Wat is de bijtkracht van een Doberman Pinscher?

Doberman bijt hard in een tennisbal

Ik wist altijd al dat Dobermans sterke, krachtige honden waren, maar toen ik voor het eerst interesse kreeg om er een aan te schaffen, vroeg ik me vaak af hoe sterk hun beet eigenlijk was en hoe die zich verhield tot andere hondenrassen. Ik heb hier ontelbare uren onderzoek naar gedaan, en het antwoord was nogal verrassend.

Wat is de bijtkracht van een Doberman Pinscher? Hoewel het een veel voorkomende mythe is dat een Doberman een bijtkracht heeft van 600 PSI, is deze bewering grotendeels ongefundeerd. Algemeen wordt aangenomen dat de bijtkracht van een Doberman Pinscher 305 PSI is. Er zijn echter vele andere factoren dan het ras die de bijtkracht van een hond kunnen beïnvloeden.

Er is eigenlijk veel dat meespeelt in de kracht van een hondenbeet. Factoren zoals gezondheid, grootte van hun lichaam, grootte en vorm van hun schedel, en fysieke conditie kunnen een groot verschil maken. Daarom zie je vaak tegenstrijdige rapporten van verschillende bronnen over de kracht van een Doberman beet. Eén bron beweert zelfs een bijtkracht van 600 PSI. Maar is dit echt mogelijk?

Berekening van de ware Doberman bijtkracht

Bijtkracht wordt over het algemeen gemeten in PSI of “Pounds per Square Inch.” Dit verwijst naar het aantal pond druk per vierkante inch. Dus als de kracht 150 PSI is, is dat dezelfde druk als een persoon van 150 pond die op één vierkante centimeter van je hand staat. Pijnlijk toch?

Bij onderzoek naar de bijtkracht van een Doberman, ontdekte ik dat de meest gemeten bijtkrachten zijn: 245 PSI, 300 PSI, 305 PSI, en 600 PSI. In feite is de waarde van 305 PSI meerdere malen gerapporteerd door veel verschillende gerenommeerde bronnen.

Bij het bekijken van deze cijfers is het duidelijk dat de 600 PSI rating ver af lijkt te wijken van alle andere ratings die online bestaan. Maar waarom? Velen beweren dat dit een gerucht is dat nooit is gestaafd, en zoals gezegd, ik heb geen verslagen uit de eerste hand kunnen vinden van Dobermannen die deze hoeveelheid kracht produceren.

In feite bestaan er vele goede argumenten waarom dit getal slechts een mythe is en niet als accuraat moet worden beschouwd. Deze omvatten:

 • Het is veel meer dan de druk die elke andere huishond kan produceren, en vergelijkbaar met de kracht die een leeuw in zijn kaken kan produceren.
 • De snuit van de Doberman is lang en dun, wat traditioneel een belemmering is bij het toepassen van bijtkracht.
 • De kleine kop van een Doberman is ook een nadeel als het gaat om het uitoefenen van kracht in de kaakstreek.
 • Andere honden (zoals de Rottweiler met 328 PSI bijtkracht) hebben veel kortere neuzen en grotere hoofden, die typische kenmerken zijn van een dier met een sterke beet, en deze honden kunnen niet in de buurt komen van het getal van 600 PSI. Dit werd bevestigd in een National Geographic Study uit 2005, uitgevoerd door Dr. I. Lehr Brisbin van de Universiteit van Georgia.
 • Door het gebrek aan ondersteunend bewijs is het logisch om te concluderen dat de 600 PSI waarde van de beet van de Doberman moet worden genegeerd als waarschijnlijk slechts een mythe. Dus als dat het geval is, wat is dan het ware getal? Het antwoord is meestal 305 PSI. Dit getal is gerapporteerd door meerdere gerenommeerde bronnen en is logisch gezien de fysieke kenmerken van de Doberman. Daarom beschouw ik dit als het meest accurate getal.

Hoewel het ras van een hond een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de sterkte van een beet waartoe de hond in staat is, zijn er vele andere factoren die een even grote rol kunnen spelen.

WIST JE DAT?

Er zijn twee varianten van de Doberman, de Europese en de Amerikaanse. Er zijn aanwijzingen dat de Europese de sterkere beet heeft. Om de verschillen tussen deze twee te leren kennen, zie mijn artikel American vs. European Doberman: A Side-by-Side Comparison.

Andere factoren die de bijtkracht van een hond bepalen:

 • Leeftijd en gezondheid van de hond.
 • De individuele kracht van een specifieke hond. Een actieve hond die regelmatig beweging krijgt, zal doorgaans sterker bijten dan een hond die dat niet doet. Zie mijn artikel over het opbouwen van spieren bij een Doberman voor meer informatie over het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen.
 • De greep die ze hebben op het voorwerp waarin ze bijten. Een diepere greep geeft meestal meer kracht.
 • De dikte van het voorwerp waarop ze bijten. Een dikker voorwerp dat de kaak verder open spreidt is moeilijker om kracht op uit te oefenen.
 • De bereidheid van de hond om zich maximaal in te spannen voor een bepaalde beet.

Aangezien er veel variabelen zijn die de kracht van een hondenbeet beïnvloeden, moeten alle getallen die de kracht van een Dobermannbeet (of van welke hondenbeet dan ook) weergeven, eigenlijk alleen als een benadering worden beschouwd.

Hoewel de geruchten over een bijtkracht van 600 PSI (pounds per square inch) bij Dobermannen misschien niet helemaal juist zijn, zijn het nog steeds ongelooflijk indrukwekkende en sterke honden. In feite maakt hun schaarachtige kaakactie, die meerdere beten in zeer snelle opeenvolging kan toebrengen, hun beet tot een van de gevaarlijkste ter wereld.

De bijtkracht van 305 PSI is ook aanzienlijk genoeg om de Doberman Pinscher in de top 5 van hondenrassen met de sterkste bijtkracht te plaatsen. Er zijn zelfs meldingen van een Doberman die de onderarm van een volwassen man brak met één enkele beet.

Video: De waanzinnige bijtkracht van de Doberman Pinscher

De Doberman’s “Scissor Bite”

Er zijn verschillende soorten beten bij honden, die in het algemeen betrekking hebben op de manier waarop de kaak sluit. In het geval van de Doberman sluit de kaak op zo’n manier dat de tanden zeer dicht tegen de andere tanden in de kaak aanschuiven. Dit zorgt voor een vrij effectieve snijbeweging bij het bijten.

Ook heeft de Doberman veel meer kans om toe te slaan door zijn doelwit zeer snel achter elkaar los te laten en opnieuw te bijten. Deze meerdere snelle beten kunnen in korte tijd veel schade aanrichten. Dit wordt gewoonlijk een “schaargebit” genoemd.

Hoe de Doberman bijt in vergelijking met andere hondenrassen

De beet van de Doberman is een van de sterkste in de K9 wereld. Hier is een lijst van andere populaire hondenrassen samen met hun gemeten bijtkracht, zodat je een beter idee krijgt van hoe de Doberman zich verhoudt.

 • Mechelaar: 195 PSI
 • Amerikaanse Pitbull Terrier: 235 PSI
 • Duitse Herder: 238 PSI
 • Doberman Pinscher: 305 PSI
 • Rottweiler: 328 PSI
 • Wolfhond: 406 PSI
 • Mastiff: 552 PSI
 • Kangal: 743 PSI

Aangezien dit een lijst is van de absoluut krachtigste bijters in de hondenwereld, komt de Doberman op een indrukwekkende positie. De Kangal is ’s werelds krachtigste huishond als het gaat om hun beet, met een verbazingwekkende 743 PSI aan bijtkracht.

Hoe de Doberman’s beet zich verhoudt tot andere dieren

Hoewel de beet van de Doberman een van de sterkste beten in de hondenwereld is, zijn er genoeg sterkere beten in de natuur. Zie de lijst hieronder om een idee te krijgen van hoe het zich verhoudt.

 • Huiskat: 13 PSI
 • Menselijk: 150 PSI
 • Gemiddelde huishond: 269 PSI
 • Doberman Pinscher: 305 PSI
 • Leeuw: 600 PSI
 • Hyena: 1100 PSI
 • Stierhaai: 1350 PSI
 • IJsbeer: 1200 PSI
 • Krokodil: 3700 PSI

Dobermans hebben nog steeds veel sterkere beten dan een mensenbeet en zelfs veel andere huishonden, maar er zijn nog veel sterkere bijters in de dierenwereld. De krokodil komt op de eerste plaats met een verbluffende 3700 pond druk per vierkante inch.

Een Doberman die bijtwerk doet
Een Doberman oefent zijn bijttraining met een instructeur in een bijtmouw.

Dobermans Pinschers als waakhonden

De Doberman Pinscher werd oorspronkelijk gecreëerd door Karl Friedrich Louis Dobermann in de jaren 1800. De heer Dobermann was een belastinginner in Duitsland die de perfecte waakhond wilde creëren door middel van selectief fokken om hem veilig te houden terwijl hij op pad ging om belastingen te innen. Hij creëerde uiteindelijk de perfecte waakhond, de “Doberman Pinscher.”

Ze zijn niet alleen geweldige waakhonden, maar ze werden eigenlijk vanaf het begin voor dat doel gefokt. Ze zijn fysiek ideaal voor het werk (sterk, snel en een groot lichaam) en ze zijn ook mentaal ideaal voor het werk.

Doberman Pinschers staan bekend als een van de meest intelligente honden ter wereld. Ze zijn ook uiterst loyaal en hebben een natuurlijk beschermingsinstinct. Door hun beschermingsinstinct slapen ze vaak tussen hun baasje en de deur van de kamer waar hun baasje slaapt. U zult bijna nooit een Doberman vinden die met zijn rug naar de deur slaapt. Veel Doberman eigenaren melden ook problemen met overmatig blaffen bij hun Dobermannen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele manieren waarop een Doberman Pinscher instinctief (zonder enige training) zijn aanleg voor de waakhondentaak laat zien.

Om deze redenen zijn ze traditioneel gebruikt als politie en militaire honden voor vele jaren met groot succes. In de afgelopen jaren zijn sommige politie-afdelingen echter afgestapt van de Doberman vanwege het feit dat ze het niet goed doen in koud weer en de publieke perceptie van het ras als een “gemeen ras”.

Gerelateerde vragen aan

Hebben Dobermans “Lock Jaw”? Nee. In feite is van geen enkel bekend hondenras ontdekt dat het een mechanisme of enzym heeft waardoor ze hun kaken “op slot” zetten. Deze mythe wordt meestal toegeschreven aan de Amerikaanse Pitbull Terrier. Dobermans hebben een schaarachtige kaakbeweging en kunnen meerdere beten snel achter elkaar toedienen.

Hoe gevaarlijk zijn Dobermans? Terwijl in het verleden Dobermannen werden gefokt om agressieve persoonlijkheidskenmerken te bevorderen, zijn dankzij selectief fokken de meeste moderne Dobermannen zachtaardige honden die uitstekende familiehonden zijn. Ze zijn een van ’s werelds meest intelligente, loyale en fysiek sterke rassen.