Zwart-witte Australian Shepherd – Is deze hond geschikt voor u?

zwart-witte australische herder

De Australian Shepherd staat bekend om zijn intelligentie, werklust en schoonheid, maar hoe verhoudt de Black and White Australian Shepherd zich tot andere gekleurde Australian Shepherds?

Blijf lezen om daar achter te komen!

Wat is een zwart-witte Australische Herder?

Net als alle Australische Herders is de zwart-witte Australische Herder geliefd om zijn onovertroffen intelligentie en werklust.

Uitgaand, vriendelijk en zeer energiek, stond het Aussie ras ooit bekend als de beste vriend van een cowboy en is nog steeds een van Amerika’s meest begeerde herders- en ranchhonden.

Hij is ook een ongelooflijk gezinshuisdier en staat op nummer 16 van de 194 op de Amerikaanse Kennel Club lijst van Amerika’s meest populaire hondenrassen!

Maar heeft de unieke kleur van de zwart-witte Australian Shepherd invloed op zijn persoonlijkheid, gezondheid of werklust? Laten we eens kijken.

zwart-witte australische herder

Beïnvloedt de kleur het temperament of de gezondheid van de zwart-witte Australische herder?

Vachtkleur bij honden is al lang een onderwerp van interesse voor fokkers, hondenliefhebbers en wetenschappers.

Ooit werd zelfs gedacht dat zwarte honden agressiever werden geacht, en, zoals dit artikel van dokter Stanley Coren aangeeft, worden zwarte asieldieren zelfs minder geadopteerd vanwege bijgeloof en op kleur gebaseerde mythen.

Maar kan de kleur van de vacht van een hond echt in verband worden gebracht met zijn temperament?

Niet noodzakelijkerwijs. Hoewel er studies gaande zijn om te zien of vachtkleur verband houdt met veranderingen in het gedrag van een hond, is de kans groot dat met

 • verantwoordelijke fokpraktijken
 • vroege socialisatie
 • training, en
 • regelmatige gezondheidscontroles

zal uw hond gelukkig, gezond en welgevormd zijn, ongeacht zijn kleur.

Wat zit er achter de kleur van de vacht van een hond?

Volgens de bekende dierenarts Lynn Buzhardt wordt de vachtkleur bij honden eigenlijk bepaald door twee verschillende basiskleuren, zwart en rood.

Deze basiskleuren vormen de basis van alle andere vachtkleuren en combinaties, en hebben waarschijnlijk geen effect op het temperament van een hond.

Studies hebben echter aangetoond dat vachtkleur het gehoor van een hond kan beïnvloeden. Dit is waarom.

Honden met vachtkleuren van

 • piebald
 • roan
 • merle, en
 • wit

kunnen meer vatbaar zijn voor doofheid en andere gehoorproblemen.

Dit komt omdat de genen die geassocieerd worden met een witte of lichter gekleurde vacht en blauwe ogen bij honden ook gekoppeld zijn aan het gen dat aangeboren doofheid veroorzaakt.

Aangezien Australian Shepherds enkele van deze zelfde genen dragen die hun vacht wit en hun ogen blauw maken, is het belangrijk voor elke toekomstige eigenaar van een Aussie om voorbereid en opgeleid te zijn over deze kwestie.

Voor meer over Australian Shepherds en aangeboren doofheid als gevolg van de vachtkleur, klik hier.

Zwart-witte herder temperament

Australische herders zijn over het algemeen zeer energieke honden met een sterke werkethiek.

Ongelooflijk slim en werkgericht, is dit een ras dat het gelukkigst is in actieve huizen met ervaren hondeneigenaren die voorbereid zijn op de geestigheid en ambitie van dit uitbundige ras.

Australian Shepherds hebben elke dag veel beweging nodig en zullen niet graag werkeloos zitten wachten op dingen die ze moeten doen. Dit ras heeft consequente training nodig van een geduldige en gemotiveerde eigenaar.

En hoewel de Aussie ongelooflijk slim is, werd hij gefokt om een onafhankelijke denker te zijn en kan hij wat koppig zijn.

Toch is deze hond geweldig met kinderen en andere dieren, zolang zijn eigenaren bereid zijn om te gaan met zijn instinctieve kuddegedrag.

U moet ook begrijpen dat het gezin, vooral jonge kinderen, en andere huisdieren uiteindelijk als deel van de kudde kunnen worden beschouwd.

Zoals alle honden, zullen Black and White Aussies vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze opgroeien tot gelukkige, gezonde en goed afgeronde metgezellen.

Oorsprong van de zwart-witte Australische Herder

Net als zijn andere Aussie tegenhangers, is de Black and White Australian Shepherd een afstammeling van een oud Europees herdersras dat werd verfijnd door de Basken.

Deze herdersrassen, bekend als Pyreneese Herders, waren de grote voorouders van de Aussie die we vandaag kennen en liefhebben.

De Pyreneese Herders vonden hun weg naar Australië en vervolgens naar Californië, waar het ras vervolgens werd gekruist, verfijnd en geperfectioneerd tot de mooie en intelligente hedendaagse Australian Shepherd.

Als de Aussie niet echt een Aussie is, waarom wordt hij dan de Australische Herder genoemd?

De Australian Shepherd wordt tegenwoordig beschouwd als een Amerikaans ras, maar zijn naam komt voort uit een klassiek geval van persoonsverwisseling.

Toen Californische ranchers die smoorverliefd waren op het Pyreneese ras, ten onrechte aannamen dat de honden Australisch waren, zich niet realiserend dat ze oorspronkelijk uit Europa kwamen.

Helaas, de naam bleef hangen.

Australische Herders werden in Amerika beroemd om hun onverslaanbare kuddemanieren, natuurlijke instincten, ongelooflijke intelligentie en vriendelijke aard.

Vandaag de dag worden Aussie Shepherds nog steeds beschouwd als een van Amerika’s beste herdersrassen.

Echter, hun slimme aard maakt ze fantastische honden voor de show. Ze blinken uit in gehoorzaamheid, rodeo shows, en zijn zelfs geweldige diensthonden.

Het verzorgen van uw zwart-witte Australische Herder

Een zwart-witte Aussie heeft een dichte, dubbellaagse vacht die zowel waterdicht als weerbestendig is.

Hun vacht kan lang worden en heeft wat structuurgolf, en ze zullen wekelijks geborsteld moeten worden met kammen van hoge kwaliteit en een ondervachthark om hun vacht gezond te houden.

Aussies verharen het zwaarst tijdens het verharingsseizoen, dat meestal plaatsvindt in de herfst en de lente.

Tijdens het verharingsseizoen moet een toekomstige Aussie-eigenaar zijn Aussie vaker borstelen om de hoeveelheid los haar in huis en op zijn meubels en kleren te verminderen.

Losse haarophopingen kunnen ook matten en geur veroorzaken bij uw Aussie, dus regelmatig borstelen zal nodig zijn om de vacht van de Aussie in scheepsvorm te houden.

De zwart-witte Australian Shepherd zal ook af en toe een bad nodig hebben.

En zoals alle honden, moeten ook de nagels van uw zwart-witte Australian Shepherd regelmatig geknipt worden en moeten zijn oren vaak gecontroleerd worden om ze vrij te houden van vuil, vocht en was.

Hoe groot wordt een zwart-witte Australian Shepherd?

Zoals elke Australische Herder, kunnen zwart-witte Australische Herders uitgroeien tot een lengte van 18-23 inches en een gewicht van 40-65 pond.

Reuen zijn meestal groter dan teven, maar lengte en gewicht kunnen variëren, afhankelijk van lichaamsbeweging, dieet en genetica.

Kenmerken van een zwart-witte Australische Herder

Australian Shepherd honden staan bekend om hun prachtige vacht, en de Black and White Aussie is daarop geen uitzondering.

Typisch heeft de zwart-witte Aussie zwarte aftekeningen op zijn gezicht, rug en staart, met wit over zijn snuit, buik, borst en poten.

Aussies hebben een dikke, dubbellaagse vacht van gemiddelde lengte. Ze hebben ook flaporen en een lange staart.

Hun ogen zijn expressief en kunnen blauw, citroen, geel, amber, lichtbruin, donkerbruin, groen of zelfs oranje zijn!

Soms kunnen Australian Shepherds twee verschillend gekleurde ogen hebben, wat een ongevaarlijke en vrij opvallende afwijking is die bekend staat als heterochromie.

Gezondheidsproblemen en levensverwachting van een zwart-witte Australische Herder

Gemiddeld genomen zijn Australian Shepherd honden een gezond ras. Echter, zoals alle honden, kunnen ze gevoelig zijn voor enkele erfelijke gezondheidsproblemen.

Enkele van de genetische gezondheidsproblemen die bekend zijn bij Australian Shepherds zijn heupdysplasie, oogproblemen zoals staar en oogkanker, oorontstekingen en gebitsproblemen.

Volgens de Amerikaanse Kennel Club, is het aanbevolen dat een Australian Shepherd tijdens zijn puppytijd gescreend wordt op zijn gezondheid.

Enkele van de beschikbare gezondheidstesten voor de Aussie zijn

 • heup evaluatie
 • Oogheelkundige evaluatie
 • elleboog evaluatie

Samen met een vroegtijdig gezondheidsonderzoek kunt u de gezondheid van uw Australian Shepherd helpen verzekeren door

 • hem op een goed verzorgingsschema te houden
 • regelmatig zijn tanden poetsen
 • het plannen van regelmatige dierenartscontroles
 • het uitvoeren van veel beweging, en
 • een gezond en evenwichtig dieet.

Moet ik een zwart-witte Australische Herder nemen?

De zwart-witte Australian Shepherd is een heerlijke metgezel voor de juiste eigenaar of familie.

Dit is een ras dat het het beste doet bij ervaren hondeneigenaren die begrijpen dat de Aussie een slimme hond is die geneigd is zijn baasjes vaak te slim af te zijn en een beetje een koppig karakter kan hebben.

Deze onafhankelijke denker is een doorzetter die veel beweging, speeltijd, training en energie-outlets nodig heeft om ervoor te zorgen dat hij gelukkig en gezond is.

Hoe kies je een zwart-witte Australian Shepherd Puppy?

Als u in de markt bent voor een zwart-witte Australian Shepherd en via een fokker wilt gaan, raden deskundigen aan veel onderzoek te doen om er zeker van te zijn dat u via een gerenommeerde en verantwoordelijke bron gaat.

De meeste fokkers zullen hun pups op hun gezondheid hebben onderzocht en zullen certificaten kunnen overleggen waaruit blijkt dat hun honden gezond en wel zijn.

Aussies behoren tot de duurdere rassen wanneer ze door fokkers worden verkocht, vooral als ze van showkwaliteit zijn.

Afhankelijk van waar je kijkt, kunnen Aussies $500 tot $10.000 kosten, hoewel de meeste fokkers deze hond gemiddeld voor ongeveer $700 verkopen.

Als je liever wat geld bespaart en via een rescue gaat, wees dan bereid om ongeveer $50 tot $300 uit te geven.

Denk je eraan om binnenkort een zwart-witte Aussie in je huis te verwelkomen? Vertel het ons in de commentaarsectie hieronder!

Referenties

 • Stanley Coren, PhD, DSc, FRSC, Your Dog’s Coat Color Predicts His Hearing Ability, Psychology Today.
 • Stanford University Medical Center, Science News, Genetics of Coat Color in Dogs May Help Explain Human Stress and Weight.
 • Lynn Buzhardt, DVM, Genetics Basics – Coat Color Genetics in Dogs, VCA Hospitals.
 • A. Ruvinsky, J.Sampson, Genetics of Coat Color and Hair Texture, The Genetics of the Dog.
 • S. M. Schmutz, T. G. Berryere, Genes Affecting Coat Color and Pattern in Domestic Dogs: A Review, Animal Genetics .
 • Tiffani J Howell, Tammie King, Pauleen C Bennett, Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior.
 • Stanley Coren PhD, Psychology Today, Are Black Dogs Less Lovable?
 • Deafness & White, Australian Shepherd Health & Genetics Institute.