Zijn Dobermans goede gezinshonden? De verrassende waarheid

Een gelukkige Doberman Familie

Toen ik op zoek was naar mijn eerste hond, had ik net mijn eerste huis gekocht en stond ik op het punt te gaan trouwen met mijn jarenlange vriendin. Ik wist dat kleine kinderen en een gezin niet ver weg waren in de toekomst. Nu, een paar jaar later, heb ik twee kleine kinderen, een vrouw en een Doberman Pinscher van 90 pond die allemaal samenwonen. Nu ik een gezin heb grootgebracht met een Doberman, zijn er zeker een paar dingen die je moet weten als je er een overweegt voor je gezin.

Zijn Dobermannen goede familie honden? Doberman Pinschers zijn zeer intelligente mensgerichte honden die trouw, liefdevol en beschermend zijn. Als zorg wordt besteed aan vroege socialisatie en training, kunnen ze uitstekende familie huisdieren zijn.

Hoewel Dobermannen over het algemeen fantastische familie huisdieren zijn, zijn er zeker persoonlijkheidsverschillen tussen individuele Dobermannen. Weten hoe je een Dobermann pup kunt herkennen die goed in je gezin zal opgroeien is de sleutel. Ook een vroege socialisatie met jonge kinderen en andere huisdieren zal zorgen voor een zeer goed afgeronde hond die goed kan werken in uw gezin.

Overzicht temperament

Dit is een algemeen overzicht van het temperament en de persoonlijkheidskenmerken die het meest voorkomen bij een Doberman om u te helpen beslissen hoe een Doberman in uw gezin zou kunnen passen. Misschien bent u verliefd op het ras, maar wees niet bang om een ander ras te zoeken als u denkt dat deze eigenschappen niet goed zullen werken in uw gezin.

  • Zeer Intelligent: Dobermannen worden beschouwd als een van de top vijf slimste hondenrassen ter wereld, volgens PetMD. Deze intelligentie betekent dat ze gemakkelijk trainbaar zijn, maar ook gemakkelijk verveeld. Ze zouden goed werken in een actief gezin dat nog steeds regels en grenzen heeft die moeten worden gevolgd.
  • Loyaal: Deze honden zijn van nature ongelooflijk trouw en hechten zich zeer goed aan een gezin. Ze hebben wel de neiging om één gezinslid uit te kiezen en zich uitzonderlijk sterk aan die ene persoon te hechten, maar ze houden er ook van om gewoon “deel uit te maken van de roedel”.
  • Mensgericht: Doberman Pinschers zijn zeer mensgericht en kijken u recht in de ogen als u met hen praat. Ze worden vaak “klittenbandhonden” genoemd omdat ze altijd aan uw zijde blijven. Ze weten heel goed wat u van hen verwacht, wat een geweldige kwaliteit is voor een huisdier.
  • Liefdevol en aanhankelijk: De hedendaagse Doberman kan net zo liefdevol en aanhankelijk zijn als elke andere schoothond. Wees erop voorbereid dat uw Doberman van 90 pond bij elke gelegenheid op uw schoot klimt en u smeekt om ’s nachts bij u op bed te mogen liggen.
  • Beschermend: Oorspronkelijk gefokt als persoonlijke beschermhonden, zijn Dobermannen van nature geweldige waakhonden. Uit veiligheidsoverwegingen slapen ze bijna altijd met hun gezicht naar de deur en aarzelen ze niet om uw gezin te beschermen als dat nodig is.
  • Hoge bewegingsbehoefte: Omdat het een werkras is, hebben Dobermannen veel beweging nodig. oefening en ze doen het goed in een huis dat een grote omheinde tuin heeft met veel ruimte om te rennen en te spelen. Dit is een geweldige kwaliteit als je actieve kinderen hebt die er ook baat bij hebben om af en toe moe te worden in de achtertuin.

Deze eigenschappen zijn typisch voor Dobermanns, maar elke hond heeft echt zijn eigen unieke persoonlijkheid. Zie Hoe kiest u de beste Doberman puppy voor hulp bij het kiezen van een puppy met het juiste temperament voor uw gezin.

Dobermans in een gezinseenheid

Als geheel zijn deze honden zeer goed afgerond en kunnen ze zich aanpassen aan verschillende situaties. Hun intelligentie en hun afstemming op mensen helpt daarbij. Dobermanns zijn van nature roedeldieren en houden van het gevoel bij een familie-eenheid of groep te horen.

U zult merken dat elke Doberman die u bezit zich snel aan uw gezin zal hechten en ze houden er niet van om van de groep weg te zijn. In feite houden Dobermanns zo van dit gevoel bij de roedel te zijn dat het niet ongewoon is om er regelmatig mee te wandelen zonder leiband. Natuurlijk hangt dit af van de training die de hond krijgt en zijn omgeving. Ik heb met mijn Doberman een driedaagse trektocht door het bos gemaakt en geen enkele keer een riem gebruikt, hij had geen zin om de groep te verlaten en af te dwalen.

Als u zich net iets dieper met uw Doberman wilt verbinden, kunt u net een vleugje moeite doen om zich te binden op een manier die Dobermans begrijpen en dat zal zich bij dit ras aanzienlijk (en snel) uitbetalen.

Ook zijn Dobermanns, mits goed gesocialiseerd vanaf jonge leeftijd, echt geweldig met kinderen, kunnen ze goed samenwerken met veel andere huisdieren, zullen ze het gezin beschermen en zijn ze een geweldige trouwe metgezel.

Dobermans met kinderen

Dobermans zijn over het algemeen geweldig met kinderen waarmee ze zijn opgevoed. Ze zijn heel vriendelijk en tolerant tegenover jonge kinderen en babies. Ze kunnen ook geweldig zijn met alle kinderen als ze van jongs af aan gesocialiseerd worden. We zullen later in dit artikel meer vertellen over de juiste socialisatie.

Aanhankelijk: Kinderen houden van genegenheid. Ze houden ervan het te geven en te ontvangen. Dobermanns werden gefokt om zeer mensgericht te zijn, wat als neveneffect heeft dat ze een hond voortbrengen die van genegenheid houdt. Knuffelen, eindeloos aaien en kusjes in het gezicht worden allemaal erg gewaardeerd door deze honden. In feite kan het zijn dat uw Dobie te vaak om genegenheid vraagt. Laat ze los op uw kinderen en ze krijgen alle genegenheid die ze aankunnen.

Beschermend: Omdat Dobermans oorspronkelijk werden gefokt als persoonlijke beschermhonden, hebben ze een natuurlijk instinct om hun eigenaren te beschermen. Dit geldt vooral voor iedereen met wie de hond veel tijd doorbrengt en ik durf te wedden dat uw kinderen veel tijd doorbrengen met uw Dobie. Zonder enige training zullen Dobermans van nature in actie komen als uw kinderen worden bedreigd.

Verdraagzaam: Als ze goed worden opgevoed (zie de paragraaf “Vroege socialisatie is de sleutel”), kunnen ze ongelooflijk tolerant zijn tegenover de mensen in hun familie. Prikken, porren, ruwe knuffels van een opgewonden kind, niets daarvan zal uw Dobie storen. Zorg er gewoon voor dat ze er van jongs af aan aan gewend zijn.

Oefenpartners: Dit is een werkhond en ze hebben de neiging om eindeloos veel energie te hebben, wat geweldig is als je onstuimige kinderen hebt. In feite hebben Dobermans de hele dag door veel beweging nodig om hen gelukkig te houden, dus een nauwe relatie met actieve kinderen komt zowel de kinderen als de hond ten goede. Als een hond goed getraind is, zult u merken dat u hem langer alleen thuis kunt laten, dat hij minder destructief is (vooral tijdens de tandjes) en dat hij over het algemeen gezonder is.

Voor een idee van hoe specifieke gedragingen van Dobermans veranderen als er een kind in huis is, kijk eens op Zijn Dobermans goed met kinderen? Wat u moet weten.

Dobermans met andere dieren

Alle huisdieren waaraan uw Doberman gewend is, of beter nog, waarmee hij is opgegroeid, moeten in orde zijn. De problemen komen echter wanneer u een volwassen hond laat kennismaken met een klein harig huisdier. Grote boerderijdieren kunnen oké zijn, maar u moet uw hond aanvankelijk goed in de gaten houden. Als hij angstig of beschermend overkomt in de buurt van het dier (dit kan het geval zijn bij zeer grote dieren, zoals paarden bijvoorbeeld), dan kan het een ramp worden.

Met andere honden: Dobermanns kunnen over het algemeen goed opschieten met andere honden in huis van het andere geslacht. Als u twee honden van hetzelfde geslacht in huis moet hebben, lijken teefjes het over het algemeen beter te doen met andere teefjes. Twee mannelijke Dobermanns echter, of zelfs een Dobermann reu en een reu van een ander ras, kan een moeilijke situatie zijn.

Hoewel hondenrassen met een vergelijkbaar postuur als uw Doberman het beste zijn, is er ook succes geboekt door eigenaren die Dobermans opvoeden met veel kleinere honden in hetzelfde huis. Ik schreef een ander artikel over dit onderwerp met een lijst van compatibiliteit tussen Doberman en kleine hondenrassen.

Met katten: Er lijkt geen regel te zijn die geldt voor Dobermannen als geheel met betrekking tot de omgang met katten en het lijkt af te hangen van het temperament van de individuele hond. Het zijn allebei natuurlijke roofdieren, wat hen helpt om met elkaar overweg te kunnen, maar een kat is klein en harig en dat is een van de slechtste soorten dieren om bij een Dobie te zetten. Op iHeartDogs.com werd een enquête gehouden onder Doberman-eigenaren waarin deze vraag werd gesteld. In de enquête verklaarde 28% dat hun Doberman heel goed overweg kan met katten, 47% zei dat ze “ok” overweg kunnen, en 25% zei dat ze niet zo goed overweg kunnen. Als u uw Doberman aan uw kat kunt voorstellen terwijl hij nog een puppy is, hebt u hier een veel grotere kans op succes.

Voor meer over hoe goed katten en Dobermans met elkaar kunnen opschieten, inclusief hoe je ze het beste voor het eerst kunt introduceren, zie mijn artikel Can Dobermans Get Along with Cats? Introducties gemakkelijk gemaakt.

Met andere soorten huisdieren: Hoewel de persoonlijkheid van elke individuele hond anders is, kunnen ze over het algemeen goed opschieten met andere grote dieren. Dan kan het goed gaan met paarden en andere grote boerderijdieren als ze op de juiste manier aan hen worden voorgesteld. Dobermanns hebben echter vaak problemen met kleinere harige huisdieren, zoals cavia’s, hamsters, konijnen en fretten. Er is enig succes gemeld door Doberman eigenaren die hun honden op jonge leeftijd lieten kennismaken met een konijn, maar een volwassen Doberman laten kennismaken met een van deze gewone huisdieren kan rampzalig zijn.

De beste kans op succes bij het laten opschieten van uw Dobie met een ander huisdier is om ze op jonge leeftijd te introduceren. Hoe jonger hoe beter, zodat wanneer ze een sterke en krachtige volwassene zijn, ze gewend zijn aan uw huisdieren en niet het instinct zullen voelen om ze op te jagen of te achtervolgen.

Vroege socialisatie is de sleutel

Of het nu gaat om kinderen, andere honden of andere soorten huisdieren, de rode draad hier is dat vroege socialisatie de sleutel is. Als een Doberman een jonge pup is, zijn ze nieuwsgierig naar alles. Hen introduceren aan zoveel mogelijk situaties, mensen en andere dieren helpt om ervoor te zorgen dat ze veelzijdige volwassenen worden.

Dit geldt vooral voor kinderen. Toen mijn Dobie een jonge pup was, brachten we hem bij zoveel mogelijk kinderen en andere honden. Hij raakte er erg aan gewend dat kinderen hem aaiden, aan hem trokken, iets te hard aan zijn oren trokken, en erger. Omdat alle honden beschermend kunnen worden over hun eten, staken mijn vrouw en ik regelmatig onze handen in zijn etensbak terwijl hij at, waardoor hij moest stoppen met eten en wachten tot wij onze handen weghaalden zodat hij weer verder kon.

“Socialiseer ze vroeg en vaak – je zult later de vruchten plukken van een liefdevolle en tolerante hond.”

– John Walter (DobermanPlanet.com)

Nu is hij bijna zes jaar oud, ongeveer 90 pond zwaar, en hij laat zich gewoon niet afschrikken door kinderen of wie dan ook. Hij is de zachtaardigste hond die ik ooit heb gehad als het om kinderen gaat. Ze mogen aan hem trekken en trekken zoveel ze willen en als het hem te veel wordt, loopt hij gewoon weg. Ons kind kan zijn hand in zijn voerbak steken of zelfs rechtstreeks in zijn mond terwijl hij op zijn favoriete speeltje kauwt en het zal hem gewoon niet deren. Hij stopt onmiddellijk met eten of kauwen en wacht. Ik kan het belang van vroege socialisatie voor een Doberman niet genoeg benadrukken.

Neem hem mee naar het hondenpark, naar je familiebijeenkomsten waar een grote luide groep is met veel mensen, laat je buurkinderen spelen met je schattige nieuwe puppy, schrijf hem in voor puppycursus, of neem je Doberman zelfs mee zwemmen. Doe gewoon zoveel mogelijk als ze jong zijn en je zult een zachtaardige reus hebben als ze volwassen zijn.

Video: Dobermans beschermen baby’s en kinderen Compilatie

Guard Dog Instincts

De Doberman Pinscher werd oorspronkelijk gecreëerd in de jaren 1800 door een belastinginner die een hond nodig had voor persoonlijke bescherming tijdens het innen van belastingen. Hij fokte er veel kwaliteiten in waarvan hij dacht dat ze ideaal zouden zijn voor een waakhond. Het resultaat is dat Dobermannen nu een natuurlijk instinct hebben om degenen met wie ze een band hebben te beschermen.

Moderne Dobermannen zijn echter veel zachtaardiger dan hun soortgenoten van vele generaties geleden. Fokkers hebben goed werk verricht door sommige van de agressieve eigenschappen die deze honden hadden, zelfs een paar decennia geleden, weg te fokken. Het zijn nu geweldige familiemetgezellen die van hun baasjes houden, ze zijn zachtaardig, houden van knuffelen, maar zullen je zeker nog steeds beschermen. Zie mijn artikel over hoe zelfs ongetrainde Dobermans hun eigenaars beschermen voor meer.

Veel voorkomende beschermende Doberman gedragingen:

  • Altijd slapen met het gezicht naar de deur, of tussen u en de deur van uw slaapkamer.
  • Dicht bij je zijde blijven als je in een nieuwe omgeving bent.
  • Verhoogde beschermende instincten bij benadering door grote mannetjes.
  • Verhoogde beschermende instincten bij benadering door mensen met een grote stok of andere bedreigende voorwerpen in hun handen.

U zult waarschijnlijk merken dat uw Dobie altijd met zijn gezicht naar de deur van uw kamer slaapt, zodat hij klaar is voor wat er ook door de deur komt. Ze blijven dicht bij je, vooral als je ze bij je hebt op een nieuwe plek of tijdens een wandeling in een nieuw deel van de stad. Zelfs de aardigste, best gesocialiseerde Doberman zal beschermend worden als hij merkt dat zijn baasje in gevaar is. Ze doen dit tot op het bot en als ze echt geloven dat u in gevaar bent, kunt u verwachten dat uw Doberman zich zonder nadenken opoffert om u veilig te houden.

Er is een veel voorkomende mythe bij dit ras die zegt dat Dobermans geneigd zijn tot plotselinge gewelddadige agressie naar hun eigenaren zonder duidelijke reden. De mythe zegt dat hun hersenen te snel groeien voor hun schedel, waardoor ze zich tegen hun eigenaars keren. Dit is echter een complete mythe en er zijn geen wetenschappelijke gegevens (of bijtstatistieken) die deze bewering ondersteunen.

Behoefte aan lichaamsbeweging

Een van de belangrijkste aspecten bij de beslissing of een Doberman goed in uw gezin zou passen, is de vraag hoe actief uw gezin is. Deze honden hebben veel beweging nodig om gelukkig te zijn en stress te verlichten.

Als uw gezin er een is die altijd gaat wandelen of fietsen, wandelen, of gewoon rondrennen en buitenspelen, dan zou dit een geweldige hond voor u zijn om te krijgen. Sterker nog, het zou zomaar kunnen dat uw Dobie langer meegaat dan uw kinderen en ze moe maakt. Als uw gezin de neiging heeft om minder actief te zijn en veel binnen te blijven, dan is dit misschien niet de beste keuze.

Er zijn veel hondenrassen die gefokt zijn om gezelschapshonden te zijn en helemaal gelukkig te zijn door urenlang binnen op schoot te rusten. De Doberman Pinscher hoort daar niet bij.

Een Doberman die op een baby past.
Mijn Doberman Cooper is volledig te vertrouwen, zelfs rond onze pasgeborene. Hij is ongelooflijk zacht en voorzichtig.

Laatste gedachten

Mij wordt vaak gevraagd naar mijn mening over Doberman Pinschers in verschillende situaties en ik kan je zeggen dat ik nooit aarzel om een Doberman aan te bevelen voor een gezin. Ze hebben zoveel kwaliteiten waardoor ze ongelooflijk goed werken in een gezin en zelfs met jonge kinderen.

Mijn beslissing om een Dobie te nemen voor mijn gezin was de perfecte beslissing voor mij. Als ik niet thuis ben, vind ik het heerlijk om te weten dat mijn hond bij mijn vrouw en kinderen is. Als we uitgebreide familie op bezoek hebben en het is een grote chaotische scène met tonnen kinderen die aan onze hond trekken, ben ik zo blij dat ik een zachtaardige reus heb.

Weet u of een Doberman reu of teef het beste is voor uw gezin? Zie daarvoor mijn artikel Mannelijke vs. Vrouwelijke Doberman: Wat is beter?

Andere nuttige artikelen

Gerelateerde vragen aan

Zijn Doberman Pinschers goed met andere honden? Dobermanns kunnen over het algemeen heel goed opschieten met andere honden van het andere geslacht. Er zijn echter enkele problemen met agressie van hetzelfde geslacht in het ras, vooral tussen reuen. Vroege socialisatie met andere honden is de sleutel tot het verminderen van deze agressie.

Houden Dobermanns van knuffelen? Hoewel elke Doberman zijn eigen persoonlijkheid heeft, zijn ze van nature erg mensgericht en houden ze vaak van knuffelen met hun baasjes. Dobermanns, ook wel “klittenbandhonden” genoemd, staan erom bekend dat ze altijd aan de zijde van hun baasje staan.