Hond mee op de fiets vervoeren: de beste manieren

De hond is natuurlijk je vaste reispartner, overal waar je naartoe gaat. Daarom is het wel zo fijn wanneer je de hond mee op de fiets kan nemen. Dit is echter lang niet altijd even gemakkelijk. Je kunt niet elke hond met je mee laten rennen. Daarom zijn er ook andere opties die je kan overwegen. Op deze plek bespreken we drie van die opties, voor drie verschillende soorten honden. Zo kan jij ook veilig en gezellig met je hond op de fiets op stap.
Hond mee op de fiets vervoeren

De verschillende manieren om te fietsen met je hond

Het is niet voor elke hond weggelegd om met het baasje mee te rennen naast de fiets. Dat komt natuurlijk doordat er wel heel veel verschillende soorten honden zijn. Daarom zijn er nog drie andere opties in plaats van mee rennen. Zo kan je kiezen voor de hondenbeugel, de hondenfietskar of de hondenfietsmand. Het is goed om te zien dat er veel verschillen tussen deze opties zijn, zowel in prijs als in gebruiksvorm. Zo kan je zelf ontdekken wat het best oor jou werkt. Alle opties worden zowel vanuit het oogpunt van de hond als die van het baasje bekeken. Dit geeft een compleet beeld.

Kiezen voor de fietsbeugel

fietsbeugel hond
Wie kiest voor de hondenfietsbeugel laat de hond nog altijd mee rennen. Het is alleen beter dan kiezen voor het aan de riem nemen van de hond. De beugel trekt de hond mee. Je kunt ze zo instellen dat je hond voldoende ruimte heeft, maar toch goed bij je blijft. Dit maakt het dus wat veiliger dan de riem. Je kunt ze zelf heel gemakkelijk op je fiets monteren. Ze zijn er al vanaf €20,-, maar je kan voor duurdere modellen tot €60,- kiezen. Een goede optie is de Flamingo Fietsbeugel. Al is dit wel één van de duurdere modellen. Wie niet te veel kwijt wil zijn en gebruiksgemak wenst, kiest altijd voor de fietsbeugel.

Welke honden passen bij de fietsbeugel?

Fietsbeugels zijn niet voor elke hond geschikt. Je hebt er een grote hond die in goede conditie is voor nodig. Als je kijkt naar de grootte, dan is het vooral belangrijk dat de hond groot genoeg is om het fietstempo bij te kunnen houden. Dit is met kleine hondjes geen optie. De beugel is bovendien niet meer dan een extra instrument, de hond moet zijn eigen gewicht kunnen blijven dragen.

Daarnaast is het belangrijk dat de hond in goede conditie is. Je hond moet wel gewend zijn aan de uitstapjes met de fiets. Het is belangrijk dat het dier het goed bij kan houden. Ook is het belangrijk om een afgetrainde hond te hebben. Heb je een hond die snel afgeleid is en achter van alles aan probeert te rennen, dan trekt hij jou mee, zo van de fiets af. Nu zijn de meeste beugels we geschikt om tegen een schokje te kunnen, maar een sterke hond kan toch voor problemen voor jou als baasje zorgen. Goede training blijft dus wel belangrijk.

Aandachtspunten bij een fietsbeugel voor honden

Het is belangrijk om verschillende punten in de gaten te houden als je voor de fietsbeugel kiest. Zo is de riemlengte een belangrijke zaak. Beugels met een verstelbare riem laten je zorgen dat de riem niet te strak, maar ook niet te los zit. Zo heeft de hond speling voor een comfortabele rit, maar is hij niet te los zodat je hond zijn eigen gang kan gaan en voor verkeersgevaar kan zorgen. Ook is het belangrijk om op de weersomstandigheden te letten. Is het echt heet, dan is het lopen met de beugel misschien niet verstandig. Je vraagt een flinke inspanning van de hond, die al het werk moet doen. Misschien houd jij het op de fiets wel langer vol dan de hond. Dat is niet de bedoeling.

In het verlengde van het opletten op het weer, is het ook goed om na te denken over de afstanden die je doet. Lange afstanden zijn gemakkelijker te fietsen dan te rennen. Dat geldt niet alleen voor jou, dat geldt zeker ook voor de hond. Die moet dit wel kunnen blijven bijbenen. Zelfs in goede conditie zit hier natuurlijk wel een grens aan. Kies voor leuke ritjes, maar maak het ook niet te gek voor de hond.

Kiezen voor de hondenfietskar

hondenfietskar
Een andere goede keuze die je hebt is de hondenfietskar. Deze karren zijn ervoor gemaakt om met honden op stap te kunnen gaan op de fiets. De fietskar is wel flink duurder dan bijvoorbeeld de beugel. Je betaalt er tussen €80,- en €300,- voor. Vooral de meer luxe modellen zijn natuurlijk duurder. Aan de andere kant mag je dan ook wel wat verwachten van de kar. Het is natuurlijk ook wel iets heel anders dan een beugel.

Je kunt op een veilige en comfortabele manier met je hond op stap op de fiets. De karren zijn volledig af te sluiten. Je hond kan er dus ook niet zomaar vandoor gaan. Je hebt ook meer controle wanneer je voor deze kar kiest. Een hond die snel afgeleid is, kan niet zomaar weg proberen te rennen, zoals bij het gebruik van de beugel. Voor lange afstanden of warme omstandigheden is de kar ook wel wat beter dan de beugel.

Welke honden passen bij de fietskar?

Het gebruik van hondenfietskarren past eigenlijk wel bij elke hondensoort. Een klein nadeel kan de echt grote hond zijn. Daar heb je bijna geen opties voor. Zeker wanneer honden boven de 40 kilo gaan wegen. Het wordt dan goed zoeken naar een geschikte optie. Wanneer je een hele fitte hond met veel energie hebt, dan is de beugel misschien een betere optie. Je kunt ze dan lekker laten rennen en je bent minder geld kwijt.

Heb je echter juist een oudere hond, of heeft je hond een aandoening of ziekte? Dan kan de hondenfietskar wel een hele goede optie zijn. Die honden kunnen immers niet meer zo gemakkelijk rennen. In de kar liggen en lekker rondkijken in de omgeving gaat echter natuurlijk nog prima. Om een goede hondenfietskar uit te zoeken, is het slim om eerst even onderzoek te doen naar de verschillende modellen die je op de markt vindt. Dit geeft je de nodige inzichten.

Kiezen voor een hondenfietsmand

beste hondenfietsmand
Tot slot is er nog een hele simpele optie. Je kan voor €20,- tot €50,- een hondenfietsmand kopen. Dit is voor de meeste situaties dus ook de meest voordelige optie te noemen. De meeste manden zijn zowel voorop als achterop te gebruiken. Wie hem voorop gebruikt, kan beter zich houden op de hond. Wie de mand achterop gebruikt heeft daarentegen meer grip op de fiets. Het is vooral voor jezelf belangrijk om te bepalen wat het beste werkt. Denk daarbij ook aan je hond.

Welke honden passen bij de hondenfietsmand?

Het spreekt bijna voor zich dat dit voor kleinere honden geldt. Het is ook belang dat je hond rustig blijft en goed getraind is. Je wilt geen gevaren lopen met honden die uit de manden springen bij schriksituaties. Omdat de manden helemaal open zijn, heeft de hond alle ruimte om eruit te springen. Het is dus ook slim om niet te hard te fietsen met de mand.

Conclusie over de mogelijkheden

Er zijn drie goede opties die je kunt uitproberen wanneer je je hond wilt meenemen op fietstochtjes. In dat opzicht is het vooral belangrijk om te bekijken welke bij jou en jouw hond past. De hondenfietsmand is een goede optie voor baasjes van de kleinere honden, mits je hond rustig kan blijven en lekker blijft zitten. Je bent er €20,- tot €50,- voor kwijt. Kies je voor de hondenbeugel, dan is dat goed voor middelgrote tot grote honden. Ze moeten wel in conditie zijn en goed luisteren. Het kost €20,- tot €60,-. De hondenfietskar is voor elke hond tot 50 kilo geschikt. Het kost je €80,- tot €300,- om ermee op stap te gaan.