Zwart-witte Cavapoo

zwart-witte cavapoo

Een zwart-witte Cavapoo is een Cavalier King Charles Spaniel en Poedel mix met een tweekleurige vacht. Deze kleine, gekrulde honden zijn vriendelijk, aanhankelijk en slim. Ze zijn populair als schoothondjes in verschillende huizen, dankzij hun temperament en grootte. Maar ze kunnen verrassend veel onderhoud vergen, vooral wat de verzorging betreft. Cavapoo puppies zijn er in een groot aantal effen en tweekleurige variëteiten. Er zijn zelfs driekleurige Cavapoos. Maar de zwart-witte Cavapoo blijft een van de meest populaire kleurenopties.

Inhoud


Wat is een zwart-witte Cavapoo?

De Cavapoo is een populair, modern designer hondenras. Het combineert de Cavalier King Charles Spaniel en de Poedel. Dwergpoedels zijn het meest voorkomende ras in deze mix. Doodle mixen zoals de Cavapoo hebben onlangs de wereld veroverd door hun aanhankelijke persoonlijkheden en teddybeer uiterlijk.

Cavapoos zijn er in een breed scala van kleuren. Ze kunnen effen, tweekleurig en zelfs driekleurig zijn. Bi-color Cavapoos worden soms ook parti Cavapoos genoemd. Hun vacht is minstens voor 50% wit, met één andere effen kleur. Zwart-wit is een van de meest populaire bi-color Cavapoo vachten.

Hoe zien zwart-witte Cavapoos eruit?

Doodle honden zoals de Cavapoo worden vaak teddybeerhonden genoemd. Dat komt omdat fokkers in hun nesten de voorkeur geven aan een krullende en weinig verharende vacht. Als een hond van een gemengd ras kan het uiterlijk van de Cavapoo echter onvoorspelbaar zijn. Vooral als u kiest voor een mix van de eerste generatie (f1).

Cavapoos zijn over het algemeen kleine honden. Ze worden tot 15 centimeter groot, en wegen vaak tussen 13 en 18 pond als ze volwassen zijn. Hun vacht varieert van golvend tot krullend.

De exacte grootte en plaatsing van de kleur op zwart-witte Cavapoos varieert. Sommige hebben een relatief gelijkmatige hoeveelheid zwart en wit. Maar anderen kunnen aanzienlijk minder zwart hebben. Bijvoorbeeld, zwarte oren, masker, en enkele kleine zwarte vlekken op hun rug. Heel kleine stukjes wit op een zwarte Cavapoo worden vaker misbaksels genoemd. Zoals een heel klein wit vlekje op de borst.

Heeft vachtkleur invloed op het temperament van de Cavapoo?

De vachtkleur van uw Cavapoo heeft geen invloed op zijn temperament. Een zwart-witte Cavapoo kan zich dus net zo gedragen als een abrikooskleurige! Maar, temperament zal natuurlijk variëren, omdat dit een gemengd ras is. Dus, de persoonlijkheid van een Cavapoo kan een voorkeur hebben voor één van de ouderrassen, of een mix van de twee zijn.

Cavaliers staan bekend om hun ongelooflijk aanhankelijke en vriendelijke persoonlijkheden. Ze vormen zeer sterke banden met hun naaste familie, kinderen, vreemden en andere honden. Hoewel, socialisatie is nog steeds belangrijk om dit temperament aan te moedigen.

Poedels lijken erg op elkaar. Ze vormen een sterke band met hun directe familie en kunnen goed opschieten met kinderen. Maar ze kunnen meer op hun hoede zijn bij andere honden en veel beschermender zijn. Een Cavapoo die op zijn Poedelouder lijkt, kan dus wat minder enthousiast zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Daarom is de socialisatie van de Cavapoo zo belangrijk.

Over het geheel genomen is deze mix gemakkelijk te trainen, en zeer actief. Ze hebben veel beweging nodig, ondanks hun kleine formaat, en veel mentale stimulatie.

Verzorging van een zwart-witte Cavapoo

De exacte verzorgingsbehoeften van uw zwart-witte Cavapoo hangen af van hoe krullend hun vacht is. Honden die lijken op hun Poedelouder zullen een grovere vacht hebben dan honden die lijken op hun Cavalier ouder. Maar als algemene regel geldt dat deze mix dagelijks verzorging nodig heeft.

Veel Cavapoo eigenaren kiezen ervoor om hun hond regelmatig naar een trimsalon te brengen. Dit kan helpen om de vacht op lengte te houden en oorontstekingen te voorkomen, bijvoorbeeld door het verwijderen van haar dat in de gehoorgang groeit.

U moet wellicht ook extra zorg besteden aan het schoonhouden van de witte vacht van uw Cavapoo. Dit kan inhouden dat u vuil wegveegt en klitten uitborstelt zodra u ze ziet verschijnen. Elke ochtend het gezicht van uw hond afvegen met een vochtige doek kan ook helpen om rode traanvlekken op hun witte vacht te voorkomen.

zwart-witte cavapoo

Zijn zwart-witte cavapoos hypoallergeen?

Een grote aantrekkingskracht van Doodle mixen is hun veronderstelde hypoallergeniciteit. Technisch gezien bestaat er echter niet zoiets als een volledig hypoallergene hond. Honden die weinig verharen voorkomen niet noodzakelijkerwijs allergiesymptomen, omdat hondenallergenen aanwezig zijn in huidschilfers, speeksel en zweet – die alle honden hebben!

Cavapoos verharen weinig. En omdat ze een gekrulde vacht hebben, worden de huidschilfers en met speeksel bedekte haren in die krullen opgesloten, in plaats van in uw huis te vallen.

Studies hebben aangetoond dat niet alle honden dezelfde impact hebben op allergische eigenaars, zelfs niet die van hetzelfde ras. Dus, als je last hebt van allergieën, probeer dan wat tijd door te brengen met een Cavapoo voordat je hem mee naar huis neemt. Een goed schoonmaak- en verzorgingsregime zal ook helpen om de allergiesymptomen onder controle te houden.

Zwart-witte Cavapoo Gezondheid en Levensduur

Rasechte Cavalier King Charles Spaniels leven gemiddeld tot 11 jaar. Terwijl dwergpoedels gemiddeld 13 jaar oud worden. Studies hebben ook aangetoond dat honden van gemengde rassen gemiddeld langer leven dan raszuivere honden. U kunt dus verwachten dat een Cavapoo tot ver in zijn tienerjaren leeft.

Maar dat betekent niet dat uw Cavapoo nooit gezondheidsproblemen zal krijgen. Deze mix zal gevoelig zijn voor dezelfde gezondheidsproblemen als zijn twee ouderrassen. Een goede verzorging en het kiezen van een gerenommeerde fokker kan het risico op deze problemen minimaliseren. Maar eigenaren moeten wel de belangrijkste problemen kennen om vroegtijdige symptomen te herkennen. Enkele van de grootste gezondheidsproblemen van de Cavapoo zijn:

 • Brachycephalie gerelateerde problemen
 • Hartproblemen, inclusief hartruis
 • Tandziekte
 • Patellaire luxatie
 • Otitis externa
 • Conjunctivitis
 • Anale zak infectie
 • Oogproblemen, waaronder staar en PRA
 • Syringomyelia
 • Legg-Calve-Perthes ziekte

En meer. Als u ooit vermoedt dat uw Cavapoo onwel is, kunt u hem het beste naar de dierenarts brengen.

Het vinden van zwart-witte Cavapoo Puppies

Cavapoos zijn populaire kleine hondjes, dus moet het niet al te moeilijk zijn om een fokker te vinden. Maar het vinden van een gerenommeerde fokker met gezonde, goed gesocialiseerde pups kan wat langer duren. Net als het vinden van Cavapoo puppies met de exacte markeringen en kleuren die u wilt.

Boven alles moet u prioriteit geven aan de gezondheid en het temperament van uw toekomstige puppy. Dit betekent dat u puppyfabrieken, dierenwinkels en achtertuinfokkers moet vermijden. Hier worden puppy’s vaak gefokt om snel winst te maken. Daardoor wordt er minder geld en tijd besteed aan gezondheidstesten, algemene dagelijkse verzorging en socialisatie. Deze pups kunnen dus meer gezondheids- en gedragsproblemen krijgen dan die van een gerenommeerde fokker.

Omdat de Cavapoo een populaire mix is, moet u misschien op een wachtlijst gaan staan als u eenmaal een gerenommeerde fokker heeft gevonden. Als algemene regel geldt dat een zwart-witte Cavapoo pup tussen de $1800 en $3000 kost. De prijs hangt af van de locatie, de vraag, de aftekeningen, de ouders, de generatie, enzovoort.

Voor een goedkopere optie kunt u overwegen om iets oudere Cavapoos te zoeken in reddingscentra.

Is een zwart-witte Cavapoo geschikt voor u?

De Cavapoo kan een geweldige keuze zijn voor gezinnen die op zoek zijn naar een speelse, vriendelijke, kleine mix. Zwart-witte Cavapoos kunnen er allemaal iets anders uitzien, afhankelijk van hun aftekeningen. Verwacht dus dat uw nieuwe vriend volledig uniek is!

Heb jij al een van deze interessante designer rassen thuis? We horen graag meer over jouw Cavapoos in de comments!

Meer Cavapoo informatie

Referenties en bronnen

 • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Burnett, E. (et al), ‘How Much is that Doodle in the Window? Exploring Motivations and Behaviors of UK Owners Acquiring Designer Crossbreed Dogs (2019-2020)’, Canine Medicine and Genetics ().
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can f 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
 • Nicholas, C. (et al), ‘Dog Allergen Levels in Homes with Hypoallergenic Compared with Nonhypoallergenic Dogs’, American Journal of Rhinology & Allergy (2011).
 • Miller, R. ‘Differentiation of the Can f 1 Allergen in Hypoallergenic Dog Saliva Compared to Shedding Dog Saliva’, Murray State’s Digital Commons (2021).
 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Urfer, S. (et al), ‘Risk Factors Associated with Lifespan in Pet Dogs Evaluated in Primary Care Veterinary Hospitals’, Journal of the American Animal Hospital Association (2019).
 • Summers, J. (et al), ‘Prevalence of Disorders Recorded in Cavalier King Charles Spaniels Attending Primary-Care Veterinary Practices in England’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).