Doberman Gewicht: Groeicurve en gemiddelde gewichten

Volwassen Doberman op een weegschaal.

Er zijn veel mensen die nieuwsgierig zijn naar hoeveel een Doberman weegt, en sommigen die gewoon willen weten of hun hond te zwaar of te licht is in vergelijking met de gemiddelde Doberman. Misschien heeft u zelfs al eens extra grote, of “Goliath” Dobermannen te koop zien staan. Zeker, het ras kan aanzienlijk variëren in grootte, maar slechts een specifiek gewichtsbereik wordt door de American Kennel Club (AKC) beschouwd als de “rasstandaard”. Groter of kleiner, en de hond wordt niet beschouwd als een standaard Doberman.

Hoeveel weegt een Doberman? De Amerikaanse Doberman Pinscher weegt 75 tot 100 pond voor reuen en 60 tot 90 pond voor teven. Europese Dobermanns wegen 40-45 kg voor reuen en 32-35 kg voor teven.

Deze gewichten zijn volgens de Doberman-rasstandaard van de American Kennel Club (AKC) voor de Amerikaanse Doberman Pinscher en de rasstandaard van de Federation Cynologique Internationale (FCI) voor de Europese Dobermann.

Het belangrijke om te onthouden is dat deze rasstandaarden niet noodzakelijk een weerspiegeling zijn van de werkelijkheid. Wat ik bedoel is dat deze kennelclubs een vaste standaard hebben van wat het ideale gewicht is voor de hond om mee te doen aan hun shows en om keuringspapieren te krijgen. Dit getal weerspiegelt echter niet altijd het werkelijke gewicht van deze honden.

Bijvoorbeeld, de Europese Dobermann weegt bijna altijd zwaarder dan zijn Amerikaanse tegenhanger in de echte wereld, maar dat zou je niet weten van de officiële cijfers. Dat komt omdat de AKC meer variatie toestaat in het gewicht van hun Amerikaanse Doberman Pinschers, terwijl de FCI een veel strenger (en strakker) toegestaan gewicht heeft voor hun Dobermanns. Laat je dus niet in verwarring brengen door het scala aan toegestane gewichten door de kennelclubs over hoeveel deze honden normaal wegen. Hieronder vertel ik u wat u in de praktijk kunt verwachten.

Doberman Groeidiagram (Gewicht versus Leeftijd)

Doberman Groeidiagram voor reuen en teven
Alle gegevens zijn benaderingen.

Leeftijd Mannelijk Gewicht
(Min – Max)
Vrouwelijk gewicht
(Min – Max)
1 maanden 10 – 18 pond 10 – 15 pond
2 Maanden 18 – 21 pond 15 – 19 pond
3 Maanden 26 – 32 pond 21 – 30 pond
4 Maanden 35 – 44 pond 29 – 40 pond
5 Maanden 44 – 54 pond 36 – 50 pond
6 Maanden 50 – 64 pond 41 – 59 lbs
7 Maanden 59 – 71 pond 48 – 65 lbs
8 Maanden 61 – 79 pond 50 – 71 pond
9 Maanden 66 – 85 lbs 52 – 78 pond
10 Maanden 69 – 89 pond 56 – 80 pond
11 Maanden 70 – 91 pond 58 – 83 pond
12 Maanden 71 – 94 pond 59 – 85 pond
13 Maanden 72 – 98 lbs 59 – 88 pond
14 Maanden 74 – 98 pond 60 – 89 pond
15 Maanden 75 – 99 pond 60 – 89 pond
16 Maanden 75 – 100 pond 60 – 90 lbs
17 Maanden 75 – 100 pond 60 – 90 pond
18+ Maanden 75 – 100 pond 60 – 90 lbs

Deze groeigrafiek toont bij benadering de groeisnelheid (gemeten in pond) van een Doberman Pinscher. De grafiek is gebaseerd op de AKC Doberman rasstandaard. Zoals u in bovenstaande grafiek kunt zien, is de groei van de Doberman in het eerste levensjaar vrij aanzienlijk. Na één jaar wordt de Doberman als volwassen beschouwd en heeft hij zijn volle lengte, hoewel de gewichtstoename het volgende jaar doorgaat, zij het in een langzamer tempo, naarmate het lichaam van de hond voller wordt.

Gebruik deze tabel als een algemene richtlijn van wat u kunt verwachten als uw Doberman groeit. Het moet echter alleen beschouwd worden als een ruwe schatting, omdat het gewicht van Dobermans sterk varieert. Als uw hond in een bepaalde groeifase buiten het gearceerde gebied van deze tabel valt, hoeft dat niet te betekenen dat hij ongezond is. Als u zich zorgen maakt over het gewicht van uw hond, kunt u natuurlijk het beste een gekwalificeerde dierenarts raadplegen.

Vuistregel: De gemiddelde groeisnelheid van een Dobermann pup is ongeveer 10 pond gewichtstoename voor elke maand leeftijd.

Een algemene regel die Doberman eigenaren gebruiken om de groeisnelheid van de gemiddelde Doberman te onthouden is “tien pond per maand”. Dat betekent dat ze met twee maanden 20 pond moeten wegen, met drie maanden 30 pond, met vier maanden 40 pond, enzovoort. Deze regel is over het algemeen vrij accuraat voor mannelijke Dobermanns tot ze ongeveer zeven of acht maanden oud zijn. Op dat moment begint de gewichtstoename van de Doberman af te vlakken.

Voor vrouwelijke Dobermanns kun je dezelfde regel gebruiken als je ongeveer 5 pond van dat gewicht aftrekt. U kunt dus over het algemeen verwachten dat een Dobermann teefje ongeveer 15 pond weegt als ze twee maanden oud is, 25 pond als ze drie maanden oud is, 35 pond als ze vier maanden oud is, enzovoort. Nogmaals, vergeet niet dat dit een algemene “vuistregel” is en zeker geen perfecte berekening.

Gemiddeld Doberman gewicht per leeftijd

Terwijl de bovenstaande tabel u laat zien hoeveel een Doberman ongeveer kan wegen op een bepaalde leeftijd, laat de onderstaande tabel u zien wat het gemiddelde gewicht (of “gemiddelde” gewicht) is op een bepaalde leeftijd. Uw hond kan hier boven of onder zitten, en dat is prima, dit zijn slechts gemiddelden zodat u een beter inzicht krijgt in hun groeipatroon.

Leeftijd Mannelijk Gewicht
(Gemiddeld)
Vrouwelijk gewicht
(Gemiddeld)
2 maanden 19 pond 17 pond
3 maanden 30 pond 26 pond
4 maanden 40 pond 34 pond
5 maanden 49 pond 43 pond
6 maanden 59 pond 50 pond
7 maanden 65 pond 56 pond
8 maanden 70 pond 60 pond
9 maanden 75 pond 65 pond
10 maanden 79 pond 68 pond
11 Maanden 81 pond 70 pond
12 maanden 84 pond 72 pond
13 Maanden 85 pond 74 pond
14 Maanden 86 pond 74 pond
15 maanden 88 pond 75 pond
16 maanden 88 pond 75 pond
17 Maanden 88 pond 75 pond
18+ Maanden 88 pond 75 pond

De gemiddelde volwassen mannelijke Doberman weegt ongeveer 88 pond en de gemiddelde volwassen vrouwelijke Doberman weegt ongeveer 75 pond.

De bovenstaande tabel moet worden beschouwd als slechts een richtlijn. Elke hond is anders en van Dobermanns is bekend dat zij een grote variatie in gewicht hebben.

Wanneer je een nieuwe Doberman pup krijgt, is het beste advies dat ik je kan geven om met je fokker te praten. Die zou een idee moeten hebben van de familiegeschiedenis en hoe de ouders van uw pup zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld en kan u een beter idee geven van wat u van uw specifieke pup kunt verwachten.

Volwassen leeftijd

Op de leeftijd van 1 jaar heeft een Doberman zijn volwassen lengte bereikt en op de leeftijd van 2 jaar zijn volwassen gewicht. Sommige Dobermans zullen echter dichter bij 18 maanden een stabiel gewicht bereiken. De hoogte en het gewicht van de hond zijn dan meestal stabiel, en hun gewrichten zijn volledig gevormd. Meestal is er weinig (of geen) opvulling van het frame van de hond meer te doen. Op dat moment is hun lichaam klaar voor meer inspannende activiteiten.

Als je meer informatie wilt over wanneer een Doberman precies bepaalde stadia van zijn groei bereikt, zie mijn artikel Wanneer is een Doberman volgroeid hier.

Soms zal er bij een Doberman na de leeftijd van twee jaar nog een minimale groei zijn in termen van gewicht, maar de hoogte van de hond zou in principe stabiel moeten zijn. Hoewel de Doberman pas op een leeftijd van ongeveer drie jaar als “in de bloei” wordt beschouwd.

Amerikaanse Doberman Gewicht

De groeigrafiek hierboven is voornamelijk gebaseerd op de rasstandaard van de AKC voor de Amerikaanse Doberman Pinscher en is naar mijn ervaring redelijk accuraat. Amerikaanse Dobermans zijn slanker dan Europese Dobermans en wegen over het algemeen iets minder.

De AKC vermeldt de volgende gewichten als de “rasstandaard” voor de Amerikaanse Doberman Pinscher.

 • Reuen: 75 – 100 pond
 • Vrouwtjes: 60 – 90 pond

Het is leuk om te zien dat de rasstandaard van de AKC probeert rekening te houden met het brede scala aan gewichten voor de Doberman Pinscher. Daarom heb ik besloten de bovenstaande groeigrafiek te modelleren op basis van hun schattingen. Het is echter vermeldenswaard dat het zeker nog mogelijk is om een gezonde Doberman te hebben die buiten het bovengenoemde gewichtsbereik valt.

Europees Dobermann gewicht

De Europese Doberman (ook wel “Dobermann” genoemd) heeft een lichaamstype dat wat omvangrijker en gespierder is dan de Amerikaanse variant. Hun botstructuur is ook wat dikker. Dit komt het duidelijkst tot uiting in het geblokte hoofd en de snuit, en in hun brede borstkas. Dit betekent dat ze over het algemeen meer wegen. De groeigrafiek hierboven is gebaseerd op Amerikaanse Dobermanns, maar kan ook worden gebruikt om het gewicht van een Europese Doberman te schatten.

Het gewicht van een Europese Doberman valt meestal in de buurt van de bovenste rand van het gearceerde gebied van de groeigrafiek. Het uiteindelijke volwassen gewicht van een Europese Doberman ligt meestal rond de 100 pond.

De Federation Cynologique Internationale (FCI) definieert de volgende rasstandaardgewichten voor de Europese Doberman.

 • Reuen: Ongeveer 40 – 45 kg (88 – 99 lbs)
 • Vrouwtjes: Ongeveer 32 – 35 kg (71 – 77 lbs)

De hierboven genoemde rasstandaard van de FCI voor de Europese Doberman heeft een veel kleiner gewichtsbereik voor de Europese Doberman dan de AKC heeft voor de Amerikaanse Doberman. Het is vermeldenswaard dat de FCI de taal “ongeveer” toevoegt vóór de vermelde gewichten, waarschijnlijk in een poging om rekening te houden met het brede scala aan gewichten dat mogelijk is voor de Doberman.

De Europese Doberman heeft een even groot bereik in volwassen gewichten binnen het ras als de Amerikaanse Doberman, maar het lijkt erop dat de FCI gewoon strengere eisen stelt aan hun rasstandaard dan de AKC.

Voor meer informatie over hoe Europese en Amerikaanse Dobermans verschillen (inclusief gedetailleerde diagrammen van beide honden), zie mijn artikel Amerikaanse vs. Europese Doberman: een vergelijking naast elkaar.

Voorspellen hoeveel groter uw Doberman puppy zal worden

Naast leeftijd zijn er andere methoden die Doberman eigenaren hebben gebruikt om te helpen bepalen hoe groot een Doberman puppy zal worden als volwassene met relatief goede nauwkeurigheid. Deze zijn:

 • DNA Testen – Moderne at-home DNA gezondheidstests, zoals deze Embark DNA testkits kunnen u een ongelooflijk diepe blik geven in de genetische gezondheid van uw hond, inclusief de volwassen grootte van een puppy! De Embark DNA testkits (een favoriet onder Doberman eigenaren) testen op vijf specifieke genen waarvan bekend is dat ze ongeveer 85% van de variatie in hun volwassen grootte beïnvloeden. U kunt hier meer lezen over hoe u uw Doberman thuis kunt testen.
 • Ouders – Kijken naar de grootte van de ouders van uw Dobermann pup is een goede indicator van hun genetica in termen van groei en kan u een goed algemeen gevoel geven van het groeipotentieel van uw hond. Hoewel DNA-tests nauwkeuriger lijken te zijn omdat een puppy ook groeigenen van zijn grootouders kan erven.
 • Grootte in relatie tot nestgenoten – Als u weet hoe groot de ouders van uw puppy zijn, kunt u uw puppy vergelijken met zijn nestgenoten om te voorspellen hoe groot hij of zij zal worden. Als zij de grootste in het nest zijn, betekent dit dat uw hond waarschijnlijk net zo groot (of groter) wordt als zijn ouders.
 • Pootgrootte – Dit is al jaren een indicator voor Doberman eigenaren. De algemene gedachte is dat hoe groter de poten van uw Doberman zijn, hoe groter ze als volwassene zullen zijn. Dit komt omdat grotere poten nodig zijn om een zwaardere hond te ondersteunen, dus het is een goede indicator van de genetica van uw hond in termen van grootte.
 • Hun 4 maanden gewicht – Neem het gewicht van uw Doberman op 4 maanden oud (of ongeveer 16 weken) en vermenigvuldig dat met twee, tel er dan 5 pond bij op. Met die formule komt u in de buurt van hun volwassen gewicht. Dus, als uw Doberman 4 maanden oud 30 pond weegt, neem dan 30 en vermenigvuldig het met 2 om 60 pond te krijgen. Tel daar 5 pond bij op en je komt uit op een verwacht volwassen gewicht van ongeveer 65 pond.
 • Leeftijd bij sterilisatie of castratie – Als uw Doberman wordt gesteriliseerd voordat hij volledig volwassen is (6 – 24 maanden oud), dan is de kans groter dat hij groter wordt. Dit komt omdat de hormonen van de hond een grote invloed hebben op het moment dat de groeischijven sluiten, waardoor hun poten stoppen met groeien. Door castratie en sterilisatie verdwijnen deze hormonen. Sommige eigenaren melden dat ze uiteindelijk grotere, maar dunnere Dobermans krijgen als ze vroeg gesteriliseerd of gecastreerd worden. Dit wordt ook bevestigd door recente studies, zoals deze gepubliceerd in de National Library of Medicine.

Is uw Doberman te zwaar of te licht?

De beste manier om vast te stellen of uw Doberman over- of ondergewicht heeft is door een visuele inspectie. De reden dat u hiervoor niet kunt vertrouwen op cijfers en grafieken is simpelweg dat, net als bij mensen, het lichaam van elke hond anders is.

Sommige hebben een kleiner frame en andere een groter, en een Doberman die gewend is aan meer inspannende activiteiten en daardoor meer spiermassa bezit, zal meer wegen dan een hond die dat niet doet. Dit betekent echter niet dat beide honden per se ongezond zijn.

Boven- en zijaanzicht van een Doberman met ondergewicht, ideaal gewicht en overgewicht.
De bovenstaande foto’s zouden u een goed idee moeten geven van waar u op moet letten bij het beoordelen van het gewicht van uw Doberman.

Dobermans met ondergewicht

Als uw Doberman ondergewicht heeft (vooral als ze 10% of meer onder hun ideale gewicht zitten), kan dat leiden tot gezondheidsproblemen op lange termijn, problemen met de levenskwaliteit, verslechtering van hun emotionele toestand en andere problemen. Hier leest u hoe u kunt zien of uw Doberman ondergewicht heeft:

 • Ribben, bekken en wervels zijn zichtbaar of beginnen zichtbaar te worden vanaf de zijkant.
 • Een duidelijk en langwerpig uiterlijk van de taille van bovenaf gezien.
 • Geen waarneembaar vet rond de ribbenkast – het voelt alsof de huid direct op de ribben ligt.
 • Meerdere afzonderlijke beenderen van de ribbenkast zijn goed zichtbaar vanaf de zijkant.
 • Verlies van spiermassa kan zichtbaar zijn.

Ideaal gewicht Dobermanns

Wanneer uw hond een ideaal gewicht heeft, is dat een goede indicator dat hij gelukkig en gezond is. Ze zijn fit en klaar voor activiteit. Enkele tekenen dat het gewicht van uw Doberman binnen het ideale bereik ligt zijn:

 • De ribbenkast kan enigszins zichtbaar zijn – een “zachte omtrek” van de ribbenkast kan zichtbaar zijn.
 • Tussen de huid en de ribben kan een minimale vetlaag worden gevoeld.
 • De taille is van bovenaf gezien goed te onderscheiden zonder overmatige benige uitsteeksels.
 • De buikstreek loopt vloeiend op van de ribbenkast naar de achterpoten.

Dobermans met overgewicht

Net als bij mensen zijn er verschillende gezondheidsproblemen als uw hond te zwaar is, zoals gewrichtsproblemen en een verhoogde vatbaarheid voor levensbedreigende ziekten. Overgewicht verhoogt ook de kans op letsel tijdens inspannende activiteiten. Uw hond kan lusteloos worden en zijn emotionele welzijn kan eronder lijden. Hier volgen enkele typische kenmerken van een Doberman met overgewicht:

 • De ribbenkast is niet zichtbaar van opzij of van boven, overtollig vet bedekt de ribben.
 • De taille kan enigszins zichtbaar zijn, maar is van bovenaf niet prominent.
 • Buikplooi ontbreekt of is minimaal – de buik kan lijken te “hangen”.

NB: Zorg ervoor dat u uw Doberman altijd kwaliteitsvoer geeft dat NIET graanvrij is, aangezien recent onderzoek suggereert dat graanvrije diëten verband houden met hartproblemen bij het Doberman ras. U kunt de huidige lijst van mijn aanbevolen beste voeding en traktaties voor Dobermans hier.

Verhoogde medische risico’s bij grotere Dobermans

Grotere honden sterven meestal jonger. In feite kan het merendeel van de verschillen in levensduur tussen verschillende hondenrassen worden verklaard door genetische factoren die verschillen in lichaamsgewicht controleren (bron). Bij Dobermans zijn er zeker een paar gezondheidsaandoeningen waar ze vatbaarder voor zijn naarmate ze groter zijn:

 • Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM) – Deze aandoening gaat gepaard met een verzwakking van de hartspier en treft een zeer groot aantal Dobermanns. Bij honden in het algemeen komt DCM het meest voor bij grotere honden (bron). Voor meer informatie over hoe ernstig DCM specifiek bij Dobermanns is, en hoe u uw hond kunt helpen beschermen, zie ons artikel Doberman Pinscher Dilated Cardiomyopathy (DCM) Simplified hier.
 • Heup- en gewrichtsproblemen – Dobermanns lopen een hoger risico op heupdysplasie, een genetische aandoening waarbij de heup zich niet helemaal goed vormt. Een gebruikelijke behandeling voor deze aandoening is de hond te laten afvallen, omdat dit de heup minder belast. Meer gewicht betekent meer belasting. De grotere omvang betekent ook dat er meer druk wordt uitgeoefend op de gewrichten van uw hond bij het bewegen, wat kan leiden tot een grotere kans op artrose.
 • Lagere tolerantie voor hitte – Grotere honden hebben meer moeite met warm weer dan kleinere honden (bron). Dobermans zijn in het algemeen gevoeliger voor hitte, maar dit geldt vooral als uw hond een paar extra kilo’s heeft.
 • Verhoogd risico op kanker – Honden met overgewicht lopen een verhoogd risico op vele soorten kanker (bron) en van Dobermans is bekend dat zij vatbaar zijn voor diverse vormen van kanker, zoals osteosarcoom (botkanker).

Laatste gedachten

De Doberman Pinscher is naar mijn mening een grote en indrukwekkende hond, hoewel ze technisch gezien worden geclassificeerd als een “middelgrote” hond. De Amerikaanse Doberman Pinscher staat bekend om gespierde spieren en weinig lichaamsvet (denk meer aan een langeafstandsloper, niet aan een bodybuilder), terwijl de Europese Doberman bekend staat om een groter, zwaarder en gespierder lichaamstype.

Het is altijd goed om ervoor te zorgen dat uw hond correct groeit en op schema ligt om als volwassene een gezond gewicht te hebben. Negeer geen plotselinge veranderingen in het gewicht van uw hond, want dat kan een indicatie zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Daarom dring ik er bij Doberman eigenaren sterk op aan om hun Dobermans altijd op DNA gezondheid te controleren, zodat ze weten met welke genetische problemen ze te maken kunnen krijgen. Kijk niet toe hoe de jaren verstrijken en vraag je niet af wat er voor jouw Doberman in petto is. Ik heb deze DNA-test gids speciaal voor Doberman eigenaren geschreven om je daarbij te helpen.

Het belangrijkste wat ik in dit artikel kan benadrukken is dat elke Doberman echt anders is. De gewichten die ik hier heb gegeven moeten echt alleen worden gebruikt als ruwe schattingen. De beste manier om te zien of uw hond werkelijk een gezond gewicht heeft is door een gekwalificeerde dierenarts te raadplegen. Ik wens u en uw Dobie een lang en gezond leven samen!

Gerelateerde vragen aan

Op welke leeftijd is een Doberman volgroeid? Op de leeftijd van 1 jaar heeft een Doberman zijn maximale hoogte bereikt en wordt hij als volwassen beschouwd, hoewel ze tot ongeveer 2 jaar in gewicht blijven toenemen.

Op welke leeftijd heeft een Doberman zijn volle lengte bereikt? Een Doberman bereikt zijn maximale hoogte op een leeftijd van ongeveer 1 jaar (12 maanden).

Hoeveel moet een mannelijke Doberman wegen? Een volwassen Doberman reu moet tussen de 75 en 100 pond wegen als hij volwassen is.

Hoeveel moet een vrouwelijke Doberman wegen? Een volwassen Doberman teef moet tussen de 60 en 90 pond wegen als ze volwassen is.