Waarom is mijn hond geobsedeerd door mij?

waarom is mijn hond geobsedeerd door mij

Mijn hond is mijn eerste metgezel van de hondensoort en het bezitten van hem is op veel manieren een leercurve geweest. Zoals elke angstige nieuwe ouder, kan ik het niet laten om me zorgen te maken over de vraag of zijn gedrag normaal is of niet. Iets wat ik wel weet is: hij houdt van mijn aandacht, en soms voel ik me zelfs een beetje geïrriteerd door zijn enthousiasme voor mij. Dus waarom is mijn hond geobsedeerd door mij? Is hij echt geobsedeerd, of gewoon een normale hoeveelheid toegewijdheid, voor een hond? Ik heb veel gelezen en ontdekt dat zijn fascinatie voor mij in hem is verankerd door menselijke fokkeuzes van honderden jaren. Maar ook dat er enkele tekenen zijn om op te letten in zijn gedrag, wat zou kunnen betekenen dat zijn fixatie ongezond begint te worden.

Inhoud


Waarom is mijn hond geobsedeerd door mij?

Honden hebben een reputatie als vrolijke metgezellen vanwege hun instinct om menselijk gezelschap te zoeken – of het nu van één speciaal persoon is, of de hele buurt! Ze zijn een sociale soort die van nature gedreven is om emotionele banden te vormen met andere mensen of honden in hun sociale groep. Als je hond echter te allen tijde dicht achter je volgt en van streek raakt door van je gescheiden te zijn, kan het jullie allebei ellendig maken.

Honden die overmatig aanhankelijk gedrag vertonen, staan soms bekend als klittenbandhonden. Een hond met klittenband wil altijd aan je zijde staan en wordt angstig en overstuur als dat niet mogelijk is. Aan de andere kant kan uw hond te maken hebben met een obsessief-compulsieve stoornis en een van de symptomen kan bijvoorbeeld een oncontroleerbare behoefte zijn om u te likken.

Voordat u zich verdiept in wat dit gedrag bij uw hond veroorzaakt, moet u onthouden dat gedragsveranderingen niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Blijf lezen om erachter te komen wat het angstige of obsessieve gedrag van uw hond veroorzaakt en wat u kunt doen om het te stoppen.

waarom is mijn hond geobsedeerd door mij

Het is normaal dat je hond bij je wil zijn

Allereerst is het belangrijk om te erkennen dat het normaal is dat je hond erg geïnteresseerd is in jou! Gedurende duizenden jaren van domesticatie hebben we honden gefokt om bij ons in de buurt te willen zijn. En we zijn ook hun enige bron geworden van veel wenselijke dingen, zoals voedsel, toegang tot het buitenleven, speelgoed en buikwrijven. Bovendien zijn honden gebonden aan sociale banden met hun ‘roedel’ om een normaal en bevredigend leven te leiden. En het is logisch dat ze uiteindelijk naar jou kijken – het dichtstbijzijnde beschikbare levende wezen – voor die kans.

Hopelijk ben je ook een enorm positieve kracht in hun leven, en dicht bij je zijn is lonend. Het hebben van een hond die aan elke beweging hangt en niet kan wachten om te zien wat je vervolgens doet, heeft veel voordelen. Het is bijvoorbeeld veel gemakkelijker om een betrouwbare herinneringscue te leren als uw hond zijn hoofd niet gemakkelijk laat draaien door afleiding. Als je nieuw bent in het bezitten van een hond en je wist niet precies welk niveau van gehechtheid je kon verwachten, sluit dan niet meteen uit dat het gedrag van je hond normaal is. Als je het niet zeker weet, praat dan met je fokker of dierenarts en vraag hun mening.

Wat is een hond met klittenband?

Simpel gezegd, een klittenbandhond is een hond die zich te allen tijde vastklampt aan zijn eigenaar en hem overal volgt waar hij gaat. Klittenbandhonden worden eenvoudigweg gedefinieerd door hun intense verlangen naar het gezelschap van hun eigenaren.

Sommige schoothondenrassen, zoals Chihuahua’s en Shih Tzu, zijn gefokt om meer verlangend te zijn naar het gezelschap van hun eigenaar dan andere honden. Dit betekent dat ze meer afhankelijk zijn geworden van menselijk gezelschap voor hun emotionele welzijn, en ze hebben een hoger risico om klittenbandhonden te worden als dat gezelschap niet beschikbaar is. Sommige werkhonden lopen ook een hoog risico, omdat ze zijn gefokt om sterk gericht te zijn op hun menselijke handler om hun werk goed te doen. Zonder iemand als object voor die focus, kunnen ze gestrest raken.

Soms kunnen honden van andere rassen die meestal niet worden geassocieerd met aanhankelijkheid ook klittenbandhonden worden. Dit gebeurt meestal als ze gedwongen werden om te veel alleen te zijn als puppy. Deze ervaring maakt hen onzeker over de gehechtheid van hun eigenaar aan hen, op een belangrijk moment in hun ontwikkeling. Ze worden aanhankelijk omdat ze zich niet zeker voelen dat hun eigenaar altijd terugkomt als ze vertrekken.

Dit zijn de meest voorkomende tekenen van Velcro Dog

Klittenbandhonden zijn zeer gemotiveerd om veel tijd met hun eigenaar door te brengen. Het is niet altijd een fout – we hebben gezien hoe het bij sommige rassen een eigenschap is die wij mensen hen specifiek hebben bijgebracht door generaties van bewuste fokkeuzes. We kunnen het dus moeilijk vasthouden tegen hen nu! Een hond met klittenband met een gezonde hechting aan u kan:

 • Ga met je mee van kamer naar kamer.
 • Moet of wil altijd dicht bij je zijn.
 • Houd je altijd in de gaten.
 • Probeer te raden wanneer je wakker wordt.
 • Altijd midden in de dingen willen zitten.

Maar ze moeten ook ontspannen blijven als je ze voor korte periodes met rust moet laten.

Sommige mensen beschrijven honden met hechtingsproblemen en verlatingsangst ook als klittenbandhonden, terwijl anderen beweren dat er een verschil is tussen de twee. Specifiek, dat klittenbandhonden dol zijn op interactie, maar het niet erg vinden om alleen gelaten te worden, mits ze over het algemeen genoeg gezelschap krijgen. Maar honden met verlatingsangst kunnen helemaal geen scheiding verdragen zonder tekenen van nood te vertonen.

Wat zijn dwangstoornissen?

Laten we eens kijken naar dwangmatige gedragsredenen waarom uw hond vervolgens geobsedeerd is door u. Obsessief-compulsieve stoornissen zijn uitersten van typisch hondengedrag. Een hond met dwangmatig gedrag herhaalt dezelfde actie tot het punt waarop het interfereert met het leven van een normaal leven. Het gedrag duurt langer dan verwacht, is vaak uit de context en komt voor in ongewone omstandigheden.

In de meest ernstige gevallen kan een hond die lijdt aan een obsessief-compulsieve stoornis zichzelf zelfs schade toebrengen. Bijvoorbeeld als ze een dwang hebben om op hun poten te kauwen..

Honden kunnen veel verschillende soorten dwanghandelingen hebben, zoals:

 • Een interactie met jou, zoals likken
 • Spelen met een bepaald speeltje
 • Spinnen of achtervolgen van hun staart
 • Pacing
 • Knakken naar vliegen
 • Geblaf
 • Schaduwen of lichten najagen
 • Zichzelf likken, verzorgen of kauwen

Houd er rekening mee dat dit allemaal ook een normaal onderdeel kan zijn van een gezond gedragsrepertoire. Ze worden alleen een probleem wanneer een hond een ongezonde relatie met hen vormt en ze overmatig uitvoert, en buiten de normale context.

De levensstijl van een hond kan gedragsstoornissen beïnvloeden

Honden van wie de levensstijl ervoor zorgt dat ze angstig, bang, depressief of gefrustreerd zijn, hebben meer kans om gedragsstoornissen te ontwikkelen. Situaties die uw hond tot gedragsstoornissen kunnen leiden, zijn onder meer het ervaren van sociale stress, zoals:

 • Langdurige scheiding van een eigenaar.
 • Agressief gedrag van andere huisdieren in huis.
 • Plotselinge verandering in het leven van de hond, zoals de komst van een pasgeboren baby in het gezin.

Ze kunnen ook niet genoeg mogelijkheden bevatten om deel te nemen aan typische hondenactiviteiten zoals:

 • Socialiseren met mensen.
 • Socialiseren met andere honden.

Zelfs als u de eerste trigger voor de stoornis van uw hond herkent, kan de aandoening blijven bestaan, zelfs nadat de bron van de stoornis is geëlimineerd.

Hoe obsessief hondengedrag te stoppen

Gedragsstoornissen kunnen het gevolg zijn van zowel aangeleerd gedrag als chemische onevenwichtigheden in de hersenen, waardoor behandeling moeilijk wordt. De standaard behandelmethode bestaat uit het veranderen van iemands houding en gedrag in combinatie met het gebruik van medicatie. Als u zich zorgen maakt dat uw hond dwangmatig gedrag heeft ontwikkeld, waaronder een obsessieve gehechtheid aan u, is een goede plek om te beginnen met het aanpakken van het probleem door uw dierenarts te bezoeken. Ze zullen waarschijnlijk ook details bijhouden van alle behavioristen in uw omgeving en zullen er een kunnen aanbevelen met de meest geschikte ervaring en expertise.

Zoek en elimineer de triggers

Identificeer en verwijder stressvolle dingen of situaties die de bron lijken te zijn van het dwangmatige gedrag van uw hond. Hierdoor zal uw hond minder angst- of OCS-symptomen ervaren. Dit is ook de sleutel tot het veranderen van hoe je hond zich in de toekomst over hem voelt – je kunt zijn emotionele reactie niet veranderen zonder strak te controleren hoeveel stress hij tegelijkertijd heeft.

Train je hond

Je kunt training gebruiken om te resetten hoe je hond zich voelt over een stressvolle situatie. Dus als ze zich angstig voelen om alleen gelaten te worden en zich aan je vastklampen om te voorkomen dat het gebeurt, dan kun je ze trainen om zich kalm en zelfverzekerd te voelen over alleen gelaten te worden. Het is een goed idee om een ervaren krachtvrije trainer of behaviorist te vragen om je hierbij te helpen.

Geef uw hond meer mentale stimulatie in zijn dagelijks leven

Sommige obsessieve gedragingen, zoals urenlang elke vijf seconden een bal aan je voeten laten vallen, zijn het product van het hebben van een drukke geest en een gebrek aan geschikte uitlaatkleppen voor die mentale energie. Honden houden ervan om te spelen en problemen op te lossen en uitdagende dingen te doen, dus probeer je hond meer mentale stimulatie te geven. Je kunt je hond mentaal vermoeien en afleiden door basis gehoorzaamheid, behendigheid, neuswerk, hide-and-seek of nieuwe trucs. Een van de gemakkelijkste manieren waarop ik de geest van mijn hond actief houd, is door smakelijke lekkernijen in een Kong-speeltje te stoppen.

Gebruik een “speciale plek” om uw hond te kalmeren

Gebruik een hondenmand of een andere plek die je handig vindt als een “speciale plek” voor je hond en maak het nog lonender voor hem om daar te ontspannen dan om je te volgen. Vergeet bij het organiseren van deze speciale plek voor uw hond niet om het comfortabel, vredig en veilig te maken. Voeg wat extra speelgoed of traktaties toe die het voor je hond lonend maken om daar rond te hangen. Laat er een paar traktaties in vallen wanneer hij niet op zoek is naar hem om de volgende keer dat hij teruggaat te ontdekken, zonder de verbinding met jou te maken.

Wat niet te doen

Straf je hond niet voor klittenband of dwangmatig gedrag. Je hond misdraagt zich niet. Het is ofwel te wijten aan instincten die we in hem hebben geprogrammeerd, of stress en angst buiten zijn controle. Hard zijn voor je hond zal het probleem alleen maar verergeren.

Tegelijkertijd, wanneer uw hond dwangmatig of klittenbandgedrag vertoont, vermijd hem dan de aandacht van positieve feedback te geven. Dit kan het gedrag intenser maken. Leid hem in plaats daarvan zachtjes van hen af, of zoek iets anders voor hem om te doen en beloon het.

Waarom is mijn hond geobsedeerd door mij – Samenvatting

Normaal hondengedrag en gezonde gehechtheid aan jou omvat een hoge mate van interesse in wat je aan het doen bent en waar je naartoe gaat. Dit komt omdat ze van nature sociaal zijn, en we hebben die kwaliteit nog verder overdreven door selectief fokken. Maar als u zich zorgen maakt dat uw hond overmatig aanhankelijk is of niet in staat is om met u om te gaan, is het een goed idee om advies in te winnen bij een dierenarts of gedragstherapeut. Hoewel honden hun emoties niet verbaal kunnen communiceren, kunnen ze hun eigenaren waarschuwen voor mogelijke problemen door tekenen van nood te vertonen. Als het gaat om de geestelijke gezondheid van uw hond, is het belangrijk dat u de waarschuwingssignalen herkent, zodat u de best mogelijke zorg kunt bieden.

Meer over hondengedrag

Bronnen