Leven met een Doberman: Hoeveel verliezen ze werkelijk?

Doberman voor een stapel van zijn eigen haar.

Ik was onlangs in het hondenpark met mijn Doberman en ik kwam een vrouw tegen die me vertelde dat ze absoluut van mijn hond hield en van het Doberman ras in het algemeen. Ze was enthousiast over het ras omdat ze dacht dat ze licht verharend zouden zijn. Ze vroeg me: “Is dat waar?” Nou ja, maar er zijn enkele belangrijke verschillen in de vacht van een Doberman en de vacht van de gemiddelde hond waar u zich bewust van moet zijn.

Hoeveel verharen Dobermannen? Dobermanns verharen weinig tot matig het hele jaar door, met weinig seizoensgebondenheid. Hun haar is kort en dik, zodat het niet statisch aan kleding kleeft zoals het haar van veel andere hondenrassen.

Eigenaars van Dobermans, waaronder ikzelf, vinden meestal dat hun honden weinig verharen in vergelijking met andere honden die ze hebben gehad. Dit is niet alleen omdat ze een kleiner aantal haren van hun lichaam verharen, maar ook omdat het soort haar dat ze verharen veel gemakkelijker te hanteren is.

Als je helemaal nieuw bent in het ras Doberman, wil je misschien het complete rasoverzicht hier bekijken, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Hoe erg het verharen werkelijk is en hoe het is

Dobermanns verharen minder dan veel andere rassen. Ze verharen bijvoorbeeld aanzienlijk minder dan een typische labrador. Labradors en veel andere rassen hebben een vacht van twee lagen, terwijl de Doberman Pinscher slechts één laag heeft. Hun verharingsgraad kan het best worden vergeleken met die van een dalmatiër.

Hun haar is kort, dik en puntig. Sommigen beschrijven het haar als lijkend op wimpers. Als je een vloer hebt die lange tijd niet is schoongemaakt en er woont een Doberman in huis, lijkt het op een heleboel wimpers over de hele vloer.

Begrijp me niet verkeerd, ik geef mijn Dobie Cooper af en toe een half gefrustreerde blik als ik een klein hoopje van zijn haar zie. Maar eigenlijk is het allemaal niet zo erg (geen grote klonten haar), vrij zeldzaam, en heel gemakkelijk snel op te ruimen.

Er is onlangs een enquête gehouden door iheartdogs.com onder Doberman eigenaren over het verharen van hun hond. De resultaten waren dat 57% van de eigenaren zei dat ze hun Doberman beschouwen als een hond die weinig verhaart, terwijl 34% zei dat ze matig verharen (en 9% zei dat ze niet verharen).

Hier zijn enkele van de beste beschrijvingen die ik kan geven over hoe het verharen is van mijn 5-jarige, zwart gekleurde Doberman:

 • Op de vloer: Je kunt de zwarte haren op de vloer zien, maar alleen op de tegels. Op de tegels kun je af en toe een klompje haar zien, maar het duurt een tijdje voordat dat gebeurt (een paar weken niet schoonmaken). Op tapijt is het heel moeilijk de haren te zien omdat ze zo kort en donker zijn. Als uw tapijt een soort vlekkenpatroon of donkere kleuren heeft, kunt u de haren echt niet zien.
 • Statische elektriciteit op kleding: Persoonlijk heb ik het meeste last van verharen als het altijd aan mijn kleren kleeft. Dat is een reden waarom ik van de Doberman hou. De korte, dikke vacht heeft niet zoveel last van statische elektriciteit als een ras met fijner haar. Het plakt gewoon niet zo aan je kleren. Kanttekening: Omdat het haar half-puntig en stijf is, kan het in de stof van je kleren “blijven hangen”, maar je moet wel fysiek tegen je hond wrijven om dit te laten gebeuren.
 • Op de bank, gordijnen, of andere bekleding: Hoewel de haar niet gemakkelijk aan stoffen in huis zal blijven kleven vanwege statische elektriciteit, zal het zich via de punt naar binnen werken. Het haar is stijf, kort en soms puntig. Dus het kan zich vasthaken in de stof van de bank of je bed en moeilijk te verwijderen zijn.
 • Op je hand als je de hond aait: Dit is geen probleem bij Dobermans (tenzij je hand nat is). Aai uw hond zoveel u wilt! De korte dikke haren blijven niet aan je hand plakken.
 • Allergieën: Allergiepatiënten zullen blij zijn te weten dat Dobermans echt heel gemakkelijk zijn voor de sinussen. Hun vacht is gemakkelijk voor de neus. De belangrijkste manier waarop mensen op Dobermans reageren is met huidreacties. De korte puntige spar kan soms een reactie veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. U kunt mijn uitgebreide artikel over hoe hypoallergeen Dobermans zijn hier lezen.
 • Op de huid: Sommige eigenaren van Dobermannen melden dat de korte, dikke, wimperachtige haren van deze honden hen bijna als een heel fijn splintertje in de voet prikken als ze op blote voeten door het huis lopen. Niemand in mijn gezin (inclusief mijn 1-jarige met een zeer gevoelige huid) heeft dit ooit meegemaakt met onze hond. Maar omdat sommige eigenaren zeggen dat het mogelijk is, dacht ik het te vermelden.

Deze honden verharen het hele jaar door ongeveer evenveel. Dit geldt vooral als uw hond voornamelijk een huishond is. Als hij of zij veel tijd buiten doorbrengt, kunt u in het voorjaar een lichte toename van het verharen zien, omdat ze dan hun wintervacht verliezen.

In het algemeen zijn Dobermans zeer onderhoudsarme honden als het gaat om hun vacht. Ze verharen niet veel en het weinige dat ze doen is beheersbaar. Hun korte vacht heeft andere voordelen, zoals het feit dat ze niet gemakkelijk vuil of afval vasthouden. Dat is een reden waarom Dobermanns niet als stinkende honden worden beschouwd. De meesten zeggen dat u uw Doberman slechts om de paar maanden hoeft te baden (met een natte doek, ongeveer een keer per week).

TIP:

Hoewel elke individuele hond kan verschillen, hebben blauw of fawn gekleurde Dobermans minder haar en verharen daarom meestal minder dan zwarte of tan Dobermans.

Hoe het vervellen te verminderen

Hoewel het duidelijk is dat deze honden geweldig zijn als het gaat om weinig verharen, zijn er toch enkele dingen die u kunt doen om het verharen van uw Doberman nog verder te verminderen. Na met veel eigenaren van deze prachtige honden gesproken te hebben, heb ik deze lijst samengesteld van de beste tips om het verharen bij Dobermans te verminderen.

Beste methodes om het verharen bij Dobermannen te verminderen

 • Regelmatig borstelen. Door het haar van uw hond eenmaal per week buiten te borstelen met een borstel met stijve haren, een rubberen trimsalon of een trimsalonwant verwijdert u de dode haren en beperkt u het verharen tot een minimum. Het zal de vacht van uw hond ook een mooie glans geven door de natuurlijke huidoliën van de hond te verdelen en de bloedsomloop te verbeteren.
 • Veeg de vacht van de hond af met een natte doek. Veeg eens per week de vacht van uw hond af met een natte doek om dode haren te helpen verwijderen.
 • Gebruik Havermout Badshampoos. Als je je hond in bad doet, gebruik dan een havermout badshampoo. Dit verbetert ook de gezondheid van hun huid.
 • Voldoende beweging. Dobermans hebben om vele redenen veel beweging nodig, maar één voordeel is dat het de bloedsomloop bevordert en hun vacht verbetert. Ik heb hier een lijst samengesteld van enkele geweldige Doberman oefeningen.
 • Voeg een theelepel olijfolie toe aan maaltijden. Geloof het of niet, gewoon een theelepel olijfolie toevoegen aan de maaltijden van uw hond geeft hem extra Omega-3 en Omega-6 vetzuren en verbetert zijn vacht.

Dit zijn de beste manieren die ik heb gevonden om het verharen bij een Doberman te verminderen. Hoewel deze stappen eerlijk gezegd niet altijd nodig zijn, omdat ze om te beginnen niet zoveel verharen. Maar het is altijd goed om een gezonde, gelukkige Doberman te hebben die een mooie glanzende vacht heeft en voldoende beweging krijgt.

Je kunt hier een lijst vinden van de producten die ik gebruik voor Doberman hygiëne, veel van deze producten hebben me jaren gekost om te vinden, maar zijn perfect voor verharende Dobies.

Het is heel belangrijk dat je je Doberman op de juiste manier baadt, want baden is voor dit ras een beetje anders. Voor een stap-voor-stap gids over hoe dit te doen, zie Hoe een Doberman te baden: Bad schema en gids.

Een klein hoopje Doberman haar op een tegelvloer.
Dit is het tafereel na het vegen van de vloer in mijn huis. De haren van mijn Doberman zijn typisch voor veel Dobies; kort en dik. Als een klein hoopje wimpers op de vloer.

Omgaan met verharen in huis

Af en toe stofzuigen in huis is voldoende om het meeste verharen tegen te gaan. Er zijn echter enkele speciale technieken om met deze unieke haren af te rekenen als ze zich op andere plaatsen begeven.

Omdat dit puntige, korte, dikke haren zijn, komen ze ook in stoffen in huis terecht. Dit geldt vooral voor stoffen banken (als je een leren bank hebt, heb je dit probleem niet). Als u uw bank gewoon een keer stofzuigt, zult u zien dat veel van de haren er niet in zitten.

De reden is dat deze puntige haartjes tussen de draden van de stof blijven hangen en zich daarin “vasthaken”. Om Dobermanhaar uit de stof te halen kun je het beste een stofzuiger gebruiken met haren aan het uiteinde. Ga dan minstens twee of drie keer heen en weer over elke plek, om de haren los te maken van de stof. De zuigkracht van de stofzuiger is niet genoeg voor deze haren, u moet ze ook loswerken. Een pluisroller die over de bank wordt gerold kan de haren ook voldoende vastpakken om ze eruit te trekken.

Voor de tegel- of hardhouten vloeren is meestal een snelle stofzuig- of veegbeurt voldoende. Als u met uw Doberman in een appartement of een andere kleine ruimte woont, dan zou dit u niet meer dan een paar minuten moeten kosten.

Als je een gebied ziet dat moeilijk bereikbaar is met een bezem of stofzuiger, maak dan gewoon een papieren handdoek nat en veeg het gebied schoon. Al het haar zal er gemakkelijk aan blijven plakken zodat het weggegooid kan worden. Wij doen dit in ons huis tussen de stofzuigbeurten door op plekken waar het haar het meest lijkt te verzamelen, zoals voor de trap, of aan de zijkanten van de vaak gebruikte gang.

Abnormaal verharen opsporen

Uw Doberman kan last hebben van abnormaal verharen als u ongelijkmatige haaruitval ziet. Dit betekent vlekken van dunner wordende gebieden van hun vacht. Dit kan gebeuren bij Dobermans in hun nek, borst of buik.

Als u haaruitval ziet die gepaard lijkt te gaan met koorts, huidirritatie of roodheid, dan is dit ook abnormaal. Ook als uw hond likt of krabt aan het gebied waar deze haaruitval optreedt, kan dat duiden op een probleem.

Als u een van deze tekenen van abnormale haaruitval bij uw hond ziet, zorg er dan voor dat u met uw hond naar een dierenarts gaat. Dobermans kunnen gevoelig zijn voor ernstige schildklier- en andere problemen die zich eerst kunnen tonen in de vorm van abnormale haaruitval.

Vroege opsporing is de sleutel om veel van de gezondheidsproblemen waar Dobermans vatbaar voor zijn, onder controle te krijgen. Daarom dring ik er altijd bij alle Doberman eigenaren op aan om hun honden een DNA gezondheidstest te laten ondergaan, zodat ze precies weten welke genetische problemen later in hun leven kunnen opduiken. Kijk eens naar deze Doberman DNA gezondheidstest gids die ik schreef om het testen van uw hond heel gemakkelijk te maken.

Gerelateerde vragen

Vermindert olijfolie het verharen bij Dobermans? Olijfolie is rijk aan Omega-3 en Omega-6 vetzuren, die beide belangrijk zijn voor een gezonde huid bij Dobermans. Eén keer per dag een halve theelepel geven voor elke 10 kilo die uw hond weegt, helpt het verharen te verminderen door ervoor te zorgen dat uw hond voldoende voedingsstoffen krijgt om een gezonde vacht te behouden.

Vermindert kokosolie het verharen bij Dobermans? Naast vele andere gezondheidsvoordelen kan het dagelijks toevoegen van een theelepel kokosolie aan het voer van uw Doberman de gezondheid van hun huid en vacht verbeteren en tegelijkertijd het verharen verminderen.