoelend zijn voor je hond. Helaas wordt zo’n handdoek wel sneller warm

Als je gaat wandelen kun je het beste een opvouwbare of lichte drinkbak meenemen

Zoals eerder werd beschreven is genoeg blijven drinken belangrijk bij warm weer en daarmee goed voor de verkoeling van je hond. Als je tijdens het wandelen een opvouwbare of lichte drinkbak bij hebt die je kan vullen met koel water dan kan je hond lekker drinken tijdens de warme wandeling.

Vroeg in de ochtend of in de avond is het buiten het koelst, probeer vooral dan met je hond te wandelen

In de avond of vroege ochtend is het, het koudst buiten tijdens de zomermaanden. Ga vooral dan wandelen of spelen met je hond, dan hangt de zon niet zo in zijn of haar nek.

Asfalt wordt heet tijdens warme maanden, ga niet met je hond op asfalt wandelen

Wij vinden het zonder schoenen ook niet fijn om op warm asfalt of warm zand te lopen, dus je hond ook niet. Na een paar uur staat de warme zon al lang op het asfalt en zal het heel heet zijn. Hieraan kan je hond zijn poten verbranden. Vermijd dus het asfalt tijdens het wandelen met je hond.

Recent Content