Beste voeding en traktaties voor Dobermans

Beste voeding en traktaties voor Doberman Pinschers

Het is veel te gemakkelijk om overweldigd te worden wanneer je probeert het juiste hondenvoer voor je Doberman te kiezen. Het is mijn doel om deze keuze zo gemakkelijk mogelijk voor u te maken. Op de meeste gebieden van het bezit van een Doberman, adviseer ik een evenwicht te vinden tussen kosten en kwaliteit. Bij wat uw hond eet, is het echter veel belangrijker om hondenvoer van hoge kwaliteit te krijgen dan om een paar dollar te besparen.

Na vele uren onderzoek, het persoonlijk proberen van meerdere merken, en het spreken met een groot aantal zeer gepassioneerde Doberman eigenaren en fokkers, ben ik tot de conclusie gekomen dat dit het beste hondenvoer voor Dobermannen is:

Voor Volwassenen:

Purina Pro Plan Large Breed Adult Hondenvoer – Dit is waarschijnlijk het meest vertrouwde en meest gebruikte hondenvoer door serieuze Doberman eigenaren. Dit is voor honden ouder dan 18 maanden.

Voor Puppy’s:

Purina Pro Plan Puppyvoer voor grote rassen – Dit is de puppyvoeding versie van de hierboven genoemde voeding. Lees hieronder voor meer informatie over waarom ik deze voeders kies als de beste voor Dobermans.

Om uw hond echt te verwennen:

Ollie Human-Grade Fresh Food Delivery – Als u wilt vasthouden aan vers voer van menselijke kwaliteit (zeer populair in de Doberman wereld) zou mijn aanbeveling Ollie voeding zijn. Ollie is zeer vertrouwd in de Doberman wereld en ze passen hun maaltijden aan met human-grade vers voedsel gebaseerd op de specifieke leeftijd van uw hond, activiteitsniveau, en zelfs aan het Doberman ras specifiek! Ze leveren wekelijks vers voedsel aan uw deur en het is zo fijn om vers gekookt hondenvoer te hebben zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de balans van vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten, enz. Werkt geweldig voor puppies en volwassenen. Zo verwen je je hond echt.

Deze voeders hebben de juiste combinatie van kwaliteitseiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen in de meest geschikte verhoudingen voor Dobermans. Ze hebben ook omega-3 vetzuren en glucosamine die beide zo belangrijk zijn voor dit ras.

Beste hondenvoer voor Dobermans Poll
Uit een recente poll op een social media pagina voor Doberman eigenaren bleek dat Purina Pro Plan verreweg het meest gebruikt werd voor door deze eigenaren op hun eigen honden. De Doberman eigenaren in deze groep zijn serieuze eigenaren die diep betrokken zijn bij het ras.

Ik heb onlangs mijn keuze voor het beste hondenvoer voor Dobermannen gewijzigd, gedeeltelijk als gevolg van de recente studies van de FDA over gezondheidsproblemen rond bepaalde merken hondenvoer (zie mijn artikel over DCM bij Dobermannen hier). Purina Pro Plan voer lijkt consequent te worden gerangschikt als een van de gezondste voeders voor een Doberman. Het werd ook niet genoemd als een voedingsmiddel dat verband houdt met DCM (een ernstig gezondheidsprobleem bij Dobermans) in zelfs maar één rapport aan de FDA in hun recente studie. In de studie werd zelfs opgemerkt dat sommige dierenartsen honden die gezondheidsproblemen hadden terwijl ze ander voedsel aten, op een Purina Pro Plan dieet zetten.

Dit merk bestaat al heel lang en wordt zeer vertrouwd door fokkers, show- en sport Doberman eigenaren. Het is ook een van de weinige merken hondenvoer dat voldoet aan de richtlijnen van de WSAVA (heel moeilijk). Bovendien wordt het door een voedingsproef gehaald voordat het op de markt komt, wat niet elk merk doet. Tenslotte ben ik niet op de hoogte van verplichte terugroepacties voor Purina Pro Plan voer. Als u meer informatie wilt over waarom dit voer altijd wordt aanbevolen door zoveel serieuze hondeneigenaren, kijk dan eens naar deze Reddit-discussie over dit voer.

Voor de beste traktaties voor een Doberman, klik hier om naar de sectie traktaties van deze gids te springen.

Het juiste hondenvoer kiezen

Bij de producten die ik op deze site aanbeveel, ben ik zeer voorzichtig om producten aan te bevelen die zowel redelijk geprijsd zijn als goed werken bij Dobermans. Voor het voer dat u uw familievriend geeft, pleit ik er echter voor net iets meer uit te geven. Als u nu iets meer uitgeeft aan uw hondenvoer, verlengt u niet alleen het leven van uw Doberman, maar bespaart u in de toekomst ook op dierenartskosten.

Bezuinig gewoon niet op het voer dat u uw pup geeft, we kunnen u wat geld besparen, maar snij een paar bochten op andere gebieden om het goed te maken. Maar voor nu, geef je pup iets van hoge kwaliteit te eten.

Hoewel een belangrijk deel van dit artikel gaat over het kiezen van een hondenvoer met kwaliteitsingrediënten die in de juiste porties zijn voor Dobermans, is het belangrijk om te beseffen dat elke hond een beetje anders is.

Bijvoorbeeld, Dobermans zijn over het algemeen gevoelig voor een maag-darm verstoring in de vorm van bloat. Dus terwijl sommige honden misschien negatief reageren op één soort voer, zullen anderen dat niet doen.

Als u overweegt uw hond een rauw dieet te geven, kijk dan eens naar mijn artikel Should You Be Feeding Your Doberman Raw Meat om u te helpen beslissen of een rauw dieet geschikt is voor uw hond.

Hoeveel voedt u uw Doberman?

U moet beslissen hoeveel u uw hond moet voeren op basis van de caloriebehoeften, en niet hoeveel kopjes u hem moet geven. Op de achterkant van het meeste hondenvoer staat aangegeven hoeveel u uw hond moet voeren.

In het algemeen staat hier ongeveer hoeveel uw Doberman waarschijnlijk nodig zal hebben:

 • Puppy’s (18 maanden en jonger): 1.800 calorieën per dag.
 • Gezonde volwassenen (ouder dan 18 maanden): 2.100 calorieën per dag.
 • Senior honden (minder actieve volwassenen door ouderdom): 1300 calorieën per dag.

Deze getallen zijn bij benadering gebaseerd op het gemiddelde volgroeide gewicht van een Doberman pinscher van 80 pond. Het gemiddelde voor teven ligt rond de 70 pond, terwijl reuen meestal rond de 90 pond volgroeid zijn. Controleer altijd de verpakking van uw voer om de juiste porties voor uw hond te bepalen.

Het vereiste aantal calorieën voor uw hond hangt sterk af van hun individuele activiteitenniveau en u zult uw voer dienovereenkomstig moeten aanpassen.

Bijvoorbeeld, een huis Doberman die veel ontspant en niet veel activiteit krijgt, heeft misschien maar ongeveer 2.000 calorieën per dag nodig. Waar een zeer actieve Doberman die behendigheid of een andere intensieve training ondergaat misschien dichter bij de 3.400 calorieën per dag nodig heeft. Houd het activiteitenniveau en het gewicht van uw hond in de gaten en pas de porties daarop aan.

Hoe vaak uw Doberman voeden

Als je Dobie jong is, zal hij de hele dag door vaker gevoerd moeten worden. Als hij ouder wordt, kun je het aantal voedingen verminderen tot ongeveer twee maaltijden per dag.

Hier is het typische verloop voor een Doberman pup als hij opgroeit.

 • Puppy Doberman (6 tot 12 weken oud): 4 maaltijden per dag.
 • Jonge Doberman (12 weken tot 12 maanden oud): 3 maaltijden per dag.
 • Volwassen Doberman (1 jaar en ouder): 2 maaltijden per dag.

Zorg ervoor dat u de maaltijden gelijkmatig over de dag verdeelt. Als u uw pup drie maaltijden per dag geeft, doe dan één voeding ’s morgens (ontbijt), één halverwege de dag (lunch), en één ’s avonds (avondeten). Als u een schema van twee maaltijden per dag volgt, geef dan één ’s morgens en één ’s avonds.

Geef uw Doberman niet slechts één keer per dag te eten. Sommige hondenrassen kunnen met dit schema uit de voeten, maar een Doberman niet. Ze hebben veel spieren en weinig lichaamsvet. Ze zijn ook gevoelig voor een opgeblazen gevoel en dit kan een groter risico worden als ze maar één keer per dag gevoerd worden.

Overgang van Puppy- naar Volwassenenvoer

Rond de leeftijd van 18 maanden is meestal een goed moment om uw Doberman over te zetten van puppyvoer naar volwassenvoer. Doe dit geleidelijk, zodat u de maag van uw hond niet van streek maakt. U kunt dit gemakkelijk doen door hun nieuwe (volwassen) voer te mengen met hun oude (puppy) voer in steeds grotere porties totdat ze volledig overgaan.

Geloof me, je wilt geen hond krijgen met een maag die overgeeft op je nieuwe kleed omdat je te snel bent overgeschakeld. Een geleidelijke overgang in de loop van 10 dagen is meestal voldoende zonder al te veel onrust in de maag van je Dobie.

Dus op dag één moeten hun maaltijden heel weinig (ongeveer 10%) van het nieuwe voer bevatten, gemengd met hun puppyvoer. Op dag vijf moet het ongeveer half om half zijn. Op dag 10, zou het alleen hun nieuwe volwassen voedsel in de kom moeten zijn.

Hoe herken je kwaliteitsvoer voor honden

Er zijn genoeg andere geweldige hondenvoeders van hoge kwaliteit dan de merken die ik aan het begin van dit artikel heb aanbevolen. Als u een ander merk wilt kiezen dan mijn topkeuzes, zijn hier enkele dingen waarop u moet letten om u te helpen kwaliteitsvoer voor honden te vinden.

Zorg ervoor dat het voer dat je overweegt het volgende heeft:

 1. Een soort specifiek vlees wordt vermeld in de eerste drie ingrediënten. Dit betekent dat het specifieke dier waarvan het afkomstig is moet worden vermeld (buffel, kip, lam enz.). “Vleesmeel” of andere niet-specifieke vermeldingen van vlees moeten worden vermeden.
 2. Human grade (USDA) of biologisch vlees in het voedsel. Dit is niet 100% noodzakelijk en kan moeilijk te vinden zijn in veel merken hondenvoer. Het is echter geweldig als je het kunt vinden!
 3. AAFCO (Association of American Feed Control Officials) certificering. Als er naast de certificering “voor alle levensstadia” staat, betekent dit dat het uw hond levenslang kan voeden.
 4. Natuurlijke conserveringsmiddelen zoals vitamine C en E (of Tocopherol). Dit zijn de betere vormen van conserveringsmiddelen.
 5. Ongeveer 22% tot 32% eiwit is ideaal. Te veel eiwit kan de nieren van Dobermans onrustig maken, dus meer is niet per se beter. Oudere honden moeten over het algemeen wat meer eiwit eten dan jongere honden (bron).
 6. Ongeveer 25% koolhydraten uit complexe koolhydraatbronnen zoals erwten, zoete aardappelen en peulvruchten. Haver, rijst en gerst zijn ook goed.
 7. 15% tot 18% gezonde vetten waaronder Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Deze zijn zeer belangrijk voor de gezondheid van de huid en de vacht van uw pup. Zalmolie, lijnzaadolie en kippenvet zijn goede bronnen van deze hoogwaardige vetzuren.
 8. Vitaminen en mineralen uit fruit en groenten. Calcium is ongelooflijk belangrijk voor Dobermans, vooral in hun jonge jaren.

Ervoor zorgen dat het voer dat je je Dobie geeft deze dingen bevat is de beste manier die ik heb gevonden om snel kwaliteitsvoer voor honden te herkennen.

Zoals ik al eerder zei, als je hond het niet goed doet op één soort voer (diarree, slechte vacht, jeukende huid, allergieën enz) is het een goed idee om iets nieuws te proberen. Zorg er wel voor dat het nieuwe voer van goede kwaliteit is en dat je langzaam overschakelt.

Als je geen tijd hebt om al deze ingrediënten door te nemen op elk hondenvoer dat je overweegt, begin dan gewoon met de twee aanbevelingen die ik hierboven heb gedaan. Met die kun je niet echt fout gaan.

Te vermijden ingrediënten

Ik heb gemerkt dat veel fabrikanten van hondenvoer die goedkope voeding van lage kwaliteit produceren, ingrediënten gebruiken die echt niet het beste zijn voor je Dobie. Hier zijn enkele van de ingrediënten die u moet vermijden.

 • Tarwe, maïs en soja. Dit zijn goedkope vulstoffen in hondenvoer en leveren echt heel weinig voedingswaarde voor uw hond. Ze worden niet goed verwerkt door Dobermanns en kunnen leiden tot maag-darmstoornissen en een opgeblazen gevoel. Vermijd voedingsmiddelen die deze in grote hoeveelheden bevatten. Deze volledig vermijden is misschien niet mogelijk. In kleinere hoeveelheden kunnen deze dingen prima zijn en zelfs helpen om dieet-geïnduceerde DCM te voorkomen. Maar veel producenten van hondenvoer hebben de gewoonte deze ingrediënten te veel te gebruiken, omdat ze goedkoop zijn.
 • Vlees bijproducten. Dit wordt gebruikt in sommige goedkope hondenvoeders als goedkope eiwitbron. Het wordt waarschijnlijk gemaakt van slachthuisresten zoals hersenen, bloed en zelfs kippenpoten. Dit zijn slechte eiwitbronnen en kunnen zelfs ziektes bevatten. Als er geen specifiek dier wordt genoemd waar het eiwit vandaan komt, is het waarschijnlijk een bijproduct van vlees.
 • Chemische toevoegingen. Dit zijn kunstmatige ingrediënten die worden gebruikt om het uiterlijk, de smaak of de geur van het hondenvoer te veranderen. U kunt ze herkennen in de ingrediëntenlijst omdat ze vaak worden vermeld als een kleurstofnummer zoals “geel 6” of “blauw 2”.
 • Gesmolten vet. Dit geeft smaak aan het voedsel, maar is ook een bron van gevaarlijke micro-organismen en zware metalen. Dobermanns zijn gevoelig voor koperophoping in de lever, wat zeer gevaarlijk kan zijn. Gesmolten vet kan deze situatie aanzienlijk verergeren. Het kan ook bijdragen tot schimmel- en bacteriegroei in het voer en uw hond ziek maken.
 • BHA en BHT. Dit zijn conserveringsmiddelen die in sommige goedkope hondenvoeders worden gebruikt en die ook algemeen als kankerverwekkend worden beschouwd. Het gebruik ervan is in sommige landen al verboden.

Vermijd in principe gewoon het ongelooflijk verleidelijke en super goedkope hondenvoer dat je bij Walmart vindt. Neem een paar minuten om een beetje onderzoek te doen en wees niet bang om wat extra geld uit te geven aan hondenvoer van goede kwaliteit.

Ik beloof je dat ik je zal helpen geld te besparen op je hond op andere gebieden zoals speelgoed, kratten, bedden, enz. Maar voor het voer dat je je pup geeft, bezuinig niet en neem Purina Pro Plan.

Beste traktaties voor Dobermans

Het hebben van de juiste traktaties voor uw Doberman is ongelooflijk belangrijk. Ze hebben twee belangrijke doelen. Ten eerste zijn ze een geweldig trainingsmiddel om je pup te verleiden nieuwe trucs te leren of commando’s op te volgen. Ten tweede kunnen ze een geweldige stressverlichter zijn, een hulpmiddel voor gebitsverzorging, en een vorm van tijdelijk vermaak voor uw hond.

Hier zijn de twee beste hondensnacks voor Dobermans die ik tot nu toe heb gevonden voor elk doel.

1. Jerky Treats Tender Beef Strips – Dit zijn de beste trainingssnacks die ik heb gevonden. Ze zijn vochtig, relatief gezond, gemakkelijk in kleine vierkantjes te breken, en uw Doberman zal leren een backflip te maken om er een te krijgen.

2. Bully Sticks Supreme All-Natural Dog Treats – Dit is mijn favoriete traktatie voor stressverlichting en gebitsverzorging voor Dobermans. Ze nemen ook een klein beetje in beslag, dus ze houden uw hond bezig en verlichten de stress voor een korte tijd. De 6-inch versie werkt geweldig voor Dobermans van alle leeftijden, maar de 12-inch versie is ook geen slechte keuze.

Na het kiezen van een goede kwaliteit hondenvoer zoals de twee suggesties bovenaan deze pagina, haal twee soorten traktaties, één om te gebruiken voor training en één voor stressverlichting en gebitsverzorging. Met de hierboven genoemde jerky treats en bully sticks heb je alles onder controle.

Traktaties uitgebalanceerd op het hoofd van een Doberman.
Cooper houdt zoveel van Jerky Treats Tender Beef Strips, dat ik hem kan leren zowat alles te doen door ze te gebruiken als omkoping. Inclusief ze over zijn gezicht laten balanceren en er zelfs een in zijn lip houden. Ze zijn een geweldig trainingsmiddel!

Waarom ik deze traktaties gebruik

Jerky Treats Tender Beef Strips

Dit zijn geweldige traktaties waar Dobermans absoluut van houden. Mijn hond heeft alle commando’s die hij kent geleerd door deze traktaties als omkoping te gebruiken. Ik kan hem letterlijk een compleet nieuw commando of kunstje leren dat hij in slechts twee dagen onder de knie heeft door deze als lokmiddel te gebruiken (gewoon door twee keer per dag te oefenen).

Behalve dat ze eigenlijk een vorm van Doberman crack zijn, zijn ze ook goed voor hen! Ze zijn gemaakt in de VS, voornamelijk gemaakt van echt rundvlees, bevatten calcium (wat ongelooflijk belangrijk is voor Dobies), en hebben ook Omega-3 en Omega-6 vetzuren. Deze bevorderen een mooie huid en een gezonde vacht.

Zorg er alleen voor dat je deze traktaties in een soort luchtdichte verpakking bewaart (of gewoon in het bakje waar ze in zitten). Als je ze in een schattig “hondensnoeppotje” op je aanrecht zet dat niet luchtdicht is, zullen ze na een week uitdrogen en niet meer zo lekker zijn voor je pup.

Bully Sticks

Deze zijn 100% natuurlijk, eiwitrijk, vetarm en schrapen goed tandsteen en tandplak van de tanden. Dit is belangrijk omdat Dobies gevoelig zijn voor gebitsproblemen. Ze houden de typische Doberman ook minstens 10 minuten bezig.

Wanneer uw hond op deze stok kauwt tot ongeveer de grootte waarbij hij hem in zijn geheel zou kunnen doorslikken, is het tijd om hem weg te halen. Ze ruiken vrij sterk, maar dat is een deel van de reden waarom Dobermans er gek op zijn. Honden zijn erg op geur gesteld, omdat ze niet zoveel smaakpapillen hebben als mensen.

Te vermijden traktaties

Er zijn zeker enkele traktaties die je moet proberen te vermijden. Veel daarvan hebben te maken met de speciale gebitskenmerken van Dobermans. Deze traktaties zijn:

 • Rawhides. Ze kunnen conserveringsmiddelen en andere chemicaliën bevatten die gevaarlijk zijn voor honden. Dit omvat kunstmatige smaken en kleuren. Ze kunnen ook verstikking en obstructies in het spijsverteringskanaal van uw hond veroorzaken.
 • Rundvlees merg traktaties. Deze zijn gewoon te hard voor Doberman tanden en kunnen leiden tot een afgebroken of gebarsten tand.
 • Geweien of hoorns. Deze kauwspeeltjes zijn ook te hard voor Dobies en kunnen gemakkelijk gebitsproblemen veroorzaken.

Het is ook het vermelden waard om uw hond nooit tafelresten te voeren. Veel voedsel dat prima is voor mensen kan zeer ongezond of zelfs giftig zijn voor honden.

Deze omvatten uien, chocolade, soja, macadamianoten, druiven, rozijnen, alle soorten citrusvruchten, koffie en thee. Er zijn genoeg andere huishoudelijke gevaren voor uw Dobie (te lang om hier op te noemen), dus geef uw hond gewoon geen tafelresten. Bovendien leert uw hond te bedelen terwijl u eet, wat erg vervelend kan zijn als u familie op bezoek krijgt.

Laatste gedachten

De grootste takeaway die ik wil dat je krijgt van dit artikel is dat het voedsel en de traktaties die je krijgt voor je Doberman niet de gebieden zijn waar je wilt beknibbelen om wat geld te besparen. Volg mijn aanbevelingen op deze site en ik zal je zeker geld besparen op andere gebieden (dat beloof ik), maar eerst wil ik er zeker van zijn dat je Doberman voedsel van hoge kwaliteit eet voor een lang en gelukkig leven.