Zijn Hosta’s giftig voor honden?

Zijn hosta’s giftig voor honden? Toen ik op zoek was naar het vullen van enkele van de schaduwrijke delen van mijn tuin, bleef ik aanbevelingen zien om hosta’s te gebruiken. Deze planten zijn een favoriet voor tuinders en huiseigenaren om een flits van kleur naar een schaduwrijke plek te brengen. Maar zoals alle hondenbezitters weten, is het van vitaal belang om te controleren of planten veilig zijn voor onze huisdieren voordat ze in huis worden gebracht. Hosta’s zijn helaas slecht voor onze honden. Hoewel ze meestal niet dodelijk zijn wanneer ze worden gegeten, kunnen ze gastro-intestinale overstuur en ernstiger problemen veroorzaken voor kleinere honden of honden die veel van deze planten hebben gegeten. In deze gids zal ik dieper ingaan op de problemen die deze planten en hun bloemen voor onze huisdieren hebben en wat u moet doen als uw hond wat heeft gegeten.
Zijn Hosta's giftig voor honden

Wat zijn Hosta’s?

De hosta, ook bekend als de weegbree lelie, wordt vaak gebruikt in onderhoudsarme landschapsarchitectuur. Het is een onderdeel van de Agavaceae of leliefamilie. Je kunt het herkennen aan zijn lange wasachtige bladeren die een variatie zijn op een groene en witte combinatie.

Er zijn 45 verschillende soorten, dus het exacte kleurontwerp en de variatie kunnen sterk variëren. Ze kunnen ook bloemen produceren die blauw, paars of wit zijn.

Zijn Hosta’s giftig voor honden?

Ja, de hele plant is giftig voor honden. Dit omvat de stengel, bladeren, bol en bloemen. De plant bevat een mild toxine dat je hond ziek zal maken. Meestal loopt een hond geen risico op overlijden door hosta-vergiftiging. Maar het risico kan sterk variëren op basis van de grootte van de hond, de gegeten plant en de hoeveelheid van de gegeten plant. Een kleine hond kan een bepaalde hoeveelheid eten en vergiftiging ervaren, terwijl een grote hond dezelfde hoeveelheid kan eten en geen nadelige effecten kan ervaren.

Waarom zijn hosta’s zo gevaarlijk?

Deze lelies hebben een chemische stof in zich genaamd saponinen, wat Latijn is voor “zeep”. Zoals je kunt raden, is het innemen van zeep geen goed idee voor jou of je hond. De planten hebben niet genoeg saponine om echte zeep te maken. Ze bevatten echter wel genoeg om je pup ziek te maken.

Wanneer uw hond de hostaplant eet, reageert de saponinestof met de vloeistof die al in de maag zit. Het schuimt op zoals zeep doet wanneer het wordt gemengd met water. Deze schuimende werking blokkeert de keel van je hond en maakt het een uitdaging om over te geven. Zodra de maag zich vult met schuim, vernauwt het ook het darmkanaal. Dit maakt het moeilijk voor de hond om het gif op natuurlijke wijze uit beide richtingen te verdrijven.

Tekenen van Hosta-vergiftiging bij huisdieren

Een hond die een deel van de hostaplant inneemt, kan verschillende symptomen ervaren. De exacte symptomen die worden vertoond, kunnen van de ene hond tot de andere verschillen, dus wees waakzaam als u denkt dat uw hond ze misschien heeft gegeten. Bovendien kan het enkele uren duren voordat de symptomen verschijnen. Hierdoor is het misschien niet direct duidelijk dat de boosdoener hosta-inname is. Dit is waar je op moet letten:

  • Tekenen van interne en buikpijn (janken, onvermogen om comfortabel te worden)
  • Abnormale hartslag
  • Opzwellen
  • Nood
  • Diarree
  • Verlies van eetlust
  • Braken

Wat te doen als uw hond hosta’s eet

Als u uw hond betrapt op het eten van deze planten of een van de symptomen opmerkt die ik hierboven heb genoemd, moet u uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen. Als uw vaste dierenarts niet beschikbaar is, neem dan contact op met de dierenarts voor noodgevallen. Zij zullen met u praten over de verschillende behandelingsopties. Deze zijn meestal om braken op te wekken (als de consumptie recent genoeg was), om uw hond te hydrateren en hun herstel te controleren. Maar extreme gevallen kunnen een operatie vereisen. Laten we elk van deze eens nader bekijken.

1. Braken opwekken

Als uw hond de plant nog niet heeft overgegeven, kan uw dierenarts uw hond laten braken om verdere complicaties te voorkomen. Dit komt het meest voor als u snel hebt gehandeld en erin geslaagd bent om uw hond naar de dierenarts te brengen zodra u merkt dat hij deze gevaarlijke planten eet.

Het is vermeldenswaard dat u dit nooit moet proberen, tenzij geïnstrueerd door uw dierenarts. Als u dit op het verkeerde moment of op een onveilige manier doet, kunnen ernstigere gezondheidsproblemen ontstaan.

2. IV Vloeistoffen

Bij het eten van hosta’s zullen de meeste honden last krijgen van braken en/of diarree. Dit zal leiden tot uitdroging. Om dit aan te pakken, kan de dierenarts IV-vloeistoffen willen gebruiken. Een goede hydratatie is nodig om ervoor te zorgen dat uw hond een goede nierfunctie behoudt. De nieren helpen de hydratatie van een hond te reguleren en elimineren ook gifstoffen uit het lichaam. Dus houd ze hydrated is een must om je hond beter te laten worden.

3. Toezicht

In sommige situaties is de vergiftiging van een hond zo ernstig dat uw dierenarts de hond ’s nachts kan houden voor constante monitoring. Op deze manier kunnen eventuele nieuwe of verergerende symptomen sneller worden behandeld dan wanneer de hond thuis zou zijn. Het kan eng zijn om je hond te verlaten, maar hij zal onder de hoede van experts zijn.

4. Operatie

In ernstige gevallen kan uw dierenarts een operatie voorstellen. Chirurgie is een goede manier om complicaties zoals een opgeblazen gevoel te voorkomen, waarbij de maag wordt verdraaid. Dit kan fataal zijn, dus het is van vitaal belang om het te voorkomen of te repareren wanneer het zich voordoet.

Wanneer zal mijn hond herstellen?

De tijd die een hond nodig heeft om te herstellen, hangt af van verschillende factoren. Vergiftiging kan enkele uren tot meerdere dagen duren. Hoe meer de hond eet, hoe langer het duurt om te herstellen. Bovendien, hoe sterker het lichaam van de hond is, hoe sneller het kan herstellen. Kleinere honden hebben over het algemeen kleinere hoeveelheden nodig om ze ziek te maken. Maar de tijd die je nodig hebt om professionele hulp te krijgen, kan ook van invloed zijn op de hersteltijd, dus breng je hond naar de dierenarts zodra je je realiseert dat hij deze giftige plant heeft gegeten.

Hoe te voorkomen dat uw hond hosta’s eet

Omdat hosta’s laag bij de grond groeien, zijn ze de perfecte verleidelijke knabbel voor je hond. De beste manier om te voorkomen dat uw hond ziek wordt, is door te voorkomen dat u deze planten in uw tuin of huis plant. Hoe mooi ze er ook uit kunnen zien, het is gewoon niet het risico waard om je hond ziek te laten worden.

Sommige eigenaren zullen bepaalde delen van hun tuin blokkeren, zodat ze kunnen planten wat ze willen en hun honden veilig kunnen houden. Dit is de beste optie als je het gevoel hebt dat je hosta’s in de tuin moet hebben. Maar zelfs het blokkeren van delen van uw tuin en het gebruik van training kan averechts werken, omdat honden vaak vindingrijk zijn als het gaat om het bemachtigen van dingen die ze willen proberen! Voor de gemoedsrust is het het beste om deze plant helemaal te vermijden.

Zijn Hosta’s giftig voor honden? Waar het op neer komt

Hoewel sommige planten veilig zijn voor honden, zijn hosta’s daar niet een van. De beste aanpak is om ze niet in uw huis of landschapsarchitectuur te hebben. Als je echter je hart op hen hebt gericht, onderneem dan stappen om je pup te beschermen.

Als u merkt dat uw hond erin geslaagd is om deze plant te eten, of tekenen van vergiftiging vertoont, moet u onmiddellijk met de dierenarts praten voor behandeling.

Meer hondengezondheids- en verzorgingsgidsen