Fluit of Clicker – Hondentraining signalen en hoe te kiezen tussen hen

0001-118844576Wij communiceren met honden door middel van signalen. Soms maken we deze signalen met ons lichaam of onze stem, een gebaar of een woord.

Maar soms gebruiken we een mechanisch apparaat zoals een fluitje, of een clicker, om een signaal naar onze pup of hond te sturen.

We praten natuurlijk ook met onze honden, op een informele manier.

Maar veel van de echt waardevolle informatie die tussen ons wordt doorgegeven, de manier waarop je je hond instructies geeft en de manier waarop hij weet wat je van hem verwacht, is allemaal gebaseerd op signalen.

Wat is het beste? Clicker of fluit

Nieuwe puppy-ouders zijn vaak in de war over welke soorten signalen het beste zijn om hun puppy’s te trainen, en dat is wat we vandaag gaan bekijken.

Kun je je hond het beste trainen met een fluitje of met een clicker? Kun je beide gebruiken? Ontdek het hier!Als je aan het eind van dit artikel komt, zou het je duidelijk moeten zijn of je een hondenfluitje of een clicker wilt gebruiken, welke soort je het beste kunt kopen, en waar je die kunt vinden.

Mensen zeggen soms tegen me “Ik kan niet beslissen of ik mijn hond met een fluitje of met een clicker ga trainen – wat is volgens jou het beste?”.

Uit deze vraag blijkt duidelijk dat zij denken dat fluitjes en clickers hetzelfde doel dienen, of voor dezelfde taken worden gebruikt.

Terwijl in feite fluitjes en clickers in de hondentraining voor twee totaal verschillende doeleinden worden gebruikt.
Laten we eens nader bekijken waar fluitjes en clickers voor dienen

Waarvoor worden fluitjes gebruikt bij hondentraining

Fluitjes zijn een geweldige manier om met een hond te communiceren. We gebruiken fluitjes om een signaal te geven, of een aanwijzing die een hond of puppy vertelt wat hij moet doen.

Met andere woorden, een fluitje is gewoon een andere manier om uw hond instructies te geven.

Zijn fluitjes goede signalen?

Er zijn veel manieren om een hond een signaal te geven.

We kunnen tegen hem praten, naar hem schreeuwen, handgebaren naar hem maken, zelfs met lichten naar hem knipperen.

Al deze signalen of signalen kunnen werken.

Maar fluitjes hebben verschillende voordelen boven andere signalen.

De schoonheid van het fluitje ligt in zijn kracht en consistentie.

Een rustig en consequent signaal voor uw hond

Hondentraining kan behoorlijk ‘emotioneel’ zijn voor u als eigenaar.

Je geeft om wat je hond doet. Dat is logisch. En je toon zal deze emotie weerspiegelen, en beïnvloed worden door een aantal andere factoren die je dag hebben beïnvloed.

Een hondenfluitje klinkt niet chagrijnig of moe. Het klinkt nooit veroordelend, of prikkelbaar. Een fluitje heeft geen “emoties

En dat is belangrijk, wil je hond groeien in vertrouwen.

Een krachtig signaal voor honden en puppies

Een fluitje draagt veel beter dan de gemiddelde menselijke stem, vooral bij winderig weer of bij achtergrondlawaai.

Het geeft uw hond een veel betere kans om uw signalen met succes te horen en te lezen. Dit is vooral belangrijk als u geen stem hebt die goed draagt, of als u het gênant of ongemakkelijk vindt om in het openbaar te schreeuwen.

Fluit training

Natuurlijk moet de manier waarop de hond op het fluitje reageert getraind worden. Net zoals hij getraind moet worden om uw stem te gehoorzamen. We zullen in een ander artikel dieper ingaan op fluitjes training.

De tijd die nodig is om het te leren zal afhangen van de vraag of het fluitje een commando vervangt dat uw hond al goed kent, zoals ‘kom’ of ‘zit’.

Of dat u een hond vanaf het begin een nieuwe vaardigheid aanleert. Gewoon een fluitje vervangen door een bekend verbaal commando zoals ‘kom’ is heel eenvoudig en kost u maar een paar dagen.

Als u nog nooit een hondenfluitje hebt gebruikt, is het nog niet te laat om ermee te beginnen. Uw hond zal het geweldig vinden. En ik vermoed jij ook.

Beste honden trainingsfluit

Er zijn veel verschillende hondenfluitjes verkrijgbaar, zowel online als via dierenwinkels.

Het geluid dat ze maken zal niet consequent zijn tussen de verschillende merken, dus u zult er één moeten kiezen en u daaraan houden om uw hond niet in verwarring te brengen en het signaal te verwateren.

Hoewel er stille hondenfluitjes verkrijgbaar zijn, raad ik het gebruik daarvan bij de training af, omdat je niet kunt horen wat je hond hoort en dus niet kunt beoordelen of je signaal consequent is of eigenlijk wel werkt.

Mijn favoriete hondenfluitjes zijn verreweg de Acme fluitjes.

acme whistleAl jaren populair in het Verenigd Koninkrijk, zijn ze nu ook verkrijgbaar in de VS, en worden met reden vaak gebruikt door professionele hondentrainers.

Ten eerste worden ze gemaakt in vaste plaatsen.

Dit betekent dat u ervoor kunt zorgen dat als u een vervanging nodig hebt, u hetzelfde geluid kunt houden waarop uw hond vertrouwd reageert.

Ze hebben geen erwt, waardoor ze gemakkelijk te blazen zijn, en maken een hoog en duidelijk signaal telkens als u ze gebruikt.

Ze zijn er ook in een reeks leuke en heldere kleuren.

Meer informatie over de Acme fluitjes vindt u hier op Amazon.

Waarvoor worden clickers gebruikt bij hondentraining?

Terwijl het doel van het hondenfluitje vrij bekend is, is er veel verwarring over het doel van de bescheiden clicker in de hondentraining.

Mensen zeggen vaak tegen me “maar hoe kun je clicker training op afstand geven?”

En

“Ik wil niet afhankelijk zijn van voedsel”

Clickers hoeven eigenlijk niets met eten te maken te hebben. Tenzij je besluit ze zo te gebruiken. Clickers zijn een heel eenvoudig apparaat om een onderscheidend geluid te maken om een gebeurtenis te ‘markeren’.

Het voedsel dat volgt op de klik is gewoon een “bekrachtiger” en bekrachtigers kunnen allerlei soorten beloningen zijn. Laten we wat dieper ingaan op de clicker als markering van een gebeurtenis.

Wat is een event marker?

Een event marker wordt niet gebruikt voor het oproepen, of het instrueren van honden iets te doen. Event markers worden niet gebruikt in plaats van beloningen.

Ze worden gewoon gebruikt om een moment in de tijd vast te leggen, en om honden informatie te geven.

Ze vertellen de hond precies welk gedrag je beloont. Ze zeggen “Ja! Ik vind het leuk wat je net deed”. En dit moedigt de hond aan om het weer te doen.

We versterken onze event markers door ze te koppelen aan beloningen.

Deze beloningen kunnen voedsel zijn. Maar het kunnen ook andere dingen zijn. U kunt bijvoorbeeld een puppy trainen om stil te zijn in een bench door de clicker te gebruiken als markering van de gebeurtenis, en het loslaten van de bench als beloning.

Uw clicker vinden

Naarmate clickers en clickertraining aan populariteit winnen, worden ze door steeds meer merken geproduceerd.

grote knop clickerEr zijn nu verrassend veel soorten clicker verkrijgbaar.

Van de eenvoudige druk en klik variant, tot die met volumeregeling of mooie manieren om zich aan je te hechten!

Mijn voorkeur gaat uit naar de clicker met grote knoppen en een polsbandje.

De grote knop betekent dat u gemakkelijk kunt klikken terwijl u zich concentreert op de training van uw hond, en de polsband houdt hem dichtbij voor het gemak.

Deze clicker heeft een luide klik die gemakkelijk voor u en de hond te horen is. Het is ideaal voor het trainen van de meeste honden, maar als uw hond gevoelig is voor geluiden of nerveus is, kunt u uw clickertraining beginnen door hem te laten wennen aan een clicker die het geluid kan dempen.

Voor nerveuze honden raad ik deze Multi-Clicker aan, die een regelbare volumeregeling heeft.

Naarmate zijn vertrouwen groeit en hij beseft dat de klik een goed en belonend geluid is, kunt u het volume geleidelijk verhogen en eventueel in de toekomst overschakelen op een luidere clicker als u dat zou willen.

Clickers zijn niet de enige event markers

Clickers zijn niet de enige event markers! U kunt alles wat de hond kan horen of zien, gebruiken als markering. Een woord, een klik met je vingers, en voor dove honden, een knipperend licht of een handsignaal.

Je kunt zelfs een fluitje gebruiken (dolfijntrainers doen dit).

Hoewel al deze middelen kunnen worden gebruikt als markering van gebeurtenissen, bestaat er weinig twijfel over dat een clicker superieur is in snelheid, duidelijkheid en consistentie.

Fluitjes komen in de buurt, maar wij gebruiken hondenfluitjes als “signalen” en het is geen goed idee om hetzelfde apparaat te gebruiken als een gebeurtenismarkering voor de training van hetzelfde dier.

Eventmarkers zijn een eenvoudig en elegant hulpmiddel dat alle hondentrainers zouden moeten begrijpen en kennen.
Clickers zijn geweldige event markers. Waarom probeert u het niet eens als u uw hond traint?

Samenvatting

Er zijn twee belangrijke soorten signalen die gebruikt worden bij de training van honden

  • Cues of commando’s
  • Gebeurtenismarkeringen

Wij hebben veel verschillende manieren ontwikkeld om honden bevelen te geven. Van eenvoudige stemcommando’s, via een reeks handsignalen en gebaren, tot verschillende soorten fluitjes.

Fluitjes zijn erg populair geworden als commando signalen – ze vertellen een hond wat je wilt dat hij gaat doen.

Clickers zijn populair geworden als event markers, ze vertellen een hond dat je leuk vond wat hij net deed.

Clickers vertellen een hond niet wat hij moet doen, en zijn niet bedoeld om een reactie van uw hond uit te lokken.

Ze helpen hondentrainers echter wel om hun pups een enorm scala aan technieken aan te leren. En zijn de basis voor de zeer succesvolle online honden trainingen bij Dogsnet.

Misschien vindt u het leuk om een hondenfluitje te gebruiken om uw hond te laten komen als hij wordt geroepen.

U zult hem moeten trainen om dit te doen, maar als hij al komt als u hem verbaal roept, zal dit helemaal niet zo lang duren.

Als u uw hond op een gevorderd niveau wilt trainen, of wilt trainen zonder enige vorm van geweld te gebruiken, zult u een event marker, zoals een clicker, zeer nuttig vinden.