De witte Doberman Pinscher: Foto’s, kosten, gezondheid en meer

Drie witte Dobermans die samen op een bank zitten.

Veel mensen die nieuw zijn met Dobermans weten niet eens dat de witte (of roomkleurige) Doberman bestaat en zijn vaak verbaasd, of zelfs verward, over welk ras de hond is als ze er voor het eerst een zien. Deze honden worden ook vaak aangeduid als “albino Dobermans”, hoewel ze niet echt volledig albino zijn in de klassieke zin van het woord, kun je je voorstellen hoe iemand die nieuw is met hen dat zou kunnen denken vanwege hun zeer lichte kleur.

De witte Doberman is omgeven door controverse omdat velen geloven dat het onethisch is om deze kleur Doberman te fokken om gezondheidsredenen, inclusief de DPCA (Doberman Pinscher Club of America). Dus besloot ik dat het tijd was om me in dit onderwerp te verdiepen door de laatste onderzoeken en informatie over de witte Doberman door te nemen. Hier vindt u informatie over hun albinostatus, geschiedenis, genetica, gezondheidsproblemen, levensverwachting, kosten en nog veel meer.

Albino vs. Witte Dobermanns

Eerst moeten we bespreken wat deze honden eigenlijk zijn, en wat niet. Zelfs over de vraag of deze honden al dan niet albino’s zijn, wordt momenteel heftig gedebatteerd door professionals. Maar hier is wat we tot nu toe weten.

Witte Dobermans zijn eigenlijk een lichte crèmekleur met witgekleurde aftekeningen. Ze hebben ook een roze neus, lippen, randen van de ogen, en blauw gekleurde ogen. Deze honden zijn geen albino’s in de traditionele zin van het woord, want ze hebben nog enig pigment (blauwe ogen zijn bijvoorbeeld alleen mogelijk met enig pigment, een volledig gebrek aan pigment zou ogen maken die roze van kleur lijken). Men is het er algemeen over eens dat witte Dobermans technisch gezien “tyrosinase-positieve albinoïden” zijn (bron). Zeker, dit is een vorm van albinisme, maar niet de traditionele albino waar u en ik aan denken.

Als je naar deze honden verwijst als gewoon “albino” kun je wat blikken krijgen van degenen die goed thuis zijn in de Dobermanwereld. Simpelweg omdat veel Doberman professionals zullen geloven dat je verwijst naar de traditionele full-albino, wat deze honden niet zijn. Dus, als je nauwkeurig wilt zijn, kun je ze aanduiden als “tyrosinase-positieve albinoïden”, maar het is waarschijnlijk gemakkelijker om ze gewoon “witte Dobermans” of “crème Dobermans” te noemen. In dit artikel zal ik ze aanduiden als witte Dobermans.

Het is genetisch mogelijk dat er een vol-albino Doberman bestaat door het optreden van de traditionele genetische mutatie die albino’s in de dierenwereld veroorzaakt, maar tot nu toe is er geen echte “vol-albino” Doberman bekend. Je kunt het verschil zien omdat een echte volledig albino Doberman roze ogen zou hebben door de volledige afwezigheid van pigment. Terwijl een witte Doberman blauwe ogen zal hebben (d.w.z. dat er enig pigment aanwezig is).

Geschiedenis

De eerste witte Doberman geregistreerd bij de American Kennel Club (AKC) kreeg de naam Padula’s Queen Sheba (aka “Sheba”). Ze werd beiden op 10 november 1976 geboren uit twee zwarte en roestkleurige ouders. Interessant is dat op haar stamboom de woorden “eerste witte Doberman die niet is ingeslapen” staan geschreven. Dit impliceert dat er andere witte Dobermans voor haar geboren zijn. Hoewel dit een mysterie blijft, is er enige literatuur vanaf tenminste de jaren 1930 die verwijst naar een “lichtgekleurde Doberman”.

Er waren aanvankelijk veel twijfels of Sheba wel een raszuivere Doberman Pinscher was. Maar in 1978 werd Padula’s Queen Sheba met succes geregistreerd bij de AKC nadat de eigenaar in staat was voldoende bewijs te leveren aan de organisatie dat ze inderdaad een raszuivere Doberman Pinscher was.

Sheba werd later gefokt met haar zoon en de zoon werd gefokt met zijn zussen, allemaal in een poging om deze genetische eigenschap veilig te stellen. Sindsdien stammen alle bekende witgekleurde Doberman Pinschers af van Sheba.

NB

Een interessant verslag uit de eerste hand over hoe de witte Doberman voor het eerst bekend werd bij de DPCA is beschikbaar op de DPCA Albino Doberman Geschiedenis Pagina.

Genetica

Alle vachtkleuren bij honden komen voort uit een mengsel van zwart pigment (Eumelanine) en rood pigment (Phaeomelanine). De genetica van elke individuele hond bepaalt hoeveel van elk pigment aanwezig is in de vacht, en hoe verdund elk pigment is. Hierdoor ontstaan alle vachtkleuren die we gewend zijn te zien bij de Doberman Pinscher, zoals zwart, rood, blauw en fawn (Isabella).

Het is nu bekend dat de witte Doberman het resultaat is van een ander recessief gen dat in feite de uiteindelijke kleur maskeert die anders door het normale genetische proces zou zijn geproduceerd (bron). Dit gen is een gemuteerde kopie van het SLC45A2-gen. Dit gen mist een groot deel van zijn typische genetische code (bron). Het resultaat is iets dat enigszins kenmerkend is voor een vorm van albinisme, maar de juiste term hiervoor is momenteel onbekend. Van deze zelfde mutatie is bekend dat zij OCA4 (of Oculocutane Albinisme Type 4) veroorzaakt bij andere dieren.

Als een Doberman één kopie van dit gemuteerde gen heeft, wordt hij beschouwd als “drager” en als hij twee kopieën heeft, wordt hij beschouwd als getroffen door deze mutatie en zal hij verschijnen als een witte (of crème) kleur. Met andere woorden, twee kopieën van dit gemuteerde gen zijn nodig om deze kleur Doberman mogelijk te maken.

Om te zien hoe u uw Doberman gemakkelijk thuis kunt controleren op dit gemuteerde gen met een eenvoudig te gebruiken kit, bekijk hier mijn Doberman DNA Gezondheidstest Gids.

Dit betekent dat het fokken van twee dragers van deze genetische mutatie in het SLC45A2-gen 25% wit (of crème) gekleurde nakomelingen oplevert (bron).

Onderzoekers geloven dat deze genmutatie zich vijf generaties voor Sheba voordeed (op zijn minst), aangezien haar beide ouders drager moesten zijn om haar geboren te laten worden. Zij erfden dit waarschijnlijk van een gemeenschappelijke voorouder.

Puppy Prijzen

Net als bij alles wat in een vrije markt te koop is, heeft de prijs minder te maken met wat deze honden “zouden moeten” verkopen en meer met welke prijs de fokker denkt voor de honden te kunnen krijgen. Daarom zul je waarschijnlijk een breed scala aan prijzen voor deze honden zien.

Ter voorbereiding van dit artikel heb ik meerdere eigenaren van witte Dobermans en enkele fokkers benaderd. Ik verzamelde de gegevens over de typische prijzen voor deze honden en dit is wat ik ontdekte.

Witte Doberman Puppy Prijzen
Minimum Prijs $800
Maximale prijs $2500
Gemiddelde prijs $1600

Let op: Dit is een voorbeeld van prijzen die eigenaren daadwerkelijk hebben betaald voor de witte Dobermans. Deze bedragen zijn afgerond op de dichtstbijzijnde honderd dollar.

Het is belangrijk te onthouden dat vele andere factoren de prijs van een witte Doberman pup ook kunnen beïnvloeden, waaronder locatie, behaalde titels, kennelclub registratie status, of de oren gecoupeerd zijn, enz.

Een witte Doberman pup met zijn eigenaar.
Een jonge witte Doberman puppy poseert voor zijn baasje.

Er zijn veel mensen die van mening zijn dat deze puppies niet meer mogen kosten dan een doorsnee Doberman. Echter, veel fokkers zullen deze honden nog steeds adverteren als zeldzaam en dat gebruiken om een hogere prijs voor hen te rechtvaardigen. Hoewel ze zeker minder vaak voorkomen dan andere kleuren, zijn er veel fokkers die zich specialiseren in deze “alternatieve kleuren” en een vastberaden koper kan met genoeg moeite meerdere bronnen vinden voor een van deze honden.

Gezondheidsproblemen

Er zijn enkele bijkomende gezondheidsproblemen bij witte Dobermans. Door hun verminderde pigmentgehalte kunnen er problemen ontstaan, waaronder:

 • Zonnebrand– Witte Dobermans zijn gevoelig voor zonnebrand vanwege hun verminderde pigment. Dit betekent dat een hondvriendelijke sunblock nodig kan zijn bij langdurige blootstelling aan de directe zon (vooral op de neus). Kleding kan ook aangewezen zijn, of gewoon de tijd buiten in de zon beperken.
 • Tumoren Eén studie toonde een significante toename van huidtumoren bij witte Doberman pinschers in vergelijking met de standaardkleuren. Meer bepaald hadden 12 van de 20 witte Dobermans in de studie tumoren, terwijl slechts 1 op de 20 van de standaardkleurige Dobermans dat had (bron). Interessant is dat in deze studie elke witte Doberman ouder dan 5 jaar minstens één tumor had. Opmerkelijk is dat de meeste van dit soort tumoren waarschijnlijk kankerachtig zijn, maar dat ze ook goedaardig kunnen zijn.
 • Vision – Het gebrek aan pigment in de iris van de witte Doberman ogen (het gekleurde deel van het oog) betekent dat er meer licht rechtstreeks naar hun netvlies kan gaan. Dit zorgt ervoor dat de hond vaak scheel kijkt bij fel licht. Sommige eigenaren kiezen ervoor een hond-specifieke getinte bril voor hun hond te kopen, terwijl anderen verklaren dat dit niet nodig is.
 • Andere zorgen – Bovendien zijn witte Dobermans vatbaar voor dezelfde gezondheidsproblemen als elke andere Doberman. Deze omvatten maagverwijding en volvulus syndroom (GDV of bloat), heupdysplasie, gedilateerde cardiomyopathie (DCM), chronische actieve hepatitis (CAH), von Willebrand’s ziekte (vWD), cervicale wervel instabiliteit (Wobbler Syndroom), progressieve retinale atrofie (PRA), hypothyreoïdie, en osteosarcoom (botkanker). Lees hier meer over de gezondheidsproblemen van Dobermanns.

In het algemeen wordt er waarschijnlijk wat meer tijd en aandacht gevraagd van de eigenaren van witte Dobermans. Factoren als tijd in de directe zon, zonnebrandcrème en andere zaken moeten wellicht in overweging worden genomen.

De beste manier om inzicht te krijgen in de algehele gezondheid van uw hond, is door ze een DNA-gezondheidstest te laten doen. Tegenwoordig is dit een eenvoudig proces dat u zelf kunt uitvoeren en waarmee u te weten komt wat u in de toekomst van uw hond kunt verwachten op het gebied van gezondheid. Ik haat het om de jaren voorbij te zien gaan en niet te weten wat er komen gaat.

Voor een idee over hoe je deze DNA gezondheidstest zelf kunt doen, bekijk hier mijn gids over gezondheidstesten van je Doberman.

Inteelt

Er bestaat grote bezorgdheid over inteelt in de lijn van de witte Doberman. Het is goed gedocumenteerd dat de eerste geregistreerde witte Doberman bij de American Kennel Club (AKC) later werd gefokt met haar zoon en dat haar zoon werd gefokt met zijn zussen. Ook wordt aangenomen dat alle bekende witte Dobermanns afstammen van deze eerste paar.

Maar de grootste zorgen betreffen niet altijd deze eerste fok, waarmee de witte Doberman begon. Velen zijn bezorgd over de mogelijke inteelt die in recentere generaties voorkomt. Hoewel ik hier in het gedeelte “controverse” van dit artikel dieper op in zal gaan, is het een theorie dat uitgebreide inteelt plaatsvindt door onethische fokkers in de hoop meer witgekleurde Dobermanns te produceren. Hoewel dit in sommige omstandigheden waarschijnlijk het geval is, zijn er ook onethische fokkers in de achtertuin die om andere redenen inteelt toepassen op standaard gekleurde Dobermans (of die gewoon onbewust inteelt toepassen bij gebrek aan onderzoek naar de afstamming).

Witte Doberman ontspant zich met zijn eigenaar.
Een witte Doberman ontspant zich buiten terwijl hij knuffelt met zijn baasje.

Levensverwachting

10 – 13 jaar

Tot op heden zijn er geen studies of grote gegevensverzamelingen geweest die inzicht geven in de levensduur van de witte Doberman in vergelijking met andere kleuren Dobermannen. Het dichtst dat we momenteel hebben over dit onderwerp is de studie getiteld “A Partial Gene Deletion of SLC45A2 Causes Oculocutaneous Albinism in Doberman Pinscher Dogs” (hier beschikbaar) die een hogere prevalentie aangeeft van potentieel kankerachtige huidtumoren bij de witte Dobermans (12 op 20 witte Dobermans hadden deze tumoren, terwijl slechts 1 op 20 van de standaardkleurige Dobermans dit had). Er zij op gewezen dat de steekproefgrootte van 20 Dobermans zeer klein is.

Aangezien geen enkel onderzoek rechtstreeks een hoger sterftecijfer of een kortere levensduur heeft aangetoond, blijft de huidige levensverwachting voor de witte Doberman 10 tot 13 jaar – hetzelfde als voor de standaardkleurige Dobermannen.

TIP: Voor een catalogus van alle beschikbare Doberman kleuren en types, zie mijn artikel All the Colors and Types of the Doberman Pinscher.

DPCA en witte Dobermans

De Doberman Pinscher Club of America (DPCA) is een lidclub van de American Kennel Club (AKC). Het is de enige specifieke Doberman club van de AKC. De DPCA heeft duidelijk gemaakt dat zij het verder fokken van witte Dobermanns niet toestaat. Zij stelt dat vanwege hun gezondheidsproblemen en lichtgevoeligheid (of fotofobie), de hond wordt beschouwd als een “onaanvaardbaar exemplaar” en aangezien het hun missie is om de integriteit, gezondheid en functie van het ras te beschermen, zullen zij het fokken ervan niet bevorderen (bron).

In 1982 wijzigde de DPCA haar rasstandaard voor de Doberman Pinscher om slechts vier kleuren toe te staan. Dit zijn zwarte, rode, blauwe en reebruine Dobermans met roestkleurige aftekeningen. In de rasstandaard staat: “Witte vlek op de borst, niet groter dan 1/2 vierkante inch, toegestaan. Diskwalificerende fout: Honden die geen toegestane kleur hebben.” De volledige rasstandaard is hier te vinden.

Dit betekent dat als een hond meer wit heeft dan slechts een halve vierkante centimeter op zijn borst, de hond gediskwalificeerd is voor rasconforme shows. Er staat ook specifiek dat honden die niet van een toegestane kleur zijn gediskwalificeerd worden. Dit betekent dat de witte Doberman niet mag deelnemen aan rasconforme shows. Echter, de witte Doberman kan nog steeds deelnemen aan alle andere wedstrijden, waaronder gehoorzaamheid, behendigheid, rally en speuren.

Het officiële standpunt van de DPCA is dat met deze honden niet mag worden gefokt en dat fokkers ervoor moeten zorgen dat ze geen paren vormen met honden die dit in hun stamboom hebben. Puppies van ouders die ofwel drager zijn ofwel honden uit de bekende lijn die in het verleden witte puppies hebben gehad, krijgen een “WZ” voor hun AKC-registratienummer. Dit wordt officieus de “Z-lijst” genoemd.

Al het DPCA materiaal met betrekking tot de witte Doberman is te vinden op de DPCA Albino Rapporten pagina hier.

Witte Europese Dobermanns

De FCI (Federation Cynologique Internationale) is een wereldwijd bekende kennelclub die zich veel bezighoudt met Europese Dobermans. Deze organisatie erkent wit niet als een geaccepteerde kleur in hun rasstandaard. In feite is elke witte vacht op een Doberman een diskwalificatie bij de FCI.

De Doberman rasstandaard van de FCI stelt: “De Dobermann wordt gefokt in twee kleurvariëteiten: zwart of bruin met roestrode, duidelijk omschreven en duidelijke aftekeningen (tan aftekeningen).” Het vermeldt ook “witte vlekken” als een diskwalificerende fout. Verder staat er dat elke afwijking van de standaard als een fout wordt beschouwd. Dit betekent dat de enige twee door de FCI toegestane kleuren voor de Doberman zwart en bruin (of rood) met roestkleurige aftekeningen zijn. De volledige FCI-rasstandaard is hier te vinden.

Traditioneel is de witte Doberman geen probleem geweest voor de FCI, omdat deze kleur niet voorkomt in de Europese Dobermanlijnen en specifiek lijkt voor de Amerikaanse Doberman Pinscher. Er zijn echter enkele fokkers van alternatieve kleuren die ik onlangs heb gesproken en die verklaren dat ze beginnen met het invoeren van Europese bloedlijnen in hun witte Doberman fokprogramma’s als een middel om de genetische pool te diversifiëren.

De “Z-lijst”

De Z-lijst wordt bijgehouden door de Doberman Pinscher Club of America (DPCA) die alle afstammelingen bijhoudt van de eerste geregistreerde witte Doberman, Padula’s Queen Sheba. Alle andere bij de DPCA geregistreerde witte Dobermanns worden ook aan deze lijst toegevoegd. Deze honden krijgen een registratienummer dat begint met “WZ”. Deze volledige lijst is te vinden op de DPCA Albino Z-List pagina hier.

Het is echter waarschijnlijk dat er veel Dobermans zijn die de genmutatie dragen en niet op de Z-lijst staan, omdat de “eerste” witte Doberman een aantekening op haar stamboom had staan met de tekst “eerste witte Doberman niet ingeslapen”.

Het is ook vermeldenswaard dat, aangezien het gemuteerde gen slechts aan 50% van de nakomelingen wordt doorgegeven, de kans dat elke generatie dit gen ontvangt wordt gehalveerd. Daarom bevat deze lijst zeker een groot aantal honden die geen drager zijn van dit gemuteerde gen.

Robert Loechel, de Chief Scientific Officer bij VetGen Veterinary Genetic Services voerde tests uit op vele standaard gekleurde honden die op de Z-List stonden en ontdekte dat slechts 21,25% van hen drager was van de mutatie.

Tot nu toe beweert de DPCA dat elke bekende witte Doberman afkomstig is van een hond die op de Z-lijst staat en dat zij deze lijst zal blijven gebruiken als hun methode om Sheba’s nakomelingen op te sporen.

Een witte Doberman met gecoupeerde oren ontspant zich in de woonkamer bij zijn baasje.

Witte Doberman Controverse

De controverse rond het fokken en het bezit van de witte (of crème) gekleurde Doberman is waarschijnlijk de meest verhitte controverse in de Dobermanwereld. Er zijn veel Doberman experts, met jarenlange kennis van het ras, aan beide zijden van dit meningsverschil.

Argumenten voor het fokken van witte Dobermanns

Hieronder staan de belangrijkste argumenten die het vaakst naar voren worden gebracht door degenen die voor, of in ieder geval niet sterk tegen, het fokken en bezitten van de witte Dobermans zijn.

 • Albino status – Witte Dobermans zijn geen echte full-albino’s, omdat ze geen roze ogen hebben of een volledig witte vacht (wat betekent dat ze wel enig pigment hebben). De term “albino” is een oneerlijke term die wordt gebruikt door degenen die tegen het verder fokken van deze honden zijn in een poging om een stigma van slechte gezondheid om hen heen te werpen.
 • Algemene gezondheid – Gezondheid is zo’n grote zorg vanwege het stigma rond witgekleurde Dobermans dat gerenommeerde fokkers van deze kleuren hun honden nu nog eerder op gezondheid testen dan fokkers van standaard gekleurde Dobermans.
 • Inteelt – Vroeg in het ontstaan van de witte Doberman was er enige inteelt, maar het niveau van inteelt in de huidige generaties is onbekend. De prevalentie van standaard gekleurde show Dobermans in de Verenigde Staten die met familieleden worden gefokt en een genetische bottleneck veroorzaken, is even zorgwekkend of zelfs zorgwekkender dan de inteelt van de witte Doberman. Eventuele recente inteelt zou het gevolg zijn van onethische fokkers en niet van de vachtkleur van de hond.
 • Huidproblemen – Blauwe en fawnkleurige Dobermans worden beschouwd als “standaardkleuren”, maar ze hebben meer huidproblemen dan de witte Dobermans als gevolg van alopecia door kleurverdunning.
 • Temperament problemen – Er zijn veel verantwoordelijke fokkers van “alternatieve kleuren” voor de Doberman, inclusief de witte kleur. Eventuele temperamentproblemen als gevolg van slechte fokpraktijken zijn een functie van een onethische fokker, en niet een functie van de kleur van de hond.
 • Problemen met fel zonlicht (lichtgevoeligheid) – Fel, direct zonlicht treft andere dieren (en mensen) met blauwe ogen evenzeer als de Doberman met blauwe ogen. Blauwe ogen bij mensen en anderen worden niet beschouwd als een “gebrek” en moeten daarom ook niet worden beschouwd als een gebrek bij Dobermanns.
 • Andere problemen met het gezichtsvermogen – Veel eigenaren van witte Dobermans laten hun hond CERF certificeren (Canine Eye Registration Foundation – dit is een certificering die aantoont dat de hond vrij is van een lange lijst van mogelijk erfelijke oogaandoeningen). Witte Dobermans doorstaan deze certificering zonder problemen.

Argumenten tegen het fokken van witte Dobermans

Dit zijn de belangrijkste argumenten die het vaakst naar voren worden gebracht door degenen die tegen het fokken en bezitten van de witte Dobermans zijn.

 • Albino status – Genetici hebben bewezen dat de witte Doberman is ontstaan als gevolg van een genmutatie in het SLC45A2 waarvan bekend is dat het Oculocutane Albinisme Type 4 veroorzaakt. Er zijn vele vormen van Albinisme, en niet alle creëren roze gekleurde ogen. Als zodanig is deze hond een echte albino.
 • Algemene gezondheid – Deze honden hebben een slechte algemene gezondheid door zaken als zonnebrand, verhoogd risico op huidkanker en andere problemen.
 • Inteelt – Witte Dobermans hebben een lange geschiedenis van inteelt om meer witte Dobermans te produceren. De genetische poel is zo beperkt dat het heel moeilijk, of zelfs onmogelijk, is om voortdurende inteelt in hun lijn te voorkomen.
 • Temperament problemen – Door de onvermijdelijke inteelt hebben deze honden voortdurend temperamentproblemen. Het fokbestand is ook zo beperkt dat paringsparen door fokkers worden gekozen voor de genetische eigenschappen die hen waarschijnlijk witte pups zullen opleveren, en niet omdat ze qua temperament goed bij elkaar passen.
 • Problemen met het gezichtsvermogen – Deze honden hebben problemen in fel licht en heel vaak ook in andere omstandigheden een slecht gezichtsvermogen. Dit kan leiden tot angstbijten. Ook de CERF-certificering (die volgens veel eigenaren van witte Dobermannen bewijst dat hun gezichtsvermogen goed is) beoordeelt niet de gezichtsgebieden die waarschijnlijk door albinisme worden aangetast, zoals verziendheid, bijziendheid, dieptezicht, astigmatisme en afwijkingen aan de oogzenuw.
 • Medische zorg – Het bezit van deze honden betekent dat je meer verantwoordelijkheden op je neemt (zoals zonnebrandcrème, het dragen van kleding en een veiligheidsbril buitenshuis, het beperken van de tijd in de directe zon, enz.
Witte Doberman gaat binnen zitten tijdens de training.

Laatste gedachten

Tijdens het onderzoek en het schrijven van dit artikel heb ik informatie gehaald uit wetenschappelijke bronnen, officiële bronnen en zelfs onofficiële bronnen. Dit omvatte telefoongesprekken en meerdere gesprekken met ervaren fokkers van alternatieve kleuren. Informatie waar beide partijen het over eens waren, is in dit artikel opgenomen. De belangrijkste geschilpunten zijn overgelaten aan het hoofdstuk “De Witte Doberman Controverse”.

Dit artikel was bedoeld om anderen kennis te laten maken met de witte Doberman die misschien nog nooit van deze hond hebben gehoord en om hen te helpen voor zichzelf te beslissen of het fokken en bezitten van deze honden moreel verantwoord is. Hoewel ik geprobeerd heb zo onpartijdig mogelijk te blijven, hebben veel mensen mij gevraagd wat mijn mening is over de cremekleurige Dobermans (of witte Dobermans).

Hoewel ik er sterk van overtuigd ben dat als een Doberman van welk type dan ook eenmaal geboren is, hij dezelfde liefde en zorg verdient als elke andere Doberman. Ik heb geen uitgesproken mening over de vraag of deze honden überhaupt gefokt moeten worden, omdat ik geloof dat beide partijen steekhoudende argumenten hebben. Daarom is dit een van die onderwerpen waarover ik jullie, mijn lezers, zelf laat beslissen.

Gerelateerde vragen aan

Hoe lang leven witte Dobermans? Er zijn momenteel geen gegevens waaruit blijkt dat witte, of albino, Dobermans langer of korter leven dan Dobermans van andere kleuren. Aangenomen wordt dat Dobermans gemiddeld tussen de 10 en 13 jaar oud worden.

Hoeveel kost een witte Doberman? Witgekleurde (of albino) Doberman pups kunnen overal tussen de $800 en $2500 kosten met een gemiddelde prijs van ongeveer $1500. Echter, vele andere factoren dan de kleur kunnen de prijs van Doberman puppy’s beïnvloeden.

Zijn witte Dobermannen doof? Van witte Dobermans is niet bekend dat zij vatbaarder zijn voor gehoorverlies dan Dobermans van een andere kleur. Hoewel het een oude theorie was dat doofheid een probleem kon zijn bij witte Dobermans, is deze bewering sindsdien grotendeels ontkracht.

Kunnen witte Dobermans in de AKC geregistreerd worden? Witte Dobermans kunnen worden geregistreerd bij de AKC. Zij krijgen een “WZ” aanduiding aan het begin van hun registratienummer om aan te geven dat zij drager zijn van het gen dat albinisme bij Dobermans veroorzaakt.