Doberman staart couperen voor en tegen: moet je het doen?

Twee Doberman staarten naast elkaar. Een gecoupeerde en een natuurlijke.

Dobermanns hebben traditioneel een staart die ongeveer bij het tweede gewricht is gecoupeerd. Lange natuurlijke staarten bij deze honden worden de laatste jaren echter steeds populairder. Eigenaren moeten een keuze maken, moet u de staart van uw Doberman couperen of hem natuurlijk laten? Het is een eenvoudige vraag en na het werken met veel klanten die hun Doberman opvoeden en het spreken met Doberman experts, denk ik dat het duidelijk is dat er geldige argumenten zijn aan beide kanten van deze kwestie.

Dobermans hoeven niet gecoupeerd te worden. Hoewel een Doberman met gecoupeerde oren en een korte gecoupeerde staart het traditionele uiterlijk van het ras is, is er geen verplichting voor eigenaren om de staart van hun Doberman te laten couperen, tenzij men van plan is deel te nemen aan rasconforme shows.

Veel mensen die nieuw zijn in het Doberman ras lijken te denken dat de enige reden om hun staart te laten couperen cosmetische redenen zijn. In feite zijn er veel meer redenen dan dat. Of de overige argumenten voor u van belang zijn, is een ander verhaal. Hier zijn de voor- en nadelen van het laten couperen van de staart van uw Doberman.

LET OP: In dit artikel presenteer ik de mogelijke voor- en nadelen van het couperen van de staart van een Doberman door argumenten te geven van voor- en tegenstanders. De meningen en uitspraken in de voor- en nadelen secties in dit artikel zijn niet noodzakelijkerwijs representatief voor de mening van de auteur. Ze worden hier gepresenteerd zodat u uw eigen mening kunt vormen.

Voors – De argumenten voor het couperen van de staart

Dit zijn de potentiële voordelen van het couperen van de staart van uw Doberman, zoals die het vaakst worden aangevoerd door degenen die voor het couperen van de staart zijn.

1. De rasstandaard

Een rasstandaard is een document dat beschrijft hoe het ideale voorbeeld van een bepaald ras eruit zou moeten zien. Deze documenten worden voornamelijk gebruikt door raskeurmeesters in het showcircuit bij het beoordelen van honden. Er zijn twee belangrijke rasstandaarden voor de Doberman.

De meest gebruikte rasstandaard in de VS voor de Doberman Pinscher, de AKC rasstandaard (hier beschikbaar), zegt:

“Staart gecoupeerd bij ongeveer het tweede gewricht, lijkt een voortzetting van de ruggengraat, en wordt slechts iets boven de horizontaal gedragen wanneer de hond alert is.”

– Officiële rasstandaard van de Doberman Pinscher (De Amerikaanse Kennel Club)

De rasstandaard gebruikt in Europa, Amerika, het Caribisch gebied, Azië, Afrika en Oceanië voor de Dobermann (hier beschikbaar), zegt:

“De staart wordt natuurlijk gelaten en wordt idealiter hoog gedragen in een lichte curve.”

– Internationale Kynologische Federatie (AISBL) Standaard nr. 143 – Dobermann

Het interessante van deze rasstandaarden als het gaat om de staart is dat ze precies tegenovergesteld zijn aan elkaar. De ene vereist een gecoupeerde staart en de andere een natuurlijke staart. Beiden beschouwen het als een fout om buiten hun respectievelijke eisen te vallen.

Vergeet niet dat de rasstandaard er alleen toe doet als u van plan bent om met uw hond deel te nemen aan rasconforme shows. Het gemiddelde huishouden met een Doberman zal zich waarschijnlijk niet bezighouden met het voldoen aan de rasstandaard.

Als u nieuw bent in het Doberman ras, kunt u veel van deze grondbeginselen leren door hier het Complete Doberman Rasoverzicht te bekijken.

2. Gemakkelijker herkenning als Doberman

In de Verenigde Staten is een Doberman met een gecoupeerde staart en afgeknipte oren zo gewoon dat het eigenlijk uiterst ongebruikelijk is om er een in hun natuurlijke staat te zien. Het is zelfs niet ongewoon voor mensen die niet bekend zijn met het ras om te zeggen dat ze geloven dat Dobermannen van nature worden geboren met korte staarten en rechtopstaande oren, omdat velen nog nooit een natuurlijke Doberman hebben gezien.

Dus als je je Doberman naturel laat, kan hij door mensen in het openbaar verkeerd geïdentificeerd worden als een soort jachthond, gemengd ras, of iets anders. Nu, dit kan ook een voordeel zijn als je je zorgen maakt over het rasstigma dat bij de Doberman hoort als zijnde wreed, en een hond wilt die als “zachter” wordt gezien.

Maar snel geïdentificeerd worden heeft ook andere voordelen, zoals een afschrikmiddel voor potentiële aanvallers, wat ons bij het volgende punt brengt.

3. Beter voor beschermingswerk

De oorspronkelijke reden waarom Karl Friedrich Louis Dobermann de staarten van zijn Dobermanns coupeerde was om hen te helpen uit te blinken in hun oorspronkelijke doel, beschermingswerk. De van nature lange, dunne staart van de Doberman vormde een zwak punt en kon gemakkelijk worden gebroken in een gevecht. Hij kon ook worden gebruikt als houvast voor een aanvaller om controle over de hond te krijgen. Beide konden worden opgelost door het couperen van de staart.

Naast het helpen met hun oorspronkelijke doel, bescherming van hun eigenaren, zal een gecoupeerde staart een potentiële aanvaller ook helpen de hond snel en gemakkelijk te identificeren als een Doberman (zie punt 2 hierboven). Zelfs criminelen weten dat de Doberman zeer beschermend en fel loyaal is aan hun eigenaren en de meesten zullen er niet één willen uitdagen als ze beseffen dat de hond waarmee ze geconfronteerd worden een Doberman is.

Een gecoupeerde staart kan hen helpen het ras sneller te identificeren en mogelijk een incident te voorkomen voordat het zelfs maar plaatsvindt, gewoon vanwege de reputatie van de Doberman.

Dobermanns met gecoupeerde en natuurlijke staart tegenover elkaar.
Links een Doberman met gecoupeerde staart en rechts een natuurlijke (of “undocked”) Doberman ter vergelijking.

4. Voorkomt toekomstige verwondingen (breuk)

De natuurlijke staart van een Doberman is lang, dun en dicht. Hij kan ook breken als hij te hard de salontafel raakt of de deurpost als de hond door het huis rent. Een gebroken staart bij een volwassen Doberman is zeer pijnlijk en een dierenarts zal vaak amputatie aanbevelen als dit gebeurt.

Als de staart als volwassene moet worden verwijderd, is het niet langer een eenvoudig couperen van de staart. Het wordt dan beschouwd als een “amputatie” en is nu een serieuze ingreep die pijnlijk kan zijn voor de hond. Als een puppy slechts een paar dagen oud is (de typische tijd dat een staart wordt gecoupeerd), wordt het niet beschouwd als een amputatie en is het in plaats daarvan een eenvoudige procedure die waarschijnlijk weinig of geen pijn veroorzaakt.

5. Praktischer in het dagelijks leven

Ik heb alleen maar Dobermans gehad met gecoupeerde staarten, maar veel eigenaren die zowel Dobermans hebben gehad met van nature lange staarten als met korte gecoupeerde staarten hebben mij verteld dat zij om praktische redenen de voorkeur geven aan gecoupeerde staarten. De lange, dichte, snel zwiepende staart heeft blijkbaar de neiging om kinderen hard in het gezicht te slaan (wat tranen veroorzaakt), drankjes van koffietafels te vegen en andere praktische problemen in het dagelijks leven te veroorzaken.

Deze dingen worden nog verergerd door het feit dat Dobermans erom bekend staan altijd precies te willen zijn waar hun baasjes zijn.

6. Minimaal ongemak

De staarten van Dobermannpups worden gecoupeerd als de hond tussen de 1 en 5 dagen oud is. Soms zelfs pas na 7 dagen. Als het couperen op zo’n jonge leeftijd gebeurt, zijn de zenuwuiteinden nog niet in de staart gegroeid, zodat ze waarschijnlijk helemaal geen pijn zullen hebben. Staarten worden ook niet altijd meer gewoon afgeknipt, veel fokkers en dierenartsen wikkelen de staart gewoon in een strakke band waardoor de staart er binnen een paar dagen afvalt.

In feite concludeerde een studie over het couperen van staarten het volgende:

“Er kan dus worden geconcludeerd dat de initiële afwezigheid van voldoende corticale-subcorticale interactiviteit bij puppies binnen 7 dagen na de geboorte, hen niet in staat stelt om bewust pijn te ervaren wanneer op die leeftijd de staart wordt gecoupeerd.”

– Animal Welfare Science and Bioethics Centre, School of Veterinary Science, Massey University, Nieuw-Zeeland (Bron)

Dezelfde hierboven geciteerde studie geeft ook aan dat de onderzoekers slechts “af en toe” in staat waren om gevoelssensaties te detecteren die door de puppy’s uit hun staart werden ontvangen op 7 dagen na de geboorte, maar dat ze pas tussen 14 en 28 dagen na de geboorte volledig neurologisch gerijpt waren (en in staat om volledig pijn te voelen in hun staart).

7. Cosmetica

Tenslotte geven veel eigenaren toe dat zij de voorkeur geven aan het uiterlijk van een Doberman die meer lijkt op de “klassieke” Doberman Pinscher. Zeker, deze honden staan bekend om hun trotse en stoïcijnse uiterlijk dat volgens velen wordt versterkt door rechtopstaande oren en een gecoupeerde staart.

Andere eigenaren zijn ook zeer bezorgd over het opvoeden van een Doberman in het beeld dat was bedoeld voor het ras door de oorspronkelijke schepper van deze honden, Karl Friedrich Louis Dobermann. Zijn vroege Dobermannen hadden gecoupeerde staarten.

Een van de eerste Doberman Pinschers getoond met gecoupeerde oren in de late jaren 1800.
Een van Karl Friedrich Louis Dobermann’s vroege honden (1890).

Nadelen – De argumenten tegen het couperen van de staart

Hieronder staan de potentiële nadelen, of nadelen, van het couperen van staarten zoals die worden aangevoerd door degenen die tegen de voortzetting van deze praktijk zijn.

1. Onnodige pijn en ongemak

Het verwijderen van de staart van een Doberman is bijna nooit medisch noodzakelijk, zeker niet wanneer het typisch wordt gedaan (op slechts een paar dagen oud). Velen zien dit als volkomen onnodig en stellen dat het doorsnijden van huid, spieren en kraakbeen altijd pijnlijk is voor een hond op elke leeftijd. Ook is het onduidelijk hoeveel Dobermanns daadwerkelijk een gebroken staart krijgen als volwassen hond.

Tijdens een studie gedaan naar het gedrag van puppies tijdens de staart coupeer procedure, maakten de onderzoekers de volgende observatie over de 50 staart coupes die ze observeerden:

“Alle pups vocaliseerden intens (‘krijsen’) op het moment dat de staart werd geamputeerd.”

– Applied Animal Behaviour Science, Volume 49, Issue 4, 1996, Pages 335-342 (bron).

Ook andere studies hebben aangetoond dat de honden een voortdurende verhoogde gevoeligheid voor pijn in hun staartstomp of zelfs fantoompijn kunnen ervaren als volwassene.

De vraag hoeveel pijn wordt gevoeld staat zeker nog ter discussie, aangezien er tegenstrijdige informatie lijkt te zijn. Velen hebben bijvoorbeeld beweerd dat het “krijsen” dat puppies doen tijdens het couperen van hun staart gewoon te wijten is aan het weggetrokken worden van hun moeder en niet aan de pijn.

“Onderzoek toont aan dat het onwaarschijnlijk is dat een intacte staart gewond raakt, en als dat toch gebeurt, zijn de verwondingen meestal klein en genezen ze gemakkelijk.”

– James Serpell, PhD, directeur van het Center for the Interaction of Animals and Society aan de Universiteit van Pennsylvania (bron)

2. Verminderde Communicatie

Als iemand die gecertificeerd is in Canine Communication, kan ik je vertellen dat Dobermans, zoals alle honden, elk deel van hun lichaam gebruiken om te communiceren hoe ze zich voelen naar andere honden en mensen. Verwijdering van een van de “instrumenten” die zij gebruiken om te communiceren kan leiden tot misverstanden van andere honden in het bijzonder, en het potentieel voor extra conflicten.

Deze conflicten zijn natuurlijk niet te wijten aan een inherente agressiviteit in het ras, want Dobermanns zijn geen agressieve honden, maar simpelweg aan een gebrek aan communicatievermogen.

Bijvoorbeeld, in de hondenwereld is een staart die hoog in de lucht wijst een teken van alertheid (of een paar andere dingen, zoals wanneer ze zich ongemakkelijk voelen bij een situatie en het opnemen tegen een andere hond). Terwijl een omlaag gerichte staart duidt op comfort of angst. Uw Doberman kan deze signalen onmogelijk aan anderen geven als hij een gecoupeerde staart heeft.

In het boek “How To Speak Dog: Mastering the Art of Dog-Human Communication” van Stanley Coren, PhD en gerespecteerd onderzoeker van hondengedrag. Onder die ontmoetingen waren 49 agressieve interacties. Na te hebben onderzocht hoeveel van die agressieve interacties betrekking hadden op honden met lange staarten en die met korte (meestal gecoupeerde) staarten, concludeerde Stanley dat honden zonder staart twee keer zoveel kans hadden op een agressieve ontmoeting met een andere hond (bron, blz. 132).

3. Minder evenwicht

Een lange staart is een uitstekend tegenwicht tijdens het rennen, springen of het uitvoeren van ingewikkelde manoeuvres. Sommige eigenaren die de voorkeur geven aan een natuurlijke staart zijn bezorgd over het verlies aan stabilisatie van de “wervelkolom” en een verlies aan steun voor de rugspieren met een gecoupeerde staart.

Zeker, een hond met een gecoupeerde staart kan zich met de tijd aanpassen, maar het is onduidelijk hoeveel en hoe dit hen beïnvloedt als volwassene. Velen beweren dat het niet hebben van een staart een Doberman kan hinderen bij het bereiken van zijn volledige potentieel met balans en behendigheid.

4. Toename van hernia’s

Het couperen van de staart van een Doberman leidt vermoedelijk tot verlies van enkele bekkenmembraanspieren. Dit maakt een bepaald type hernia, genaamd een Perineale Hernia, waarschijnlijker bij deze honden. Perineale Hernia’s kunnen voorkomen aan de achterkant van een Doberman in de buurt van hun staart, zijn zeer ongemakkelijk voor hen, en vereisen een operatie om te herstellen.

5. Urineverlies bij teven

Sommige studies hebben ook een verhoogd risico op urine-incontinentie aangetoond bij vrouwelijke honden waarvan de staart gecoupeerd is (bron). Er is aangetoond dat dit meer voorkomt bij het ras Doberman dan bij vele andere hondenrassen (bron). Men denkt dat dit te maken heeft met de effecten van het couperen op de integriteit en functionaliteit van de urethrale sluitspier.

Het lastige is dat vrouwelijke Dobermanns die gesteriliseerd zijn ook een hoger percentage incontinentie hebben, dus soms is het moeilijk voor eigenaren om precies vast te stellen hoe groot de rol is van het couperen van de staart bij incontinentieproblemen bij hun vrouwelijke honden.

6. Problemen met poepen

Dezelfde studie waarnaar in de vorige paragraaf werd verwezen geeft ook aan dat het verstoren van de spieren in dit gebied ook kan leiden tot een negatieve invloed op het vermogen van de hond om hygiënisch te poepen. Ik ken geen ervaringen uit de eerste hand van Doberman eigenaren die aangeven dat hun hond problemen heeft met poepen als gevolg van het couperen van de staart, maar om eerlijk te zijn is het misschien niet duidelijk voor een eigenaar als zijn hond het grootste deel van zijn leven met een gecoupeerde staart heeft geleefd.

Video: Gecoupeerde staarten vs. natuurlijke staarten

Juridische zaken

Staart couperen is niet overal legaal, in feite zijn er veel landen die deze procedure hebben verboden, hetzij volledig of behalve voor werkhonden of voor medische doeleinden. De kaart hieronder kan u een algemeen idee geven waar het legaal is en waar niet. Houd er echter rekening mee dat deze kaart niet altijd actueel is.

Kaart van verschillende landen waar het couperen van oren en staarten legaal is.
Image Credit: “Engels: Status van couperen wereldwijd” door Generatrisa, 27 juli 2017 (bron). Oorspronkelijke afbeelding gewijzigd – titel verwijderd.

BELANGRIJKE OPMERKING: De kaart hierboven is mogelijk niet helemaal accuraat of actueel. Hij kan ook misleidend zijn. Lezers van deze site hebben mij bijvoorbeeld laten weten dat in Canada het couperen van staarten op federaal niveau onbeperkt is, zoals deze kaart aangeeft, maar in de meeste landen verboden is. Daarom is het belangrijk om zelf contact op te nemen met de plaatselijke overheid en uit te zoeken of het legaal is waar u woont.

In Australië en sommige delen van Europa is het couperen van staarten helemaal (of bijna helemaal) verboden. Daarom voeren de dierenartsen in die landen geen staart coupeer procedures uit.

In de Verenigde Staten beperken sommige staten, zoals Delaware, Maryland en Pennsylvania, het couperen van staarten. Pennsylvania verbiedt het couperen van de staart van een hond nadat deze vijf dagen oud is. Maryland beperkt het couperen van staarten door een dierenarts tot vijf dagen tot 12 weken na de geboorte, tenzij het medisch noodzakelijk is. De wet van Maryland schrijft ook voor dat bij het couperen van de staart verdoving moet worden gebruikt als dat nodig is, d.w.z. als de hond oud genoeg is om pijn te voelen en verdoving nodig heeft om de procedure comfortabel te ondergaan (bron).

In de meeste andere gebieden van de Verenigde Staten is het voor iedereen legaal om de staarten van puppies thuis te couperen zonder steriele apparatuur of verdoving. Sommige ervaren fokkers zijn gewend om deze procedure zelf uit te voeren, maar het is natuurlijk sterk aanbevolen (en veel veiliger) om uw pups naar een ervaren dierenarts te brengen.

Kosten

We belden dierenartsen aan beide kusten van de Verenigde Staten en vroegen offertes voor het couperen van staarten van Dobermanns in een poging uit te vinden wat dierenartsen eigenlijk in rekening brengen en vonden het volgende: Een staart couperen bij een pasgeboren Doberman pup kost gemiddeld 33,75 dollar voor een enkele pup. De prijs kan oplopen tot $4,57 per pup als een heel nest in één keer wordt gedaan. De prijs is vaak inclusief klauwverwijdering en het is een procedure van 5 tot 10 minuten die een dierenarts meestal kan uitvoeren terwijl de eigenaar wacht.

Dat is voor puppies, maar sommige mensen laten volwassen Dobermannen couperen om verschillende redenen en aangezien dat een veel meer ingewikkelde procedure is (het is officieel een “amputatie” als ze volwassen zijn), vonden we dat het aanzienlijk meer kost.

Een staart couperen bij een volwassen Doberman kost ergens tussen de 525 en 815 dollar, met een gemiddelde van ongeveer 600 dollar, afhankelijk van het gewicht van de hond en hoeveel verdoving nodig is. Deze procedure houdt meestal in dat de hond ’s morgens wordt afgezet en aan het eind van de dag weer wordt opgehaald.

Dit is slechts een van de vele kosten die komen kijken bij het bezitten van Dobermans. Gelukkig worden deze kosten meestal niet gezien door de uiteindelijke eigenaar van de hond, alleen door de fokker. Voor een volledig overzicht van de kosten van een Doberman, zie het artikel Hoeveel kost een Doberman? Puppy Prijzen en Kosten.

Lengte

De natuurlijke staart van een Doberman is ongeveer 45,7 centimeter lang, gemeten vanaf de basis van de staart tot aan de punt.

De lengte van de staart van een gecoupeerde Doberman is niet zo duidelijk als wat hun natuurlijke staartlengte is, want die kan nogal variëren. Gelukkig hebben we hiervoor de rasstandaard als uitgangspunt. Er zijn zeker enkele Dobermanns die buiten deze standaard vallen, maar deze lijkt het meest overeen te komen met de gemiddelde Doberman.

De staart van een Doberman moet worden gecoupeerd bij het tweede gewricht. De resulterende nub zal ongeveer 2 tot 3 inches lang zijn als ze volwassen zijn.

De AKC rasstandaard geeft het aantal gewrichten van de staart aan die de hond moet behouden, maar niet de lengte. Dat getal is gemaakt op basis van metingen uit de praktijk.

Leeftijd

De staart van een Doberman wordt gewoonlijk tussen 1 en 5 dagen na de geboorte gecoupeerd. Het wordt echter vaak pas 7 dagen na de geboorte gedaan. Het wordt algemeen beschouwd als gemakkelijker voor de hond naarmate het eerder gebeurt.

Hoewel het couperen van de staart kan worden gedaan bij een volwassen Doberman, wordt dit meestal afgeraden omdat het wordt beschouwd als een “amputatie”, wat een ernstige procedure is waarbij volledige verdoving, een langer herstel en meer ongemak komt kijken.

Procedure

Het couperen van de staart van Dobermannpups gebeurt meestal op twee manieren.

  • Banderolleermethode – Bij deze methode wordt een rubberen ligatuur (bijna als een kleine rubberen band of o-ring) strak om de staart van de pup gewikkeld. De band vernauwt de bloedstroom naar de staart en valt er na een paar dagen af.
  • Chirurgische methode – Bij deze methode wordt de staart verwijderd met een chirurgische schaar of een scaple. Vaak wordt een kleine klem gebruikt om de staart af te knijpen voordat hij wordt verwijderd om bloeden te voorkomen. Nadat de staart is verwijderd, worden hechtingen of chirurgische lijm gebruikt om de wond dicht te houden.

Dit wordt meestal gedaan op het kantoor van een gekwalificeerde dierenarts, hoewel er ook dierenartsen zijn die dit bij de fokker thuis doen, zodat het niet nodig is om de moeder en haar pasgeboren pups te storen met een autorit naar de dierenarts. Bij een dierenarts duurt de procedure slechts 5 tot 10 minuten en wordt ze meestal uitgevoerd terwijl de eigenaar in het kantoor wacht. Als er geen complicaties zijn, kan de eigenaar de pups onmiddellijk mee naar huis nemen.

Pijn

Hoeveel pijn een Doberman ervaart tijdens het couperen van de staart, en daarna, staat nog steeds ter discussie. Velen beweren, en zelfs sommige studies lijken te bevestigen, dat puppies op de leeftijd waarop een staart couperen wordt gedaan (1 tot 5 dagen oud) niet in staat zijn om pijn te ervaren in hun staartgebied, omdat de zenuwuiteinden nog niet zijn doorgegroeid in de staart, maar ze zullen dat wel doen als de hond ouder wordt.

In een studie werd bijvoorbeeld opgemerkt:

“…kan worden geconcludeerd dat nociceptieve prikkels veroorzaakt door het couperen van puppies binnen 7 dagen na de geboorte niet bewust als pijn worden ervaren. Niettemin lijkt het waarschijnlijk dat dit couperen aanleiding geeft tot aanhoudende pijnervaringen op langere termijn, tenminste bij sommige individuen… gevolgen van het couperen van de staart binnen 7 dagen na de geboorte zijn waarschijnlijk een voortdurende verhoogde algemene gevoeligheid voor pijn (hyperalgesie).”

– Het couperen van staarten bij hondenpups: Herbeoordeling van de rol van de staart in de communicatie, de acute pijn veroorzaakt door het couperen en de interpretatie van gedragsreacties (bron).

De studie zegt ook dat zich aan het uiteinde van de doorgesneden zenuwen “neuroma’s” vormen, die bij mensen aanzienlijke chronische pijn kunnen veroorzaken.

Deze zelfde studie geeft echter een verklaring voor het feit dat puppies kunnen schreeuwen of “krijsen” bij het couperen van de staart, en dat heeft niet te maken met de pijn, maar met andere omstandigheden, zoals het weggetrokken worden bij hun moeder voor de ingreep.

Een andere studie getiteld “Behavioural observations of puppies undergoing tail docking” registreerde gedetailleerde observaties van 50 puppies die het couperen van hun staart ondergingen en merkte op dat alle 50 van hen “gilden” ten tijde van het amputeren van hun staart, wat suggereert dat ze ongemak ervoeren.

Zie paragraaf 6 in de sectie “Voors” en paragraaf 1 in de sectie “Tegens” in dit artikel voor meer informatie over pijn rond het couperen van staarten bij Dobermanns.

Staart couperen

Er zijn twee staartstijlen voor een Doberman, gecoupeerd of ongecoupeerd (natuurlijk). Een gecoupeerde staart is een korte knobbel van ongeveer 2 tot 3 centimeter lang en een ongecoupeerde staart is dun, dicht, bestaat uit een kleine krul en is ongeveer 18 centimeter lang.

De gecoupeerde staart van een Doberman is gecoupeerd bij ongeveer het tweede gewricht en is meestal 2 tot 3 inches lang als volwassen hond, maar hij kan langer of korter zijn, afhankelijk van waar de coupering is gedaan.

Natuurlijke staarten schijnen in lengte te variëren van zo kort als 15 duim tot ongeveer 19 duim. Dit zijn zeer dichte staarten die geleidelijk krullen naarmate je dichter bij de punt komt. Sommige Dobermannen hebben een meer uitgesproken krul in hun staart dan andere.

Natuurlijke staart (Undocked) Doberman Foto’s

Hieronder vindt u een fotogalerij van verschillende Dobermans met lange natuurlijke staarten. U kunt op elke foto hieronder klikken om een grotere versie van die foto te zien. Deze foto’s zouden u een goed idee moeten geven van hoe Dobermans eruit zien met natuurlijke staarten en oren op verschillende leeftijden.