Hoe krijgen honden mangowormen?

Hoe krijgen honden mangowormen? Toen ik mijn hond voor het eerst kreeg, had ik geen idee dat mangowormen ze konden infecteren. Maar sommige eigenaren zullen ervaring hebben met dit probleem. Mangowormen zijn de larven van mangovliegen. Honden kunnen besmet raken wanneer hun huid in contact komt met uitgekomen mangolarven. Meestal gebeurt dit wanneer honden graven of liggen in grond die uitwerpselen of urine bevat, die beide mangovliegen aantrekkelijk vinden. Mangowormen kunnen, net als elke andere parasiet, gevaarlijk zijn voor onze honden. Dus in deze gids zal ik precies uitleggen wat mangowormen zijn, wat uw hond in gevaar kan brengen voor infectie en hoe u van dit ongedierte af kunt komen.

Inhoud

Wat zijn mangowormen precies?

Deze insecten zijn de larven van de Cordylobia antropofagi. In meer algemene termen staat deze bug bekend als de “mens-eter” mangovlieg. Maar deze wormen infecteren niet alleen mensen. Mangowormen kunnen ook dieren infecteren. Ze kunnen kiezen uit een verscheidenheid aan zoogdieren, waaronder honden.

Mangowormen worden meestal gevonden in hete, vochtige klimaten. Ze zijn afkomstig uit Centraal- en Oost-Afrika, maar in zeldzame gevallen zijn ze elders in de wereld vervoerd. Deze wormen leven onder de huid van hun gastheer, waar ze blijven en eten de binnenste huidlagen zo lang als een paar weken.

Zodra ze ouder zijn en klaar om in volwassenen te veranderen, zullen ze uit de huid van hun gastheer barsten en veranderen van een larve in een volwassen mangovlieg. Tussen de honderd- en driehonderd eieren worden door volwassen mangovliegen tegelijk gelegd, waardoor de voortzetting van de soort wordt gewaarborgd.

Hoe krijgen honden mangowormen?

Mangowormen zijn iets wat geen enkele hondenbezitter wil ervaren. Het is dus een goed idee om te leren hoe je ze kunt vermijden. Je kansen om mangowormen te krijgen zijn niet overal ter wereld gelijk. Deze parasieten komen het meest voor in tropische gebieden, met name oostelijke en centrale delen van het Afrikaanse continent. Maar ze zijn in sommige gevallen elders in de wereld te vinden.

Mangowormen komen voornamelijk in de huid van een hond via verontreinigde grond met uitwerpselen of urine. Als het bed van uw hond echter buiten ligt, moet u extra voorzichtig zijn. Dat kunnen ze ook besmetten.

Graven

Meestal krijgt een hond een mangoworminfectie door buiten in tropische gebieden in de grond te graven. Het ei en de larven van mangovliegen worden op de grond gelegd. Beide zijn plakkerig, waardoor ze gemakkelijk verbinding kunnen maken met uw hond.

Op de grond liggen

Mangovliegen leggen hun eieren meestal net onder het oppervlak van de grond. Als je hond buiten gaat liggen, kan hij uiteindelijk op de eieren liggen. Deze dreiging neemt toe in de hete zomermaanden wanneer de larven mobieler zijn.

Flystrike

Flystrikes zijn een van de minder voorkomende manieren waarop honden besmet zijn met deze parasiet. Volwassen mangovliegen leggen in dit geval eieren rechtstreeks op de huid van een hond. Honden met verwondingen zoals open wonden zijn kwetsbaarder voor dit proces, omdat het voor vliegen gemakkelijker is om hun huid binnen te dringen.

Vochtig beddengoed

Een andere veel voorkomende manier voor uw hond om mangovliegen te krijgen, is als u hem op nat, vies beddengoed laat slapen. De vrouwelijke vlieg kan eieren leggen in het beddengoed van uw hond, waardoor een infectie ontstaat.
Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor het probleem. Hang vochtige kleding te drogen. Vergeet niet dat als je het beddengoed van je hond wast, je het nooit aan je hond moet teruggeven als het nog vochtig is.

Heeft mijn hond mangowormen?

Als uw hond mangowormen heeft, kan hij steenpuisten of puistjes op zijn lichaam krijgen. Mangowormen veroorzaken meestal kleine rode bultjes op de huid die verdwijnen voordat zich een grotere kook vormt. Deze steenpuisten zijn rood en hard en kunnen een klein gaatje in het midden hebben waaruit vloeistof kan lekken. Uw hond zal hoogstwaarschijnlijk krabben en bijten op de geïnfecteerde gebieden. Als er veel wormen in een klein gebied zijn, kan de hele plaats pijnlijk en gezwollen worden.

Het kan in het begin moeilijk zijn om te zien of uw hond mangowormen heeft, omdat er zelden tekenen zijn. Symptomen verschijnen meestal niet totdat de mangowormlarven onder de huid beginnen te verschijnen, wat plaatsvindt terwijl de larven groeien. Als uw hond lijdt aan mangowormen, zal hij vrijwel zeker tekenen van algemeen leed vertonen. Enkele van deze tekenen kunnen het volgende zijn:

  • Prikkelbaarheid
  • Moeite met in slaap vallen of in slaap blijven
  • Koorts
  • Aanhoudend krabben
  • Huidsymptomen: roodheid van de huid, blaren of steenpuisten

Hoe mangowormen te behandelen

Als uw hond mangoworm heefts, is het het beste om hulp te krijgen van uw dierenarts. Uw dierenarts moet beslissen hoe de infectie te behandelen en u vertellen wat u moet doen. De meest effectieve manier om mangowormen te elimineren, is door ze uit het lichaam te verwijderen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te bereiken.

De dierenarts kan proberen de wormen te stikken door vaseline of was op de kook te leggen. De wormen zullen door deze behandeling niet kunnen ademen, dus zullen ze moeten kronkelen. De andere optie is om de wormen eruit te knijpen, wat vooral effectief is in de latere stadia van besmetting. De worm kan worden verdreven door de zijkanten van de steenpuist te knijpen alsof je een puistje aan het breken bent. Sommige dierenartsen zullen een kleiner hulpmiddel zoals een pincet gebruiken. Maar als een deel van de worm in de huid achterblijft, kan het rotten en extra problemen veroorzaken.

Nadat de wormen zijn verdwenen, is het belangrijk om de gebieden waar ze zijn schoongemaakt en ontsmet te houden. Het zou helpen als je antibiotica gebruikt om de steenpuisten schoon te maken. Uw dierenarts kan ook een oraal antibioticum voor uw hond voorschrijven.

Mango Worm Preventie voor Honden

Om een plaag van deze parasieten te stoppen, is het belangrijk om te onthouden waar ze vandaan komen, voornamelijk de grond. Probeer uw huisdier niet te laten rondrennen op de natte grond of ergens anders riskant. En laat je hond nooit graven in grond die mogelijk besmet is.

Een andere manier om besmettingen te voorkomen, is door een effectief vliegenwerend middel te gebruiken en het beddengoed van uw hond vaak te wassen. Houd de vacht van je hond in de gaten en geef hem regelmatig een goede verzorging.

Hoe krijgen honden mangowormen? Laatste gedachten

Mangowormen komen meestal van aangetaste grond. De meeste honden krijgen mangowormen door in de grond te spelen. Als je in een gebied woont waar mangowormen veel voorkomen, moet je extra voorzichtig zijn en de preventieregels onthouden die ik heb besproken. Als u denkt dat uw hond mangowormen heeft, moet u deze onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Mangoworminfecties kunnen erg pijnlijk zijn, dus je moet ze vroeg behandelen.

Andere gezondheidsproblemen bij honden

Verwijzingen