Zijn Dobermans gemeen, gevaarlijk of overdreven agressief?

Een boze Doberman Pinscher

Een Doberman Pinscher bezitten is een unieke ervaring. Het is heel gewoon om in het openbaar benaderd te worden door andere mensen die over je mooie, trotse, edel uitziende hond willen praten. Mensen hebben veel vragen over Dobermans als ze er een zien, maar de meest voorkomende vragen hebben te maken met hoe agressief of gevaarlijk Dobermans zijn. In feite hebben veel mensen me verteld dat ze dachten dat deze honden gewoon gemeen waren.

Met mijn jarenlange ervaring en betrokkenheid bij de Doberman gemeenschap, denk ik dat ik die vraag met vertrouwen kan beantwoorden. Het is tijd om het recht te zetten, zodat mensen de waarheid weten over dit indrukwekkende ras, en niet alleen wat de films hen vertellen.

Fysieke kenmerken

Dobermanns zijn gebouwd om te werken in een persoonlijke beschermingsrol. Daarom is het gemakkelijk te begrijpen dat veel mensen hen zien als potentieel overdreven agressief en gevaarlijk. Alleen al door naar deze honden te kijken, kunnen veel mensen bang worden, en eerlijk gezegd is dat begrijpelijk.

Ze hebben veel fysieke kenmerken die oorspronkelijk in deze honden werden gefokt om hen te helpen hun gewenste rol te vervullen. Dit zijn enkele van de fysieke kenmerken die hen helpen uit te blinken in de rol van persoonlijke bescherming.

 • Groot: Deze honden zijn aan de grotere kant, maar niet zo groot dat hun omvang hun behendigheid in de weg staat. Reuen wegen gemiddeld tussen 75 en 100 pond en zijn 26 tot 28 centimeter lang, terwijl teven gemiddeld tussen 60 en 90 pond wegen en 24 en 26 centimeter lang zijn.
 • Gespierde bouw: Met weinig lichaamsvet en een gespierde bouw, zijn ze gebouwd voor snelheid, kracht en uithoudingsvermogen. In feite kunnen ze tot 40 mph rennen en deze hoge snelheden voor een indrukwekkende lengte van tijd volhouden – dank u greyhound genen!
 • Brede, krachtige borstkas: Een brede gespierde borst is perfect om grote prooien hard te raken en op de grond te nemen.
 • Trotse houding: Dobermanns hebben een unieke houding waardoor ze zich onderscheiden van andere rassen. Ze zitten hoog, alert, kalm en trots. Ze staan erom bekend dat ze mensen recht in de ogen kijken en het oogcontact niet verbreken.
 • Stomp wigvormig hoofd: De kop zelf wordt beschouwd als een stompe wigvorm, maar een groot deel van het profielaanzicht van de kop wordt in beslag genomen door de krachtige kaken van de hond en grote bek.
 • Geknipte oren: Traditioneel hebben Dobermanns gecoupeerde oren die rechtop staan. Daar zijn vele redenen voor, maar enkele van de oorspronkelijke doelen van de rechtopstaande, gecoupeerde oren waren om te helpen de bron van het geluid te lokaliseren tijdens bewakingswerk en om een potentiële houvast voor de hond te elimineren en schade tijdens een gevecht te voorkomen. Opstaande oren zijn moeilijker vast te pakken dan flaporen.
 • Korte slanke vacht: Hun slanke korte vacht maakt de hond zeker moeilijker vast te houden of onder controle te houden in een gevecht.
 • Geknipte staart: Hun natuurlijke staart is lang, dun, en gevoelig voor breken. De staart biedt ook een andere manier voor een potentiële aanvaller om de hond te pakken te krijgen. Daarom hebben ze traditioneel gecoupeerde staarten.

Deze fysieke kenmerken maken dat de Doberman een aparte uitstraling heeft die vaak angst aanjaagt bij mensen die niet bekend zijn met het ras. Deze honden zijn vaak ongelooflijk zachtaardig en niet zo gevaarlijk als ze eruit zien. Helaas maakt deze unieke combinatie van fysieke kenmerken hen de perfecte “schurkenhond” in films en televisie, en ze worden vaak als zodanig geportretteerd.

Algemeen temperament

Naast de hierboven genoemde fysieke kenmerken zijn er ook veel typische temperamentkenmerken die ertoe bijdragen dat de Doberman een geweldige waakhond is. Net als bij de fysieke kenmerken, kan de toevallige waarnemer sommige hiervan zien als een teken dat de hond gevaarlijk is om bij in de buurt te zijn. Dat is echter verre van de realiteit.

 • Gereserveerd met vreemden: Van nature zijn Dobermans een beetje gereserveerd bij mensen die ze niet kennen, althans in het begin. Na korte tijd, en als ze eenmaal hebben besloten dat je geen bedreiging vormt, zul je waarschijnlijk een heel warme kant van de hond zien.
 • Beschermend voor hun baasjes: Ze hebben een natuurlijk instinct om hun eigenaars te beschermen. Daar zijn ze tenslotte meer dan honderd jaar geleden voor gefokt. Als ze voelen dat er iets mis is, zullen ze handelen. Dit geldt in mijn ervaring zelfs voor de meest volgzame Doberman. Als bijvoorbeeld een vreemdeling je van dichtbij benadert met een groot voorwerp (zoals een hark of een grote stok) terwijl je aan het wandelen bent met je Dobie, luid praat en zijn handen abrupt beweegt terwijl hij praat, zou het niet verwonderlijk zijn dat de hond geagiteerd raakt en het onderwerp waarschuwt met een reeks luide blaffen.
 • Trouw: Deze honden zijn ongelooflijk trouw, en houden ervan om aan de zijde van hun baasje te blijven. Daarom worden ze vaak “klittenbandhonden” genoemd. Ze houden van hun baasjes en verdedigen hen tot de dood. Ze zijn ook heel gevoelig voor mensen en hebben de neiging zich sterk te binden aan één specifiek lid van hun gezin, maar zijn toch tevreden met het feit dat ze “deel uitmaken van de roedel” van het gezin als geheel.
 • Intelligent: Dobermanns worden consequent gerangschikt onder de slimste hondenrassen ter wereld. Ze zijn goed in het oplossen van problemen, het opvolgen van commando’s en begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Vanwege hun extreme intelligentie worden ze ook beschouwd als een van de meest trainbare honden ter wereld.

Ze bezitten een aantal andere indrukwekkende temperament eigenschappen die hen echt geweldige familie honden maken. Lees Are Dobermans Good Family Dogs voor meer informatie over waarom Dobermans echt een geweldig huisdier zijn.

Helaas zullen veel mensen een grote, indrukwekkende, edel uitziende hond zien die dicht bij de zijde van hun eigenaar blijft en zullen ze aannemen dat ze agressief of gewoon gemeen moeten zijn. Sommigen denken zelfs dat elke Doberman altijd een muilkorf moet dragen. Dit is verre van de werkelijkheid.

Een goed gesocialiseerde Doberman is een uiterst liefdevolle en zachtaardige hond en ze worden zelfs vaak gebruikt als hulphond vanwege hun intelligentie, trainbaarheid en vriendelijke aard.

The Scissor Bite

Een van de redenen waarom mensen Dobermans als woest zien is omdat vanwege hun beet. Dobermanns hebben een zeer sterke beet en zijn in staat om ongeveer 305 PSI druk uit te oefenen door hun kaken. Dit is genoeg druk om botten te breken in de rechter omstandigheden, of een tennisbal doormidden breken met één hap.

Naast de kracht van hun beet, hebben Dobermanns ook een zogenaamd “schaar”-gebit. Dit betekent dat hun tanden op een vrij precieze, ineengestrengelde manier bij elkaar komen (zoals het ineenstrengelen van je vingers) als ze bijten. Hierdoor kunnen ze goed vasthouden waar ze op bijten. Ook kunnen ze zo gemakkelijk door voorwerpen heen snijden.

Ten slotte heeft de Doberman de neiging om op een vrij unieke manier te bijten. Terwijl de Amerikaanse pit bull terrier bekend staat om het bijten en weigeren los te laten, doet de Doberman het tegenovergestelde. Ze bijten, laten los, en bijten opnieuw in zeer snelle opeenvolging. Deze snelle bijtbeweging brengt een aanzienlijke hoeveelheid schade toe in zeer korte tijd.

Heb ik je al bang gemaakt? Nou, dat zou je niet moeten zijn. Hoewel Dobermans indrukwekkende vaardigheden hebben, zullen ze die niet gebruiken tenzij ze bedreigd worden. In feite staat de hedendaagse Doberman bekend als zachtaardig, vriendelijk en goed met kinderen. Dit was echter niet altijd het geval.

Een Doberman die bijtwerk doet
Dobermanns zijn een van ’s werelds beste waakhonden en worden vaak gebruikt voor politie of militair werk.

Hoe Dobermans werden gefokt om te beschermen

Ja, het Doberman ras is door de mens gemaakt. In feite zijn ze een vrij recente creatie en zijn ze pas iets meer dan honderd jaar geleden ontstaan. Als je begrijpt waarom en hoe ze zijn ontstaan, begrijp je waarom ze zich gedragen zoals ze doen. Heel eenvoudig: het zit in hun genetica!

Eind 1800 woonde Karl Friedrich Louis Dobermann in Apolda, Duitsland. Hij had toen minstens twee banen. Hij was de belastingontvanger van de stad (een vrij impopulaire positie), en hij beheerde het plaatselijke hondenasiel waar hij de beschikking had over honden van veel verschillende rassen. Louis besloot dat hij een hond nodig had om hem te vergezellen op zijn rondes door de stad om belastingen te innen voor zijn eigen veiligheid. Louis ging op zoek naar de perfecte hond voor persoonlijke bescherming door selectief te fokken. Hij deed dit door gebruik te maken van de verschillende honden waar hij toegang toe had in het hondenasiel.

Louis moest een hond produceren die sterk, snel, slim, onverschrokken, volledig loyaal en zeer trainbaar was. De hond moest ook groot en intimiderend zijn om potentiële aanvallers te ontmoedigen, maar ook echt woest indien nodig. Louis begon te experimenteren door selectief honden te fokken en na vele generaties, eindigde hij met de Doberman Pinscher – de perfecte beschermer.

Louis heeft nooit precies gedocumenteerd welke honden hij gebruikte om de Doberman te produceren, maar algemeen wordt aangenomen dat hij een combinatie gebruikte van de greyhound, rottweiler, Duitse herder, Duitse pinscher, Engelse greyhound korthaar herder, Weimaraner, Beauceron en black and tan terriër (die nu is uitgestorven, maar een voorouder is van de Manchester terriër).

WIST JE DAT?

De Europese Doberman staat veel dichter bij de oorspronkelijke hond van Louis Dobermann dan de Amerikaanse variant. Lees hier mijn artikel over de verschillen tussen de Europese en de Amerikaanse Doberman.

Moderne Dobermannen

In de Tweede Wereldoorlog werden Dobermans intensief gebruikt door het Korps Mariniers van de Verenigde Staten tijdens de verschillende gevechten om de controle over de Stille Oceaan. In de Slag om Guam, stierven 25 Dobermans in dienst van hun land in de strijd tegen de Japanners. Ze werden “Devil Dogs” genoemd.

De hedendaagse Doberman, staat echter ver af van de “Devil Dogs” uit het verleden. Ze hebben veel minder agressieve trekken dan de Dobermannen van vele generaties geleden. De belangrijkste reden hiervoor is dat moderne fokkers veel van de agressieve eigenschappen uit deze honden hebben gefokt om ze volgzamer te maken en beter geschikt voor een gezinsomgeving.

Fokkers fokken deze honden nu veel vaker voor gezelschapstrollen dan voor bewakingsrollen. Ze behouden nog steeds hun natuurlijke beschermende instincten en zullen zeker in actie komen als dat nodig is, maar ze zijn erg vriendelijk, liefdevol en voorspelbaar. Allemaal geweldige kwaliteiten voor een familie huisdier.

Statistieken: Hoe groot is de kans dat Dobermans iemand doden?

Volgens een dertienjarige studie die keek naar de verschillende hondenrassen die betrokken waren bij fatale hondenaanvallen, stond de Doberman op de 11e plaats. Dat is vrij ver onderaan de lijst. Zelfs de Labrador retriever doodde meer mensen in die periode dan de Doberman. Dus welke soorten honden waren betrokken bij meer doden gedurende de dertien jaar durende studie? Kijk naar de tabel hieronder.

Grafiek van Honden Aanvallen Statistieken per ras
De bovenstaande grafiek toont het aantal sterfgevallen toegeschreven aan elk hondenras in de Verenigde Staten van 2005 tot 2017.
Ras Overlijdens Percentage van totaal
Pitbull 284 65.6%
Rottweiler 45 10.4%
Duitse herder 20 4.6%
Amerikaanse bulldog 15 3.5%
Mastiff (inclusief bullmastiff) 14 3.2%
Husky 13 3%
Labrador retriever 9 2.1%
Boxer 7 1.6%
Doberman pinscher 6 1.4%

Voor een volledig overzicht van deze statistieken, inclusief bronnen. Zie Dogsbite.org: Dodelijke hondenbeten in de VS (2005 tot 2017).

Wist je dat? Er is een algemene mythe dat Dobermans geneigd zijn willekeurig te snauwen, en zich zonder reden tegen hun eigenaars keren. Sommigen zeggen dat hun hersenen te groot worden voor hun schedelgrootte, wat deze venijnigheid veroorzaakt. Is hier iets van waar? Ontdek het in mijn artikel Dobermans keren zich tegen hun eigenaars? Mythe hersenen versus schedelgrootte.

Zijn Dobermans gemeen?

Dobermanns zijn van nature niet gemeen. Ze zullen over het algemeen alleen handelen om zichzelf of hun eigenaren te beschermen tegen een vermeend gevaar. Al te agressief gedrag van een Doberman is waarschijnlijk het gevolg van een ernstig gebrek aan socialisatie of mishandeling door hun eigenaar.

Veel mensen vragen me of Dobermannen gemeen zijn. Vragen of ze gemeen zijn is vragen naar hun algemene gemoedstoestand en het is geen eenduidig antwoord. In het algemeen, nee, ik heb Dobermans niet gemeen gevonden, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

In de tijd dat ik Doberman eigenaren advies geef, ben ik een paar honden tegengekomen die een beetje gemeen leken te zijn. Maar als je eenmaal tot de echte oorzaak komt waarom ze zich gedragen en dingen vernielen, iemand proberen te bijten die aan de deur komt, of worstelen met andere gedragsproblemen, dan is dat niet omdat ze gemeen zijn. Het heeft bijna altijd te maken met hun opvoeding.

Als een hond, welke hond dan ook, niet genoeg gesocialiseerd is op jonge leeftijd of positieve menselijke interactie mist, betekent dit dat de hond veel vaker angst zal voelen. Zelfs in wat voor jou en mij normale, alledaagse situaties lijken, kunnen ze zich gedragen. Dobermans zijn niet gemeen, maar hun eigenaars kunnen dat wel zijn.

Zijn Dobermans gevaarlijk?

Hoewel Doberman Pinschers zeker de fysieke capaciteiten hebben om behoorlijk gevaarlijke dieren te zijn, is de hedendaagse Doberman over het algemeen goed geschikt voor een rol als gezelschap en zal hij waarschijnlijk niet al te agressief zijn.

Mensen zien een Doberman met zijn eigenaar voorbij lopen en steken over naar de andere kant van de straat. Een vader zal zijn peuter ophalen als hij langs uw aangelijnde Doberman loopt. De zwembad man zal bang zijn om in uw achtertuin te stappen alleen al door het zien van uw hond die naar hem staart. Waarom gebeurt dit? Deze mensen geloven allemaal dat dit een gevaarlijk ras is.

Ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat dit verwarrend is voor een Doberman eigenaar. Vooral als we vaak ’s avonds op de bank zitten met onze honden languit over onze schoot. Of eindeloos met de bal gooien voor hem. Dobermans zijn liefdevolle dieren, maar ze hebben de fysieke mogelijkheid om gevaarlijk te zijn als dat nodig is (ze zijn groot, sterk en hebben een krachtige beet). Maar het zijn gewoon grote trouwe beschermers en ze zijn over het algemeen alleen gevaarlijk voor degenen die een bedreiging vormen voor degenen bij wie ze in de buurt zijn.

Zijn Dobermans Agressief?

Dobermanns zijn instinctief veel meer beschermend dan aanvallend of agressief. Over het algemeen worden ze alleen agressief als ze zichzelf of hun eigenaar proberen te beschermen tegen een vermeende bedreiging.

Deze honden werden gefokt om beschermers te zijn, dat betekent dat ze beschermen. Ze blijven aan uw zijde en houden u koste wat kost veilig. Over het algemeen hebben ze geen behoefte om met een persoon of dier te vechten als ze zich er niet door bedreigd voelen.

Natuurlijk heeft elke hond zijn eigen persoonlijkheid, maar dit is typerend voor het ras in het algemeen. Ze krijgen hun reputatie omdat ze woest kunnen worden als hun baasjes zich bedreigd voelen, maar eerlijk gezegd, is dat geen goede eigenschap? Ik vind van wel.

Reputatie versus realiteit

Hoewel alle bovenstaande vragen op elkaar lijken, vragen ze allemaal iets anders. Nee, Dobermans zijn niet gemeen, ja ze kunnen gevaarlijk zijn (maar zijn dat zelden), en ze zijn over het algemeen nooit agressief zonder de noodzaak zichzelf of hun baas te beschermen. Deze drie vragen worden mij regelmatig gesteld als ik met mijn hond in het openbaar ben.

De reden waarom mensen willen weten hoe agressief deze honden zijn, is vanwege wat ze zien in films en op televisie. De Doberman is traditioneel afgeschilderd als de kwaadaardige schurkenhond die nergens voor terugdeinst om iedereen die hij ziet aan te vallen. Gelukkig is dit slechts fictie. De realiteit is dat dit prachtige familiehonden zijn, elk met hun eigen persoonlijkheid, maar geen van hen “kwaadaardig” in hart en nieren.

Gerelateerde vragen aan

Vallen Dobermans hun eigenaars aan? Het is een algemene misvatting dat Doberman Pinschers geneigd zijn zich tegen hun eigenaars te keren. In feite is de hedendaagse Doberman een geweldig gezinshuisdier dat zeer mensgericht is en zijn baasjes zal beschermen tegen kwaad, zelfs met gevaar voor eigen leven.

Zijn mannelijke of vrouwelijke Dobermanns agressiever? Hoewel elke hond zijn eigen persoonlijkheid heeft, hebben vrouwelijke Dobermans de reputatie meer agressie te vertonen dan hun mannelijke tegenhangers.

Zijn Dobermans agressief tegen vreemden? Dobermans kunnen agressief zijn tegen vreemden, maar dit is meestal alleen als ze zich bedreigd voelen of dat hun eigenaar in gevaar is.

Zijn Dobermans agressief tegen andere honden? Dobermanns kunnen agressief zijn tegen andere honden, vooral aan de lijn. Een vroege socialisatie kan dit echter voorkomen. Het is ook bekend dat Dobermann-reuen problemen hebben met het samenleven met andere reuen in hetzelfde huishouden.