Zijn tennisballen gevaarlijk speelgoed voor honden?

De meeste honden kunnen de rubberachtige kauwbaarheid en donzige textuur van een tennisbal niet weerstaan, maar zijn tennisballen eigenlijk wel een veilig kauwspeelgoed voor uw hond? Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, is het team van Animal Dental Care and Oral Surgery in Loveland het erover eens dat er beter kauwspeelgoed bestaat voor het gebit en de algehele gezondheid van uw hond. Tennisballen zijn betaalbaar en worden geleverd in multipacks, waardoor ze een verleidelijke optie zijn bij het winkelen voor speelgoed voor uw hond. De mogelijke nadelige effecten van tennisballen op de gezondheid van uw hond kunnen er echter voor zorgen dat u nog even wilt blijven winkelen. Laten we eens kijken naar een aantal van de belangrijkste problemen rond tennisballen als kauwspeelgoed.
hond met tennisbal

Afslijten van glazuur

Gerelateerd: beste Hondenballen kopen (Recensie) in 2021

Wist u dat het ogenschijnlijk onschuldige neongeel pluis aan de buitenkant van een tennisbal kan fungeren als schuurpapier op het tandglazuur van uw hond? Het is echt waar! Een van de grootste problemen met honden en tennisballen is dit schurende effect op het oppervlak van het gebit van uw hond. Als uw hond te veel op een tennisbal kauwt, kan het materiaal het gebit van uw hond zodanig afslijten dat de mondgezondheid blijvend wordt aangetast.

Verstikkingsgevaar

De supersterke kaken van uw hond maken het mogelijk om een tennisbal samen te drukken, waardoor verstikkingsgevaar ontstaat. De tennisbal kan achter in de keel uiteenvallen, waardoor de luchtwegen van uw hond geblokkeerd raken. Dit kan fataal zijn voor uw hond. De tennisbal kan ook in stukken uiteenvallen als de hond erop kauwt, waardoor het risico groot is dat uw hond die stukken binnenkrijgt. Stukjes rubber kunnen in het darmkanaal terechtkomen, wat een noodsituatie is. Daarnaast vinden veel honden het leuk om de gele pluisjes van de tennisbal af te trekken. Het inslikken van dit donzige materiaal kan ook leiden tot verstopping van de darmen, waarvoor een operatie nodig kan zijn.

Mysterieuze materialen

Tennisballen worden in grote hoeveelheden aan de lopende band geassembleerd in fabrieken over de hele wereld. Er zijn geen normen voor de materialen die worden gebruikt om deze tennisballen te maken, en we weten dat de gebruikte onderdelen zeker geen gecertificeerde materialen zijn die geschikt zijn voor levensmiddelen. Omdat de ballen speciaal voor het tennisspel zijn ontworpen, worden ze eenvoudigweg gemaakt om goedkoop en effectief voor het spel te zijn. Er zitten ongetwijfeld chemicaliën in de verschillende onderdelen van de tennisbal, van de eigenlijke rubberen bal tot de neongeel gekleurde pluisjes die de bal bedekken en de lijm die het geheel bijeenhoudt. Veel mensen maken zich terecht zorgen over lood in tennisballen – het is zeer waarschijnlijk waar dat een tennisbal lood bevat, samen met ontelbare andere giftige stoffen. Als uw hond vrolijk op een tennisbal aan het kauwen is, weet u niet welke chemicaliën ze binnenkrijgt.

Alternatieve opties

Hoewel we de veiligheid van geen enkel specifiek speeltje kunnen garanderen, bieden we u graag deze mogelijke alternatieven voor de geliefde tennisbal van uw hond:

  • Zachte frisbees zijn een klassiek apporteerspeeltje voor uw hond, dat ook beweging in haar spel integreert.
  • Hard rubberen speeltjes zoals Nylabones en Kong producten zijn speciaal gemaakt voor honden en zijn een veiliger alternatief voor een tennisbal. Kongs kunnen worden gevuld met pindakaas of traktaties, die uw hond actief en bezig kunnen houden voor enige tijd.
  • Gevlochten touw hondenspeelgoed is ook geweldig actief speelgoed voor uw harige vriend.
  • Bezig-doos voerspeelgoed stimuleert de geest van uw hond en beloont haar voor haar inspanningen.
  • Zacht knuffelspeelgoed kan voor sommige honden heel troostend zijn, en is een prima optie zolang u het speeltje goed in de gaten houdt. Zorg ervoor dat u het speelgoed weggooit zodra u merkt dat het scheurt of dat de vulling eruit komt. De piepers in dit speelgoed kunnen ook verstikkingsgevaar opleveren.

Zorg ervoor dat u het speelgoed van uw hond regelmatig afwisselt, zodat het in goede conditie blijft en uw hond geïnteresseerd en enthousiast blijft om mee te spelen.