Wit tandvlees bij honden | Kleurenkaart hondentandvlees

Welke kleur moet het tandvlees van de hond hebben?

De kleur van het tandvlees van uw hond zegt veel over zijn gezondheid en elke verandering kan een teken zijn dat er iets mis is. De kleur van gezond hondengom varieert van hond tot hond, maar over het algemeen moet het tandvlees roze of zalmkleurig zijn.
wit tandvlees hond
Sommige honden hebben van nature gevlekt tandvlees en dat is niets om je zorgen over te maken. Als de kleur van het tandvlees van uw hond echter is veranderd, kan dit een teken zijn van iets ernstigers. Onze ‘hondengomkleurgrafiek’ hieronder kan u een indicatie geven van wat mogelijk heeft geleid tot een verandering in het tandvlees van uw hond, maar vergeet niet dat alleen een onderzoek van een dierenarts kan leiden tot bepaal de echte oorzaak en uw hond heeft misschien een dringende behandeling nodig. Wees dus altijd voorzichtig en neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over de kleur van het tandvlees van uw hond.

Waarom is het tandvlees van mijn hond bleek?

Bleek tandvlees bij honden kan een teken zijn van verschillende ernstige gezondheidsproblemen. Alles wat bleek tandvlees bij honden veroorzaakt, moet worden beschouwd als een noodgeval en u moet direct contact opnemen met uw dierenarts, of buiten de uren van uw dichtstbijzijnde dierenarts.

Wat veroorzaakt bleek tandvlees bij honden?

Er zijn veel aandoeningen bij honden waarbij bleek tandvlees als symptoom wordt genoemd. Deze omvatten:

Anemie

Anemie treedt op wanneer het aantal rode bloedcellen dat zuurstof rond het lichaam transporteert, afneemt. In ernstige gevallen kan dit leiden tot zuurstofgebrek. Lichtroze of wit tandvlees is het meest voor de hand liggende en meest voorkomende klinische teken van bloedarmoede, met andere tekenen zoals zwakte, lethargie, slechte eetlust en kortademigheid. Indien onbehandeld, kan bloedarmoede fataal zijn.

Bloedverlies

Bloedverlies kan het gevolg zijn van een breed scala aan oorzaken, waaronder trauma’s en een ernstige parasietenplaag door vlooien en teken. Bloedverlies kan levensbedreigend zijn en moet altijd worden beschouwd als een noodsituatie, dus neem onmiddellijk contact op met een dierenarts als uw hond lijdt aan bloedverlies.

Schok

Schok verwijst naar een levensbedreigende aandoening als gevolg van een plotselinge daling van de bloedstroom door het lichaam. Gebrek aan doorbloeding betekent dat cellen en organen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgen om goed te kunnen functioneren. Schokken kunnen worden veroorzaakt door verschillende problemen en worden vaak gezien bij trauma’s zoals auto-ongelukken. Indien onbehandeld, kan een schok fataal zijn, dus moet er onmiddellijk een diergeneeskundige behandeling worden gezocht.

Nierziekte

De nieren spelen een vitale rol in het functioneren van het lichaam en elke aandoening die de functie van de nier belemmert wordt nier- of nierziekte genoemd. Er zijn vele oorzaken van nieraandoeningen, waaronder chemicaliën, giftig voedsel en infecties. Een van de vele functies van de nier is de productie van een hormoon genaamd erythropoeitine, dat het beenmerg instrueert om rode bloedcellen te maken. Wanneer de nier niet goed werkt, wordt het vermogen om erythropoeitine te produceren aangetast en daalt het aantal rode bloedcellen in het lichaam. Hoewel de symptomen kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de nierziekte, is bleek tandvlees (veroorzaakt door bloedarmoede) een van de mogelijke symptomen.

Wat moet ik doen aan wit tandvlees bij honden?

Elke oorzaak van bleek tandvlees bij honden kan mogelijk levensbedreigend zijn of een dringende behandeling vereisen, dus het is van vitaal belang dat u contact opneemt met een dierenarts voor advies.

Hoe controleer ik op ongezond tandvlees bij honden?

 1. Als het veilig is om dit te doen, til dan de bovenlip op om de kleur van het tandvlees net boven de bovenste hoektanden te observeren.
 2. Druk met uw vinger stevig op het tandvlees van uw hond en laat het vervolgens los om te testen hoe lang het duurt voordat het tandvlees weer zijn normale kleur heeft (dit moet binnen 1 – 2 seconden gebeuren).
 3. Als u niet in staat bent om het tandvlees te controleren, onderzoek dan de ogen door het ooglid zachtjes naar beneden te trekken en naar de kleur van het weefsel te kijken.

Als u afwijkingen opmerkt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts of met de dichtstbijzijnde dierenarts.
bleek tandvlees hond

Kleurenkaart van het tandvlees van de hond

Gebruik onze ‘hondengomkleurenkaart’ om een idee te krijgen van wat de oorzaak kan zijn van bleek tandvlees of enige andere verandering in de tandvleeskleur van uw hond. Vergeet niet dat veel van de oorzaken als noodgevallen worden beschouwd en dat uw hond zo snel mogelijk door een dierenarts moet worden behandeld.

Tanvlees kleur Mogelijke oorzaken
Bleek
 • Anemie
 • Bloedverlies
 • Pijn
 • Shock
 • Angst
 • Leverproblemen
 • Schade aan rode bloedcellen

Blauw of paars
 • Ademhalingsproblemen
 • Longontsteking/astma
 • Verstikking
 • Hartaandoening
 • Onderkoeling
 • Lage bloeddruk
 • Toxiciteit (vergiftiging)
Kersenrood
 • Koolmonoxidevergiftiging
 • Hitteberoerte
 • Hoge bloeddruk
 • Toxiciteit (vergiftiging)
 • Shock

Kan ik bleek tandvlees bij honden voorkomen?

Gezien de verschillende onderliggende oorzaken die tot een verandering in de kleur van het tandvlees van uw hond kunnen leiden, variëren de preventiemethoden en in sommige gevallen is er geen manier om dit te voorkomen. De beste methode is om algemene stappen te nemen om ervoor te zorgen dat de omgeving van uw hond zo veilig mogelijk is – houd giftige stoffen buiten hun bereik, houd ze uit de buurt van scherpe voorwerpen die bloedingen kunnen veroorzaken en vermijd situaties waarin ze gewond kunnen raken. Het uitvoeren van routinecontroles van het tandvlees van uw hond zal er ook voor zorgen dat eventuele problemen snel worden geïdentificeerd.