Waarom likken puppy’s zoveel?

Er zijn verschillende redenen waarom puppy’s zoveel likken. Soms is het te wijten aan instincten, honger of zelfs een teken van genegenheid. Andere keren is het misschien iets serieuzer. Vandaag zal ik u helpen om uit te zoeken welke reden van toepassing is op uw puppy en hoe u deze slobberige gewoonte kunt verminderen.

Inhoud

Waarom likken puppy’s zoveel?

In het begin lijkt een beetje likken van je puppy misschien een schattig gebaar, maar na een tijdje kan het likken vervelend worden. Als uw puppy u en uw huis bedekt met ongewenste slobber, likt hij waarschijnlijk te veel.

Voor het grootste deel zou het likken van je hond geen teken van bezorgdheid moeten zijn, maar er zijn enkele gelegenheden waar we vandaag in zullen komen waar overmatig likken een probleem kan zijn. Om uw puppy zo gelukkig mogelijk te houden, is het belangrijk dat u volledig begrijpt waarom uw hond likt om tot de wortel van eventuele onderliggende problemen te komen. De belangrijkste redenen voor likken zijn:

  • Instincten
  • Aandacht
  • Genegenheid
  • Honger
  • Angst

Het instinct om te likken

De eerste reden waarom je hond likt, is omdat dat gewoon bij het hond-zijn hoort. Honden verzorgen zichzelf, tonen emotie en communiceren door te likken, en omdat moeders hun puppy’s vaak likken als ze jong zijn, is het waarschijnlijk dat uw puppy dit geruststellende gedrag heeft opgepikt.

Puppy’s likken om aandacht te krijgen

Wat is een betere manier om de aandacht van hun favoriete mens te krijgen dan door ze te likken? Wanneer je hond je likt, dan maak je vaker wel dan niet een ophef over hem, aai je hem of kijk je er op zijn minst naar.

Na verloop van tijd geef je ze deze aandacht nadat ze je hebben gelikt, moedig je ze aan om je te blijven likken om meer aandacht te krijgen. Het is een vicieuze cirkel, minus het venijnige, want puppy likjes zijn gewoon schattig.

Likken puppy’s om genegenheid te tonen?

Zoals eerder vermeld, likken honden om genegenheid te tonen, wat een gedrag is dat ze hebben geleerd door als puppy door hun moeder te worden gelikt.

Likken voor honden is een belangrijk onderdeel van het vormen van banden, en de werking van likken maakt eigenlijk dopamine en endorfines vrij in hun hersenen, wat hen op zijn beurt gelukkig, kalm en ontspannen maakt.

Uw puppy denkt dat u lekker bent!

Je hebt misschien gemerkt dat nadat je hebt getraind of als je in een warme omgeving bent geweest, je puppy je meer zal likken dan normaal. Als we zweten, brengen we zout op onze huid, wat natuurlijk walgelijk smaakt voor ons, maar voor honden is het een heel ander verhaal.

Als je ook net klaar bent met een maaltijd, kan je hond je handen of je gezicht likken omdat hij de overblijfselen van je eten kan ruiken. Vochtinbrengende crèmes, lotions en zonnebrandcrème kunnen er ook voor zorgen dat uw honden likken, vooral als ze lekker ruiken.

Likken puppy’s als ze honger hebben?

Als puppy’s in het wild zullen honden aan de mond van hun moeder likken om te laten zien dat ze honger hebben en om hun moeder te vragen voedsel op te frissen. Uw hond is misschien geen wild dier, maar dit gedrag is hardwired in hun hersenen, wat betekent dat als uw pup trek heeft, hij u kan likken als een verzoek om voedsel.

Sommige honden likken als ze angstig zijn

Likken is een rustgevend gedrag voor honden, en voor pups die zich een beetje angstig of gestrest voelen, dan kan likken gewoon hun manier zijn om zich te settelen.

Likken puppy’s als ze onwel zijn?

Een moment om je zorgen te maken over het likken van je hond is als hij het doet vanwege een allergie of een onderliggend medisch probleem. Honden kunnen vaker likken als ze gezondheidsproblemen hebben, zoals artritis, dus als dit likken een nieuw gedrag is, is het het beste om ze bij de dierenarts te laten controleren.

Hoe u kunt voorkomen dat uw puppy zoveel likt

Als je de schattige puppy-likfase voorbij bent en het is nu gewoon vervelend, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het likgedrag te voorkomen.

Negeer hun likken

Het eerste wat u kunt doen is, in plaats van uw puppy de aandacht te geven die hij wil, het lichaamsdeel dat hij probeert af te likken van hem weg te bewegen, stil te blijven en daarbij geen oogcontact te maken.

Als het wegschuiven van je lichaamsdeel niet werkte, verlaat dan de kamer helemaal. Na verloop van tijd zal uw puppy leren dat likken ertoe leidt dat u weggaat.

Leid ze af

Als uw puppy uit pure verveling likt, vermaak en leid hem dan af met een speeltje of een verrijkingspoosuzzle.

Train ze

Wanneer uw puppy begint te likken, train hem dan om te zitten, poot te doen of een andere truc die zijn likken zal omleiden. Zodra u hem beloont en hem uw aandacht geeft, zal uw puppy weten dat hij moet zitten of u zijn poot moet geven in plaats van in de toekomst te likken.

Oefening

Veel beweging en stimulatie zal het stressniveau van uw hond verminderen, extra energie verbranden en hopelijk stoppen met likken.

Schoonhouden

Als je pup je regelmatig likt nadat je naar de sportschool bent geweest, neem dan een douche voordat je hem begroet of naast hem gaat zitten.

Geef puppy’s positieve aandacht

Prijs je hond en geef hem positieve aandacht als hij iets doet wat jij wilt dat hij doet. Honden zullen na verloop van tijd leren dat wanneer ze iets goeds doen, ze beloond zullen worden, en als ze iets slechts doen, zullen ze dat niet doen.

Wanneer naar de dierenarts te gaan

Als het likken een nieuw gedrag is en het gebeurt vrij vaak, dan kun je het beste je hond naar de dierenarts of een gedragsspecialist brengen om te zien of er onderliggende gezondheidsproblemen of allergieën zijn.

Waarom likken puppy’s zoveel?

Uw puppy kan u om verschillende redenen likken, en omdat elke hond en omstandigheid anders is, is het moeilijk om een definitief antwoord te geven op het likprobleem van uw puppy.

Neem de tijd om uw specifieke hond te beoordelen en kijk of er gebieden in zijn leven zijn die moeten worden aangepast. Als uw hond bijvoorbeeld het grootste deel van de dag alleen wordt gelaten, dan is het meer dan waarschijnlijk hunkeren naar aandacht en moet u misschien op tijd plannen om uw pup de liefde en genegenheid te geven die hij verdient.

Meer puppygedrag uitgelegd