Hondenfietsmand – Actief en sportief met de hond

De hondenfietsmand is vooral populair in het warme seizoen. Veel hondenbezitters voelen zich aangetrokken tot het buitenleven voor wandelingen, maar ook voor fietstochten.
Hondenfietsmand
Maar sommige viervoeters zijn gewoon te klein om de hele tijd mee te rennen. Op een gegeven moment zijn ze buiten adem. Maar als je van lange tochten houdt, hoef je daardoor niet te veranderen. De hondenmand voor de fiets is gemakkelijk te bevestigen en belooft veel plezier tijdens allerlei uitstapjes.

Hondenfietsmanden test winnaar* 2022

1. KLICKfix hondenmand Plus GTA
KLICKfix hondenmand Plus GTA
Kenmerken: Voor de drager, vaste bevestiging, volume: 40 L, belastbaar tot 10 kg, met wind- en regenbescherming, met ritssluiting, afmetingen: 36 x 52 x 46 cm, gewicht: 2 kg, verkrijgbaar in verschillende maten.

Bekijk de dagprijs

Comfortabele plek op de fiets voor de hond: klanten zijn enthousiast over de KLICKfix Doggy Basket Plus GTA De viervoeter heeft alle ruimte in de mand. Zitten en liggen zijn geen probleem.

De hondenmand is geschikt voor de drager en heeft een inhoud van ongeveer 40 L. Hij is ideaal voor kleine en middelgrote honden tot 10 kg. Ze hebben er genoeg ruimte in en kunnen omdraaien als het nodig is.

Helaas is de hondenfietsmand niet bedoeld voor grote honden. Er zijn andere opties voor hen. Eigenaars van honden die klein zijn maar meer dan 10 kg wegen, moeten ook voor een andere optie kiezen.

Volgens de beoordelingen is de KLICKfix Doggy Basket Plus GTA stabiel, gemakkelijk te bevestigen en eenvoudig te hanteren. De hond went snel aan de nieuwe uitlaatsituatie. Op deze manier hebben baas en hond plezier in de natuur.

De mand is bevestigd aan de drager. De installatie is snel en eenvoudig. De fietsmand kan met een klik worden bevestigd en weer losgemaakt.

De hondenfietsmand bestaat uit een mand omgeven door een rooster. Om de hond erin te doen, hoef je alleen de grille op te tillen. Daarna wordt hij weer ingeklapt en gesloten. Klanten vonden het praktisch dat een wind- en regenhoes wordt meegeleverd. Dit betekent dat de hond altijd droog is als hij onderweg nat wordt. Tegelijkertijd is een zonnescherm geïntegreerd.

Klanten vonden de fietsmand voor honden zeer gemakkelijk in gebruik. Aangezien de installatie permanent is, hoeft alleen de mand op de drager te worden geklemd wanneer dat nodig is. De bediening is heel eenvoudig en gaat snel.

Aangezien de bodem van de fietsmand niet bijzonder dik is, hebben sommige klanten een deken of kussen toegevoegd als opvulling. Op deze manier, vindt de pluizige vriend kuilen niet erg.

Klanten hadden kritiek op het feit dat voor de installatie van de KLICKfix Doggy Basket Plus GTA een extra adapter moet worden gekocht.

Voordelen:

 • Zeer stabiel
 • Regen- en windbescherming inbegrepen
 • Geïntegreerd zonnescherm
 • Gemakkelijk te sluiten
 • Kan met een klik worden bevestigd
 • Slechts 2 kg eigen gewicht

Nadelen:

 • Adapter moet afzonderlijk worden aangeschaft

2. trixie 13111 fietsmand voor smalle bagagedragers
trixie 13111 fietsmand voor smalle bagagedragers
Kenmerken: Voor smalle bagagerekken, vormstabiele EVA-kunststof, stevig metalen frame, afmeting: 29 x 42 x 48 cm, geïntegreerde korte leiband, kan met klittenband worden bevestigd, tas kan worden verwijderd, kan als transporttas worden gebruikt, met netbespanning.

Bekijk de dagprijs

Robuuste fietsmand voor honden met netafdekking: Klanten zijn dol op de Trixie 13111 fietsmand voor smalle bagagedragers. Wie alleen een smalle fiets met bagagedrager heeft, kan nu ook een hondenfietsmand gebruiken. Klanten waren blij dat de fietsmand zo gemakkelijk te monteren is. Het is zeer snel en gemakkelijk gemonteerd. De adapter voor de bevestiging van de mand blijft op de fiets. Indien nodig kan de transporttas voor de hond worden bevestigd.

De binnenzijde van de fietsmand kan worden gebruikt als eigen transporttas. Het is alleen los te maken met klittenband.

Klanten vonden dit een voordeel omdat ze de tas altijd kunnen gebruiken om de hond te vervoeren. De fietsmand heeft dus een twee-in-één functie.

Bovendien scoort de Trixie 13111 fietsmand voor smalle dragers met een grote portie veiligheid. Het net voorkomt dat de hond eruit springt. Een geïntegreerde hondenriem is ook aan de transportmand bevestigd, zodat de hond er niet uit kan springen bij het openen van de mand.

De fietsmand van Trixie is geschikt voor kleine en middelgrote honden. Hij heeft een afmeting van 29 x 42 x 48 cm. Klanten klaagden dat er geen wind- of regenbescherming is inbegrepen.

De hond wordt niet alleen blootgesteld aan slecht weer, maar ook aan warm weer. Een hoes moet dus apart worden aangeschaft.

Voordelen:

 • Gemakkelijk te monteren
 • Voldoende ligruimte
 • Geïntegreerde hondenriem in de mand
 • Montage op bagagedrager

Nadelen:

 • Geen bescherming tegen natheid of wind

3. tigana – rieten fietsmand met traliewerk en kussentje voor het stuur
tigana - rieten fietsmand met traliewerk en kussentje voor het stuur
Kenmerken: voor stuur, met beschermrooster, met kussen, afmetingen mand buiten: lengte: 43-45 x 32-34 x 23 cm, totale hoogte incl. rooster 44 cm, binnenkant mand 31-32,5 x 22-23,5 x 21 cm, kussen van polyester, wasbaar op 30 graden, drie klittenbandsluitingen voor bevestiging, belastbaar tot 8 kg

Bekijk de dagprijs

Comfortabele hondenfietsmand voor aan het stuur: De Tigana – fietsmand van wilgentenen met rooster en kussentje voor aan het stuur zal hondenbezitters zeker bevallen. Ze kunnen hun pluizige vriend meenemen en hebben hem altijd goed in het oog aan de voorkant van het stuur.

De hondenmand is heel gemakkelijk in elkaar te zetten. Hij wordt in het stuur gehaakt en vastgemaakt met drie klittenbanden. Hij kan even gemakkelijk worden verwijderd als hij niet meer nodig is.

Aangezien de Tigana – rieten fietsmand met rooster en kussentje voor het stuur met de hand wordt gemaakt, kunnen er afwijkingen in de maat zijn van ongeveer +/- 2 cm.

De hondenfietsmand is daarom geschikt voor kleine en middelgrote honden tot een maximum van 8 kg. De hond zit tijdens de rit en kan naar buiten kijken. De klanten vonden het fijn dat er een rooster is om hen te beschermen tegen het eruit springen.

Om de rit comfortabel te maken, wordt een zacht kussen meegeleverd. De klanten waren hier bijzonder blij mee. Het kan gemakkelijk in de wasmachine worden gewassen op 30 graden.

Klanten klaagden dat noch wind- noch regenbescherming is inbegrepen. De hond is blootgesteld aan het weer. Vooral in de zomermaanden moet extra bescherming tegen de zon worden overwogen.

Voordelen:

 • Met rooster als springbeveiliging
 • Geschikt voor fietssturen
 • Kan worden bevestigd met klittenband
 • Kussen is inbegrepen

Nadelen:

 • Geen bescherming tegen regen of wind

Een hondenfietsmand kopen – Welke aspecten zijn belangrijk?

Veel hondenbezitters zijn graag buiten in de natuur. Wandelen, lange wandelingen of fietstochten staan op het programma. De pelsneus staat altijd aan zijn zijde.

Maar wat doet u als uw hond te jong of te oud is om het fietsen bij te houden? Dan is er nog de eenvoudige en verstandige optie van het gebruik van een hondenfietsmand. Een hondenmand voor de fiets is ook erg handig voor kleine hondenrassen die niet in korte tijd een grote afstand mogen afleggen.

De hond kan worden meegenomen, ziet iets van zijn omgeving en hoeft niet thuis op zijn baasje te wachten. De meester kan op zijn beurt de pluizige neus meenemen op het uitstapje en hem onderweg van tijd tot tijd laten meelopen. Dit helpt hen beiden.

Maar wat is er zo belangrijk aan een fietsmand voor de hond? Hoe ziet het eruit bij slecht weer en is er ook een hondenfietsmand voor de e-bike? We zullen dat nu allemaal beantwoorden.

Waarom is een fietsmand voor honden een goede investering?

Een hondenfietsmand maakt het gemakkelijker om uw hond met de fiets te vervoeren. Als u graag door de stad fietst, kunt u niet altijd uw hond meenemen. Op hoofdwegen is het te gevaarlijk om de hond naast de fiets te laten lopen.

Zelfs aan de lijn is er gevaar voor de eigenaar op de fiets, maar ook voor de hond zelf. Als de hond afgeleid wordt, kan hij namelijk een gevaar worden voor iedereen op de weg.

Veel honden zijn zelfs niet in staat om lange afstanden in een zeer snel tempo af te leggen, zoals dat op de fiets zou kunnen. Vooral kleine rassen zijn hier niet op berekend en zelfs grote honden raken snel buiten adem. Oude en zieke honden kunnen beter helemaal niet uitgelaten worden, maar ze thuis laten is voor veel hondeneigenaren ook geen optie.

Een hondenfietsmand helpt in deze gevallen om de honden mee te nemen. In de beperkte ruimte van de fietsmand brengen zij niemand in gevaar, kunnen zij zich niet vrijmaken en mogen zij avonturen beleven aan de zijde van hun meester of meesteres.

In de stad, bij het winkelen of op vakantie – de hondenfietsmand is een heel goed idee. De hondenfietsmand is verkrijgbaar voor normale fietsen met versnellingen, maar ook als hondenfietsmand voor e-bikes. Dit geeft u de vrijheid om te kiezen hoe u zich wilt verplaatsen en u kunt altijd uw hond meenemen.

Wat voor hondenmand is er voor fietsen?

Er zijn veel fietsmanden voor honden om uit te kiezen. Om uit te zoeken welke fietsmand voor u het beste is, moet u eerst kijken wat voor soort fiets u heeft. Niet elke fietsmand past op elke fiets.

Als er geen bagagedrager op de fiets zit, is een fietsmand voor de bagagedrager al uit den boze. Hetzelfde geldt voor kabels of lichten aan het stuur. Als er geen ruimte is, moet je op een ander idee vertrouwen.

Maar welke hondenfietsmanden zijn er? We geven u een overzicht:

 • Hondenmand voor de fiets voorop: Fietsmanden voor honden die voorop kunnen worden gemonteerd zijn in trek. Ze kunnen snel worden gemonteerd en u heeft uw hond permanent in het zicht.
 • Hondenmand voor fiets achter: De hondenfietsmand voor achteraan verwijst naar een fietsmand voor de bagagedrager. Hij wordt vaak permanent gemonteerd en biedt een goede transportmogelijkheid. Met een traliewerk is het veilig, zelfs als u de hond niet de hele tijd in het zicht heeft.
 • Hondenbox voor de fiets: Een hondenbox is ofwel reeds geïntegreerd op een nieuwe fiets of kan achteraf op een bestaande fiets worden gemonteerd. Het wordt geopend als een grote doos, de hond wordt binnengelaten en weer gesloten. De hondenkrat voor de fiets is ook geschikt voor grote honden.
 • XXL hondenmand voor de fiets: De XXL hondenmand voor de fiets wordt aan de achterkant van de fiets bevestigd. Hij wordt gemonteerd met behulp van een stang en kan op elk moment weer worden verwijderd. De hond kan er niet uit springen en zit er veilig in. Ook geschikt voor zeer grote en zware honden.

Welke maten zijn beschikbaar voor de hondenfietsmand?

De hondenfietsmand is er in veel verschillende maten. Als u er een koopt, zorg er dan voor dat hij ontworpen is voor het gewicht van de hond. De meeste manden voor kleine honden zijn bedoeld voor kleine en middelgrote rassen tot 10 kg.

Er zijn echter ook hondenmanden die meer gewicht kunnen dragen. Het is belangrijk om te letten op het draagvermogen van de hondenfietsmand. De fiets moet ook in staat zijn het extra gewicht van de hond te dragen.

Welk materiaal is goed voor een hondenmand op de fiets?

Zo divers als honden zijn, zo divers zijn ook de hondenmanden voor de fiets. Let er bij de keuze van het materiaal op dat het van hoge kwaliteit is, nat kan worden en niet buigt. Bovendien moet rekening worden gehouden met het gewicht van de hond, omdat niet elk materiaal geschikt is voor elk hondenras. Hier is een kort overzicht:

 • Metalen hondenmanden: Metalen hondenmanden zijn stabiel en duurzaam. In de winter kan metaal snel koud worden en de hond afkoelen. Er moet een kussen in worden gelegd zodat de hond zich comfortabel voelt. Modellen van hoge kwaliteit roesten niet in de regen.
 • Rotan hondenmand: Rotan wordt vaak gebruikt voor hondenmanden. Het vlechtwerk is stabiel, comfortabel voor de hond en duurzaam. Met een kussen zit de hond comfortabel en krijgt hij het niet koud in de winter.
 • Stoffen hondenmand: Stoffen hondenmanden zijn populair. Het materiaal is licht en kan ook voor grotere honden worden gebruikt. Als u kiest voor een stoffen hondenmand, zorg er dan voor dat hij waterdicht is. Anders zou de hond nat kunnen worden als het regent.

Welke kenmerken kan een hondenmand voor de fiets hebben?

Er zijn veel opties voor een hondenfietsmand. Sommige zijn nuttig, andere niet. In het algemeen moet u ervoor zorgen dat de hond zich op langere ritten op zijn gemak voelt.

Maar het moet ook beschermd worden tegen regen, wind of zon. Wij vertellen u wat belangrijk is in een hondenmand voor de fiets.

 • Regenhoes voor hondenfietsmand: Met een regenhoes voor de hondenfietsmand kunt u ervoor zorgen dat uw hond droog blijft. Een regenhoes is een goed idee, vooral voor langere tochten waarbij het kan gaan regenen.
 • Windscherm voor hondenfietsmand: Als u graag hard gaat met uw fiets, kunt u het beste een windscherm gebruiken. Hondenogen zijn gevoelig. Als de ogen van de hond aan te veel wind worden blootgesteld, bestaat het risico op oogontsteking. Dit kan niet gebeuren met een windscherm.
 • Traliewerk voor hondenfietsmand: Een traliewerk op de hondenmand is een bescherming tegen uitspringen. Elke fietsmand moet een rooster hebben. Op die manier is de hond veilig binnen en kan hij niet naar buiten springen, zelfs niet bij een externe prikkel zoals een kat.
 • Hondenfietsmandhouder: Om de hondenfietsmand aan de fiets te bevestigen, hebt u een houder nodig. Met de houder kunt u de hondenmand vastmaken aan de fiets, zodat hij stevig staat.

Veiligheid van de hondenfietsmand: Waar moet ik op letten?

Voordat u een hondenmand koopt, moet u nagaan hoeveel kilo uw hond weegt. U moet alleen hondenmanden kopen die de hond kunnen dragen.

Het draagvermogen van de meeste hondenfietsmanden is tot 15 kg. Zware honden worden vaak achter de fiets op een aanhangwagen vervoerd.

Het moet altijd mogelijk zijn de hondenfietsmand te sluiten. Dit voorkomt dat de hond eruit springt. Vooral als een hond sterk reageert op prikkels van buitenaf, zoals katten, mensen of andere honden, is een traliewerk een goede manier om hem in te sluiten.

Bovendien moet het materiaal van hoge kwaliteit zijn, zodat de klauwen van de hond geen gaatjes kunnen veroorzaken. Een goede bevestiging is ook belangrijk, zodat de hondenfietsmand er niet af kan vallen, zelfs niet als hij beweegt.

Hoe kan je de hondenfietsmand goed vastmaken?

U kunt een hondenfietsmand op verschillende manieren bevestigen. Een permanente installatie op de bagagedrager of het stuur kan worden gedaan met kabelbinders. Met kabelbinders houdt de fietsmand stevig vast en rammelt hij niet.

Veel hondenfietsmanden worden geleverd met een eigen bevestiging. Er wordt bijvoorbeeld een houder voor de hondenmand meegeleverd die aan de fiets kan worden bevestigd. Vaak gaat het om een permanente installatie die op de bagagedrager of het stuur blijft zitten.

Met een Klick-Fix systeem wordt de houder van de hondenfietsmand aan de fiets bevestigd. De mand zelf kan echter worden verwijderd, zodat de ruimte van de hondenmand voor andere doeleinden kan worden gebruikt. In dit geval blokkeert de hondenfietsmand de bagagedrager niet.

Voor hondenmanden aan fietssturen moeten speciale stuurhouders worden gebruikt. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de hondenfietsmand er niet af kan vallen. De stuurhouders zijn ook stevig vastgeschroefd. De fietsmand kan naar wens worden bevestigd.

Alternatieve producten

Als u geen zin hebt om de hondenfietsmand te verwijderen telkens als u zonder uw hond op stap bent, denk dan eens na over een alternatief. In plaats van een hondenfietsmand kunt u ook kiezen voor een hondenrugzak of een hondentas. Wij willen nu beide alternatieven voorstellen:

 • Hondenrugzak: Een goed alternatief voor de hondenfietsmand is de hondenrugzak. Het voordeel van de hondenrugzak is dat u uw hond overal mee naartoe kunt nemen. Hij wordt op de rug gedragen en kan ook worden meegenomen naar winkels en in de bruisende stad. De hond heeft een rugzak waar hij zich veilig voelt en hoeft niet zelf te lopen als hij niet meer kan. Bovendien is fietsen met een hondenrugzak net zo gemakkelijk als met een hondenfietsmand.
 • Hondentas: De hondentas werkt als de hondenrugzak, behalve dat hij niet op de rug wordt gedragen. De tas wordt zijdelings over de schouder gedragen en is een goede optie voor kleine, lichte honden. Zware honden zouden de rug van de eigenaar op den duur belasten. Voor het fietsen kunnen lichte honden ook in een hondentas worden vervoerd, maar zware niet.