Hebben Rottweilers huidproblemen? Exclusieve huidverzorgingsgids

Hebben Rottweilers huidproblemen?

Zo kenmerkend en statig als ze zijn, kunnen Rottweilers huidproblemen hebben die van korte duur of zelfs levenslang kunnen zijn. Leer over de mogelijke variaties in huidproblemen en hoe je ze gemakkelijk kunt vermijden en behandelen.

Hebben Rottweilers huidproblemen? Ja, Rottweilers hebben in veel gevallen huidproblemen. Ze kunnen vatbaar zijn voor veel verschillende soorten, waaronder huidallergieën, schurft, eczeem, en zeldzamere problemen zoals seborroe, onder andere. Als je thuis een levenslustige Rottie hebt, zul je hieronder verder willen lezen voor wat tips over de verschillende mogelijke soorten huidproblemen, waar hun oorzaken vandaan komen, en hoe ze aan te pakken. Dit alles zal u helpen uw hond beter te verzorgen!

De populairste huidproblemen bij Rotties

Hoewel dit geen volledige lijst is, zijn de onderstaande opties de meest populaire huidproblemen waar Rotties om bekend staan. Deze kunnen voorkomen in de puppytijd, maar u zult merken dat de meeste van deze meer voorkomen in de volwassenheid.

Huidallergieën

Mede door hun gevoelige huid kan het zijn dat Rotties meer huidallergieën hebben dan andere doggo’s. Omdat hun huid gevoelig is voor alles wat vreemd is, betekent dit dat veel ingrediënten – zoals die in sommige hondenshampoos of zelfs in wasmiddel – een huidgerelateerde allergische reactie kunnen veroorzaken.

Schurft

Dit komt vooral voor bij Rottweilers, hoewel het ook een probleem is bij veel honden die hun leven op straat doorbrengen. Het is een huidziekte die vermoedelijk wordt veroorzaakt door parasitaire mijten. Het uit zich vaak als een dunne, doffe en fletse vacht bij uw hond. Aangezien Rotties een gevoelige huid hebben, kan schurft hen meer treffen dan andere hondenrassen.

Eczeem

Veel mensen met een gevoelige huid hebben last van eczeem, en uw Rottweiler is daarop geen uitzondering. Bij Rotties kan eczeem de vorm aannemen van een ontstoken rode huid met puisten of bultjes. De huid voelt strak en warm aan. Uw hond kan ook last hebben van kale plekken en roos op die plekken.

Folliculitis

Dit is een grote fancy term, maar het betekent eigenlijk dat uw hondje een infectie heeft in zijn haarzakjes. Dit kan komen door wat vuilophoping of het kan komen door een irritatie die ze weggeplukt hebben. De haarwortelinfectie ziet er gewoon uit als een beetje zwelling onder de basis van hun vacht.

Atopische dermatitis

Dit is een algemene term die uitslag, verhoogde bulten, hoge huid, gevoelige huid of eigenlijk van alles kan zijn. Het is eigenlijk een huidgerelateerde reactie op iets dat de huid van uw hondje heeft geïrriteerd!

Acute vochtige dermatitis

Ook bekend als hot spots, dit wanneer een plekje op de huid van uw hondje wordt aangevallen door bijvoorbeeld een mug en uw hondje er vervolgens aan pulkt tot het punt dat het heet en pijnlijk en rood wordt. Het ontwikkelt zich tot een hotspot die vaak behandeld moet worden.

Seborroe

Dit is een veel voorkomend probleem bij Rotties. Het lijkt of ze veel roos hebben of dat ze een bijzonder vette vacht hebben. Dit is wanneer de huid teveel van de olie afgeeft die nodig is voor de consistentie van hun vacht en dat zorgt voor een vette vacht.

Ongedierte-gerelateerde infecties

Ringworm, vlooien en teken kunnen ook bij een Rottweiler een aantal sterke huidgerelateerde reacties veroorzaken. Daarom zijn goede vaccinaties zo belangrijk!

Wat veroorzaakt huidallergieën bij een Rottweiler?

Tussen alle mogelijke problemen die u kunt hebben met de huid van uw hond, kunt u merken dat veel daarvan terugkomen op hun huidallergie. Een huidallergie kan eigenlijk verschillende oorzaken hebben en het kan enige serieuze logging vergen om te zien welke de wortel is voor uw pooch, in het bijzonder!

Dieet Allergieën

Bekend om hun gevoelige maag, hebben Rotties vaak speciaal voedsel nodig voor hun ras. Het verkeerde voer gebruiken kan echter een voedselallergie veroorzaken (die soms verward wordt met een huidallergie), of het kan leiden tot ondervoeding. Een Rottie die ondervoed is kan gevoelig zijn voor het ontwikkelen van huidallergieën. Dit kan komen door het niet genoeg eten van een bepaald mineraal of vitamine, of het kan een simpele calorietelling zijn.

Milieu-allergieën

Waar ze wonen kan ook van grote invloed zijn op het veroorzaken of uitlokken van huidallergieën. Misschien zijn ze gevoelig voor een bepaald soort stuifmeel, of een bepaald insect, of zelfs voor iets in huis zoals stof.

Schoonmaakmiddelen Allergieën

Van de hond gerelateerde producten zoals shampoo en zonnebrandcrème tot de meer algemene huishoudelijke schoonmaakproducten zoals wasmiddel tot badkamerreiniger, al deze producten kunnen een mild of ernstig probleem met de huid van uw Rottie veroorzaken.

Vlooien en teken Allergieën

Terwijl vlooien en teken een ravage aanrichten op de huid van de meeste honden, kunnen Rotties lijden aan een ernstige reactie op één of beide. Door ze snel te vangen kan het ongemak tot een minimum worden beperkt.

Ongedierte dat huidproblemen veroorzaakt bij Rottweilers

Over ongedierte gesproken, wat moet je nog meer weten over die specifieke plagen die pijn en ongemak kunnen veroorzaken voor de huid van je arme Rotweiler? Er zijn er een paar om voor uit te kijken.

Gist

Deze schimmelinfectie kan uw hondje slechts treffen met hier en daar wat vlekjes, maar vaak zorgt het voor haaruitval die meestal tijdelijk is. Het goede van een schimmelinfectie is dat ze gemakkelijk te herkennen is aan een lichte geur, zodat behandeling vaak sneller gaat.

Vlooien en teken

U weet al dat vlooien en teken op de lijst staan, maar u wilt niet vergeten dat dit ook het geval is als ze hun inentingen krijgen. Dit ongedierte kan sneller ernstige reacties bij uw hond veroorzaken dan sommige andere hondenrassen, omdat hun huid al gevoelig is.

Ringworm

Lastig om meteen op te merken en bekend als besmettelijk tussen huisdieren, ringworm is een normale immunisatiedekking, maar, nogmaals, Rotties hebben de neiging om het op een gegeven moment op te pikken. Snel behandeld, kan het de reactie minimaliseren. Het kan echter ernstiger zijn als u niet regelmatig inspecteert (waarover dadelijk meer).

Kunnen Rottweilers huidkanker krijgen?

Als al dit gepraat over gevoelige huid je bezorgd heeft gemaakt over huidkanker, dan ben je niet alleen. Ja, Rotties kunnen huidkanker krijgen. De meest voorkomende soort is kwaadaardig melanoom. Dit kan echter gemakkelijk worden voorkomen door dezelfde maatregelen te nemen als bij andere honden en mensen.

Beperk bijvoorbeeld hoeveel tijd ze in de directe zon hebben en zorg ervoor dat je de juiste zonnebrandcrème voor ze hebt als ze genieten van tijd op het strand of met je op stap zijn in de volle zon. Bij twijfel, houd ze binnen tot het in de schaduw is!

Terwijl melanoom misschien de meest waarschijnlijke huidkanker is, zeggen veel rasdeskundigen dat Lymfoom waarschijnlijker is bij Rottweilers. Een van de goede dingen hiervan is echter dat het met zoiets simpels als een bloedtest kan worden opgespoord en gediagnosticeerd!

Rottweiler huidverzorging gereedschapskist

Oké, dus nu we alles weten over de intimiderende huidproblemen die Rotties kunnen hebben, hoe gaan we daarmee aan de slag om u als huisdierouders te helpen hen goed te verzorgen? Je zult blij zijn te weten dat veel ervan preventief is. Hier zijn de essentiële zaken die u zult willen opnemen in uw Rottweiler huidverzorgingstoolkit.

Geurvrij wasmiddel

Als u geparfumeerd wasmiddel en/of wasverzachter gebruikt, zult u willen overstappen op een geurvrij alternatief, zelfs als het alleen maar is voor de was die uw Rottie gebruikt. Bijvoorbeeld zijn bed en speelgoed. Denk er echter aan dat u dit ook in gedachten moet houden voor uw lakens als hij in uw bed slaapt!

Zelfs als uw hond niet allergisch is voor die specifieke wasmiddelen, kan het in de toekomst een gevoeligheid opwekken, vooral als u van merk verandert. Houd iedereen veilig door parfumvrij te gaan.

Shampoos voor gevoelige huid

Je Rottie in bad doen is misschien niet iets wat je wekelijks doet, maar als je hem wel een bad geeft, zorg er dan voor dat je vertrouwt op shampoos voor de gevoelige huid. Deze zijn natuurlijk extra licht, maar in sommige gevallen helpen ze ook om de huid sterker te maken. Dit gezegd zijnde, neem geen shampoos voor de gevoelige huid van mensen! Ga voor de hondenproducten die ook hypoallergeen en/of ontworpen zijn voor de gevoelige huid. Vraag bij twijfel je dierenarts om ondersteuning!

Door Rottie goedgekeurde zonnebrandcrème

U weet al dat uw pooch zonnebrandcrème moet dragen, maar zorg er extra voor dat u een zonnebrandcrème krijgt die in het bijzonder met uw Rottie overeenkomt. Wat bij de één werkt, werkt misschien ook niet bij de ander. Test het op een klein stukje van zijn huid en let op elke reactie, hoe mild ook.

Zachte borstels en reinigingsdoeken

Wanneer u uw hottie verzorgt of schoonmaakt (zie hieronder), zult u zachte trekvrije borstels en vooral zachte en zachte doeken willen proberen. Niet alleen zal uw Rottie de zachte aanraking in het algemeen waarderen – hallo, gezichtslikken! – maar hun huid zal niet zo getraumatiseerd zijn door het trekken en wrijven dat doeken en handdoeken kunnen veroorzaken na een bad.

Behandeling van littekens of droge huid

Als je je Rottie behandelt voor bijvoorbeeld een litteken of genezende huid van een hotspot, let dan goed op dat je het juiste vochtinbrengende middel kiest. Net als bij mensen zal een goed bevochtigde huid een sterkere huid zijn en het kan er ook voor zorgen dat de vacht sneller teruggroeit, wat hun huid bovendien beter beschermt! Aangezien het kiezen van de juiste huidbehandeling moeilijk is, vraag je dierenarts om wat hulp!

Hoe je de huid van je Rottie schoon houdt

Voel je je nu wat rustiger? Goed. Maar er is meer! De kans op een huidprobleem bij je Rottie wordt deels verkleind door de huid schoon en vrij te houden van alles wat verontreinigingen of zwakheden kan veroorzaken.

Foto van een verzorgde Rottweiler
Verzorging van hond Rottweiler ras. Het uitkammen van de vacht van een hond – Volwassen vrouw die de vacht van haar hond uitkamt. Kammen en masseren van de huid van het huisdier met een speciale handschoen.

Houd uw huis schoon

Ik weet het, het kost veel moeite, maar het is belangrijk voor je pooch! Kijk maar naar dat gezicht, dat helpt! Nee? Oké, je hoeft niet elke centimeter schoon te maken. Doe gewoon wat je kan om regelmatig te stofzuigen en te vegen.

Zorg er ook voor dat de vaat en het beddengoed regelmatig worden gewassen en dat de plekken waar ze vaak slapen, zoals de bank of je bed, ook regelmatig worden schoongemaakt.

Maak ze schoon na binnenkomst

Nadat ze buiten veel plezier hebben gehad, wil je ze grondig schoonmaken als ze weer binnenkomen. Zelfs als ze er zichtbaar schoon uitzien, kun je er nooit zeker van zijn. Neem de tijd om ze schoon te maken met een vochtige zachte doek. Besteed ook speciale aandacht aan hun pootjes, want ze staan erom bekend dat ze er veel aan likken!

Vermijd plastic zoveel mogelijk

Hoewel het misschien een vreemd verzoek lijkt, vermijd dingen als plastic kommen om te eten of te drinken. Experts geloven dat plastic kan leiden tot huidgerelateerde problemen voor Rottweilers. Dus, van eten en drinken tot zelfs het schoonmaken van hun voeten, gaan met roestvrij stalen schalen.

Regelmatige verzorging en inspectie van de huid

Borstelen is een geweldige manier om een band met je hond op te bouwen, maar het is ook geweldig om hun vacht schoon en helder te houden. Dit leidt tot een gezondere huid en helpt vooral bij het verminderen van de kans op hot spots of folliculitis.

Borstelen geeft je ook de perfecte stressvrije gelegenheid om je Rottie zorgvuldig helemaal te controleren op tekenen van een huidprobleem. Hoe eerder u het ontdekt en behandelt, hoe beter het zal zijn voor uw hondje.

Op diezelfde noot, als je iets ziet dat abnormaal is – zelfs als het een klein ding is – praat met je dierenarts! Het is altijd een beter idee om het op te blazen en zeker te weten dat alles in orde is dan het dure en pijnlijke alternatief, tenslotte.

Rottweilers mogen dan vatbaar zijn voor huidproblemen, je hebt als verantwoordelijke en liefhebbende huisdierouder vele aanvalsmethoden!

We horen graag wat u van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.