Overgeven van Puppies

Puppy’s kunnen worden vergeleken met zuigelingen; in de eerste maanden van hun leven verkennen ze een onbekende omgeving, proberen ze van alles uit, maken ze fouten en leren ze soms van hun fouten. Deze “infantiele” periode vereist veel toezicht van de eigenaar om te voorkomen dat bepaalde ondeugendheden uitgroeien tot een echte ramp.
puppy braakt brokken
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken

Er is een belangrijk onderscheid tussen volwassen honden en puppy’s als het gaat om braken. Bij een volwassen hond kan het licht overgeven een afwachtende houding rechtvaardigen, maar bij een zeer jonge hond is het overgeven altijd potentieel ernstig, omdat de puppy’s snel uitgedroogd kunnen raken en kritische elektrolyten kunnen verliezen. Wacht niet te lang om een brakende puppy naar de dierenarts te brengen.

Goedaardige oorzaken van braken bij puppies

Hier volgt een lijst van de belangrijkste oorzaken van braken die geen ernstige gevolgen hebben voor de algemene toestand van het dier:
puppy spuugt

 • Vervoer per auto, trein, boot of vliegtuig. Over het algemeen is de pup er na een paar reisjes aan gewend en verdwijnt de reisziekte. Als braken ten gevolge van reisziekte echter een probleem is, kan de dierenarts bepaalde geneesmiddelen met een misselijkheidremmende werking voorschrijven.
 • Verandering van voedsel. Overschakeling op een nieuwe voeding kan braken bij de hond veroorzaken. Daarom is het raadzaam, ongeacht de leeftijd van het dier, de voedselovergang over verschillende dagen te spreiden door het nieuwe voedsel geleidelijk in het oude te integreren.
 • De aanwezigheid van spijsverteringsparasieten. Braken als gevolg van de aanwezigheid van spijsverteringsparasieten bij de puppy verdwijnt over het algemeen na ontworming. Wees echter voorzichtig, in het geval van massale parasitose bij bepaalde zeer jonge pups kan de toediening van antiparasitaire geneesmiddelen leiden tot shock door de brute vernietiging van parasieten die in grote hoeveelheden in het spijsverteringskanaal aanwezig zijn. Daarom moet altijd advies van een dierenarts worden ingewonnen alvorens bepaalde ontwormingsmiddelen aan een zeer jong dier toe te dienen.
 • Het eten van gras, bepaalde planten of huishoudelijke producten die niet erg giftig zijn of in kleine hoeveelheden door de pup worden opgenomen. Maar wees voorzichtig, “het is de dosis die het vergif maakt”. De effecten hangen af van het soort plant of product dat wordt ingenomen en vooral van de hoeveelheid die wordt ingenomen.
 • Sommige geneesmiddelen kunnen bijwerkingen hebben op de spijsvertering (ciclosporine, ontstekingsremmers, antibiotica, morfine-analgetica). Het is altijd raadzaam de dierenarts op de hoogte te brengen van abnormale symptomen bij een dier dat onder behandeling is. In de meeste gevallen verdwijnen deze symptomen wanneer de behandeling wordt stopgezet, maar het kan gebeuren dat de dierenarts zijn voorschrift moet wijzigen om een behandeling voort te zetten als die van essentieel belang is voor het dier.

Ernstige oorzaken van braken bij puppies

Hieronder volgt een niet-uitputtende lijst van enkele ernstige oorzaken van braken bij puppy’s:

 • Inslikken van een gevaarlijke giftige stof of inslikken in grote hoeveelheden (planten, huishoudproducten, chocolade). Als uw puppy net een giftige stof heeft binnengekregen, is het mogelijk hem te laten braken om een overmatige absorptie van de giftige stof door het spijsverteringskanaal van het dier te voorkomen en bepaalde ernstige gevolgen te vermijden. Neem in dat geval snel contact op met een dierenarts, die uw huisdier een braakverwijdende injectie kan geven.
 • Intestinale obstructie. Door zijn exploratief gedrag loopt de pup het gevaar allerlei voorwerpen (plastic, linnen, stenen, enz.) binnen te krijgen. Wanneer deze voorwerpen groot of stomp zijn, kunnen zij de maag of de darm blokkeren, of zelfs perforeren. In dergelijke gevallen zal de dierenarts een röntgenfoto of een echografie maken om de diagnose te verduidelijken. Een operatie zal dan nodig zijn om het vreemde lichaam te verwijderen.
 • Drugs overdosis. Het toedienen van te veel van een geneesmiddel, zelfs van een geneesmiddel dat geschikt is voor de hond, kan ernstige gevolgen hebben die misschien niet onmiddellijk duidelijk zijn. De bekendste geneesmiddelen met spijsverteringseffecten zijn de anti-inflammatoire geneesmiddelen. Wanneer zij in hoge doses of gedurende een lange periode worden toegediend, kunnen zij leiden tot de ontwikkeling van spijsverteringszweren.
 • Hepatitis, pancreatitis, pyelonefritis, nierfalen,
 • Kanker van het spijsverteringskanaal of van andere organen,
 • Bepaalde besmettelijke ziekten (leptospirose, parvovirose, salmonellose),
 • Bepaalde zenuwziekten (vestibulair syndroom, encefalitis).

puppy braken

Waarom puppy’s overgeven?

Veel gevallen van honden die overgeven zijn het gevolg van maagirritatie als gevolg van het eten van oneetbare voorwerpen, bedorven of rijkelijk voedsel (het overvallen van de vuilnisbak, tafelresten), of gewoon te snel eten. Honden en puppies kunnen ook overgeven als gevolg van bewegingsziekte tijdens autoritten of door vergiftiging of het inslikken van gevaarlijke voorwerpen.

puppy overgeven
Puppy’s lopen een bijzonder risico op besmettelijke oorzaken van braken, vooral als ze hun inentingsreeks nog niet hebben voltooid. Zo kan braken een teken zijn van het hondenziektevirus of het hondenparvovirus.1

Darmklachten zijn een andere veel voorkomende oorzaak van braken bij pups. Bij diepgewortelde rassen kan onproductief braken een teken zijn van een opgeblazen gevoel.

Andere oorzaken van braken zijn orgaandisfunctie (bijvoorbeeld lever en nier), de ziekte van Addison, maagzweren, anatomische afwijkingen, pancreatitis, buikinfecties en inflammatoire darmziekte.2


het-grote-puppyboek-1

Herhaaldelijk overgeven, braken samen met diarree, onproductief braken (retchen of droogzwoegen), braken dat bloed of andere abnormale materialen bevat, of braken bij een puppy die lethargisch of verward handelt, zijn allemaal ernstige situaties die een bezoek aan de dierenarts vereisen.

Verschillen tussen overgeven en braken

Overgeven is anders dan braken. Braken is een actief proces dat gepaard gaat met retching en buikcontracties. Regurgitatie daarentegen is passief. Honden kunnen zelfs verrast zijn als er voedsel uit hun mond komt. Regurgitatie kan plaatsvinden enkele minuten tot uren nadat uw hond zijn voedsel heeft gegeten, en het uitgestoten materiaal is meestal onverteerd en kan zelfs buisvormig zijn zoals de slokdarm.
pup geeft over
Uw dierenarts zal onderscheid moeten maken tussen regurgitatie en braken omdat de twee symptomen zeer verschillende oorzaken en behandelingen hebben.

Behandeling en preventie

Braken kan een teken zijn van een gevaarlijke ziekte. Zelfs als de onderliggende oorzaak niet ernstig is, kan braken om welke reden dan ook leiden tot uitdroging en andere problemen die de puppy’s zeer snel kunnen doden.3 Wanneer uw pup meerdere keren op één dag braakt, chronisch moet u uw dierenarts bellen, of heeft u extra symptomen zoals diarree of lethargie.

Geef mild voedsel

Uw dierenarts kan u een paar dagen lang een milde voeding aanbevelen om uw puppy te helpen herstellen. Voedingsmiddelen zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts of u kunt witte rijst en gekookte witte vleeskip bereiden waarvan de huid en de botten zijn verwijderd om uw puppy een beetje voeding te geven terwijl hij herstelt. Zorg er ook voor dat uw puppy voldoende water blijft drinken. Bel uw dierenarts zo snel mogelijk als uw puppy na het eten van een milde maaltijd of het drinken van water overgeeft.

Als uw puppy een ernstigere aandoening heeft die het braken veroorzaakt, zal uw dierenarts een passende medische behandeling voorschrijven. In ernstige gevallen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.

Vertraag het eten

Als uw puppy gezond is, maar zijn eten naar beneden wolft en meteen na het eten overboord gooit, kan het zijn dat hij te snel eet. Probeer te voorkomen dat uw puppy te snel eet.

 • Geef puppy’s in aparte ruimtes te eten om de “concurrentie” te beperken.
 • Plaats een groot oneetbaar voorwerp in de schaal, zodat de puppy gedwongen wordt om er omheen te eten.
 • Geef uw puppy meerdere kleine maaltijden per dag.

puppy kotst eten uit

Overgeven bij Puppy’s aanduiden

Puppy’s staan erom bekend dat ze dingen innemen die ze niet zouden moeten innemen, en het kan voorkomen dat u moet overgeven zodat uw puppy geen giftige stoffen opneemt. Er zijn echter gevallen waarin u nooit moet braken, bijvoorbeeld als uw puppy iets scherps inslikt, als uw puppy bijtend materiaal inslikt, zoals drainreiniger, of als uw puppy het bewustzijn verliest.

Raadpleeg altijd uw dierenarts voordat u uw puppy medicijnen geeft, ook als hij moet overgeven. Als uw dierenarts u het groene licht geeft, is een waterstofperoxide-oplossing de beste optie om uw hond te laten braken.