Hondenrugzak – praktische draaghulp voor het vervoer van uw viervoeter

Een hondenrugzak biedt een hoge mate van comfort bij het vervoer van de hond over een langere afstand. Met een hondenrugzak kan de hond worden vervoerd, ook al moeten beide handen vrij blijven. Dit is bijvoorbeeld het geval op een fiets of een scooter.
Hondenrugzak

Hondenrugzakken test winnaar* 2022

1. pecute huisdierenrugzakken voor hond
pecute huisdier rugzakken voor hond
Kenmerken: Hondenrugzak met uittrekbaar rugpand, kijkvenster van acryl, verstelbare schouderriemen, oxford stof, waterdicht, krasbestendig, korte riem inbegrepen, ritssluitingen met veiligheidsslot, maximale belasting: 6 kg.

Bekijk de dagprijs

Handige en comfortabele hondenrugzak: Met de Pecute rugzakken voor honden wordt de viervoeter onderweg veilig ondergebracht. De hondenrugzak biedt veel ruimte en kan aan de achterkant worden verlengd. Hij heeft een maximale belasting van zes kilogram.

Dit betekent dat het dier zich tijdens een pauze op elk moment vrij kan bewegen zonder uit de rugzak te worden gehaald. De rugzak is voorzien van een acrylpaneel aan de voorzijde. Aangezien het transparant is, heeft het dier steeds een duidelijk zicht naar voren.

Bovendien kan het bovenste kijkvenster door middel van een ritssluiting worden geopend, zodat de hond zijn kop naar buiten kan steken. De boven- en zijruiten zijn ook geperforeerd, voor een ideale ventilatie. Bovendien zijn in de hondenrugzak verschillende ventilatiegaten verwerkt.

De Pecute rugzak voor honden heeft een omkeerbaar bodempaneel met zomer- en winterzijde. De ene kant is bekleed met flanel, terwijl de andere kant ademend blijft.

De viervoeter is beveiligd dankzij een geïntegreerde korte leiband inclusief karabijnhaak. Een gesp is ingebouwd om de ritssluitingen vast te zetten. Dit zorgt ervoor dat ze niet uit zichzelf opengaan.

De schouderbanden zijn zes centimeter breed, waardoor ze comfortabel zijn voor de eigenaar. Ze zijn ook in lengte verstelbaar en daarom zeer comfortabel. Er is ook de mogelijkheid om de geïntegreerde heupriem te gebruiken voor nog meer veiligheid.

De hondenrugzak heeft twee aparte compartimenten voor het opbergen van poepzakjes en traktaties tijdens het uitlaten. Er is ook plaats voor een waterfles.

Wat de kwaliteit van de afwerking betreft, melden veel kopers goede ervaringen met de rugzak. De naden zijn netjes afgewerkt en het materiaal is duurzaam en robuust.

Velen gebruiken de Pecute rugzakken voor honden voor hun oudere of kleine hond. Anderen hebben ook hun kat in de rugzak gedaan.

Sommige gebruikers bekritiseren echter het gebrek aan rugvulling. Toch is de rugzak volgens veel reviews comfortabel om te dragen en voel je het gewicht van het huisdier in de rugzak nauwelijks. Voor langere tochten (bv. wandeltochten) wordt het slechts in beperkte mate aanbevolen.

De acceptatie van de hondenrugzak wordt door veel eigenaren als goed omschreven. In zeldzame gevallen kon een hond echter niet wennen aan de rugzak. Daarom was het uiteindelijk onbruikbaar voor de hondenbezitter.

Voordelen:

 • brede verstelbare schouderriemen
 • uitbreidbaar ruggedeelte
 • geïntegreerd doorzichtig acrylpaneel voor een beter zicht
 • goed vakmanschap
 • geïntegreerde ventilatie-elementen
 • zijzakken beschikbaar

Nadelen:

 • geen rugvulling

2. morpilot honden rugzak
morpilot honden rugzak
Kenmerken: Polyester hondenrugzak, maximale belasting: 15 pond (ongeveer 6,8 kilogram), ventilatiesysteem, kijkvenster, verstelbare schouder-, taille- en borstriemen, korte riem, vergrendelingsfunctie voor ritssluitingen, anti-slip elementen op de bodem, ademend.

Bekijk de dagprijs

Hondenrugzak voor kleine honden: De morpilot hondenrugzak is ontworpen voor een maximumgewicht van iets minder dan zeven kilogram. Hij is dus ideaal voor het vervoer van kleinere honden. Dankzij een geïntegreerde korte leiband zit de hond veilig in de rugzak.

Om een betere gewichtsverdeling en een goede pasvorm te garanderen, zijn alle draagriemen verstelbaar. Volgens de reviews kan de last comfortabel worden verdeeld met behulp van de taille- en borstriemen. De wattering draagt bij tot het goede draagcomfort.

De hondenrugzak is voorzien van verschillende geperforeerde kijkvensters. De bovenste en de voorste kunnen gemakkelijk met een rits worden geopend. Een geïntegreerde clip zorgt ervoor dat ze goed gesloten blijven.

De perforaties zorgen ook voor een goede luchtverversing. Er zijn extra zakken aan de zijkant van de morpilot hondenrugzak waarin traktaties of andere accessoires kunnen worden opgeborgen. De rugzak wordt ook geleverd met een opvouwbare kom die aan de rugzak kan worden bevestigd.

Een punt van kritiek dat bij deze rugzak naar voren kwam is de bodem. Dit kan onderweg verschuiven, zodat de hond niet langer een stabiele zitplaats heeft. In zeldzame gevallen waren de schouderbanden van de morpilot hondenrugzak te kort voor de gebruiker.

Voordelen:

 • goed ventilatiesysteem
 • goed vakmanschap
 • Comfortabel gevoerde schouderbanden voor een optimale gewichtsverdeling
 • Geïntegreerde taille- en borstriem
 • Korte leiband beschikbaar

Nadelen:

 • De bodem verschuift soms tijdens het dragen
 • Schouderbanden waren voor sommige gebruikers te kort

3. trixie 28944 Timon rugzak
trixie 28944 Timon rugzak
Kenmerken: Polyester hondenrugzak, met twee openingen, anatomisch gevormde rug, gewatteerde schouderriemen, borstriem, ademend, reflecterende biezen, geïntegreerde korte leiband, inzetstukken van gaas voor ventilatie, bodeminzet met lamsvellook, maximale belasting: 12 kg.

Bekijk de dagprijs

Hondenrugzak met hoge maximale belasting: dankzij een maximale belasting tot twaalf kilogram is de Trixie 28944 Timon-rugzak een waardevolle helper bij het dragen van kleine en middelgrote honden.

Hij kan bovenaan en vooraan met ritssluitingen worden geopend en biedt een goed zicht dankzij de inzetstukken in netstof. Bovendien is er luchtcirculatie, die mogelijk wordt gemaakt door de perforaties. De ramen zouden wel wat groter mogen zijn, als je naar de gebruikersreviews luistert.

De bodem van de Trixie 28944 Rugzak Timon is uiterst stabiel gehouden, zodat de hond goed zit. Het is ook uitgerust met een lamsvel-look bodeminzet. Hierdoor kan de hond comfortabel liggen terwijl hij onderweg is.

De schouderbanden van de rugzak zijn gewatteerd en in lengte verstelbaar, hoewel er enige kritiek is op de lengte van de voering. Meer veiligheid wordt geboden door een extra borstriem en een geïntegreerde korte leiband die de viervoeter op zijn plaats houdt.

De Trixie 28944 Timon rugzak is goed te zien in het donker. Dit wordt gewaarborgd dankzij de reflecterende biezen die rond de rugzak zijn aangebracht.

Voordelen:

 • Maximale belasting van 16 kg
 • verstelbare en gevoerde schouderriemen, inclusief borstriem
 • stevige basisconstructie met lamsvel-look inzetstuk
 • reflecterende biezen
 • geïntegreerde korte leiband

Nadelen:

 • Het kijkvenster zou iets groter kunnen zijn

Een hondenrugzak kopen – voor kleine en middelgrote honden

Opdat een hondenrugzak een praktisch hulpmiddel voor het dragen van uw viervoeter zou worden, moet u bij de aankoop met een aantal zaken rekening houden. Eerst en vooral moet het beoogde gebruik bekend zijn. Dan zijn er nog de grootte en de kenmerken.

Ook het materiaal speelt een grote rol bij de aankoop. Dit is niet alleen van belang omdat de keuze grotendeels afhankelijk moet zijn van de grootte van de hond, maar ook van zijn gewicht. Vooral voor wat zwaardere rassen is het raadzaam een duurzaam model met een hogere maximale belasting te kiezen.

De meeste hondenrugzakken zijn ontworpen om kleine en middelgrote honden te dragen. Enkele fabrikanten bieden ook varianten aan voor grotere en zwaardere viervoeters.

Daarnaast is het niet alleen interessant om te weten hoe je de hondenrugzak goed schoonmaakt. Het is even belangrijk om de hond te laten wennen aan de reismand. Want alleen als de hond zich prettig voelt in de hondenrugzak is probleemloos vervoer mogelijk.

Waar een hondenrugzak goed voor is

Veel mensen vragen zich af waarom ze een hondenrugzak moeten kopen als de hond vier poten heeft om op te lopen. Rugzakken voor honden hebben echter vele voordelen die op het eerste gezicht misschien niet voor de hand liggen.

Ten eerste hebben veel kleinere honden op langere tochten na een bepaald punt moeite met lopen. Om hen te ontlasten, zijn hondenrugzakken een goede oplossing. De hond kan er in uitrusten en is na een pauze fit genoeg om weer mee te rennen.

Een andere reden om een hond in een rugzak te vervoeren is zijn leeftijd. Veel oudere honden hebben ook moeite om hun baasje bij te houden op langere tochten. Als ze niet te groot of te zwaar zijn, kunnen ze in een rugzak worden vervoerd.

Op dezelfde manier kunnen hondenrugzakken nuttig zijn voor een bezoek aan de dierenarts, bijvoorbeeld als het dier niet meer kan lopen. In de hondenrugzak is de viervoeter comfortabel en veilig ondergebracht en heeft de baas beide handen vrij.

Hoewel er alternatieven zijn, zoals hondentassen en -trolleys, zijn deze niet zo comfortabel als de hondenrugzak voor langere reizen. Een goede hondenrugzak biedt niet alleen voordelen voor de hond, maar ook voor zijn baasje. Daarom heeft het een bestaansrecht.

Voor hondenbezitters zonder auto biedt de hondenrugzak ook veel voordelen. Vastgebonden op de rug kan het zieke dier gemakkelijk met de fiets in de hondenrugzak naar de dierenarts worden gebracht.

Van welke materialen zijn hondenrugzakken gemaakt?

Hondenrugzakken zijn gemaakt van verschillende materialen. Het gaat met name om het volgende:

 • Katoen: Hondenrugzakken van katoen zijn vooral geschikt voor kleinere honden. Het materiaal is aangenaam zacht en ademend. Het nadeel: helaas zijn katoenen hondenrugzakken niet zo veerkrachtig.
 • Nylon: Een zeer robuust en slijtvast materiaal, dat ook kan worden gebruikt om iets zwaardere honden te dragen. Het is ademend, zeer gemakkelijk te onderhouden en kan worden gereinigd met water en een beetje zeep.
 • Leer: dit natuurlijke materiaal is duurzaam en uiterst robuust. De verzorging van een lederen hondenrugzak is echter iets ingewikkelder. Bovendien zijn dit meestal designerrugzakken die compromissen sluiten op het gebied van functionaliteit omwille van een chique uitstraling.

Het type rugzak dat u kiest, hangt niet alleen af van de hond die u wilt vervoeren. Uw eigen verwachtingen spelen ook een rol. Een hondenrugzak van katoen kan interessant zijn voor kleinere honden, terwijl grotere honden over het algemeen iets stevigers nodig hebben.

Tegelijkertijd moet bij de beslissing ook de nodige zorgvuldigheid in acht worden genomen. Een leren hondenrugzak kan er heel mooi uitzien, maar is minder aan te bevelen voor een oudere hond met incontinentie.

Hoe groot moet de hondenrugzak zijn?

Om ervoor te zorgen dat de hond zich prettig voelt in de hondenrugzak, is het belangrijk dat deze de juiste maat heeft. Veel van de op de markt verkrijgbare modellen zijn voornamelijk geschikt voor het dragen van kleinere en middelgrote honden. Het opmeten van de hond is echter essentieel om de juiste maat aan te schaffen.

De maten voor hondenrugzakken worden gegeven in S tot XL, wat overeenkomt met de respectieve schouderhoogte van de hond. Als u uw hond heeft opgemeten, is het gemakkelijker de juiste maat te kiezen.

Het gewicht van de hond is ook belangrijk. Elke hondenrugzak heeft een maximale belasting. Als het zwaarder wordt belast, kunnen de draagriemen of de naden scheuren.

Het is ook altijd een goed idee om uw hond een blik naar buiten te gunnen. Het is echter belangrijk om een hondenrugzak te kiezen die groot genoeg is voor de hond om er comfortabel in te kunnen liggen.

Toch kan het gebeuren dat u een hondenrugzak koopt en dat de hond er niet echt in past. Daarom is persoonlijk vallen en opstaan essentieel alvorens definitief te beslissen voor of tegen een model.

Belangrijke kenmerken en eigenschappen van hondenrugzakken

Naast het materiaal en de juiste maat spelen ook andere kenmerken een rol bij het kiezen van de juiste hondenrugzak. Deze omvatten kenmerken die zowel de hond als zijn eigenaar ten goede komen:

 • Kort lijntje: In veel rugzakken voor honden zit een korte riem die aan de halsband of het tuigje wordt bevestigd. Dit geeft de hond een goede bewegingsvrijheid, maar fixeert hem tegelijkertijd in de rugzak en voorkomt dat hij er onbedoeld uit springt.
 • Interieur: Om de hond comfortabel te houden, zijn sommige hondenrugzakken voorzien van een gewatteerde voering. Als een hond langere tijd in de rugzak moet zitten, is dit element van groot belang.
 • Bodem van de rugzak: Deze moet gemaakt zijn van stevig materiaal en bekleed met een slijtvaste stof. Het geeft de hond de juiste steun in de hondenrugzak en creëert een oppervlak waarop hij comfortabel kan liggen.
 • Kijkvenster: De meeste kijkvensters op hondenrugzakken zijn geperforeerd en vormen tevens een ventilatie-element voor de rugzak. De hond kan naar buiten kijken en krijgt frisse lucht. Bovendien hoopt de warmte zich binnenin niet op.
 • Vulling: Dit geldt in het bijzonder voor de vulling van de draagriemen. Het is belangrijk dat de eigenaar de hondenrugzak comfortabel kan dragen en dat de riemen niet in de hond snijden. Dit element is bijzonder voordelig voor langere reizen. Tegelijkertijd is de rug van de hondenrugzak meestal gewatteerd. Hierdoor wordt het gewicht op de rug goed opgevangen en is een groter comfort gegarandeerd.
 • Draagriem: Bij een hondenrugzak is het altijd belangrijk dat de riemen een bepaalde breedte hebben. Hierdoor wordt het gewicht beter verdeeld. Zij moeten ook verstelbaar zijn naar de lengte van de drager.
 • Maat aanpassingen: Het interieur van sommige hondenrugzakken kan worden aangepast door middel van een ritssysteem. Deze eigenschap is vooral aan te bevelen als de rugzak wordt aangeschaft wanneer de hond nog een puppy is. Dankzij een dergelijk systeem kan de eigenaar de rugzak langer gebruiken.
 • Optionele riemen: Naast de schouderriemen hebben sommige hondenrugzakken nog andere riemen. Deze omvatten bijvoorbeeld een borst- of tailleband. Als deze worden gebruikt bij het dragen, zorgen ze voor meer stabiliteit en is de gewichtsverdeling beter. Het gebruik ervan is vooral aan te bevelen als de hond wat zwaarder is.
 • Bescherming tegen weersinvloeden: veel rugzakken voor honden zijn gemaakt van waterdicht materiaal. Dit houdt de hond droog van binnen. Sommige modellen bieden echter een optionele regenhoes, die bijzonder nuttig kan zijn bij een plotselinge regenbui. Deze wordt gewoon over de hondenrugzak gelegd en beschermt de hond tegen het nat. Afzonderlijke modellen zijn ook uitgerust met beschermende flappen die de gaasinzetstukken afdekken in geval van regen.
 • Reflecterende elementen: Voor een beetje meer veiligheid bevestigen sommige fabrikanten reflecterende strips aan hun hondenrugzakken. Deze zorgen ervoor dat hij ook in het donker nog goed te zien is.
 • Extra compartimenten: Hondensnoepjes, poepzakjes en andere gebruiksvoorwerpen kunnen in deze compartimenten worden opgeborgen.
 • Draagrichting: Er zijn hondenrugzakken die zowel op de rug als op de borst kunnen worden gedragen. Afhankelijk van het beoogde gebruik is het echter aan te bevelen de hond op de rug te dragen. Hoewel het dragen van de hond op de borst u in staat stelt de hond steeds in het oog te houden, is het beter hem tijdens het wandelen op de rug te dragen.

Waarom is een gewone rugzak ongeschikt als hondenrugzak?

Sommige hondenbezitters kunnen de indruk krijgen dat een gewone rugzak ook geschikt is om de hond te dragen. Dit is echter duidelijk niet aan te bevelen. In het algemeen hebben een gewone rugzak en een hondenrugzak alleen gemeen dat ze op de rug worden gedragen.

De hondenrugzak heeft een venster, luchtinlaten en andere functionele details. Een gewone wandel- of trekkingrugzak kan deze niet bieden.

Bovendien heeft de hond, wanneer hij in een normale rugzak wordt vervoerd, niet de mogelijkheid zijn kop naar buiten te steken zonder de hele rugzak te openen. Ook in een normale wandel- of trekkingrugzak wordt de hond het zicht naar buiten ontzegd.

Dit kan leiden tot gevoelens van angst en rusteloosheid en maakt het veel moeilijker om de hond te vervoeren. Ook in een gewone rugzak is de luchtcirculatie niet voldoende gewaarborgd. Vooral bij modellen van polyester, nylon en andere niet-ademende materialen kan dit een probleem worden.

Bovendien biedt een gewone rugzak niet zo’n stabiele bodem. Daarom is het altijd zinvoller om te investeren in een speciale hondenrugzak.

Hoe maak ik een hondenrugzak schoon?

Het is niet altijd mogelijk te voorkomen dat de hondenrugzak vuil wordt. Dit kan veroorzaakt worden door vuile hondenpoten of doordat de hond in de rugzak braakt. Het kan ook gebeuren dat de hond zijn urine niet in de rugzak kan houden.

Eerst en vooral hangt het af van het materiaal waarvan de rugzak is gemaakt. De geïntegreerde onderhoudsinstructies die de fabrikant aan zijn klanten geeft, kunnen een hulp zijn bij het kiezen van de juiste reinigingsmethode. Op het ingenaaide briefje staat meestal ook of de rugzak in de wasmachine kan worden gereinigd.

Als het met de hand moet worden gewassen, gebruik dan bij voorkeur een vochtige doek en een beetje zeepwater. Hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met een beetje meer water nadat u het sop een paar minuten heeft laten inwerken.

Bij het schoonmaken kunt u het beste de zijwanden van bovenaf schoonmaken, terwijl u de bodem reinigt via een van de geïntegreerde kijkvensters. Deze zijn vaak voorzien van een ritssluiting, zodat een gemakkelijke toegang gegarandeerd is. Om te drogen kunt u de schoongemaakte hondenrugzak het beste aan de waslijn hangen.

Als een hondenrugzak echter van leer is gemaakt, is speciaal leeronderhoud nodig. Als de hond echter zijn behoefte in de rugzak heeft gedaan, is het meestal nodig om ook een beetje water en een reinigingsmiddel te gebruiken.

Hoe laat je een hond wennen aan een hondenrugzak?

Als u een hond als pup eraan laat wennen om in de hondenrugzak te stappen, zal hij dat als volwassene zonder problemen blijven doen. De situatie is anders wanneer de hond al volwassen is en u hem wilt laten wennen aan de hondenrugzak.

In het begin is het zinvol om de rugzak voor hem neer te leggen zodat hij eraan kan snuffelen. Je kunt het ook een paar dagen in de kamer laten liggen. Op deze manier leert de hond dat er geen gevaar is van dit nieuwe object.

U kunt proberen het in de kamer te zetten en positieve versterking te gebruiken met traktaties om de hond het te laten associëren met iets positiefs. Het is raadzaam om de hond in het begin niet te lang in de rugzak te laten. Als u merkt dat hij zich op zijn gemak voelt, kunt u de tijd langzaam opvoeren.

Alternatieve producten

Als de hond te zwaar is voor de hondenrugzak of als u de zak niet per se wilt gebruiken om te wandelen, zijn er alternatieven voor de hondenrugzak.

 • Hondendraagtas: Deze heeft in principe dezelfde kenmerken als een hondenrugzak, maar wordt niet op de rug gedragen. Hondendraagtassen zijn meestal voorzien van twee handvatten, zodat ze comfortabel aan de zijkant van het lichaam kunnen worden gedragen. Zij zijn bijzonder geschikt voor het vervoer van kleine en middelgrote honden of puppy’s. De aankoop van een dergelijke tas loont vooral wanneer u op stap bent in de stad en de tas niet gedurende lange tijd hoeft te dragen.
 • Hondendraagdoek: Dit alternatief is een zak die bij voorkeur op de borst wordt gedragen. In het voorste gedeelte bevindt zich een draagcompartiment waarin de hond comfortabel kan worden ondergebracht. De nodige steun wordt geboden door een riem die over de rug loopt. Dit alternatief is vooral handig als u geen rugzak wilt gebruiken en de hond op uw borst wilt dragen. Tegelijkertijd is de hondendraagdoek een goed alternatief voor de draagtas, vooral voor kleine honden.
 • Honden transportbox: Voor wat langere reizen of reizen in de auto is het zinvol een hondenvervoersbox aan te schaffen. Het is gemaakt van plastic of metaal en heeft een doosachtige structuur. De hond heeft meestal meer ruimte in een transportbox dan in een rugzak of tas. De transportkist zelf is echter nogal onhandig om te dragen. Daardoor is hij niet geschikt om mee te nemen op wandelingen of een wandeling in de stad.