Witte Australische Herder – Alles over deze prachtige en unieke vachtkleur

witte australische herder

Denk je eraan om een witte Australische herder te adopteren? Zo ja, dan MOET je dit artikel lezen voordat je verder gaat.

Hoewel deze honden er prachtig uitzien met hun poolwitte vacht en vriendelijke, extraverte persoonlijkheden, zijn ze niet hetzelfde als gewone Australian Shepherds.

In dit artikel onderzoeken we de voor- en nadelen van de witte Australian Shepherd.

We hopen dat het je helpt te beslissen of een van deze pups de ideale hondse metgezel voor jou en je gezin zou zijn.

Dus, wat is een Australische Herdershond?

De oorsprong van de Australische Herder

De Australische Herder, of Aussie zoals ze liefkozend worden genoemd, komt eigenlijk niet uit Australië! Het was oorspronkelijk een werkras dat kwam uit de Baskische regio van Noord-Spanje, Europa.

De Australische connectie komt van het feit dat sommige van deze honden vanuit Europa naar Australië gingen met hun pionierende eigenaars.

Sommige Australische Herders kwamen naar de V.S. met vroege Australische migranten waar ze snel de hond bij uitstek werden voor veeboeren die ze gebruikten voor het hoeden van schapen en ander vee.

witte australische herder

Australian Shepherd Uiterlijk

Dus, hoe ziet de Australische herder eruit?

Australian Shepherds zijn middelgrote honden, die tussen de 18 en 23 inch groot zijn. Mannetjes wegen tussen de 50 en 65 pond. Vrouwelijke Aussies zijn iets kleiner en wegen tussen de 40 en 55 pond.

De witte Australian Shepherd groeit uit tot dezelfde afmetingen als zijn gewone neven.

Alle Australische Herders hebben een halflange, dubbele vacht met wat “bevedering” op hun benen, borst en staart. De vacht kan golvend of recht zijn.

Australische Herder Persoonlijkheid

Alle Australian Shepherd honden, inclusief de witte Australian Shepherd, behoren tot de herdersgroep.

Zoals u uit hun naam kunt opmaken, hebben honden van de herdersgroep een krachtig instinct om te hoeden! In een huiselijke omgeving omvat dat het hoeden van leden van hun menselijke familie en andere huisdieren!

Alle Australian Shepherds zijn energiek, intelligent, gemakkelijk te trainen en zeer trouw.

Ze zijn graag bij hun baasjes in de buurt, en dat kan tot problemen leiden als je de hele dag moet gaan werken, en je Aussie alleen thuis achterlaat.

U moet uw Aussie nooit de hele dag alleen in een kennel of klein erf laten.

Dat kan leiden tot blaffen en ontsnappingspogingen, wat zowel voor uw hond als voor uw buren verontrustend zal zijn!

Tegenwoordig is het werk van de Australische Herder niet beperkt tot het hoeden op boerderijen! Het ras werkt ook als diensthonden, geleidehonden, therapiehonden en zoek- en reddingshonden.

En natuurlijk als geliefde huisdieren!

Als je een Australian Shepherd in huis neemt, moet je bereid zijn hem veel beweging en mentale stimulatie te geven.

Veel Australian Shepherds kunnen worden getraind om te genieten van hondenbehendigheidssporten en kunnen enorm succesvol zijn. Bekijk deze video om te zien waarom!

Witte Australische Herder Gezondheid en Verzorging

Alle Australian Shepherds kunnen gevoelig zijn voor verschillende gezondheidsaandoeningen, waaronder heupdysplasie. Heupdysplasie is een pijnlijk aangeboren gewrichtsprobleem dat kreupelheid veroorzaakt.

Als u een pup koopt, vraag dan altijd of zijn beide ouders een veterinair certificaat hebben waarin wordt bevestigd dat ze allebei vrij zijn van deze aandoening.

Een andere ziekte die Australian Shepherds kan treffen is een bloedstollingsstoornis die de ziekte van Von Willebrand heet.

Een veel voorkomend gezondheidsprobleem dat de Australische Herder treft is een schildklieraandoening. Schildklieraandoeningen komen vaak samen voor met de ziekte van Von Willebrand.

Witte Australische Herders lijden doorgaans ook aan verschillende aangeboren gezondheidsaandoeningen die rechtstreeks verband houden met hun genetische opmaak. We zullen daar later in dit artikel dieper op ingaan.

Een gezonde Australian Shepherd kan tussen de 12 en 15 jaar oud worden.

Witte Australian Shepherd Vacht en verharing

De witte Australian Shepherd heeft dezelfde dubbele vacht als een gewone Aussie.

Een dubbele vacht is ontwikkeld om de hond bescherming te bieden tegen de elementen. De bovenvacht bestaat uit lange, grove dekharen die in de winter fungeren als schild tegen wind en regen.

Tijdens de warme zomermaanden beschermt de bovenvacht de hond tegen de UV-stralen van de zon.

De ondervacht is zacht en pluizig. Bij koud weer houdt de ondervacht de hond warm. Bij warm weer houdt de luchtstroom door de ondervacht de hond koel.

Uw Australian Shepherd moet minstens één of twee keer per week worden geborsteld om te voorkomen dat de vacht klit en mat wordt. U moet hiervoor een hark voor de ondervacht en een slickerborstel gebruiken.

De Australian Shepherd verhaart voortdurend, maar regelmatige verzorging kan helpen het verharen tot een minimum te beperken.

Het Merle gen

Australische herders staan bekend om hun opvallende merle vacht.

“Merle” verwijst naar donkere vlekken tegen een lichtere achtergrond van dezelfde kleur, waardoor de vacht er gemarmerd uitziet.

Aussies kunnen vachten hebben van red merle, blue merle, rood of zwart. Al deze vachtkleuren kunnen komen met of zonder witte aftekeningen en koperen punten op de benen, staart, oren en gezicht.

Naast hun opvallende vachtkleuren hebben Australische Herders een breed scala aan oogkleuren. Oogkleuren omvatten

  • bruin
  • amber
  • groen
  • blauw
  • hazelaar.

Sommige honden hebben ogen van verschillende kleuren, bijvoorbeeld een groene en een blauwe. Ze kunnen zelfs “gespleten” ogen hebben, waarbij de helft van het oog één kleur heeft en de andere helft een andere kleur!

U moet echter voorkomen dat u een volledig witte Australian Shepherd puppy of volwassen reddingshond koopt. De witte kleur is genetisch gelinkt aan blindheid en doofheid in het ras.

Alle witte Australian Shepherds worden meestal geproduceerd wanneer twee merle-kleurige honden met elkaar worden gepaard.

Merle Australian Shepherd Gezondheidsproblemen

Het merle-gen dat verantwoordelijk is voor de prachtige vacht en oogkleur van de Aussie kan in sommige gevallen ook gevaarlijke gezondheidsproblemen veroorzaken.

Merle is een dominante eigenschap. Dat betekent dat als het merle-gen aanwezig is in het genoom van een hond, het in de meeste gevallen altijd prominent aanwezig zal zijn.

Dus, Australian Shepherds met maar één kopie van het merle gen heten heterozygote merles. Deze honden zijn meestal gezond, hoewel sommige worden geboren met merle-gerelateerde misvormingen.

Honden met twee kopieën van het merle gen worden homozygote merles genoemd, of double merles. Double merles hebben een hoger dan gemiddeld risico op doofheid of oogafwijkingen.

Dat komt omdat het merle gen de ontwikkeling van de oren en ogen van de hond beïnvloedt.

Double Merle Australian Shepherd Uiterlijk

Aan zijn uiterlijk is vaak een double merle Australian Shepherd hond te herkennen.

Double merle Aussies presenteren zich vaak met een gedepigmenteerde vacht. Dat betekent dat hun vacht grote delen wit heeft.

Ook zijn gebieden waarvan je zou verwachten dat ze donker zijn, zoals oogranden en neuzen, in plaats daarvan roze of roze gevlekt.

Double merles hebben meestal lichtblauwe ogen. Sommige Australian Shepherds kunnen echter blauwe ogen hebben ook al dragen ze helemaal geen merle genen.

Evenzo kunnen sommige double merles zich naar buiten toe presenteren als gezonde, heterozygote merles.

Om te zien hoe een typische, witte double merle eruit ziet, bekijk deze video van een witte Australische herder, Alfred.

Arme Alfred is een double merle, en daardoor blind en doof, hoewel hij er verder normaal uitziet.

Double merle Australian Shepherd gezondheidsproblemen

Double merles hebben vaak oor- en oogafwijkingen.

Soms kan de iris van het oog van de hond misvormd lijken. De pupil van het oog kan uit het midden staan, of de lens van het oog kan niet op zijn plaats zitten.

In sommige gevallen is het netvlies van het oog abnormaal, of is de oogzenuw niet goed ontwikkeld.

Bij sommige double merle honden, die geboren worden met microftalmie, is de gehele oogbol abnormaal klein. In deze gevallen wordt soms één of beide oogballen verwijderd.

Veel double merle honden hebben een combinatie van bovengenoemde afwijkingen in elk oog. Daardoor zijn velen van hen blind.

Double merle honden zijn vaak doof. Doofheid bij double merles wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan kleurpigmentcellen in het binnenoor van de hond.

Pigmentcellen in het binnenoor zijn cruciaal omdat zij helpen de door het oor ontvangen geluiden te vertalen in elektrische impulsen die vervolgens door de hersenen van de hond worden geïnterpreteerd.

Zonder deze cellen gebeurt deze interpretatie niet correct, en is de hond dus doof.

Dus, als je een Australian Shepherd pup koopt, controleer dan altijd of de fokker niet twee honden met merle kleuring heeft gepaard, zodat hun nakomelingen geen dubbel merle gen kunnen erven.

Dezelfde controles moeten worden toegepast als je overweegt een witte Australian Shepherd mix of patroon witte Australian Shepherd te kopen.

Zorg ervoor dat beide ouders het merle gen niet dragen om er zeker van te zijn dat uw pup de dubbele merle gen combinatie niet zal erven.

Beïnvloedt kleur het gedrag van de Australische herder?

In de afgelopen twee decennia is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de kleur van een hond en zijn gedrag.

Vooralsnog is er geen definitief bewijs dat een witte Australian Shepherd zich anders zou gedragen dan een gewone.

Echter, sommige studies hebben aangetoond dat depigmentatie in verband kan worden gebracht met nervositeit bij sommige dieren.

Dus, zijn double merle, witte Australian Shepherds vatbaarder voor stress of nervositeit?

Nou, dat is niet bewezen, maar misschien hebben deze honden meer neiging tot springerigheid vanwege hun verminderd zicht en gehoor.

Met dat in gedachten, zou het juist kunnen zijn om te zeggen dat double merle honden de neiging hebben meer gespannen te zijn dan hun volledig ziende, horende neven.

Zijn witte Australian Shepherds goede huisdieren?

Gewone Australian Shepherds zijn geweldige familie huisdieren, zolang je de tijd en ruimte hebt om ze goed uit te laten en je bereid bent veel tijd te besteden aan de verzorging.

Als je echter besluit een witte Australian Shepherd te nemen, moet je bereid zijn te accepteren dat hij hoogstwaarschijnlijk gezichts- en gehoorproblemen zal hebben, die veroorzaakt worden door zijn double merle genetische opmaak.

Ook kan een Aussie met een slecht zicht en gehoor meer geneigd zijn om nerveus en gestrest te zijn, dus zou hij het niet goed doen in een gezin met luidruchtige kinderen of andere huisdieren.

Als je een Australian Shepherd pup koopt, vraag de fokker dan altijd om schriftelijk bewijs, in de vorm van dierenartsrapporten en certificaten, dat de ouders van de pup geen drager zijn van het double merle gen.

Heeft u een witte Australian Shepherd?

Zo ja, dan horen we graag alles over hem of haar. Vertel ons het verhaal van jouw Aussie in het commentaarveld hieronder.

Referenties en verder lezen