Dobermann reu of teef: wat is beter?

Mannelijke en vrouwelijke Doberman samen zittend.

Hoewel zowel mannelijke als vrouwelijke Dobermans uitstekende huisdieren zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Als je deze verschillen kent, kun je beter beslissen welke het beste bij je past. Beslissen of u een Doberman reu of teef wilt, is een van de eerste belangrijke stappen om een nieuwe puppy te krijgen. Denk eraan, het gaat er niet alleen om welk geslacht “het beste” is, maar wat het beste bij u en uw woonomgeving past.

Moet ik een mannelijke of vrouwelijke Doberman nemen? Als je een Doberman wilt die gemakkelijk zindelijk wordt, snel te trainen is, in het openbaar dicht bij je blijft en zacht is voor kinderen, dan kun je beter een teefje nemen. Als u een Doberman wilt die speelser en socialer is, en die zich gelijkelijk aan alle gezinsleden hecht, dan wilt u misschien een mannelijke Doberman.

Ik schreef dit artikel om de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Amerikaanse Doberman Pinschers te bespreken voor degenen die overwegen een Doberman aan te schaffen. Er komt veel kijken bij dit onderwerp, en het is niet zo eenvoudig als je zou denken. Dus laten we in detail treden en zien wat de reuen en teven op hun eigen manier kenmerkt.

Voorbeeld van een mannelijke Doberman Pinscher.

Mannelijke Dobermannen


Overzicht


Hoogte: 26 – 28 inches

Gewicht: 75 – 100 pond

Puppy Prijs: $1500 – $2500

Levensduur: 10 – 13 jaar

Gebouwd: Groter met meer spiermassa.


Temperament


 • Alert, trouw, liefdevol en beschermend.
 • Rijpt langzamer – meestal op 4-jarige leeftijd.
 • Moeilijker te trainen als ze jong zijn.
 • Iets meer verlangen om zijn eigenaar te behagen.
 • Socialer met nieuwe dieren en mensen.
 • Minder wantrouwig tegenover vreemden.
 • Meer aandacht vragend.
 • Minder behoefte aan genegenheid om gelukkig te zijn.
 • Minder geneigd om buiten de lijn te blijven.
 • Minder ernstig/intensief.
 • Meer speels en maf.
 • Kan onhandig zijn bij kinderen.
 • Een beetje koppiger.
 • Kan rommeliger zijn.
 • Meer hyper tijdens de puppy jaren.
 • Minder afgestemd op de emoties van de eigenaar.
 • Meer kans om zich met alle gezinsleden in gelijke mate te binden.
 • Minder kans om met andere honden om te gaan in het hondenpark.
 • Blinkt uit als beschermer van een territorium of hele familie.
Voorbeeld van een vrouwelijke Doberman Pinscher.

Vrouwelijke Dobermannen


Overzicht


Hoogte: 24 – 26 inches

Gewicht: 60 – 90 pond

Puppy Prijs: $1500 – $2500

Levensduur: 10 – 13 jaar

Gebouwd: Slanker met minder spiermassa.


Temperament


 • Alert, trouw, liefdevol en beschermend.
 • Rijpt sneller – meestal op de leeftijd van 2 jaar.
 • Gemakkelijker te trainen als ze jong zijn.
 • Iets minder verlangen om haar eigenaar te behagen.
 • Minder sociaal met nieuwe dieren en mensen.
 • Meer wantrouwend tegenover vreemden.
 • Minder aandacht vragend.
 • Meer behoefte aan genegenheid om gelukkig te zijn.
 • Meer geneigd om dicht bij elkaar te blijven.
 • Serieuzer/intensiever.
 • Kan iets minder speels zijn.
 • Voorzichtiger bij kinderen.
 • Minder koppig.
 • Schoner in het algemeen.
 • Minder hyper tijdens de puppy jaren.
 • Meer afgestemd op de emoties van de eigenaar.
 • Meer kans op een band met één persoon in het gezin.
 • Kan beter opschieten met andere honden in het hondenpark.
 • Blinkt uit als beschermer van een individu.

Doberman Koopgids: Bekijk mijn gids voor het selecteren van het juiste type Doberman (hier) die u meeneemt in de selectie van het beste type Doberman voor uw specifieke situatie!

Fysieke verschillen

Mannetjes

Mannetjes lijken op het eerste gezicht veel op vrouwtjes, maar er zijn zeker verschillen. Deze verschillen zijn duidelijker in persoon dan op foto’s. Reuen zijn gemiddeld 2 centimeter groter en 15 tot 20 pond zwaarder. Het zijn dus grotere honden. Ze hebben ook meer spiermassa dus ze lijken wat omvangrijker met harde hoeken op hun lichaam in vergelijking met teven.

Teven

Vrouwelijke Dobermanns zijn in het algemeen kleiner dan hun mannelijke tegenhangers. Ze zijn ongeveer 2 centimeter korter en gemiddeld 15 tot 20 pond lichter dan reuen. Teven zien er gladder uit en sommige zeggen eleganter.

Temperamentvolle verschillen

Mannetjes

Van mannelijke Dobermanns wordt gezegd dat ze wat ondeugender en speelser zijn. Ze worden rustiger rond de leeftijd van 4 jaar (terwijl teefjes meestal rustiger worden rond de leeftijd van 2 jaar). Veel Doberman eigenaren geven echter de voorkeur aan reuen vanwege hun plezierige en relaxte aard in vergelijking met teven. Ze zijn toleranter tegenover vreemden in het openbaar en rennen en spelen sneller met een nieuw iemand dan een vrouwelijke Doberman. Ze willen ook graag behagen en zijn opgewonden voor wat de volgende taak ook is die u van hen vraagt.

De zorgeloze houding van de reu betekent ook dat ze soms wat rommeliger kunnen zijn dan teefjes (sporen trekken in de modder, water uit hun mond laten kwijlen na het drinken, enz) en wat onhandiger. Dat kan soms eng zijn, vooral als er jonge kinderen in de buurt zijn en ze overprikkeld raken.

TIP:
Een gecastreerde mannelijke Doberman zal als volwassene een stuk rustiger zijn, en minder kans hebben op agressieproblemen.

Testosteron is geweldig voor het opbouwen van spieren en als je je territorium beschermt tegen andere mannelijke indringers, maar het kan ook het temperament beïnvloeden. Reuen kunnen wat eigenzinniger zijn en hebben behoefte aan duidelijke, ferme aanwijzingen van hun baasjes. Ze kunnen ook wat opdringeriger zijn in het krijgen van aandacht als ze die willen en sommigen zeggen dat ze de hele dag door veel meer “bovenop je zitten” dan teefjes.

Alle Dobermanns zijn geweldige beschermers en beschermers. Reuen zijn eerder geneigd zich te binden aan de familie als een hele roedel en zijn meer beschermend over hun huis en eigendommen. Terwijl teefjes zich meer richten op het beschermen van één specifieke persoon met wie ze zich verbonden hebben. Daarom markeren ze ook graag hun territorium door vaak overal te plassen.

Vrouwtjes

Veel Doberman eigenaren die zowel vrouwelijke als mannelijke Dobies hebben zullen je vertellen dat de teefjes serieuzer en intenser zijn in alles wat ze doen. Ze worden sneller volwassen en zijn daardoor al vroeg gemakkelijker zindelijk te maken en te trainen. Vrouwelijke Dobermanns beginnen zich rond de leeftijd van 2 jaar te gedragen als volwassenen, ongeveer de helft van de tijd van een mannelijke Doberman. Dat betekent dat ze eerder dan reuen vertrouwd kunnen worden om alleen thuis te zijn. Velen zeggen dat een vrouwelijke Doberman gemakkelijker te bezitten is voor een eerste eigenaar.

Teefjes zullen minder tolerant zijn tegenover vreemden in het openbaar, wat goed of slecht kan zijn, afhankelijk van de situatie. Ze zijn minder sociaal met nieuwe mensen of honden die ze niet kennen. Dit kan betekenen dat het wat langer duurt voor ze warm lopen in het hondenpark. Ze hebben geen problemen met agressie van hetzelfde geslacht zoals reuen in een ongedwongen omgeving zoals een hondenpark, hoewel dit een ander verhaal is wanneer twee vrouwelijke honden samen in hetzelfde huis wonen.

Ze zijn ook wat schoner dan reuen – ze zorgen ervoor dat ze helemaal klaar zijn met drinken uit hun waterbak voordat ze door het huis rennen met water en kwijl dat uit hun bek druipt, wat echt een geweldig iets is.

Vrouwtjes houden er ook van om te knuffelen en dicht bij hun baasjes te zijn zoals de mannetjes, maar ze weten ook hoe ze je af en toe ruimte moeten geven als dat nodig is. Ze zijn gevoeliger voor je emoties dan reuen en zullen zich daarnaar gedragen. Er bestaat een reputatie dat vrouwelijke Dobermanns wat “humeuriger” en emotioneler zijn dan hun mannelijke tegenhangers. Ze kunnen ook worden getraind met een wat zachtere leiding en begeleiding dan een reu, door hoe goed ze zich kunnen concentreren.

Trainbaarheid

Mannetjes

Reuen zijn op jonge leeftijd wat speelser en zelfs “goofy”, wat betekent dat het moeilijker kan zijn om hun aandacht erbij te houden. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de trainingstijd. U kunt dus moeite hebben om de aandacht van uw hond vast te houden terwijl u hem iets nieuws leert als hij jong is. Om deze redenen worden reuen over het algemeen beschouwd als iets moeilijker zindelijk te maken en te trainen als ze jonger zijn. Na de leeftijd van ongeveer vier jaar worden ze aanzienlijk rustiger en worden ze wat volwassener.

Omdat reuen de neiging hebben socialer en speelser te zijn, worden ze gemakkelijker afgeleid als ze buiten de lijn lopen. Hoewel de meeste eigenaren die voor het eerst een Doberman bezitten dit niet eens als een probleem zullen opmerken, omdat Dobermanns in het algemeen uitblinken in het loslopen, vooral in vergelijking met andere rassen.

Reuen zijn ook gretig om hun eigenaren te behagen en zijn enthousiast voor de volgende taak die hen wordt gegeven. Ze hebben alle drive en verlangen om te doen wat je van hen vraagt, maar soms zijn ze gewoon te blij en zorgeloos om zich daarop te concentreren.

Vrouwtjes

Vrouwelijke Dobermanns worden beschreven als intenser, ernstiger en meer gefocust dan reuen. Ze zijn sneller volwassen – meestal zijn ze rond hun tweede levensjaar volwassen, terwijl reuen dat pas op hun vierde zijn. Dit betekent dat u een teefje kunt zindelijk maken, haar kunt vertrouwen om alleen te zijn, en in het algemeen succes kunt hebben met meer diepgaande training eerder in haar leven.

Omdat vrouwtjes moeilijker af te leiden zijn dan mannetjes, doen ze het meestal beter met training buiten de lijn. Zij zijn echter meestal minder gretig om te behagen of “de volgende taak te volbrengen” die hun baasje van hen vraagt.

Vrouwelijke Dobermanns zijn meer afgestemd op de emoties van hun eigenaar en reageren daarom beter op lichte correctie en lof tijdens de training dan reuen. Elke Doberman is gemakkelijk te trainen in vergelijking met andere rassen, maar teefjes lijken er in uit te blinken.

Dobermannpaar samen zittend in het gras.
Een mannelijke Doberman (links) zit in het gras met zijn partner, een vrouwelijke Doberman (rechts). Bij twijfel, neem een van elk!

Gezondheidsverschillen

Mannetjes

Helaas kunnen reuen vatbaarder zijn voor bot-, gewrichts- en heupproblemen dan teven. Dit komt waarschijnlijk door hun extra gewicht en grootte. Sommige eigenaren suggereren dat ze ook een iets kortere levensduur hebben. Dit zou logisch zijn, want van oudsher geldt dat hoe groter een hond is, hoe meer zijn hart wordt belast en hoe korter zijn levensduur is. U moet uw Doberman altijd op DNA testen.

Er is een studie gepubliceerd in het Journal of the American Veterinary Medical Association die lijkt te bevestigen dat mannelijke Dobermanns meer kans hebben op het ontwikkelen van gedilateerde cardiomyopathie (DCM), een dodelijke hartaandoening die veel voorkomt bij Dobermanns, op enig moment in hun leven dan teven (bron).

Een verband tussen geslacht en levensduur heb ik in mijn ervaring tot nu toe niet opgemerkt. Dus voorlopig blijft de levensverwachting voor reuen en teven op deze site gelijk, totdat ik een gerenommeerde studie zie die het tegendeel aantoont.

Vrouwtjes

Lichter en kleiner zijn is zeker een beetje gemakkelijker voor het lichaam, dit maakt ze een beetje minder vatbaar voor bot-, gewrichts- en heupproblemen dan reuen. Volgens sommigen leven ze langer dan hun mannelijke tegenhangers omdat ze niet de druk van een groot volumineus lichaam op het hart hebben. Ze hebben ook minder kans om gedilateerde cardiomyopathie (DCM) te ontwikkelen tijdens hun leven dan reuen. De meeste eigenaren melden echter een vergelijkbare levensduur voor reuen en teven. U moet ook altijd een DNA-gezondheidstest doen bij uw vrouwelijke Doberman.

Reuen en teven lijken even vatbaar te zijn voor de andere belangrijke ziekten die het Doberman ras treffen, waaronder bloat, hepatitis, de ziekte van von Willebrand, wobbler syndroom, en andere problemen.

Voor meer over de levensduur van de Doberman Pinscher, inclusief de resultaten van een enquête onder vele Doberman eigenaren over hoe lang hun honden eigenlijk leefden, zie mijn artikel Wat is de werkelijke levensduur van een Doberman Pinscher? In dat artikel heb ik het ook over de oudste bekende Doberman Pinscher, die verrassend oud werd!

Doberman DNA Gezondheidstesten – Een eenvoudig wanguitstrijkje dat je thuis kunt doen kan de tekenen van de meeste genetische problemen die het Doberman ras teisteren opsporen. Ik heb deze eenvoudige DNA Gezondheidstest Gids gemaakt om u te helpen dit zelf thuis te doen. Elke Doberman eigenaar zou dit moeten doen, ik kan het echt niet genoeg benadrukken gezien de ziekten die dit ras teisteren.

Met kinderen

Mannetjes

Omdat mannetjes de neiging hebben wat ondeugender en zorgelozer te zijn, zijn ze soms ook wat onhandiger. Dit kan een probleem zijn als ze bijna 100 pond groot worden en u een klein kind in huis heeft. Mannelijke Dobermanns houden van rennen, stuiteren en spelen en zijn over het algemeen wat hyperer dan teefjes tot ze ongeveer vier jaar oud zijn.

Onopzettelijke verwondingen omdat uw Doberman uw kind omver liep, of omrolde, kunnen soms net zo ernstig zijn als verwondingen door een te agressieve hond. Afgezien van verwondingen per ongeluk, zijn er niet echt andere risico’s met reuen in de buurt van kinderen. Verder zijn ze over het algemeen geweldig met kinderen.

Mannelijke Dobermanns zijn uiterst plezierige honden die zo ongeveer willen spelen zolang uw kinderen hen tolereren. Dit is geweldig als u kinderen hebt die baat kunnen hebben bij een hond die hen uitput en “gaat tot ze erbij neervallen”.

Teven

Omdat vrouwtjes sneller volwassen worden en de neiging hebben wat serieuzer te zijn dan hun mannelijke tegenhangers, zijn ze voorzichtiger in de buurt van zeer jonge kinderen. Dit kan een heel goede zaak zijn als je jonge kinderen in huis hebt, omdat de kans op ongelukken minder groot is.

Ze zullen zich echter eerder sterk binden aan één specifieke persoon in huis, en dat zal meestal een kind zijn. Terwijl mannetjes zich gelijkmatiger binden aan alle leden van het huishouden. Dit betekent dat het vrouwtje opdringerig kan worden om bijvoorbeeld in de kamer met hun favoriete kind te slapen. Als u echter hulp wilt bij het vinden van een band met een Doberman die zich aan iemand anders heeft gehecht, raadpleeg dan deze gids over hoe u zich kunt binden aan een Doberman.

Teefjes zullen nog steeds graag rennen en spelen met kinderen, maar zijn minder geneigd om “de hele dag door te gaan” met de pret en spelletjes zoals een reu zal doen. Ze zullen soms hun ruimte moeten krijgen als de kinderen te veel worden.

Voor meer over wat je kunt verwachten met een Doberman in een huis met kinderen, zie mijn artikel Zijn Dobermans goed met kinderen? Wat u moet weten.

Met andere honden

Reuen

Bij andere honden kunnen reuen echter wat vaker in conflicten geraken om de dominantie te bepalen. Hoewel ze meestal stoppen met vechten op dat punt, terwijl teefjes vaak in veel ernstigere gevechten verwikkeld raken. Hoe dan ook, het beste is om een Dobermann reu in huis te laten leven met een teef en niet met een andere reu. Als u meer dan één reu in huis moet hebben, zorg er dan voor dat ze gecastreerd zijn, dat helpt agressie van hetzelfde geslacht voorkomen. Ook extra aandacht voor socialisatie, als ze jong zijn, is belangrijk om dit tegen te gaan.

Maar over het algemeen maakt de spontane en speelse aard van de reu hen socialer met andere dieren. Ze zullen dus eerder weglopen en spelen met nieuwe honden dan een teefje.

Ze zijn ook meer beschermend over hun territorium dan teefjes. Dus als u onverwacht een onbekende reu op uw erf krijgt, kunnen er problemen ontstaan. Dobermann reuen kunnen echter goed opschieten met teefjes van alle rassen.

Teefjes

Hoewel ze wat voorzichtiger zijn met nieuwe honden die ze voor het eerst ontmoeten, zoals tijdens een uitstapje naar het hondenpark, zijn ze ook minder geneigd om in dominantieconfrontaties met een andere hond terecht te komen. Het kan echter moeilijk zijn om uw Dobie-teefje zover te krijgen dat ze uw zijde verlaat en met andere honden gaat spelen.

Je hebt minder kans op alfahondenproblemen met een teefje. Ze kunnen natuurlijk veel beter opschieten met een reu in huis dan met een ander teefje. Agressie tussen teven van hetzelfde geslacht bestaat en sommigen zeggen dat het net zo vaak voorkomt, of meer, dan agressie tussen reuen onderling.

Uit een studie gepubliceerd in het Journal of the American Veterinary Medical Association bleek dat 79% van de agressieproblemen tussen twee honden in hetzelfde huis honden van hetzelfde geslacht betrof, en 68% daarvan betrof teven (bron). Het verschil lijkt te zitten in de ernst van de conflicten. In het algemeen zullen reuen stoppen met vechten wanneer de dominantie is vastgesteld, terwijl teven zullen vechten totdat zij de andere teef ernstig verwonden (of erger).

Als je twee teefjes in huis moet hebben, probeer er dan voor te zorgen dat er minstens een leeftijdsverschil van twee jaar tussen hen is (maar hoe meer hoe beter). Dit vergroot de kans dat ze met elkaar kunnen opschieten.

Wat is beter voor een gezin?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden en er is echt geen goed of fout antwoord. Zowel reuen als teven doen het uitstekend in een gezinsomgeving. Ze houden er allebei van om dicht bij mensen te zijn en deel uit te maken van een “roedel” (of familie-eenheid). Het gaat er echt om welke hond beter bij uw levensstijl past.

Een teefje doet het beter in een gezinsomgeving waar kleine kinderen of een reu aanwezig zijn. Maar elke omstandigheid en elke hond is anders. Het gaat dus echt wat dieper dan dat. Hieronder staan de mogelijke voordelen die elke hond kan hebben in een gezinsomgeving.

Voordelen van mannelijke Dobermans in een gezinsomgeving:

 • Kan de hele dag met kinderen “spelen”.
 • Houdt van eindeloze uitstapjes – geweldig voor actieve gezinnen.
 • Kan goed opschieten met vrouwelijke honden in huis.
 • Meer sociaal en makkelijk met nieuwe mensen of dieren.
 • Hechten zich gewoonlijk gelijkelijk aan alle leden van het gezin.

Voordelen van vrouwelijke Dobermans in een gezinsomgeving:

 • Voorzichtiger rond jonge kinderen.
 • Makkelijker te trainen op jongere leeftijd.
 • Minder hyper tijdens de puppyjaren.
 • Meer beschermend in het openbaar – minder vertrouwend tegenover vreemden.
 • Kan goed opschieten met reuen in huis.
 • Hechten zich meestal sterk aan één specifiek gezinslid.

Als je al een hond in je gezin hebt, is het misschien het beste om een hond van het andere geslacht te nemen. Als u een hond van hetzelfde geslacht moet nemen, zorg er dan voor dat de honden gefixeerd zijn en dat er een goed leeftijdsverschil is tussen de twee (minstens 2 jaar, maar meer is beter). Indien mogelijk is het het beste om twee honden van het andere geslacht te hebben.

Als je kinderen in huis hebt zijn reuen goofier, fun-loving, en “speel de hele dag” type honden die geweldig kunnen zijn voor oudere schoolgaande kinderen als je iemand nodig hebt om ze overdag te vermoeien. Het is ook geweldig als u een actieve levensstijl heeft en een hond wilt die met u meegaat op eindeloze uitstapjes. Teven zijn zachtaardiger en minder onhandig, wat geweldig is bij baby’s en peuters.

Welk geslacht je ook kiest, concentreer je op het zoveel mogelijk socialiseren op jonge leeftijd. Als je dat doet, denk ik niet dat je een verkeerde keuze kunt maken. Als ze goed gesocialiseerd zijn, zal elke Doberman het geweldig doen in een gezin. Mis dus nooit een kans om ze mee te nemen naar een familiebijeenkomst of bij nieuwe mensen of dieren. Je zult een trouwe, liefdevolle, zachtaardige, familie Doberman hebben als hij of zij volwassen is.

Wat is een betere waakhond?

Ook deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Ten eerste, elke Doberman is een geweldige waakhond – daar werden ze oorspronkelijk voor gefokt. De reden waarom dit zo moeilijk te beantwoorden is, is dat hun vermogen om uit te blinken in bewakingswerk veel meer afhangt van hun training, omgeving en individueel temperament dan van het geslacht dat ze hebben.

Het zal ook sterk afhangen van het soort bewakingswerk waarvoor je ze gaat gebruiken. Maar laten we dit onderwerp even zoveel mogelijk ontleden en bespreken door rekening te houden met alle bekende verschillen tussen de twee geslachten als het gaat om bewakingswerk. De volgende aspecten zijn punten die elke hond superieur kunnen maken in beschermingswerk, afhankelijk van de omstandigheden.

Voordelen van mannelijke Doberman waakhonden:

 • Groter met meer spieren en kracht.
 • Een sterkere beet.
 • Beter in het beschermen van een heel territorium of huis.
 • Meer geneigd om een gebied of persoon te beschermen tegen andere honden.

Voordelen van vrouwelijke Doberman bewakingshonden:

 • Worden sneller volwassen en kunnen daarom eerder met het bewakingswerk beginnen.
 • Meer wantrouwig tegenover vreemden.
 • Behendiger.
 • Beter in het beschermen van één specifiek persoon.
 • Niet zo territoriaal over hun huis of eigendom.

Het hangt er echt van af wat u wilt dat uw hond voor u doet op het gebied van bescherming. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een hond die meer territoriaal is en uw hele bezit beschermt, is een Dobermann reu misschien de beste keuze. Als u echter meer een persoonlijke beschermhond wilt, die geneigd is één specifieke persoon in het gezin te beschermen, en die de postbode een kans geeft als hij het huis nadert, is een teefje misschien het beste.

Teven worden meestal gezien als betere persoonlijke beschermhonden, terwijl reuen betere algemene waakhonden zijn. Persoonlijke bescherming betekent dat je één specifieke persoon beschermt en waakwerk betekent dat je een heel gebied, familie of eigendom bewaakt. Teven zullen zich vaak sterk hechten aan één specifieke persoon in huis, terwijl een reu zich eerder zal hechten aan iedereen in het gezin.

Voor nog meer over de verschillen tussen reuen en teven als het gaat om waakwerk, zie mijn artikel Zijn mannelijke of vrouwelijke Dobermans betere waakhonden?

Definitieve gedachten

Het beste aan het schrijven van dit artikel is simpelweg dat ik denk dat ik je niet op het verkeerde been kan zetten. Dobermanns, in het algemeen, zijn zeer aanpasbare honden met een beetje werk en een heleboel socialisatie als ze jong zijn. Dus ongeacht of je een Dobermann reu of teef kiest, zolang je ze goed socialiseert en er een beetje moeite voor doet, denk ik dat je blij zult zijn met je keuze.

In dit artikel heb ik alle soms zeer subtiele verschillen tussen reuen en teven ontleed. Maar bedenk dat die verschillen vrij klein zijn. Meer dan welk geslacht je kiest, is de grootste factor het temperament van de individuele hond, zijn omgeving, vroegere ervaringen, en wat je als eigenaar hebt gedaan om hem voor te bereiden op aanvaardbaar gedrag.

Nu u hopelijk hebt besloten of een mannelijke of vrouwelijke Doberman het beste voor u is, hoe zit het dan met de keuze tussen een Europese en Amerikaanse Doberman? Om meer te weten te komen over Europese Dobermans en hoe ze te vergelijken zijn met Amerikaanse Dobermans, zie het artikel dat ik schreef over de verschillen tussen Amerikaanse en Europese Dobermans hier.