Waarom mandarijnen eten een goede snack zijn voor honden?

Vooral in de winter zijn mandarijnen een zeer populaire snack voor ons mensen, omdat ze veel vitaminen bevatten, lekker zijn en bijna altijd verkrijgbaar zijn. Als u een mandarijn pelt, kijkt uw hond u verlangend aan en smeekt met zijn hondenogen om ook een stukje van de mandarijn te mogen eten. Maar u weet niet zeker of de mandarijn wel zo gezond is voor uw hond? In onze gids artikel zul je erachter komen:
mandarijn voor hond

  • Welke ingrediënten maken mandarijn zo gezond?
  • Is het zuur dat erin zit gevaarlijk voor mijn hond?
  • Hoeveel mandarijn mag ik mijn hond voeren?

Welke ingrediënten maken mandarijnen zo gezond?

Mandarijnen bevatten veel waardevolle ingrediënten. Ze zijn onder andere rijk aan vitamine A, wat een positief effect heeft op de huid en de ogen. Ze bevatten ook mineralen, zoals kalium, calcium en magnesium. Hoewel de mandarijn tot de citrusvruchten behoort, is het vitamine C-gehalte ervan lager dan dat van ananas e.d., maar toch doeltreffend met ongeveer 30 mg per 100 g. De witte vruchtschillen van de mandarijn zijn bijzonder gezond voor uw hond. Ze bevatten pectines die het cholesterolgehalte van uw hond kunnen verlagen. Door hun hoge watergehalte bevatten mandarijnen weinig calorieën. Dit maakt mandarijnen een gezonde snack voor uw hond.
hond eet mandarijn

Is het zuur dat ze bevatten gevaarlijk voor honden?

Net als andere citrusvruchten bevatten mandarijnen een bepaalde hoeveelheid zuur – ook al is die minder dan in bijvoorbeeld citroenen. De maag van uw hond kan op deze zuurgraad reageren met hyperaciditeit. In het ergste geval kan dit zo gebeuren dat de fruitzuren het slijmvlies van de maag aantasten. De gevolgen kunnen ontstekingen en kleine bloedingen zijn.

Hoeveel mandarijn mag ik mijn hond voeren?

De hoeveelheid is weer bepalend voor hoe goed uw hond de mandarijnen verdraagt. Daarom is het raadzaam te doseren naar gelang van de grootte van de hond, of het nu af en toe een paar stukjes mandarijn zijn of wat meer. In ieder geval mogen alleen zeer rijpe vruchten worden gebruikt. We wensen u veel plezier met snacken!

Gerelateerd: welk fruit mag een hond eten