Beste automatische ballenwerpers voor de hond kopen en review

Iedere hond heeft voldoende beweging nodig voor het welzijn. Beweging zorgt ervoor dat de gewrichten van de hond soepel blijven, er geen overgewicht optreedt en dat het dier niet ongedurig wordt. Uiteraard ga je met enige regelmaat met de hond wandelen. Maar voor veel honden is dat nog niet genoeg om aan de noodzakelijke beweging te komen.
Automatische Ballenwerper
De mooiste manier voor de hond is om de energie kwijt te raken met een spelletje dat deze leuk vindt. Apporteren (een weggeworpen voorwerp opsporen en terugbrengen) vindt bijna iedere hond leuk en dat kunnen ze uren op een dag volhouden. Voor jou is dat qua tijd meestal niet haalbaar, maar een automatische ballenwerper is dan de oplossing. Hieronder staan 6 goede automatische ballenwerpers vermeld op basis van testen en gebruikers ervaringen.

Beste automatische ballenwerpers voor uw hond kopen overzicht

Automatische ballenwerper voor honden

Automatische ballenwerper voor honden

Bekijk de dagprijs

Een merkloos model dat maar een paar tientjes kost. Het is behalve een speelgoedje ook een manier om de hond te belonen. De bal komt uit de machine rollen. Als de hond de bal terugbrengt en in de ballenwerper laat vallen, krijgt hij daarvoor als beloning een kleine snack. Op die manier blijft het uiteraard een uitdaging voor het dier. De meeste honden begrijpen al snel op welke manier ze een hapje kunnen scoren. Jij kan met een gerust hart iets anders gaan doen, terwijl de hond zich vermaakt. De machine werk op een accu. Het apparaat heeft aan beide zijden een afneembare plaat waardoor deze eenvoudig valt te reinigen.

 • Kleur: grijs/wit
 • Materiaal: kunststof
 • Product maat: ca. 300 * 180 * 200 mm
 • Ball diameter: ongeveer 6 cm
 • Dienblad: 8 cm in diameter
 • Functie: speelgoed, feeders, trainers, slow food bowls, etc.
 • Geschikt voor: honden, katten en andere huisdieren

Gerelateerd: beste speelbal voor honden

PetSafe automatische ballenwerper voor honden

PetSafe Automatische Ballenwerper - Dierenspeelgoed

Bekijk de dagprijs

Bij de Petsafe balenwerper is overal aan gedacht. Er is een sensor bij de opening waardoor de bal bij het wegwerpen niet tegen de snuit van de hond of jouw hand wordt gegooid. Er is een automatische rustperiode ingebouwd van een kwartier zodat de hond zichzelf niet voorbij loopt. De machine kan binnen en buiten worden gebruikt. Let wel op dat deze waterafstotend is en niet waterdicht. Bij regen moet de machine naar binnen. Er zijn werpafstanden in te voeren van 2 tot 10 meter zodat voor de hond het spel boeiend blijft. De machine werkt op batterijen of een voedingskabel (meegeleverd). Met dit hondenspeelgoed hou je de hond gedurende lange tijd bezig.

 • Werpt tussen de twee en tien meter, negen afstanden en zes verschillende werphoeken
 • Gebruikt standaard formaat tennisballen, twee tennisballen bijgeleverd
 • Voor binnen en buiten gebruik
 • Comfortabele handgreep voor gemakkelijk transport
 • Gebruikt 6 D batterijen (niet meegeleverd) of een voedingskabel (meegeleverd)
 • Waterafstotend, niet waterbestendig

Ifetch Too ballenwerper voor honden

Ifetch Too Ballenwerper

Bekijk de dagprijs

Als de accu van de Ifetch is opgeladen kan deze een gewone tennisbal gemiddeld 250 keer wegwerpen. Daarmee hou je de hond wel bezig. Er zijn drie afstanden mogelijk; 3 meter, 6 meter en 9 meter. Als de hond leert om de bal zelf weer in de machine te laten vallen, heb jij er geen omkijken naar en kan de hond urenlang zichzelf vermaken. Deze machine is met name bedoeld voor grote honden. De accu kan je snel opladen en de ballenwerper is eenvoudig schoon te maken. Er is een random optie voor de afstand waarop de bal wordt weggegooid. Hierdoor blijft het spannend voor de hond. Gebruikers geven deze machine de hoogste punten. Het is daarbij ook de duurste van de 6.

Woof Boss® automatisch ballenwerper voor honden

Woof Boss® Automatisch Ballenwerper voor Honden – Ball Launcher - Apporteerspeelgoed - Ballenschieter - Dierenspeelgoed

Bekijk de dagprijs

Deze ballenwerper kan je instellen op 3 afstanden tussen de 3 en 9 meter. Er worden 3 ballen meegeleverd met een diameter van 5 centimeter. De ballen kunnen zowel handmatig als door de hond worden ingeworpen. Als de hond het eenmaal doorheeft, kan deze geheel zelfstandig aan de slag. Een paar seconden nadat de bal in het apparaat is gebracht, schiet deze weer weg over de afstand die jij hebt ingevoerd. De ballenwerper kan op batterijen werken, maar er is ook een netaansluiting. Hierdoor kan de machine zowel binnen als buiten worden gebruikt. Let op dat de machine niet geschikt is om in de regen te gebruiken.

 • Gezonde en fitte hond
 • Altijd speelplezier voor je hond
 • Geen pijnlijke schouders voor jou
 • 3 werpafstanden
 • Kan ook op 6x C-batterijen werken (niet meegeleverd)
 • Voor binnen en buiten gebruik

Idog automatische ballenwerper voor honden

Automatische Ballenwerper- Ballenschieter-Hond-Mini-Dierenspeelgoed

Bekijk de dagprijs

Deze automatische ballenwerper van Idog kan op meerdere afstanden worden afgesteld tussen de 2 en 9 meter. De machine kan op batterijen werken maar ook op het lichtnet. Indien de batterij-optie wordt gekozen is de maximale werpafstand ongeveer 5,5 meter. De bovenkant is ontworpen zodat de hond de bal ook in de machine kan werpen. Om te voorkomen dat het apparaat wordt beschadigd als de hond een verkeerd object in de machine laat vallen, is er bal-herkenning. De ballenwerper werkt alleen indien de hond de juiste bal terugbrengt. Deze machine kan binnen en buiten worden gebruikt. De hond leert meestal al snel om de bal zelf in de machine te laten vallen. Daarna volgen vele uren van speelplezier zonder dat jij daarbij hoeft te assisteren.

 • Wordt geleverdt met 3 ballen (diameter van 5cm).
 • Comfortable handvaten
 • Ball herkenning
 • afstandbediening

AFP brokjesgooier/balwerper voor honden

AFP brokjesgooier - balwerper voor honden

Bekijk de dagprijs

Dit is een eenvoudig apparaatje dat de intelligentie van de hond beproeft en ervoor zorgt dat hij zich minder eenzaam voelt als jij er niet bent. Als de hond de bal in de machine laat vallen, komen er als beloning enkele brokjes uit. De bal wordt daarna op een willekeurig moment door het apparaat weer weggerold. Op die manier kan de hond een periode spelen en krijgt deze beweging en het plezier van een leuk spelletje. Er is een aparte afgesloten ruimte waarin je de brokjes kan doen zodat jij bepaalt hoeveel beloning het dier krijgt via deze machine. Deze brokjes gooien kan je voor een paar tientjes kopen. De mogelijkheden zijn derhalve minder uitgebreid dan bij de duurdere exemplaren.

Wat je moet weten voordat je een automatische ballenwerper koopt

Waarom zou je een automatische ballenwerper kopen?

Ook jouw hond heeft voldoende beweging en afleiding nodig. Dat kan door een bal te apporteren. De meeste honden vinden dit een prachtig spelletje en kunnen het uren volhouden. Dat is uiteraard niet altijd mogelijk qua tijd. Daarvoor kan je dan een automatische ballenwerper aanschaffen. Het is voor de meeste honden even wennen om de bal weer in de machine te laten vallen zodat het spel door kan gaan. Maar na wat voorbeelden lukt dat meestal wel.

Ballenwerpers zijn inmiddels op diverse punten verbeterd. Er zijn vaak meerdere afstanden mogelijk zodat het spel voor de hond ook leuk en afwisselend blijft. Er zijn in sommige machines sensoren gebruikt zodat de bal niet tegen de snuit van de hond wordt gegooid. Ook zijn er machines met een beloningssysteem. De hond krijgt dan een kleine beloning indien deze de bal weer in de machine werpt. Dat maakt het spel uiteraard nog veel opwindender. De machines kunnen in het algemeen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Voor (grotere) honden is een ruime tuin uiteraard de meest geschikte speelplaats. Let op: de meeste machines kunnen niet tegen regen.

Waar moet je op letten als je een automatische ballenwerper koopt?

Automatische ballenwerpers zijn er in diverse soorten en prijsklassen. Voordat je er eentje koopt is het een goed idee om de referenties van de gebruikers te lezen. Let hierbij wel op dat het onafhankelijke reviews betreft. Als je een automatische ballenwerper bij een webwinkel bestelt, controleer dan de waarborgen. Hierbij kan je het beste ook bij het waarborgfonds zelf kijken of de winkel inderdaad is ingeschreven als je iets koopt bij een jou onbekende partij.

Zoals bij alle zaken is het verstandig om eerst te kijken waar je machine kan worden geplaatst. Deze nemen niet extreem veel ruimte in, maar gelet op de afstanden waarover de ballen worden geworden moet dat uiteraard wel mogelijk zijn. De meeste machines zijn bedoeld voor alle honden, groot en klein. Het zal echter duidelijk zijn dat de afstand waarover de bal wordt geworpen en de frequentie van de worpen afgestemd moet zijn op de hond. Met je hond kan je daar niet mee overleggen, maar ervaringen van andere hondenliefhebbers kunnen daarbij helpen.

Hoe werkt een automatische ballenwerper?

Hoe een automatische ballenwerper werkt, is afhankelijk van het apparaat dat je koopt. De bal moet na het wegwerpen weer in de machine worden gedaan voor een nieuwe worp. Soms is de bal specifiek bedoeld voor een bepaalde machine en soms kan je standaard tennisballen gebruiken. Af en toe zal een bal uiteraard zoek raken, het is dus aan te bevelen om een voorraadje ballen aan te leggen.

Het belangrijkste verschil is de wijze waarop de bal in de machine moet worden gebracht. Bij een aantal machines moet dat door de eigenaar van de hond worden gedaan. Bij andere machines kan de hond zelf de bal in de machine laten vallen voor een nieuwe worp. Dat laatste verhoogt de spelvreugde van de hond in het algemeen en het is ook een goede manier om het huisdier iets extra’s te leren. Uiteraard bespaart het jou ook tijd als de hond geheel zelfstandig aan de slag kan.

Waar kan je het beste een automatische ballenwerper plaatsen?

Het zal duidelijk zijn dat dit onder andere afhankelijk is van de wijze waarop de machine de bal gooit. Er zijn machines die de bal eerder laten wegrollen dan die gooien. Er zijn ook exemplaren die maar een stand kennen, bijvoorbeeld over een afstand van 9 meter. Voor dat laatste is extra kracht nodig. Een machine binnen plaatsen is eigenlijk alleen mogelijk als de hond niet te groot is en de wijze waarop de bal wordt geworpen niet te krachtig is. Het is voor de hond en je interieur meestal beter dat je de automatische ballenwerper buiten plaats.

Test hierbij de machine altijd even zodat je weet waar de ballen terecht kunnen komen. Een grasveld in de tuin of elders is het meest geschikt omdat de hond dan een goed overzicht heeft en niet snel in de problemen zal komen. Meerdere honden tegelijkertijd met het apparaat laten spelen, is meestal geen goed idee tenzij de honden aan elkaars gezelschap zijn gewend.

Hoe leer je de hond aan de ballenwerper te wennen?

Als je een automatische ballenwerper hebt gekocht waar de hond zelf de bal in kan deponeren, is het in het begin even een kwestie om de hond daaraan te laten wennen. Zoals bij iedere training van een hond werkt dat het beste met een systeem van beloningen. Bij apporteren volgt de hond de bal altijd zeer opmerkzaam. Het zal het dier dan ook niet ontgaan dat jij de bal niet zelf weggooit maar in de machine laat vallen. Vaak doen honden dat na een tijdje ook zelf. Op dat moment is het tijd om de hond te belonen. Geef deze bijvoorbeeld een snack of een aai over de bol. Dat snappen ze al gauw en na een tijdje hoef je de hond niet meer te belonen maar doet deze het zelf.

Voordelen van een balwerper

Uw hond kan een hele tijd alleen spelen. En je hoeft niet steeds te bukken om de bal weer te gooien. Dit zorgt ervoor dat uw huisdier voldoende beweging krijgt.

Sommige machines vereisen dat uw hond actief meewerkt. In deze gevallen zal de machine de bal alleen werpen wanneer hij een bal in de machine werpt.

Nadelen van een balwerpmachine

Voor uw hond is interactie met u als mens belangrijk. De ballengooimachine geeft hem geen lieve woordjes of traktaties.

Er zijn altijd risico’s verbonden aan honkbal spelen. En het is zinvol om je hond in de gaten te houden. In geen geval mag een hond alleen met zo’n speeltje spelen.

Spelen met een bal is niet geschikt voor elke hond. Honden die problemen hebben met hun gewrichten of ruggengraat mogen niet spelen. Het probleem zit hem niet in het rennen. Het is de abrupte stop bij het vangen van de bal. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

Vooral bij jonge honden waarvan het skelet nog niet volledig gevormd is. Hier kan de snelle stop leiden tot ernstige gewrichtsproblemen. Bovendien kunnen de abrupte bewegingen leiden tot blessures zoals een kruisbandruptuur.

Samenvatting

Niet iedereen heeft voldoende tijd om zo vaak met de hond te gaan wandelen dat deze voldoende beweging krijgt. Dat een hond bijna overal aangelijnd moet worden, zorgt er ook voor dat een hond zich niet altijd kan uitleven door eens lekker te kunnen rennen en ravotten. Toch is dat nodig voor het welzijn, zeker voor honden die over extra energie beschikken. Daarbij willen ook honden het liefst wat afleiding overdag en spelen is dan daarbij uiteraard hetgeen ze het liefste doen. Apporteren verveelt een hond vrijwel nooit. Het hoort immers bij zijn natuurlijk gedrag om achter zaken aan te rennen en die op te sporen. Vervolgens wordt het item dan weer teruggebracht voor een nieuwe poging.

Een automatische ballenwerper zorgt ervoor dat de hond zich kan vermaken zonder dat jij telkens de bal zelf hoeft te gooien. Als je een exemplaar kiest waar de hond zelf de bal in kan deponeren, gaat het helemaal vanzelf. Hoewel de meeste machines zowel voor binnen als buitengebruik zijn ontworpen, is het met name voor grotere honden aan te raden een mooi grasveld te zoeken. Dan heeft de hond alle ruimte en is deze ook nog in de buitenlucht.