Waarom likken puppy’s je gezicht?

Waarom likken puppy’s je gezicht? In de afgelopen 20 jaar zijn honden altijd een deel van mijn gezinsleven geweest. Sommigen heb ik gehad sinds ze puppy’s waren, terwijl anderen als volwassenen uit asielen werden gered. Om zo goed mogelijk voor mijn puppy’s te zorgen, moest ik hun behoeften begrijpen, net als een nieuwe moeder met een baby. En natuurlijk wilde ik begrijpen wat het betekende als mijn puppy’s en honden me slordige kusjes gaven! In deze gids zal ik delen wat deze lichaamstaal van de hond betekent, of het veilig is om een puppy je gezicht te laten likken en hoe je dit gedrag veilig kunt stoppen als je het niet leuk vindt.

Inhoud

Wanneer leren puppy’s likken?

Om te begrijpen waarom je hond je graag likt, moet je eerst weten waar honden hun tong voor gebruiken. Het begint allemaal in de eerste paar dagen van hun leven. Wanneer een puppy wordt geboren, likt zijn moeder hem om hem schoon te maken, zodat hij zijn eerste adem heeft uitgeblazen terwijl hij ook het bloed laat stromen.

De meeste puppy’s hebben gesloten ogen bij de geboorte en ze beginnen ze pas te openen als ze een of twee weken oud zijn. Tijdens die eerste weken vertrouwen ze op wat ze kunnen proeven, ruiken en horen. Puppy’s gebruiken hun neus om melk te vinden en steken hun tong uit als ze in de buurt komen.

De meeste moederhonden zorgen voor meer dan één puppy tegelijk, en ze doet het meeste met haar mond. Ze zal ze af en toe een klein hapje geven om ze te leren hoe ze moeten handelen, maar een lik is de beste manier om ze zorg en liefde te tonen. Het kan verwarrend zijn wanneer puppy’s van het leven met hun hondenfamilie naar het leven met een menselijke familie gaan. Naarmate ze ouder worden en meer leren, behouden ze een aantal van hun puppygewoonten, zoals zich laten leiden door hun reuk- en smaakvermogen, om hen te helpen passen in hun nieuwe menselijke roedel.

Waarom likken puppy’s je gezicht?

Als hondenliefhebbers krijgen we de hele tijd slordige kusjes van onze honden, en soms is er geen manier om het te vermijden. Likken is een instinctief gedrag voor uw puppy. Voor honden is het een manier om te communiceren en zichzelf uit te drukken. Uw puppy kan u likken om zijn liefde voor u te tonen, uw aandacht te krijgen, stress te verlichten, empathie te tonen of gewoon omdat u goed smaakt! Laten we de 4 belangrijkste redenen waarom een puppy aan je zal likken eens nader bekijken.

1. Aandacht en genegenheid

Likken kan de manier van je pup zijn om je te laten weten dat hij wil spelen of geliefd wil worden. Het likken van pups is meestal vol vreugde en je hond steekt al zijn hart in het tonen van genegenheid. Als u er met plezier op reageert, kunt u er zeker van zijn dat het de favoriete manier van uw puppy wordt om een band met u op te bouwen. Wanneer een puppy je likt, kan het zijn dat hij probeert zichzelf beter te laten voelen of je respect toont.

2. Verzorging

Honden maken zichzelf en elkaar schoon door te likken. Omdat honden elkaar verzorgen, kan je hond je gewoon helpen opruimen door je te likken, net als bij een andere hond. Dus een andere reden waarom uw puppy graag uw gezicht likt, is gewoon om u te verzorgen.

3. Verkennen

Honden gebruiken hun tong om meer te weten te komen over de wereld. Nadat je hebt gelikt, kunnen honden een breed scala aan dingen proeven en ruiken, waaronder waar je bent geweest en wat je hebt gedaan. En natuurlijk komen ze erachter wat je hebt gegeten, wat altijd interessant is voor je puppy.

4. Mogelijke medische aandoening

Overmatig likken kan erop wijzen dat uw hond angstig, ongemakkelijk of pijn heeft. Als je het gevoel hebt dat het likken van je pup iets meer is dan typisch hondengedrag, kan dit iets ernstigers betekenen. Als u zich zorgen maakt over uw puppy, raadpleeg dan altijd uw dierenarts.

Is het veilig om mijn puppy mijn gezicht te laten likken?

In de meeste gevallen is er niets gevaarlijks aan je hond die je gezicht likt. Als u een gezonde volwassene of kind bent, heeft het speeksel van uw hond waarschijnlijk geen bacteriën die infecties of andere gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken.

De monden van honden bevatten echter veel natuurlijke bacteriën; deze bacteriën zullen geen schade aanrichten tenzij ze in een open wond terechtkomen, wat gemakkelijk kan leiden tot een huidinfectie. Om dezelfde redenen mogen mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem niet toestaan dat honden ze likken.

Het is het beste om je hond je mond niet te laten likken. Het is het beste om je gezicht te wassen nadat je je puppy slordige kusjes hebt gegeven.

Hoe te stoppen met uw puppy die u likt?

Zelfs voor u kan het soms te veel voelen als uw puppy uw gezicht laat likken. Of misschien wilt u dat uw gasten niet worden gelikt door uw hond terwijl ze bij u thuis zijn. Meestal negeer je je hond wanneer hij jou of een ander likt.n is alles wat nodig is om het te stoppen. Volg deze eenvoudige stappen om uw puppy te trainen:

  • Negeer het overmatige gedrag van uw puppy
  • Vermijd oogcontact
  • Als het nodig is, sta dan op en vertrek

Zodra het likken stopt, geef je je puppy aandacht, liefde of traktaties als beloning. Na verloop van tijd zal uw puppy begrijpen dat likken iets is waar u niet blij mee bent.

Als u af en toe een zachte kus wilt, kunt u uw puppy trainen door een uitdrukking als “kus” te gebruiken en hem te belonen nadat u hem een vriendelijke lik hebt gegeven. Ontken aandacht als het gedrag van uw puppy uit de hand loopt. Overweeg om een hondentrainer in te huren als je extra hulp nodig hebt bij deze training.

Kortom: Waarom likken puppy’s je gezicht?

Na het lezen van mijn artikel hoop ik dat je begrijpt wat je puppy’s je proberen te vertellen als ze je gezicht likken. De lik van een hond kan veel verschillende dingen betekenen, van het verzamelen van informatie over jou en het schoonhouden van je tot het geven van hun respect. Maar meestal toont uw puppy, door uw gezicht te likken, liefde en genegenheid.

Veel hondenbezitters vinden het leuk om hun honden ze te laten likken, maar het is belangrijk om te weten dat het stellen van grenzen alleen een kwestie van training is. Dus, als je je hond wilt ontmoedigen om aan je gezicht en de gezichten van je gasten te likken, koppel dan kalm individueel spel aan een beloning en negeer likken volledig.

Meer puppy-informatie