Zijn volledig zwarte Dobermans zeldzaam?

Weet je hoe het is als je iets ziet en je twijfelt over wat je net zag? Een volledig zwarte Doberman is zo voor veel mensen. Veel mensen kwamen naar me toe en beweerden dat ze een volledig zwarte Doberman zagen, en vroegen of dit mogelijk was. Is dit echt mogelijk, en zo ja, hoe zeldzaam zijn ze?

Kan een Doberman helemaal zwart zijn? Het is mogelijk dat een Doberman geheel zwart lijkt te zijn. Echter, geheel zwarte Dobermanns zullen bijna altijd nog waarneembare roestkleurige aftekeningen hebben bij nadere inspectie. Dit wordt veroorzaakt door te veel pigment; een aandoening die melanisme wordt genoemd.

De volledig zwarte Doberman wordt niet erkend als onderdeel van de “rasstandaard” door de American Kennel Association – wat betekent dat de AKC hen niet als een echte Doberman beschouwt. Vanwege de kans op extra gezondheidsproblemen en temperamentproblemen als gevolg van de grotere mate van inteelt met de volledig zwarte rassen, zullen veel Doberman-experts de aanschaf ervan afraden.

Volledig zwarte Dobermannen zijn zeldzaam

Ik kan u met zekerheid zeggen dat uit mijn ervaring deze honden zeker moeilijk te vinden zijn, maar helaas weten we niet precies hoe zeldzaam ze zijn. Omdat ze door veel van de nationale kennelclubs niet als een echte Doberman worden beschouwd, wordt niet bijgehouden hoe vaak de volledig zwarte Doberman voorkomt en hoeveel er momenteel bestaan. We kunnen gewoon niet weten of ze één op de duizend, één op de honderdduizend of één op de miljoen honden zijn.

Deze honden kunnen, in zeldzame gevallen, opduiken in een reddingscentrum of er kan er een opduiken in een nest van een gerenommeerde fokker. Wees echter voorzichtig als u een nest vindt met meerdere volledig zwarte Dobermans pups. Het is waarschijnlijk dat dit geen raszuivere Dobermans zijn of dat er inteelt heeft plaatsgevonden om zo’n grote hoeveelheid volledig zwarte honden te produceren. Inteelt leidt tot ernstige gezondheids- en temperamentproblemen.

Ze zijn niet helemaal zwart

Veel Dobermannfokkers zullen u vertellen dat maar heel weinig van deze honden echt helemaal zwart zijn. Ze houden vol dat als je goed kijkt, je vage tan aftekeningen ziet. Zoals één fokker zegt

“In mijn 34 jaar in het ras heb ik nog nooit een volledig zwarte hond gezien. Er zijn enkele honden met zeer donkere aftekeningen, bijna zwart, maar de aftekeningen zijn nog steeds zichtbaar.”

– Holly Schorr. “Alle zwarte Dobes” DPCA.org (bron)

Honden die lijken op een volledig zwarte Doberman zijn vaker niet raszuiver. Ik zeg zeker niet dat een volledig zwarte raszuivere Doberman onmogelijk is, alleen dat het niet waarschijnlijk is. Het fokken van een Doberman met een andere volledig zwarte hond kan leiden tot een volledig zwarte hond die erg lijkt op een Doberman, maar niet echt raszuiver is. Soms worden deze “look-alikes” door niet-ethische fokkers bestempeld als volledig zwarte raszuivere Dobermans.

Schema van de volledig zwarte of melanistische Doberman
De volledig zwarte (of Melanistische) Doberman is zelden volledig zwart.

Veel fokkers vermijden volledig zwarte Dobermans

Fokkers willen dat hun honden niet alleen voldoen aan de rasstandaarden van de nationale kennelclubs, maar streven er ook naar om zo gezond mogelijke honden voort te brengen. Als hun honden niet voldoen aan de Doberman normen dan kunnen ze niet meedoen aan wedstrijden of shows, en het hebben van een kampioenstitel in een hondenshow is een groot pluspunt voor een fokker. Ook kunnen anderen beweren dat het niet eens echte Dobermanns zijn, omdat ze niet voldoen aan de rasstandaard.

Veel fokkers vermijden het fokken van volledig zwarte Dobermans omdat ze bang zijn voor mogelijke gezondheidsproblemen als gevolg van de grotere hoeveelheden inteelt in het verleden met deze honden. Hetzelfde geldt vaak voor volledig witte Dobermans.

Helaas zijn er niet-ethische fokkers die met opzet volledig zwarte Dobermans fokken tegen elke prijs (zonder rekening te houden met gezondheid, temperament, enz.) en ze proberen te verkopen tegen een opgeblazen prijs, met het argument dat ze zelden voorkomen. Deze fokkers gaan vaak gevaarlijke fokpraktijken toepassen om deze honden te produceren.

Het moet echter worden opgemerkt dat er ethische fokkers bestaan die gespecialiseerd zijn in de “alternatieve” Doberman kleuren zoals wit of geheel zwart. Deze ethische fokkers zullen veel moeite doen om inteelt te voorkomen en zullen hun honden uitgebreid testen op hun gezondheid. Ik wou dat ik kon zeggen dat dit de norm was, maar helaas hebben veel roekeloze achtertuinfokkers die proberen meer winstgevende pups te produceren een schaduw van twijfel geworpen over alle fokkers van alternatieve kleuren, zelfs als die twijfel niet noodzakelijkerwijs verdiend is.

De volledig zwarte Doberman Controverse

Er zijn bijna dagelijks verhitte discussies binnen de Dobermanwereld, over de vraag of het fokken van deze geheel zwarte honden ethisch verantwoord is. Hier zijn de twee kanten van deze controverse die je waarschijnlijk zult zien.

Pro-Alternatieve Kleur Argument

Degenen die voor, of op zijn minst, niet tegen het fokken van volledig zwarte Dobermans zijn, zullen u vertellen dat het oneerlijk is om een hele kleur van een hond als “ongezond” te beoordelen, alleen vanwege hun kleur. Zij zullen ook meerdere fokkers van alternatieve kleuren aanhalen die veel moeite doen om ervoor te zorgen dat zij gezonde dieren hebben en grondige gezondheidstests uitvoeren. Ze kunnen ook een van de vele studies aanhalen waaruit blijkt dat volledig zwarte dieren in de natuur over het algemeen gezonder zijn dan andere kleuren. Zij beweren dat het idee dat alternatieve Dobermannkleuren minder gezond zijn een stigma is dat moet worden afgeschaft.

Anti-Alternatieve Kleuren Argument

Degenen die tegen het fokken van volledig zwarte Dobermans zijn, zullen vaak beweren dat het niet ethisch is om dit te doen vanwege inteelt in de afgelopen generaties. Ze zullen ook zeggen dat hoe voorzichtig een fokker ook is in het selecteren van fokdieren, het bijna onmogelijk is om een hond te fokken met zo’n zeldzame kleur zonder enige inteelt in de lijn van de hond, en inteelt staat bekend om zijn gezondheid en temperament. Ze stellen zich ook op het standpunt dat dit de mogelijke voordelen voor de gezondheid van een volledig zwarte hond teniet doet, zoals blijkt uit de eerder genoemde studies. Ten slotte zullen zij zeggen dat wanneer fokkers proberen één specifieke, zeer zeldzame kleur te produceren, zij vaak gedwongen zijn ouders samen te brengen die qua temperament niet ideaal zijn wegens de beperkte keuze in fokdieren van die kleur.

De controverse rond dit onderwerp is zo verhit in de Dobermanwereld dat sommige fokkers zelfs het noemen van de niet-standaard kleuren ontmoedigen. Dus, uiteindelijk is het aan u om een beslissing te nemen!

Volledig zwarte Doberman (Melanistisch)
Omen, een volledig zwarte Doberman (links) zit naast Heike, een traditionele zwart-roest Doberman (rechts). Beeld krediet: Mikej

Hoe kleur wordt bepaald

Denk aan alle honden die je hebt gezien – alles van een witte poedel tot een volledig zwarte terriër en alle tinten daartussenin. En al die diversiteit begint met twee pigmenten – zwart en rood.

Beide kleuren zijn vormen van melanine. Zwart pigment wordt ook wel eumelanine genoemd, terwijl rood phaeomelanine is, en alle vachtkleuren van honden komen voort uit verschillende combinaties van eumelanine en phaeomelanine, of uit rood en zwart.

Haarfollikels hebben melanocytcellen in zich, en wanneer het haar groeit, voegen die cellen de melanine toe die de kleur van de vacht bepaalt. Hoe donkerder het haar, hoe meer melanine er is toegevoegd. Haarpunten die lichter of donkerder zijn dan de schacht zijn het resultaat van een onregelmatige melanineproductie.

De rol van genetica in vachtkleur

Genen spelen ook een rol. Zij kunnen beide pigmenten wijzigen door de sterkte ervan te verdunnen. Kleuren als bruin, grijs of lichtbruin ontstaan wanneer genen het eumelaninegehalte wijzigen. Verschillende genen regelen de intensiteit van het rode, of phaeomelanine, pigment. Deze kleuren omvatten het diepe rood van Ierse Setters tot het bruine van de Golden Retriever.

Als de cellen geen pigment produceren, zie je wit haar. Bij de meeste honden missen alleen delen van hun vacht kleur, ook wel markeringen genoemd. Maar als je een volledig witte hond ziet, missen ze beide soorten pigmentatie in hun vacht.

Aan de andere kant zijn honden die geen rood pigment hebben volledig zwart, wat een aandoening is die melanisme wordt genoemd. Terwijl een volledig zwarte hond één kleur mist, mist een volledig witte Dobie zowel rood als zwart pigment.

Er is niets inherent mis met een gebrek aan pigment of te veel pigment – als dat een echte eigenschap van het ras is. Bijvoorbeeld, een dalmatiër mist rood pigment, behalve de zwarte vlekken. De loci, of plaats daarvoor op het chromosoom van de hond, wordt de H of harlekijn loci genoemd.

Echter, de standaard voor een Dobie omvat pigmentatie, in het bijzonder het gewone zwart en tan dat wij met hen associëren. Laten we eens kijken naar de verschillende Doberman kleuren.

De verschillende kleuren van Dobermans

Er zijn vele kleuren van de Doberman – wel vier en wel zeven, afhankelijk van wie je het vraagt. Voor een complete lijst van alle Doberman kleuren, zie mijn artikel over elk type Doberman kleur dat er bestaat hier.

Dobie’s hebben ook niet altijd identieke gebieden waar de bruine kleur verschijnt. Sommige Dobies hebben meer bruine kleur in hun vacht dan andere. Ook kunnen de tan aftekeningen zelf variëren in donkerheid, waarbij Europese Dobermans vaak donkerder aftekeningen hebben.

Hier zijn de meest voorkomende Doberman kleuren:

  • Zwart – De black and tan is de meest voorkomende Doberman kleur. Dit is degene die je het meest gewend bent te zien. Sommigen geven de voorkeur aan het woord roest in plaats van tan, maar het verwijst naar hetzelfde.
  • Rood – Dit wordt soms een “Chocolade Doberman” genoemd en is de volgende meest voorkomende Doberman. Het rode haar kan van koper tot chocolade zijn. Europeanen noemen ze trouwens ook wel eens bruin, omdat Europese Dobermans doorgaans wat donkerder van kleur zijn.
  • Fawn – Deze worden niet zo vaak gezien als de eerste twee kleuren. De fawn kleur is eigenlijk gewoon een verdunde rode kleur. Je hoort dit ook wel “Isabella” genoemd worden.
  • Blauw – Bij een blauwere Doberman is het zwarte pigment verdund. Ze worden ook wel een grijze Doberman genoemd. Blauwe Dobermanns zijn gevoelig voor Color Dilution Alopecia, een aandoening waarbij het haar broos wordt en gemakkelijk breekt.

Laten we eens kijken wat de rasstandaarden zeggen over de kleur van Dobermans, zodat we de geheel zwarte Dobies beter kunnen begrijpen.

Om de specifieke genetica van uw hond te weten te komen en welke kleur pups ze kunnen voortbrengen, raad ik aan een eenvoudige DNA gezondheidstest thuis te doen. Behalve dat het u alle kleuren puppy’s vertelt die ze kunnen maken, geeft het u ook een onbetaalbaar inzicht in de gezondheid van uw hond. Bekijk hier mijn gids over hoe je een Doberman DNA-test moet doen.

Een geheel zwarte (melanistische) Doberman in de sneeuw.
Trigger, een volledig zwarte (aka “melanistische”) Doberman zit trots in de sneeuw en toont de diepzwarte kleur van zijn vacht.

Doberman rasstandaarden op kleur

De AKC (American Kennel Club) zegt dat de tan gebieden moeten voorkomen op de snuit, boven elk oog, op alle vier de benen, en in de keel en borst, plus een klein vlekje tan onder de staart.

Als er een witte vlek op de borst zit, wordt die bij wedstrijden gemeten om er zeker van te zijn dat hij de rasstandaard niet overschrijdt. Ja, serieus. De witte vlek op de borst van een Doberman mag niet groter zijn dan een vierkante centimeter.

De AKC is zeer specifiek over welke kleuren voldoen aan de standaard voor een Doberman.

“Toegestane kleuren – Zwart, rood, blauw en fawn (Isabella). Markeringen-Roest, scherp gedefinieerd, die verschijnen boven elk oog en op de snuit, keel en voorborst, op alle benen en voeten, en onder de staart. Witte vlek op de borst, niet groter dan ½ vierkante inch, toegestaan. Diskwalificerende fout – Honden die geen toegestane kleur hebben.”

– Officiële Standaard van de Doberman Pinscher. American Kennel Club (bron).

De AKC voor een Dobie is heel specifiek. Maar wat als uw hond een merkteken mist dat hij volgens de rasstandaard zou moeten hebben? Of wat als de witte vlek op de borst te groot is? Is het dan nog steeds een Doberman? Natuurlijk wel. Hij zou niet in aanmerking komen voor een hondenshow, maar niemand zal suggereren dat u geen Doberman heeft.

Er zijn veel dingen in de AKC standaard die uw Dobie kunnen diskwalificeren. Er zijn normen voor hoogte, hoofd, toplijn, lichaam, voor- en achterhand, gang en temperament. Twee pagina’s, enkelzijdig, in een klein lettertype. Weinig Dobermans voldoen aan al die normen.

Uiteraard kun je een Doberman hebben die niet aan alle normen voldoet en toch een Doberman is. Als je het met die logica eens bent, dan kunnen Dobermans helemaal zwart of helemaal wit zijn. Toch?

Vachtkleur kan veranderen met de leeftijd

Het is ook belangrijk op te merken dat de kleur van een Doberman kan veranderen als de hond ouder wordt. Dit komt vaak voor wanneer ze hun “puppyvacht” verliezen, wat meestal gebeurt tijdens de eerste 18 maanden van hun leven. In deze periode kunnen subtiele veranderingen optreden, zoals het lichter of donkerder worden van hun aftekeningen of de toevoeging van enkele witte haren. Een volledige kleurverandering is echter niet mogelijk.

Ook kunnen zeer subtiele kleurveranderingen optreden in de vorm van lichtere kleuren tijdens de zomermaanden met meer blootstelling aan de zon en donkerdere kleuren in de winter. Als de hond het laatste deel van zijn leven bereikt, is het gebruikelijk dat er extra witte haren verschijnen, vooral rond het gezicht.

Laatste gedachten

Ik denk dat de meeste mensen het ermee eens zijn dat je een Doberman kunt hebben die helemaal zwart lijkt. Sommige mensen zullen suggereren dat een volledig zwarte hond geen echte raszuivere Doberman is en sommigen gaan zelfs verder en zeggen dat het niet ethisch is om er een te bezitten.

Ik zeg dat als je iemand ziet lopen met een volledig zwarte Doberman, je niet alleen naar een hond kijkt, maar naar iets anders – vriendschap, loyaliteit en liefde. Ongeacht hun kleur.

Gerelateerde vragen aan

Hoeveel kosten volledig zwarte Dobermans? Volledig zwarte, of melanistische, Dobermans kosten een vergelijkbaar bedrag als de meer gebruikelijke gekleurde Dobermans, oftewel tussen ongeveer $1500 en $2500.