Welke hondenmand moet je kiezen voor jouw hond?

Wist je dat volwassen honden gemiddeld veertien uur per etmaal slapen? Best veel dus, daar staat tegenover dat ze overdag vaak zeer actief zijn en veel indrukken opdoen. Het lichaam heeft rust nodig en al die nieuwe informatie moet rustig even verwerkt worden. Mensen en veel andere dieren hebben slaap nodig, en dan bij voorkeur in een comfortabele omgeving.

Leuk om te weten; baby dolfijnen zijn misschien wel de enige zoogdieren op aarde die niet slapen. De eerste maand zijn ze altijd alert en hebben ze geen slaap nodig. Dat is ook wel handig omdat ze boven water adem moeten halen!

Waar honden slapen verschilt per hond. Sommige huisdieren blijven het liefste zo dicht mogelijk bij hun baasje terwijl andere viervoeters juist een rustig plekje opzoeken zonder afleiding. Er zijn verschillende opties mogelijk zoals:
hondenmand

Er is enorm veel keuze in hondenmanden, bedden en andere toebehoren, dat maakt het maken van een keuze er eigenlijk niet eenvoudiger op. Wat voor een soort hond je ook hebt, we helpen op deze pagina de juiste hondenmand, hondenbench, hondenslaapzaak of honden vetbed te kiezen.

Welke soorten hondenmanden zijn er?

Laten we beginnen met alle mogelijke vormen hondenmanden te bekijken. Die kunnen rond of ovaal zijn, rechthoekig, met een rand of juist zonder of met een opstap. Ook de materiaalkeuze kan van grote invloed zijn op het comfort en praktisch onderhoud. Sommige manden zijn gemaakt van stof, kunststof of riet met of zonder uitneembare voeding. Zachte manden vormen zich naar het lichaam maar bieden minder ondersteuning, bijters kun je beter een mand geven van een stevig materiaal. Een rand kan voordeel bieden om ervoor te zorgen dat de hond in diepe slaap niet uit de mand valt, maar als de rand juist weer tè hoog is dan kan het dier niet prettig instappen.

Hondenmand voor een kleine hond kopen

ondenmanden voor kleine honden
Voor een kleine hond hoef je natuurlijk geen grote hondenmand te kopen. Met name kleinere honden vinden het heerlijk om in een soort hol te kruipen voor geborgenheid. Ze koelen ook sneller af als ze liggen, dan zorgt er kleine mand ervoor dat het hondje niet te snel afkoelt. De meeste hondeneigenaren kiezen voor een hondenmand met een zachte rand en goede isolatie. In koude periodes zou je een dekentje in de mand kunnen leggen.

Welke mand koop je voor een puppy?

Als je een puppy in huis hebt die na pakweg een jaar veel groter zal zijn, dan moet je wellicht twee manden kopen. Je kunt dan kiezen voor een wat goedkopere kleine hondenmand en later overstappen naar een permanente oplossing. Je kunt ook direct een grotere mand ‘op de groei’ kopen en daar tijdelijk een slaapzak voor honden in plaatsen om die geborgenheid te geven.

Hondenmand voor een grote hond kopen

hondenmand grote hond
Voor een grotere hond zul je ook een groot formaat hondenmand kopen, dat spreekt voor zich. Toch is er meer om rekening mee te houden dan alleen maar het formaat. Zo zijn er zachte, slappe manden die weinig ondersteuning bieden. Grote honden krijgen doorgaans sneller klachten in de gewrichten dan kleinere exemplaren, het gewicht kan de hond tijdens het slapen uit balans brengen. Dan is het doorgaans beter om een stevige mand te kopen die wat meer ondersteuning biedt.

Bij aanschaf van een hondenmand worden soms ook hondenrassen vermeld wat de keuze een stuk eenvoudiger kan maken. Toch kunnen ook rashonden afwijken in formaat en gewicht, of een specifieke voorkeur hebben.

Wat is een orthopedisch hondenbed?

Oudere honden of honden met gewrichtsproblemen hebben vaak ook moeite met slapen omdat het lichaam ‘dwars’ zit. De hond kan geen prettige lighouding vinden en ligt daardoor rusteloos te draaien. Voor deze categorie honden zijn er orthopedische hondenbedden ontwikkeld die voorzien zijn van een speciaal ontworpen vulling die bestaat uit traagschuim. Je kent dit schuim vast wel van kussens en matrassen voor mensen, dit materiaal vormt zich naar de contouren van het lichaam met behoud van ondersteuning. De wervels en gewrichten van de hond worden ontzien zodat de hond heerlijk comfortabel een ligpositie kan aannemen. Deze manden zijn doorgaans wel wat duurder in aanschaf, het kan een goede investering zijn voor jouw hond.

Wat is een hondenslaapzak?

Geborgenheid is een belangrijk deel van ongestoord slapen. Sommigen mensen schoppen dekens resoluut van hun lichaam in de nacht terwijl andere slapers helemaal in de dekens kruipen als een holletje. Dit geldt ook voor honden, als jij een hond bezit die graag knus ‘ingepakt’ ligt dan kun je een slaapzak voor honden kopen. Dit zijn eigenlijk dubbelgevouwen hondendekens waar ook een kussen met extra ondersteuning aan vastzit. Het zijn met name kortharige honden die het heerlijk vinden om in een hondenslaapzak te slapen.

Per type slaapzak kan de thermische isolatie afwijken. Als je een hond hebt met een dikkere vacht die wel graag in een slaapzak slaapt dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een product met minder isolatie. Anders kan het snel te warm worden. In de zomer of in een warme ruimte is het uiteraard ook mogelijk om gewoon lekker op de slaapzak te gaan liggen. Dit is ook een praktisch product om mee te nemen op reis.

Wat is een honden vetbed?

Deze optie zal je wellicht niet bekend voorkomen van naam, een vetbed is eigenlijk een kleed dat gemaakt is van een imitatie schapenvacht. Onder de vacht is een isolatielaag aanwezig, aan de onderzijde is er een anti-slip laag om het vetbed op zijn plaats te houden. Vetbedden worden vaak in een bench geplaatst, als je een bench hebt voor jouw hond is dit een welkome aanvulling. Je kunt een honden vetbed ook gewoon in een hondenmand gebruiken. Naast het zachte materiaal, dat voelt alsof de hond tegen een soortgenoot aan ligt, zorgt het voor warmte in de winter en verkoeling in de zomer. Je kunt kiezen voor een natuurlijke kleur zoals een echte schapenvacht, er ook andere kleuren leverbaar. Je kunt deze bedden op maximaal 40 graden reinigen in de wasmachine. Lees altijd eerst de wasinstructies voor je een mand schoonmaakt.

Hier moet je op letten

  • De meeste honden verharen. Daarnaast kunnen honden ook zweten, er komen huidschilfers los etc. Let daarom op hoe de mand gereinigd kan worden, je kunt niet alle manden zomaar in de wasmachine steken.
  • Als de mand sterk vervuild is kun je beter eerst de grootste vervuiling met een borstel verwijderen voordat je deze gaat wassen. Anders kan de afvoer verstopt raken.
  • Waar slaapt jouw hond het liefste? Bij het baasje of elders in huis? Plaats een hondenmand nooit op een plek waar steeds huisgenoten langs komen lopen, kies voor een rustig plekje.
  • Het oog wil ook wat. Jouw hond zal zich niet zo bekommeren om een trendy kleurtje of design, je mag zelf natuurlijk wel de mand op het interieur afstemmen. Er zijn opties die net zo mooi als comfortabel zijn.
  • Zelfs als je het nog zo goed hebt bedacht kan jouw hond een andere mening zijn toegedaan. Dwing de hond niet de mand te gebruiken, dan wordt het een strafbank. Je kunt wel proberen om de hond te laten wennen aan de nieuwe slaapplek, bijvoorbeeld door er een bestaand dekentje in te leggen met een herkenbare geur.

Welke hondenmand kies jij?

Nu hebben we de opties in het kort bekeken. Is het duidelijk welke mand, bench, slaapzak of vetbed past bij jouw hond? Let goed op de kenmerken van jouw huisdier en mogelijke aandoeningen die bij het hondenras bekend zijn. Zorg dat de mand niet te klein is, met een deken of andere vulling kun je altijd een hondenmand iets krapper maken voor een comfortabele lighouding.