Zijn Rottweilers goede waakhonden? (Verschillen tussen reu en teef)

Zijn Rottweilers goede waakhonden? Foto van een Rottweiler die er schattig uitziet.

Bent u een trotse ouder van een Rottweiler? Zo ja, dan vraag je je misschien af hoe het ras in elkaar zit en hoe het wordt geassocieerd met een waakhond. Er is veel over te weten!

Rottweilers zijn inderdaad goede waakhonden. Dit komt omdat ze van nature beschermend zijn voor hun gezin. Voor de beste resultaten wilt u uw hond socialiseren en hem of haar ook trainen om beschermend te zijn op de juiste manier, in de juiste situatie.

Hieronder leert u over hun waakgedrag en hoe u dit in uw voordeel kunt laten werken, zodat het waakgedrag van uw Rottie productief (d.w.z. veilig) blijft.

Wat doet een waakhond?

Er is een verschil tussen een waakhond en een waakhond. Van Rottweilers wordt vaak gedacht dat het waakhonden zijn. Een waakhond is een soort alarm – ze laten je weten dat er een probleem is, maar zijn verder passief. Verschillende hondenrassen, laten we zeggen de Golden Retriever bijvoorbeeld, passen in deze categorie. Een waakhond is als een bewaker – hij waarschuwt iedereen voor het probleem en grijpt dan in om het gezin te verdedigen als hij (de hond) denkt dat ingrijpen nodig is.

Hoewel waken een natuurlijk gedrag is bij Rotties, moet het vroeg in het leven worden getraind en aangepakt. Dit zal ervoor zorgen dat uw Rottie zich op de juiste manier gedraagt (daarover later meer).

Op welke leeftijd beginnen Rottweilers te waken?

Je kunt verwachten dat een Rottweiler van nature begint met het bewaken van mensen en andere familieleden (inclusief de harige soort) als ze ergens tussen de 6 en 8 maanden oud zijn. Dit wordt beschouwd als hun tienerjaren, waarin ze leren hoe ze volwassen moeten zijn. Dit is ook hun leerfase, waarin u hun training zult willen concentreren!

Zijn mannelijke of vrouwelijke Rottweilers meer beschermend?

Zowel mannelijke als vrouwelijke Rottweilers zijn beschermend, van nature, omdat dit een aangeleerd gedrag is van hun voorouders als ras. Maar reuen zullen beschermender zijn wat betreft hun algemene gedrag, ideale waakhonden.

Ze hebben de neiging standvastig en abrupt te zijn terwijl ze over hun familie waken en ervoor zorgen dat ze veilig zijn. Dit betekent vaak dat ze van nature ook agressiever zijn, omdat ze meestal de “hardere” van de twee geslachten zijn. Dit betekent echter niet dat een vrouwelijke hond niet geschikt is als waakhond. Zoals eerder vermeld, maken hun eigenschappen rottweilers goede waakhonden.

Vrouwelijke Rottweilers zijn nog steeds beschermend en zijn geweldige waakhonden, om eerlijk te zijn. Ze hebben echter de neiging iets gehoorzamer te zijn dan reuen. Ze worden vaak ook beschouwd als veel aanhankelijker. Als het gaat om een huishouden met kinderen of andere honden, hebben vrouwelijke Rotties de neiging zich wat beter aan te passen, omdat ze vriendelijker zijn van de twee..

Wat het bewakingsgedrag betreft, zult u blij zijn te weten dat beide geslachten goed presteren, verschillend misschien, maar goed. Als je voor het eerst een Rottie ouder bent, zul je vinden dat teefjes iets gemakkelijker te trainen zijn, op lange termijn.

Hoe zijn vrouwelijke Rottweilers goede waakhonden?

Als je je een beetje onzeker voelt over je vrouwelijke Rottie als waakhond, wees dan niet ongerust! Het gaat allemaal om de bewakingsstijl! Reuen zullen agressiever zijn en “hun perimeter beschermen”.

Vrouwtjes, aan de andere kant, zullen meer van nature beschermend zijn vanwege hun moederinstinct. Ze zal meer letten op gedrag en haar familie uit de problemen houden. Haar bewakingsgedrag is meer hands-on dan perimeter patrouille.

Zal een ongetrainde Rottweiler zijn eigenaar beschermen?

Dit is een uitstekende vraag! Omdat Rottweilers van nature waakhonden zijn, zullen ze technisch gezien hun baas beschermen zonder training. Dit is immers een biologisch gedrag. Ze zullen echter niet zo goed in staat zijn hun eigenaar te beschermen als een goed getrainde hond.

Ongetrainde Rotties weten dat ze moeten vechten en verdedigen. Maar zonder goede training ontbreken de eigenlijke technieken. Ze weten wat ze moeten doen, maar niet hoe ze het moeten doen.

Zonder goede training en begrip van waargenomen bedreigingen is een Rottie onvoorspelbaar. Sommige kunnen overdreven agressief zijn tegen een buurkind dat naar een mooie bloem in je gazon komt kijken.

Sommige kunnen onderdanig en laf zijn in het geval van een indringer in je huis. Of sommige zijn onverschillig in gevaarlijke of ongevaarlijke situaties. Het komt gewoon terug op het idee dat instinct slechts de helft van de vergelijking is – training is cruciaal om uw Rottweiler te helpen weten wanneer en hoe het gepast is om naar hun natuurlijke instincten te handelen.

Zou een Rottweiler een indringer aanvallen?

Natuurlijk zouden ze hoogstwaarschijnlijk een indringer niet regelrecht aanvallen. Ze zullen vaak standaard bewakingsgedrag vertonen: grommen, snauwen, bijten, en het fysiek blokkeren van de toegang van een indringer tot hun familie en geliefden zijn allemaal veel voorkomende voorbeelden. Met de juiste ijver en training kan een Rottie echter worden getraind om een indringer aan te vallen.

Hoe kan ik mijn Rottweiler trainen om mij te beschermen?

Een van de belangrijkste redenen waarom velen Rottweilers beschouwen als een beschermend ras, onder alle andere hondenrassen, is hun natuurlijke neiging om hun geliefden te verdedigen met weinig training. Maar omdat hun natuurlijk instinct slechts een deel is, zult u ervoor willen zorgen dat u uw Rottie opvoedt om u het beste te beschermen door middel van specifieke training.

Wat voor soort training moet ik overwegen voor de beschermende instincten van mijn Rottie?

Realistisch gezien zal het soort training dat je instelt vooral gebaseerd zijn op wat je wilt dat ze doen! Veel voorkomende voorbeelden zijn:

  • Schildwacht of op waarschuwing gebaseerde bewaking
  • Bescherming van kinderen of huisdieren bij vreemden of indringers
  • Bijt training

Schildwacht of op waarschuwing gebaseerde bewaking

Bij dit soort training gaat het er meer om dat die perimeter veilig is en uw Rottie zal weten wie er op hun terrein is en wanneer ze komen of gaan. Ze zullen u ook waarschuwen wanneer iemand “nieuw” in de buurt komt door te blaffen en eventueel te grommen. Het hangt ervan af wat uw hond geschikt acht voor zijn lichaamstaal (bv. een postbode versus iemand die op de loer ligt).

Dit is vaak de meest populaire aanpak en een geweldige manier om zowel mannelijke als vrouwelijke Rotties te trainen, omdat het nauw aansluit bij hun natuurlijke gedrag en instincten. Het is meestal ook de snelste vorm van waakhondentraining.

Bescherming van kinderen of huisdieren bij vreemden of indringers

Dit is een andere populaire optie voor wie een familiehond zoekt die de kinderen en/of huisdieren zal beschermen in geval van vreemden of nieuwkomers in huis of bij het uitgaan. Dit vergt wat meer training en veel aandacht voor socialisatie, zodat uw hond weet wat goed en slecht is, wat vreemden betreft, en ook wat u wilt dat ze doen als ze waken.

Sommigen willen bijvoorbeeld dat ze gewoon waken en de vreemdeling weg waarschuwen. Anderen willen dat het aanvalshonden zijn, waarbij ze actief achter iemand aangaan die zich als bedreiging voordoet.

Bijt training

Dit is een zeer geavanceerde vorm van training. Als je serieus bent over gedragstraining voor honden, is dit een geweldige optie om te overwegen. Dit soort richt zich op grondige training over hoe ze hun beten kunnen gebruiken om een indringer op commando tegen te houden en daar te houden totdat ze het commando krijgen om hun doelwit los te laten. Als dit klinkt als iets wat een politiehond of militaire hond zou doen, dan is dat ook zo! Dit is een zeer geavanceerde vorm van training die moet worden gedaan door een professionele hondentrainer.

Welke details spelen een rol bij een goede training?

De bovenstaande trainingsmogelijkheden staan in volgorde van makkelijkste naar moeilijkste. In al deze voorbeelden moet u zich richten op drie kritische details voor uw Rottie (hoe complexer de soort training, hoe meer u zich op al deze details moet richten):

  • Gehoorzaamheidstraining
  • Socialisatie (vooral andere dieren)
  • Consistentie en medeleven

Gehoorzaamheidstraining

Dit is uw basis soort commando, en dit zal u en uw Rottie helpen een band te kweken. Dit zal hen tonen dat u de leiding hebt, en dat ze naar u moeten luisteren. Zo leren ze ook de fijne kneepjes van wat gepast gedrag is en wat niet.

Bijvoorbeeld, het begrijpen (en gehoorzamen) van het commando “stop” of “nee” wanneer ze ten onrechte bewakings- en aanvalsgedrag vertonen tegen een kind is even belangrijk als het begrijpen van “zit” of “blijf”. Gehoorzaamheidstraining is een cruciaal uitgangspunt voor elke Rottweiler om de basis waakhondentraining te begrijpen!

Socialisatie (vooral andere dieren)

Even belangrijk als gehoorzaamheidstraining is socialisatie. Zo leert uw Rottweiler begrijpen wat een bedreiging is en wat niet. Van nieuwe plaatsen tot nieuwe mensen en nieuwe dieren, hoe meer uw hond ziet en absorbeert, hoe meer hij zal begrijpen als het gaat om het goed bewaken van uw gezin.

Dit wordt vaak gekoppeld aan zijn gehoorzaamheidscommando’s, zodat hij begint te leren wat hij moet doen en wanneer. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je een gehoorzame hond hebt voordat je hem gaat socialiseren!

Rottweilers zijn niet bijzonder hondvriendelijk, vooral als het gaat om honden van hetzelfde geslacht. Of het nu gaat om een chihuahua of een husky, Rottweilers, werken het beste in huishoudens met één hond. Toch is een goede socialisatie met andere dieren belangrijk om hen te helpen gezond gedrag aan te leren!

Consistentie en medeleven

Alles wat je aanneemt met commando’s en training moet consequent zijn. Honden begrijpen geen “soms” of “misschien”. Houd de training consequent en logisch, zodat uw hond ernaar kan handelen wanneer dat nodig is.

Het andere ding om in gedachten te houden is dat sommige honden geweldig zullen zijn als beschermingshond, bij het beschermen van uw kinderen, maar misschien niet geweldig zijn in het actief aanvallen of bijten. U zult altijd de persoonlijkheid en behoeften van uw Rottweiler willen respecteren door hem niet te dwingen iets te doen wat hij niet wil doen.

Slim, beschermend en biologisch gebouwd om uw geliefden veilig te houden, zijn Rottweilers populaire familiehonden om vele redenen – bewaken is er één van! Ze zijn de belichaming van beschermhonden als geen ander.

Conclusie

Biologisch gezien kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke Rottweilers waakhonden zijn wanneer ze op de juiste manier worden opgeleid. Respectvolle, juiste training is van vitaal belang om de veiligheid van iedereen te bevorderen, van vreemden tot kinderen en andere huisdieren!

Heeft dit je verrast? Motiveerde het je om je eigen Rottweiler te helpen een sterkere versie van hun ras te worden? Deel het alsjeblieft met iemand anders die er ook van zal genieten!

We horen graag wat je van de post vindt, alleen zo kunnen we verbeteren.