Hoe leer je je hond te gaan liggen

In sommige opzichten is de makkelijkste manier om gedrag te trainen het lokken ervan. Dat betekent dat u een traktatie of speeltje gebruikt om uw puppy letterlijk in de gewenste houding of actie te lokken. Als u bijvoorbeeld een traktatie voor de neus van uw pup houdt en die traktatie vervolgens in een cirkel parallel aan de grond beweegt, zal uw puppy de traktatie volgen en een draaibeweging maken. Lokken laat uw puppy zien waar u wilt dat hij naartoe gaat, maar het is belangrijk om het lokmiddel zo snel mogelijk te vervagen, zodat uw puppy reageert op een handsignaal of een verbale aanwijzing in plaats van te wachten tot hij het lokmiddel ziet.
hond leren liggen
Gebruik een lokaas waar uw puppy enthousiast over is om er zeker van te zijn dat ze het willen volgen. U kunt ook een clicker gebruiken om het exacte moment aan te geven waarop uw pup iets goed heeft gedaan. Hier zijn de stappen om te trainen met een lokaas:

 • Met uw puppy in een zittende positie, houdt u een traktatie bij hun neus.
 • Breng de traktatie naar beneden tussen de voorpoten van uw puppy. Ze moeten hun hoofd laten zakken om de traktatie te volgen.
 • Beweeg de traktatie verder over de grond, weg van uw puppy. U maakt in feite een “L” vorm. Als uw puppy de traktatie volgt, moet hij gaan liggen.
 • Zodra uw puppy op de grond ligt, klik en prijs hem en geef hem onmiddellijk het lokaas als beloning.
 • Na een aantal herhalingen, begint u met een traktatie uit uw andere hand als beloning, zodat het lokaas niet meer opgegeten wordt.
 • Tenslotte lokt u uw puppy met een lege hand en beloont u hem met een traktatie uit de andere hand. Nu hebt u een handsignaal geleerd, namelijk uw hand naar de grond te laten zakken.
 • Zodra uw puppy reageert op het handsignaal kunt u een verbale cue aanleren door “Down” te zeggen een seconde voordat u het handsignaal geeft. Na verloop van tijd zou uw puppy alleen op het verbale signaal moeten reageren.

Als uw puppy nog niet weet hoe hij op commando moet zitten, kunt u hem vanuit een staande positie naar beneden lokken. Lok eerst een zit uit of breng de traktatie rechtstreeks naar de grond tussen de voorpoten terwijl ze nog steeds staan. Maar omdat uw puppy verder moet gaan om in de down positie te komen, is het misschien makkelijker om de shaping techniek te gebruiken.

Shaping

Shaping betekent dat je je puppy stapje voor stapje dingen aanleert. Voor een down betekent dit dat je je puppy leert naar de grond te kijken, zijn ellebogen op de grond te laten zakken en uiteindelijk te gaan liggen, of zoveel kleine stapjes als je puppy nodig heeft. De truc is om uw puppy op succes voor te bereiden. Kies een eerste stap die uw puppy gemakkelijk kan doen, verhoog dan langzaam elke stap zonder de moeilijkheidsgraad te ver te laten oplopen. Het is beter om het te gemakkelijk te maken dan dat zowel u als uw puppy gefrustreerd raken door te snel te veel te vragen.

Begin met het gebruik van een lokmiddel om uw puppy naar de grond te laten kijken. Klik en prijs, beloon dan het kijken. Als uw puppy dat onder de knie heeft, lokt u zijn hoofd naar de grond voordat u klikt en beloont. Vervolgens kunt u vragen om gebogen ellebogen, enzovoort. Maak je geen zorgen over het vervagen van het lokken en het toevoegen van een verbale cue totdat je het laatste gedrag hebt geleerd.

Beloning

Tenslotte kunt u een down vastleggen door uw puppy te belonen als hij/zij het uit zichzelf doet. Zorg dat u altijd een speeltje of traktaties in uw zak hebt en wanneer u uw puppy ziet liggen, klikt u hem aan en prijst u hem. Geef ze dan een beloning terwijl ze in de down positie liggen. Als u genoeg downs hebt gevangen, zal uw pup expres voor u gaan liggen in de hoop een beloning te verdienen. Nu kunt u een handgebaar of een verbaal signaal geven vlak voordat u weet dat ze gaan liggen. Uw puppy zal leren om uw woord of gebaar te associƫren met hun actie en al snel zult u in staat zijn om op elk moment om een down te vragen.

Tips voor het trainen van Down

Zelfs met verschillende trainingstechnieken kan het nog lastig zijn om uw puppy in de downpositie te krijgen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

 • Train wanneer uw puppy moe is. Verwacht niet dat uw puppy vrijwillig gaat liggen als hij vol energie zit. Werk aan dit gedrag na een wandeling of een spel.
 • Dwing uw puppy nooit om te gaan liggen. Hoe verleidelijk het ook is om uw puppy te “laten zien” wat u wilt door hem in de houding te duwen, dat zal waarschijnlijk het tegenovergestelde effect hebben. Uw hond zal nog meer willen gaan staan om de druk te weerstaan. Of u kunt ze bang maken, waardoor de houding minder aantrekkelijk wordt dan wanneer ze beloond worden om het uit zichzelf te doen.
 • Gebruik een lokmiddel om uw hond aan te moedigen onder uw benen door te kruipen. Maak eerst een brug met uw benen – op de grond voor kleinere pups en met een krukje voor grotere rassen. Breng het lokaas van de neus van uw pup naar de grond en trek het dan onder uw benen door. Uw pup zal moeten gaan liggen om bij de traktatie te komen. Beloon zodra ze in de juiste positie liggen.
 • Beloon uw puppy als hij/zij op de grond ligt. Het plaatsen van beloningen is belangrijk omdat het helpt te benadrukken en te verduidelijken wat uw pup goed heeft gedaan. Als u uw pup altijd trakteert als hij weer rechtop zit, beloont u eigenlijk het zitten in plaats van het liggen. Dat veroorzaakt het opdringerprobleem waarbij uw puppy even gaat liggen voordat hij weer opduikt. Zorg dat u de traktaties klaar hebt liggen, zodat u ze aan uw pup kunt geven terwijl hij nog ligt.