Hoeveel water drinkt een hond per dag? Het hangt af van de 4 factoren!

Vaak ben ik bij mensen op bezoek en dan valt me meteen de ontbrekende of vieze waterbak bij het hondenhok op. Misschien heb ik intussen ook een te kritisch oog voor het schip ontwikkeld. Maar water is de absolute basis voor het leven op aarde. Oké, dat is misschien een beetje overdreven. Maar vergeet niet dat de bron van hydratatie uiterst belangrijk is. Zonder een voldoende toevoer van vloeistof kunnen biologische functies niet worden vervuld. Kortom, dit betekent dat uw hond niet kan overleven zonder water. Op internet zoekt u vast graag naar goedkope aanbiedingen voor een kennel of hondenhok. Dat is ook goed. Maar bezuinig alsjeblieft niet op de drinkbak. Hoeveel drinkt een hond per dag? Dat kun je hier zien!
Hoeveel drinkt een hond per dag

4 factoren die de hoeveelheid water die honden drinken beïnvloeden

  1. Buitentemperatuur: In de zomer hebben honden van nature meer water nodig dan in de winter. Warme temperaturen leiden tot een grotere behoefte aan drinken.
  2. Activiteitsniveau: Op dagen dat uw hond actiever is, zal hij meer hydratatie nodig hebben. Een hoger activiteitenniveau leidt tot een hogere hydratatiebehoefte.
  3. Gewichtsklasse: Deze factor staat gelijk aan activiteit. Zwaardere honden verbruiken meer energie dan kleinere. Door de verhoogde activiteit is er ook meer water nodig.
  4. Voedertype: Afhankelijk van het voedertype heeft uw viervoeter verschillende hoeveelheden water nodig. En het verschil is zelfs aanzienlijk. Bij droogvoer is de extra behoefte aan vocht groter dan bij natvoer.

Hoeveel water moet een hond drinken?

De richtwaarden op het internet lopen sterk uiteen. Hoeveel een hond per dag drinkt, is ook moeilijk over de hele linie vast te stellen. Er zijn zoveel verschillende hondenrassen met verschillende activiteitsniveaus. Niet alleen volgens de dierenwetgeving is het noodzakelijk dat u uw hond voortdurend voorziet van water van de juiste kwaliteit. Een ruwe schatting is dat een hond op kamertemperatuur en met droogvoer ongeveer 60 ml per kilogram lichaamsgewicht nodig heeft. Voor een hond van 20 kg zou dit 1,2 liter water betekenen. Als uw hond natvoer krijgt, is de extra behoefte aan water de helft. Een hond van 30 kg zou dus slechts 0,9 l extra vloeistof nodig hebben.

Een vuile waterbak

Als je een vuile waterbak hebt, maak hem dan eens goed schoon. Algengroei creëert zeker mineralen. Maar we moeten niet overdrijven op dit punt. Volgens verschillende steekproeven bevat kraanwater meer mineralen dan duur mineraalwater. Dat zou genoeg moeten zijn. Maak daarom de waterbak in de kennel van de hond regelmatig schoon en vul hem. Ziekteverwekkende bacteriën moeten ten koste van alles worden vermeden. Uw hond zal ziek worden als hij muf water drinkt.

Het drinken van schoon water is belangrijk. Als het voortdurend schoonmaken en verversen van water u te veel gedoe is, is er een oplossing voor u. Een drinkfontein voor honden kan verlichting geven. Fonteinen voor huisdieren hebben ingebouwde actieve koolfilters. Bovendien wordt door de constante circulatie van het water de vorming van sedimenten voorkomen. Zo blijft het water schoon en fris. Maar natuurlijk moet je deze container van tijd tot tijd schoonmaken. Je kunt er hoe dan ook niet omheen om het bij te vullen.

De capaciteit van de blaas

De grootte van de blaas varieert naargelang het ras. Dit betekent dat de blaas van een Teckel niet kan worden vergeleken met die van een Golden Retriever. De urine wordt opgeslagen in de blaas. Dit betekent dat het dier niet onmiddellijk hoeft te worden uitgelaten wanneer vocht wordt toegediend. Hoe groter de capaciteit van de watervoorziening, hoe minder vaak de hond naar buiten hoeft. Een grote hond drinkt echter meer dan een kleine. Zo komt het dat elke gezonde en volwassen hond ongeveer 3 tot 6 keer per dag moet plassen.

Wanneer de hond plast, ontspant de sluitspier onderaan de blaas. Zo stroomt de urine door de urinebuis. Het is interessant op te merken dat elk zoogdier van meer dan 3 kg ongeveer even lang plast. Onderzoekers schatten dit op 21 seconden per urinatie. Dus de olifant moet even lang plassen als de kat. De reden is de lengte van de plasbuis en de zwaartekracht. Hoeveel een hond per dag drinkt, is dus niet relevant voor de duur van het plassen.