Op welke leeftijd kun je de oren van een Doberman knippen?

Een Doberman met pas gecoupeerde oren.

Toen ik mijn Doberman Pinscher puppy voor het eerst mee naar huis nam, was ik helemaal verliefd op hem. Ik wist dat ik wilde dat hij zijn volledige potentieel zou bereiken, zowel fysiek als esthetisch. Zoals elke trotse vader was ik ervan overtuigd dat ik de mooiste hond van allemaal had. Dus nam ik de beslissing om zijn oren te laten knippen…

Naarmate de weken verstreken, vroeg ik me af op welke leeftijd ik zijn oren moest laten knippen. Ik belde wat rond, sprak met zeer gerenommeerde dierenartsen die met enkele wereldberoemde Dobermanns hebben gewerkt, en kreeg uiteindelijk mijn antwoord. Samen met wat andere nuttige informatie voor iemand die overweegt de oren van zijn Doberman te laten knippen.

Op welke leeftijd kun je de oren van een Doberman knippen? De oren van een Doberman worden over het algemeen geknipt als de hond tussen de 7 en 9 weken oud is. Sommige dierenartsen voeren de procedure echter pas met 12 weken uit. Nog later dan 12 weken oud en het is niet waarschijnlijk dat de oren van de hond blijven staan, omdat het kraakbeen in het oor is verhard.

Een dierenarts die ervaring heeft met het couperen van Doberman oren kan de oren van uw hond bekijken en bepalen hoe laat het couperen kan plaatsvinden. Omdat elke hond anders is, zijn er andere dingen waar de dierenarts naar zal kijken, dan alleen leeftijd, om te bepalen of bijsnijden mogelijk is.

Waarom het korte tijdsbestek?

Hoewel hondeneigenaren van andere rassen je misschien vertellen dat je de oren van je hond op elk moment kunt laten knippen, is dit niet het geval voor Doberman Pinschers. Er is slechts een kleine periode waarin je de oren van je Doberman moet laten knippen. Daar zijn een paar redenen voor.

 • Als de oren worden gecoupeerd als de hond te jong is zal het voor de dierenarts heel moeilijk zijn om te zeggen wat de toekomstige verhoudingen van het oor zullen zijn. Dit kan leiden tot ongewoon uitziende oren als de hond ouder is. De jongste leeftijd van een Doberman bij het couperen van de oren is 6 weken.
 • Als de oren worden geknipt als de hond te oud is is het kraakbeen in het oor al uitgehard in een platte vorm. Dit betekent dat het kraakbeen in het oor nooit op een meer ronde, verticaal staande manier zal uitharden. Als oudste kan een Doberman op het moment van ooraanleg ongeveer 12 weken oud zijn.
 • De ideale leeftijd voor een Doberman om zijn oren te laten couperen is over het algemeen 7-9 weken oud.

Het kraakbeen in de oren van een Doberman wordt met de tijd dikker en harder. Een knipprocedure als de hond te oud is, betekent ook meer ongemak omdat het kraakbeen dat gesneden wordt veel dikker is dan bij een jongere hond.

Het goede nieuws is dat elke hond anders is. Dus hoewel deze cijfers een goede basis zijn om van uit te gaan, zal een goede dierenarts uw hond persoonlijk willen zien voordat hij beslist of bijsnijden van het oor een optie is.

Cooper de Doberman pup met pas gecoupeerde oren.
Dit is mijn puppy Cooper kort nadat we zijn oren hadden laten bijsnijden. Deze dag adviseerde de dierenarts ons om zijn oren een dag onbehandeld te laten.

Als ze je hond persoonlijk onderzoeken, controleren ze het oor om te zien of het naar verwachting groeit. Ze controleren ook de dikte en flexibiliteit van het kraakbeen in het oor.

Zelfs als uw hond iets buiten de hierboven genoemde leeftijdscategorieën voor ooraanleg valt, kan het nog steeds een mogelijkheid voor u zijn.

Ear Cropping Oudere Doberman’s

Het knippen van de oren van een Doberman na ongeveer de leeftijd van 12 weken oud is over het algemeen niet succesvol en de meeste dierenartsen zullen de procedure niet uitvoeren. Maar, zoals ik hierboven al zei, geen twee honden zijn hetzelfde en na een lichamelijk onderzoek zou de dierenarts u moeten kunnen vertellen of het mogelijk is de oren van uw hond bij te knippen.

Bij oudere Dobermannen zijn de oren met succes gecoupeerd omdat hun oorkraakbeen ongewoon dun was, of op oudere leeftijd nog ongewoon flexibel. Ook als de eigenaar een kortere ooraanzet wenst, maakt dat de kans op succes op oudere leeftijd groter. Dat komt omdat hoe langer de oren zijn, hoe moeilijker het is om ze te laten staan.

Sommige mensen zullen suggereren dat je de oren van elke hond op elke leeftijd kunt laten knippen. Dit is helemaal niet het geval bij Dobermannen. Als u de oren van uw hond knipt buiten de aanbevolen leeftijd die uw dierenarts u na een lichamelijk onderzoek heeft gegeven, zullen de oren van uw hond waarschijnlijk nooit staan.

Sommige dierenartsen gaan akkoord met het knippen van oudere Dobermannen, zelfs nadat hun oorkraakbeen is verhard. Ze compenseren het verharde oorkraakbeen meestal door een implantaat in de oren te plaatsen om ze rechtop te laten staan. Dit is een relatief nieuwe procedure waarbij soms een draadje in het oor wordt geplaatst na het knippen.

Het is op dit moment onduidelijk hoeveel ongemak de hond ervaart met dit implantaat, dus ik zou het persoonlijk niet willen doen. Laat uw hond niet het experiment van uw dierenarts zijn! Trouwens, Dobermans met flaporen zijn waanzinnig schattig, volgens mijn vrouw.

Waarom oren geknipt worden

Het knippen van de oren van een hond wordt met de jaren een meer controversieel onderwerp. Persoonlijk begrijp ik niet helemaal waarom, ik bedoel, we couperen regelmatig de staart van een hond, verwijderen de wolfsklauwen, en steriliseren of castreren ze zonder veel nadenken. Maar de oor procedure lijkt een andere snaar te raken bij sommige mensen.

Ik ben hier niet om je te vertellen dat je de oren van je Doberman wel of niet moet laten knippen. Ik denk dat het een heel persoonlijke beslissing is en of ze nu gecoupeerd zijn of niet, een Doberman blijft een geweldige familiehond. Wat ik u wel zal vertellen zijn de redenen waarom sommige mensen ervoor kiezen om de oren van hun Doberman te laten couperen.

 • Het is hun traditionele look. Afgeknipte oren zijn de traditionele look voor een Doberman. Dit werd oorspronkelijk gedaan omdat ze werden gefokt als waakhonden. Het couperen van de staart en het knippen van de oren maakte de hond moeilijker vast te houden (geen houvast).
 • Het verbetert het gehoor. Het knippen van de oren verwijdert een grote huidflap die hun oren direct afdekt van de buitenwereld. Dit was een andere manier om hen te helpen betere waakhonden te zijn.
 • Het kan helpen om oorontstekingen te verminderen. De verhoogde luchtstroom in het oor kan helpen om de oren droger te houden. Een droog oor heeft minder kans op oorontstekingen. Dobermannen zijn echter niet vatbaarder voor oorontstekingen dan andere rassen.
 • Voor hondenshows. Als u van plan bent uw hond mee te laten doen aan hondenshows, zult u over het algemeen willen dat de oren van uw Doberman worden gecoupeerd.

Er zijn vele redenen waarom iemand de oren van zijn hond zou willen knippen, maar uiteindelijk is het aan u om te beslissen. Gelukkig zijn er moderne technieken om de oren bij te knippen, met verdovende medicijnen en volledige narcose om het ongemak voor de hond te minimaliseren.

Het vinden van een goede dierenarts voor het knippen van de oren

Zorg ervoor dat je de tijd neemt en de moeite neemt om een goede dierenarts te kiezen die de procedure uitvoert. Ga alsjeblieft niet naar de eerste de beste die je tegenkomt. Dit is een grote ingreep en u wilt dat uw nieuwe huisvriend zich zo comfortabel mogelijk voelt.

Er zijn een paar dingen waar je op zult willen letten als je probeert een dierenarts te kiezen om de oren van je pup te knippen:

 1. Probeer aan gerenommeerde Doberman fokkers te vragen welke dierenarts zij gebruiken om de oren van hun hond te knippen. Als een Dobermannfokker er al lang gebruik van maakt, hebben ze waarschijnlijk veel ervaring en leveren ze goed werk.
 2. Als je voor de eerste keer met de dierenarts praat, vraag dan hoe lang ze al Doberman oren bijsnijden en of ze foto’s hebben van eerdere honden die ze gedaan hebben. Elke gerenommeerde dierenarts die oren knipt zou een portfolio moeten hebben met foto’s van eerdere honden die ze hebben geknipt.
 3. Vraag hoe ze het knippen doen en zorg ervoor dat ze moderne, humane technieken gebruiken. Zorg ervoor dat ze verdovende medicijnen gebruiken en uw hond onder narcose brengen voor de procedure.
 4. Zorg ervoor dat ze ervaring hebben met het specifiek bijsnijden van Doberman oren. Alle hondenrassen hebben iets andere oren. U wilt een dierenarts die bekend en ervaren is met Dobermanns.

Neem je tijd en zoek een dierenarts die al je vragen beantwoordt en je op je gemak stelt. Als je er geen goed gevoel bij hebt, blijf dan zoeken.

Bezoek de dierenarts persoonlijk. Het zal je een beter idee geven van hoe ze hun bedrijf runnen. Ik was erg blij toen ik mijn dierenarts vond, haar kantoor was schoon, ik kwam meerdere andere Dobermannen tegen in de wachtkamer (hun eigenaren hadden allemaal goede dingen te zeggen over de dierenarts), en ze stelde me geweldig op mijn gemak.

De kosten om de oren van je Doberman te laten knippen kunnen variëren van een paar honderd dollar tot meer dan duizend. De prijs varieert echt sterk, dus vraag zeker meerdere offertes aan voordat je beslist waar je het laat doen. Neem gerust een kijkje naar 11 echte prijsopgaven die we kregen voor het couperen van Doberman oren om een idee te krijgen van hoe de prijs verschilt per dierenarts.

Sterke Doberman met goede spierdefinitie.
Deze Doberman heeft een ooraanzet van gemiddelde lengte die een beetje aan de korte kant lijkt (maar niet helemaal een volledige “werkaanzet” is). Uw dierenarts zou u voorbeeldfoto’s van de verschillende lengtes moeten kunnen laten zien voordat u de ingreep laat uitvoeren.

Oor knip stijlen

Het is belangrijk dat u met uw dierenarts afspreekt welke stijl van oorknippen hij uw Doberman zal geven. Je moet er zeker van zijn dat jullie op één lijn zitten. Er zijn drie basistypen oorwortels voor Doberman Pinschers.

 • Show gewas: Dit is de langste krop en uw Doberman zal zeer hoge oren hebben, zoals u ziet op hondenshows. Als u uw hond ooit gaat showen, is dit duidelijk wat u wilt hebben. Dit is ook het moeilijkste type krop om rechtop te laten staan en vereist over het algemeen dat de oren van de hond voor langere tijd na de operatie worden “geplaatst” (rechtop gehouden door een paal en verband).
 • Medium gewas: Dit resulteert in een kortere aar dan het showgewas en is een goede keuze in het middensegment. De vloeiende curve van het showgewas is nog steeds aanwezig, hoewel het oor niet zo hoog is. Dit is wat mijn hond heeft, en het ziet er geweldig uit!
 • Werkgewas: Dit is de kortste van alle ooroogsten. Een dierenarts kan dit aanraden als hij er niet zeker van is dat hij de oren overeind kan krijgen (als het knippen bijvoorbeeld op oudere leeftijd is gebeurd). Deze oren zijn erg kort, maar staan snel en betrouwbaar op na de operatie. Er is heel weinig plaatsingstijd nodig na de operatie.

Uw dierenarts zou u foto’s moeten kunnen laten zien van alle drie de stijlen, zodat u kunt kiezen welke het beste is voor uw hond.

Voor een idee van wat u moet verwachten te betalen voor het couperen van oren, bekijk het artikel dat ik schreef over Doberman prijzen en kosten.

Gerelateerde vragen aan

Op welke leeftijd moet de staart van een Doberman gecoupeerd worden? Staart couperen wordt meestal gedaan bij Doberman Pinscher pups als ze tussen de 2 en 5 dagen oud zijn. Hun staarten kunnen pas op de leeftijd van 13 weken worden gecoupeerd, hoewel dit wordt beschouwd als een meer ingrijpende operatie met een langere hersteltijd naarmate de hond ouder wordt.

Hoe lang duurt het voordat een hond genezen is van het couperen van een oor? Over het algemeen duurt het 6 tot 8 weken voor de oren van een hond om te genezen na een oorbijsnijden procedure. Hoewel dit kan variëren afhankelijk van de individuele hond en de lengte van de oorstekers, omdat het langer duurt om te genezen en op zichzelf te staan.

Kun je de oren van een Doberman afplakken zonder ze bij te knippen? Hoewel het mogelijk is om de oren van een Doberman af te plakken (of te “posteren”) en ze te trainen om te staan zonder ze bij te knippen, wordt deze praktijk zelden gedaan en heel vaak niet succesvol. Volledig rechtopstaande, niet gecoupeerde oren van een Doberman zien er qua vorm en grootte hetzelfde uit als die van een Duitse Herder.