Mijn hond braakt gele gal. Wat moet ik doen ?

Mijn hond braakt geel: waarom en wat te doen?

Braakt uw hond soms een gelige galvloeistof? Dit gedrag baart eigenaars vaak zorgen, maar maak je geen zorgen. Als dit braken bij honden vaak voorkomt, is het meestal niet ernstig. Soms kan het echter een waarschuwingsteken zijn van een onderliggende ziekte. Ontdek de signalen die u ertoe moeten aanzetten uw dierenarts te raadplegen en de reflexen die u moet aannemen om het braken van gal bij uw hond te verminderen!

hond braakt gele gal

Waarom braakt mijn hond geel?

Geel braaksel bij honden wijst erop dat het hoofdzakelijk uit gal bestaat. Gal is een vloeistof die op natuurlijke wijze door de lever van uw hond wordt geproduceerd. Het wordt opgeslagen in de galblaas en vervolgens afgevoerd naar de dunne darm. Het wordt dan samen met andere afvalstoffen uitgescheiden in de ontlasting.
dierenarts puppy
Gal is een essentiële vloeistof voor de goede vertering van vetten en bepaalde toxines in de voeding van de hond.

Mijn hond braakt gal

mijn hond braakt gele gal gastritis hond
Dit verschijnsel, dat ook wel “galachtig braken” bij honden wordt genoemd, komt tegenwoordig zeer vaak voor. Maar alleen omdat het vaak voorkomt, betekent niet dat het normaal is dat een hond vaak gal braakt (de hond braakt geel).

Dit gele braaksel is geen ziekte zoals sommige mensen ten onrechte verklaren, het is slechts een symptoom van gastroduodenale reflux, niet gerelateerd aan enig ras, geslacht of leeftijd. In de overgrote meerderheid van de gevallen treedt dit braken op bij honden die ogenschijnlijk gezond zijn, hoewel dit niet helemaal waar is, zoals we zullen zien.

Het lichamelijk onderzoek is meestal normaal, er zijn geen anatomische afwijkingen en het gastroduodenale slijmvlies lijkt niet ontstoken. Ook de röntgenfoto en het bloedonderzoek zien er meestal normaal uit.

De hond die gele gal braakt, braakt meestal ’s morgens op een lege maag, enkele uren na de laatste maaltijd.

NB: Dit symptoom kan echter in een minderheid van de gevallen een teken zijn van een gedeeltelijke obstructie van de spijsvertering, als gevolg van een ernstiger aandoening zoals een beschadiging van de alvleesklier en een belemmering van de duodenale circulatie. In dit geval treedt het braken van gelige gal verscheidene dagen achtereen op zonder te verminderen, integendeel.

Wat is gal?

Gal is een gelige, alkalische biologische vloeistof met een pH van ongeveer 8 (basisch). Het wordt continu door de lever afgescheiden met een snelheid van 500 tot 1.000 ml per dag. Ongeveer de helft van deze productie wordt opgeslagen en geconcentreerd in de galblaas, voornamelijk ’s nachts, en de andere helft wordt rechtstreeks afgevoerd naar de twaalfvingerige darm.
hond die gele gal spuugt
Gal dient in de eerste plaats ter ondersteuning van de vertering, vooral van vetten door emulsie, maar ook om de zuurgraad van het maagslijm te neutraliseren dankzij de bicarbonaationen. Gal bestaat voor 97% uit water, maar het bestaat ook uit elektrolyten, galzouten met een reinigende werking, cholesterol en bilirubine, die het zijn gelige kleur geven. De reinigende rol van gal is van essentieel belang in ons onderwerp, en we zullen hier iets later op terugkomen om uit te leggen waarom gal terugvloeit in de maag van de hond.

Waarom braakt mijn hond geel of gal?

Goedaardige oorzaken

Meestal zijn de oorzaken van galreflux bij honden niet ernstig. Gal braken kan verband houden met :

– Dieet. Voedsel dat niet is aangepast aan de behoeften van uw hond kan spijsverteringsstoornissen veroorzaken. Bovendien kan voedsel van slechte kwaliteit ook maagirritatie veroorzaken. Industriële levensmiddelen kunnen bijvoorbeeld ingrediënten bevatten die niet gemakkelijk verteerbaar zijn of allergeen zijn.

– Inname van medicatie. Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben op uw huisdier. Ze bestaan vaak uit chemische moleculen en kunnen de slijmvliezen van de maag van de hond irriteren.

De extra tip

Als uw huisdier medicijnen binnenkrijgt die zijn voorgeschreven om een aandoening te behandelen, zijn de bijwerkingen vaak onder controle en bekend bij uw dierenarts. Anderzijds, als de inname van medicatie door uw hond een vergissing is, moet u snel uw dierenarts raadplegen omdat het om een echte vergiftiging kan gaan!

Ernstiger oorzaken

In zeldzamere gevallen kan gal braken in verband worden gebracht met de aanwezigheid van ernstiger onderliggende aandoeningen, zoals

 • Ontsteking van de maag, zoals gastritis,
 • Ontsteking van de darm,
 • Een darmobstructie die verband kan houden met de aanwezigheid van een vreemd voorwerp of de inname van giftig voedsel,
 • Een leveraandoening (die de lever aantast) zoals hepatitis of een levertumor,
 • Een maagzweer.

Goed om te weten.

Darmwormen, bacteriën of parvovirus kunnen gastritis bij honden veroorzaken. Alleen uw dierenarts kan vaststellen of zij verantwoordelijk zijn voor het braken van gal bij uw hond.

Controversiële oorzaken

Er zijn andere, meer controversiële oorzaken voor het gele braaksel van uw hond. Een van die oorzaken is het bilious vomiting syndrome. Dit is een ontsteking van de maag (gastritis) die wordt veroorzaakt door de gal van het dier wanneer de maag te lang leeg blijft.

In dit geval wordt gal braken pas waargenomen enkele uren na het eten (wanneer de maag van de hond leeg is). Deze verklaring wordt betwist omdat het spijsverteringsstelsel van de hond normaliter is aangepast aan het eten van slechts één maaltijd per dag.

Wat kan ik doen om het gal spugen van mijn hond te beperken?

Zijn dieet verbeteren

Voldoet de voeding van uw hond aan zijn behoeften? Te veel groente of fruit in een maaltijd kan uw hond gal doen braken. Dat komt omdat zijn vleesetende spijsverteringsstelsel niet is aangepast aan het verteren van te veel groenten.
Hond en kom
Om het optreden van braken te beperken, zijn er verschillende manieren om een goede voeding voor uw hond te kiezen:

 • Een dieet met een laag groente- en fruitgehalte.
 • dieet rijk aan dierlijke eiwitten van goede kwaliteit.

Sommige specialisten raden ook aan uw hond meer maaltijden gedurende de dag te geven. Zo worden perioden vermeden waarin de maag te lang leeg blijft.

Raadpleeg uw dierenarts

Er zijn drie situaties waarin u uw dierenarts moet raadplegen als uw hond geel braakt en u de oorzaak niet kent:

 • Het braken gaat gepaard met andere symptomen (bv. depressie, koorts, constipatie, gebrek aan eetlust).
 • Uw hond braakt regelmatig (bijv. elke dag) geel.
 • Het braken wordt erger met de tijd.

U moet dan snel uw dierenarts raadplegen die een klinisch onderzoek zal verrichten. De oorzaken van galbraken bij uw hond kunnen goedaardig of ernstiger zijn. Uw dierenarts zal nagaan of er geen onderliggende ziekte is en zal eventuele pathologie met een passende behandeling behandelen.

Waarom is mijn hond geel aan het braken?

Om elke kwaal effectief te behandelen, is het van vitaal belang om eerst de bron van het probleem op te sporen. Aanwijzingen zoals kleur, frequentie en consistentie zijn de sleutel tot het ontgrendelen van de oorzaak van het braken bij honden. Dus als uw hond geel braakt, heeft u uw eerste aanwijzing: de kleur.

Geel = Hond Braken gal
Simpel gezegd, wanneer er een gele kleur in het braaksel van uw hond aanwezig is, betekent dit dat ze gal verdrijven. Gal is een natuurlijke spijsverteringsvloeistof die in de lever wordt geproduceerd. Tijdens het hele verteringsproces baant de gal zich een weg door de galblaas en naar de dunne darm. Tegelijkertijd helpt gal bij de afbraak van voedsel en stuurt het voedingsstoffen naar het hele lichaam om effectief te worden gebruikt.

Gele gal kan zich in het braaksel presenteren als een schuimende vloeistof of een dikker, geel slijm.

Wanneer de gal zijn gele debuut maakt in het braaksel van uw hond, zijn er een paar redenen die de boosdoener kunnen zijn.

1. Lege maag

Als uw hond al een tijdje niet gegeten heeft, kan de gal het maagslijmvlies van uw hond beginnen te irriteren. Deze irritatie kan soms leiden tot braken en wordt het bilieuze braaksyndroom genoemd. Als een lege maag de schuld is, zal de gele puinhoop van uw hond af en toe voorkomen.

2. Voedselallergieën

Bovendien kan braken bij honden vaak worden veroorzaakt door de introductie van een voedselallergeen. Veel voorkomende hondenvoerallergenen zijn onder andere:

 • Zuivel
 • Rundvlees
 • Tarwe
 • Ei
 • Maïs
 • Lamsvlees
 • Konijn
 • Varkensvlees
 • Vis
 • Soja

Besteed speciale aandacht aan de spijsverteringsgewoonten van uw hond als en wanneer u besluit om van voer te wisselen. Vaak kan een abrupte verschuiving in de voeding van uw hond leiden tot braken en een verstoorde maag.

Interessant genoeg kunnen honden plotseling allergieën ontwikkelen voor een voeding die ze al jaren regelmatig eten. Honden ontwikkelen echter meestal binnen één tot vijf jaar een allergie. Daarnaast kunnen veranderingen in hun omgeving, zoals bewegen, leiden tot allergieën voor honden.

3. Het gras is niet altijd groener

Vertaling: als uw hond gras eet, kan hij later in een gele plas braaksel terechtkomen. Honden zijn ongelooflijk nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Met dit in gedachten hebben honden de neiging om die wereld te leren kennen door te proberen hem op te eten.

Als u op een wandeling of in het hondenpark loopt, probeer dan te voorkomen dat uw hond zich tegoed doet aan de wereld om hem heen. Let er echter op dat uw hond overdrijft met de uitstapjes naar de all-you-can-eat saladebar in de grond. Het eten van gras kan een teken zijn dat uw hond niet genoeg voedingsstoffen uit zijn eten krijgt.

4. Hitteslag en wagenziekte

Bovendien kan braken een bijproduct zijn van omgevingsfactoren. Overmatige hitte en uitdroging kunnen bijvoorbeeld leiden tot een hitteberoerte bij de hond. Het is essentieel om honden koel en gehydrateerd te houden in de hitte. Dit spreekt voor zich, maar laat uw hond nooit alleen in een auto achter – zet ze gewoon thuis af en doe dan uw boodschappen!

Bovendien kunnen honden net als mensen aan auto- en bewegingsziekte worden blootgesteld. Honden met een lege maag kunnen bijzonder gevoelig zijn voor wagenziekte. Als u vindt dat uw hond specifiek moet overgeven in de auto, overweeg dan deze tips voor de behandeling van reisziekte bij honden.

Wanneer Braken bij de hond een symptoom is

Vaker wel dan niet komt geel braaksel bij honden voor en is het geen reden tot grote bezorgdheid. Echter, soms kan maag-darmklachten bij onze geliefde bontbaby’s een symptoom zijn van een groter probleem. Met andere woorden, het braaksel van uw hond is misschien niet het primaire probleem, maar een neveneffect van een andere zaak. Daarom is het altijd ideaal om een oogje in het zeil te houden voor bijkomende symptomen.

1. Pancreatitis

Een andere oorzaak van geel braken is alvleesklierontsteking. Soms, wanneer een hond te veel vette of vette voedingsmiddelen eet, kan de alvleesklier ontstoken raken. Als dit het geval is, zal geel braken meestal voorkomen tussen een en vijf dagen nadat het onsmakelijke voedsel is geconsumeerd.

Bovendien wordt de alvleesklierontsteking gekenmerkt door extra symptomen van diarree en extreme buikpijn.

2. Maagdarmproblemen

Bovendien kan overmatig geel braaksel soms een symptoom zijn van extreme spijsverteringsproblemen. In combinatie met andere ongunstige symptomen kan geel braken een indicator zijn voor darmparasieten, maagzweren, inflammatoire darmziekte (IBD), leverziekte of bepaalde GI-kankers.

Houd er rekening mee dat deze diagnoses alleen mogelijk zijn wanneer geel braaksel gepaard gaat met meerdere andere symptomen. Zoals:

 • Verlies van eetlust
 • Diarree (mogelijk bloedig)
 • Lethargie
 • Depressie
 • Abrupte veranderingen in het gedrag van uw hond
 • Bloed braken
 • Uitdroging
 • Vergeling van de huid, het tandvlees of de ogen
 • Gewichtsverlies

Als uw lieve hond lijdt aan meerdere van de bovengenoemde symptomen, bezoek dan onmiddellijk uw dierenarts om de gezondheidsklachten van uw hond verder te onderzoeken.

3. Verstopping van de darmen

In sommige extreme gevallen kan geel braaksel een aanwijzing zijn dat uw hond zich aan iets anders dan brokjes tegoed doet. Pica is een toestand waarin honden hunkeren naar, en op hun beurt niet-voedingsmiddelen consumeren. Deze items kunnen bestaan uit sokken, zilverwerk, stenen, handdoeken, sportartikelen en een aantal andere ongewone items.

Natuurlijk zijn deze items niet bepaald een welkome partij voor het maag-darmkanaal van uw hond. In feite kan het inslikken van deze vreemde voorwerpen schadelijke verstoppingen veroorzaken die door een chirurgische ingreep kunnen worden verwijderd.

Hoe te handelen bij het braken van de hond

Allereerst, als uw hond lijdt aan twee of meer van de bovengenoemde symptomen, ga dan onmiddellijk naar uw dierenarts voor een verder behandeladvies.

Aan de andere kant, als af en toe een geel braaksel uw enige probleem is, dan zijn er enkele gemakkelijke huismiddeltjes die u kunt proberen.

1. Kleine en frequente maaltijden

Een eenvoudige oplossing is het voeren van kleinere, frequentere maaltijden voor uw hond. Dit helpt om hun lieve buikjes consequent vol te houden en de opbouw van ontstekingsgiffen te voorkomen. Let op, dit betekent niet dat u uw hond vaker moet voeden.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat uw hond meestal twee kopjes voedsel per dag eet. U geeft ze meestal één kopje ’s morgens en één kopje ’s avonds. In plaats daarvan kunt u proberen ze een halve kop te geven, vier keer per dag.

2. Houd het dieet van uw hond in de gaten

Zoals eerder vermeld, kunnen abrupte veranderingen in het dieet de maag van uw hond van streek maken. Zorg er daarom voor dat u langzaam werkt in nieuwe voedingsmiddelen. U kunt dit eenvoudig doen door het nieuwe voer met het oude te mengen in steeds grotere stappen.

Zorg er bovendien voor dat u uw huis grondig puppy-proof maakt. Bewaar alle giftige chemicaliën (zoals schoonmaakmiddelen) en onsmakelijk voedsel (hallo chocolade) veilig buiten het bereik van de mond van uw nieuwsgierige hond.

3. Maak eenvoudig verteerbaar voedsel

Soms is het na een aanloop met de braaktrein een goed idee om uw hond een zeer eenvoudige voeding te geven. De meeste dierenartsen raden u aan om zelf gewone witte rijst en gewone, huidloze gekookte kip voor uw hond te bereiden.

De nadruk wordt gelegd op het woord ‘gewoon’. Verzet u tegen uw gebruikelijke koksinstincten om zout of kruiden toe te voegen van welke aard dan ook. Dit licht verteerbare dieet is zacht voor de maag van uw hond na het trauma van een maag-darm gebeurtenis zoals braken. Begin na een dag of twee langzaam te werken met het gebruikelijke voer van uw hond in de kippen- en rijstmix.

4. Rehydrateer

Het braken veroorzaakt onvermijdelijk uitdroging. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat uw hond voldoende water krijgt nadat hij heeft overgegeven.

Als uw hond lijdt aan chronisch braken, kan uw dierenarts u adviseren om uw hond op kantoor een vochtbehandeling te geven. Meestal is dit een snelle en eenvoudige procedure met intraveneuze vloeistoffen.

5. Preventie is de beste behandeling

Tot slot is een van de beste manieren om het braken bij honden te genezen, om te voorkomen dat het überhaupt gebeurt.

Net als wij mensen hebben honden behoefte aan een gezond evenwicht tussen voeding en beweging. Om het maximale niveau van natuurlijke homeostase te bereiken, kunt u overwegen om te werken met hoogwaardige multivitamines voor honden of hondenprobiotica.