Zijn Rottweilers gevaarlijke honden? (Voor eigenaars en andere honden)

Zijn Rottweilers Gevaarlijke Honden? Foto van een Rottweiler hond die er gevaarlijk uitziet.

Er zijn bepaalde rassen die zich als gevaarlijk presenteren in de hondenwereld. Een van hen die vaak het etiket “gevaarlijk” krijgt opgeplakt is een Rottweiler. Zijn ze werkelijk gevaarlijk? Lees verder om erachter te komen!

Zoals elke grote, territoriale hond, kunnen Rottweilers gevaarlijke honden zijn zonder goede training en gehoorzaamheid. Ze zijn beschermend van aard en algemeen bekend als zowel bewakings- als aanvalshonden. In veel voorstedelijke situaties kunnen Rotties gevaarlijk zijn wanneer ze eigendom zijn van mensen met weinig ervaring of mensen die waarschuwingssignalen negeren.

Hieronder leer je wat die zijn, en wat je moet weten over het Rottweiler hondenras.

Het natuurlijke temperament van Rottweilers

Oorspronkelijk gebruikt als werkhonden, staan Rottweilers bekend om verschillende kenmerken (zoals elke Rottie ouder zal kunnen bevestigen):

  • Kracht en spieren
  • Territoriaal
  • Agressief
  • Waakzaam

Al deze eigenschappen zijn standaard in zelfs de vriendelijkste en zachtaardigste Rottweilers die er zijn. Dat komt omdat ze qua genetica en rasspecifieke kenmerken met het ras verbonden zijn. Dit zijn echter niet altijd slechte dingen! Een hond die sterk, territoriaal, agressief en waakzaam is, kan in de juiste situatie een prachtige waakhond zijn!

Rotties hebben ook de neiging gemakkelijk opgewonden te raken, en dit kan hen heel gemakkelijk overprikkeld maken. In deze gevallen werkt kracht vaak tegen hen (b.v. ze stoten kleine peuters om, slepen hun riemhouder over de straat om een ander mens of dier te begroeten, enz.)

Rotties zijn ook zeer menslievende dieren. Ze zijn gevoelig voor verlatingsangst, wat betekent dat je ze veel aandacht moet geven. Als u weg bent, betekent dit ook dat u zult merken dat ze vernietigend zijn voor alles om hen heen.

Zijn Rottweilers gevaarlijk voor hun eigenaren?

Dit is een behoorlijk enge vraag om te stellen, maar wel een belangrijke als je overweegt een Rottweiler mee naar huis te nemen. Ja, Rotties kunnen gevaarlijk zijn voor hun eigenaren. Ze zijn van nature territoriaal en agressief. Zonder een goede uitlaatklep en een goede training en socialisatie, kunnen deze natuurlijke neigingen op drastische, gevaarlijke manieren tot uiting komen. Als u niet gelooft in het belang of de relevantie van training en socialisatie, dan is het ras Rottweiler niets voor u!

Zijn Rottweilers gevaarlijk voor andere honden?

Een ongetrainde of niet gesocialiseerde hond van welke soort dan ook kan gevaarlijk zijn tegenover andere honden of huisdieren. Een Rottweiler is zeker geen uitzondering en het is bekend dat hij een gevaar vormt voor zowel huisdieren als vreemden in het park.

Maar afgezien van training zijn Rottweilers van nature erg territoriaal. Als ze eenmaal hun favoriete mensen hebben gevonden, willen ze die niet delen. Als je andere huisdieren in huis hebt, of je overweegt er een bij te nemen nadat je je Rottweiler hebt gekregen, is dit iets om rekening mee te houden. Deze agressie en hun territoriale neiging zal sterker zijn als het nieuwe huisdier van hetzelfde geslacht is en/of als uw Rottweiler niet gecastreerd of gesteriliseerd is!

Kunnen Rottweilers agressief zijn?

Ja, Rottweilers kunnen agressief en gevaarlijk zijn in schijnbaar voorstedelijke situaties. In veel gevallen worden Rottweilers gekarakteriseerd als even gevaarlijk als Pitbulls, wat het ras betreft. Er zijn echter meer factoren betrokken bij deze karakterisering.

Ten eerste zijn Rottweilers agressief vanwege hun oorspronkelijke doel als waakhond en werkhond. Het zijn geharde honden die niet werden gefokt als schoot- of speelgoedhondjes. Dit is iets wat de hoopvolle huisdierenouders moeten weten.

Van andere huisdieren tot kinderen tot hun meesters, Rottweilers kunnen zeker agressief zijn, schijnbaar zonder waarschuwing. Veel dierspecialisten zullen echter beweren dat een hond altijd een reden heeft om agressief te zijn – wij zien die reden gewoon niet. Enkele van de meest waarschijnlijke agressiegedragingen zijn:

  • Iemand aanvoelen als een bedreiging
  • Het gevoel hebben dat ze zelf in gevaar zijn
  • Trigger van een vroegere ervaring

Iemand aanvoelen als een bedreiging

Voor jou is het misschien een peuter op een driewieler. Maar voor jouw Rottie, die geen ervaring heeft met peuters of nog nooit een driewieler heeft gezien, kan hij denken dat het een bedreiging is die jou, zijn favoriete mens, pijn zal doen. Dus zal hij hard werken om u te beschermen tegen deze schijnbaar gevaarlijke bedreiging door het te elimineren.

Dit is een groot deel van waarom een goede socialisatie essentieel is. Door hem veilig en snel kennis te laten maken met veel peuters en driewielers, bijvoorbeeld, zou hij begrijpen dat zij geen bedreiging vormen en gewoon deel uitmaken van de wereld.

Gehoorzaamheidstraining speelt natuurlijk ook een rol. Als hij “Nee” of “Stop” begrijpt (en gehoorzaamt) als hij achter een kind op een driewieler aangaat, dan zal agressie niet optreden omdat jij dat niet toestaat!

Het gevoel hebben dat ze zelf in gevaar zijn.

Een van de meest voorkomende redenen waarom uw hond zich plotseling agressief kan gedragen tegenover u, een huisdier waar ze normaal gesproken prima mee omgaan of een kind, is omdat ze het gevoel hebben dat ze plotseling worden aangevallen, hoewel dit voor mensen onopgemerkt kan blijven.

Dat betekent niet dat iemand hen daadwerkelijk probeert pijn te doen, maar uw hond kan dat wel zo opvatten. Een hond zal altijd handelen om zich te verdedigen tegen kwaad door agressief te zijn.

Natuurlijk hebben mensen hetzelfde gedrag, vaak aangeduid als “zelfverdediging” of “overlevingsinstinct”, afhankelijk van de situatie die het triggert.

In deze situaties zal het begrijpen van de lichaamstaal van uw hond en mogelijke waarschuwingssignalen voor stress belangrijk zijn om uw hond te laten weten dat hij veilig is. In het geval van een aanval is gehoorzaamheidstraining cruciaal om te helpen schade te minimaliseren of zelfs op u te voorkomen.

Trigger van een vroegere ervaring

Rotties behoren helaas tot de meest populaire asielhonden. Ze zijn te energiek, te agressief, enz. A hond die door onbekende omstandigheden in de steek is gelaten kan allerlei triggers hebben – zoals veel reddingsdieren. Ouders van huisdieren moeten dit begrijpen en ervoor zorgen dat ze klaar zijn om eventuele gevolgen op te vangen.

Kunnen Rottweilers je doden?

Ja, er zit meer dan genoeg kracht in een Rottweiler om iemand te doden. Rottweilers kunnen worden getraind als aanvalshonden, zowel in militaire zin als bij illegale activiteiten zoals hondengevechten.

In sommige gevallen kunnen Rottweilers ook “plotseling” gewelddadig worden. Statistisch gezien is de kans dat ze een persoon of huisdier doden of ernstig verwonden meer dan 10 keer zo groot als vele andere hondenrassen. Het lijkt een keihard feit, wat het ook is, maar het is iets om serieus in gedachten te houden!

Enkele belangrijke Rottie feiten om te onthouden

Als u zich ongemakkelijk voelt bij het passeren van een Rottweiler op straat vanwege wat u hierboven hebt gelezen, neem dan een moment om u enkele koude, harde feiten te herinneren die helpen alles in perspectief te plaatsen.

Agressie en geweld hebben altijd waarschuwingstekens

Hoewel Rottweilers van nature agressief en territoriaal zijn, zullen ze altijd waarschuwingstekens vertonen dat ze agressief of gewelddadig gedrag gaan vertonen. Deze tekenen kunnen subtiel en langdurig zijn, of ze kunnen plotseling zijn en schijnbaar uit het niets komen. U moet op al deze tekenen letten om ieders veiligheid te beschermen.

Een fokker zal je helpen je goed voor te bereiden

Wanneer je een Rottie puppy mee naar huis neemt, krijg je veel informatie over hoe je goed voor hem moet zorgen. Dit omvat mogelijke temperamentproblemen waarop u moet letten, de behoefte aan beweging en socialisatie- en trainingsinstructies. Als u dit allemaal volgt, krijgt u een gelukkige, gezonde en liefdevolle hond! Rottweilers zijn tenslotte geen geboren monsters!

Een verveelde Rottweiler is een gevaarlijk exemplaar

Wanneer ze geen goede voeding en beweging krijgen en veel alleen gelaten worden, zal een Rottweiler snel overgaan tot zijn rasspecifieke trekjes. Daarom zullen goede beweging, training, socialisatie en aanwezigheid bij uw hond zo belangrijk zijn. Een Rottie is heel erg een mensgerichte hond, en er kan heel snel een ramp gebeuren als u een afwezige huisouder wordt!

Uw hond is altijd uw verantwoordelijkheid

We snappen het. Uw hond heeft het altijd goed gedaan met katten, en u weet niet waarom hij plotseling snauwde naar of achter de kat van de buren aanging. Niemand zegt iets anders. Uw hond is echter altijd uw verantwoordelijkheid, en u moet hem altijd in bedwang kunnen houden, hetzij in gehoorzaamheidscommando’s, hetzij door hem aan de lijn te houden.

Hoewel Rottweilers om vele redenen populaire honden zijn, is hun potentiƫle rol als gevaarlijke hond er een van, en het is iets om over na te denken wanneer u uw opties overweegt!

Kind knuffelt zijn Rottweiler vriend.

Conclusie

De natuurlijke agressie en territoriale neigingen van een Rottweiler kunnen deze honden gevaarlijk maken voor mensen en huisdieren. Een goede socialisatie, gehoorzaamheidstraining, en medeleven met hun behoeften helpen het risico zoveel mogelijk te beperken.

Ken je iemand die dit moet horen? Of een Rottie ouder die er zeker van wil zijn dat ze met de tijd meegaan? Deel dit alstublieft met hen!

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.