Hoe een Doberman te trainen: De complete gids

Een Doberman in de houding tijdens een training.

Een van de meest intimiderende aspecten van het bezitten van een Doberman is hoe je ze moet gaan trainen. Elke nieuwe eigenaar lijkt te weten dat Dobermannen een uniek ras zijn en veel training nodig hebben om gelukkige honden te zijn. Dat unieke karakter betekent dat training niet altijd zo eenvoudig is als bij andere honden. Daarom heb ik deze gids geschreven om u op weg te helpen met de basistraining van uw Doberman, waarbij hun uniekheid in uw voordeel is. De technieken in deze gids zijn de beste en meest effectieve methoden die ik heb gevonden om specifiek Dobermans te trainen.

Hoe train je een Doberman? Het basisprincipe voor het trainen van een Doberman is het gewenste gedrag uit te lokken door het geven van een verbaal commando samen met een visuele cue, en vervolgens dat gedrag te versterken.

Doberman training in een oogopslag

Hieronder volgt een overzicht van het algemene proces voor het trainen van een Doberman in zowat elk gehoorzaamheidscommando of gedrag.

 1. Geef uw Doberman het commando dat u traint samen met een visuele aanwijzing.
 2. Laat uw Doberman de gewenste actie uitvoeren.
 3. Zodra de actie geheel of gedeeltelijk is uitgevoerd, prijs en beloon.
 4. Herhaal deze stappen terwijl u de norm voor lof en beloning telkens hoger stelt.

Dobermans zijn zeer gevoelig voor menselijke emoties en hebben een natuurlijk verlangen om hun eigenaars te behagen. Beide zaken werken sterk in uw voordeel terwijl u hem probeert te trainen. De bovenstaande stappen zijn een basisaanpak, maar er zijn specifieke benaderingen die het beste werken bij het trainen van bepaalde commando’s en gedragingen.

Dit artikel behandelt deze specifieke benaderingen die het beste lijken te werken voor de Doberman, afhankelijk van het gedrag dat u probeert te trainen.

Als je helemaal nieuw bent in het ras, bekijk dan dit complete Doberman rasoverzicht om jezelf een spoedcursus te geven over dit geweldige ras.

Belang van training

Als je deze gids leest, dan heb je hem waarschijnlijk gevonden omdat je al begrijpt hoe belangrijk training is voor een Doberman. Er zijn echter een paar dingen waar je misschien nog niet aan gedacht hebt en die, als je ze eenmaal begrijpt, je sterk zouden moeten motiveren om het werk te doen dat nodig is om je hond te trainen.

Regelmatig werken met en trainen van uw hond zal ertoe bijdragen dat hij gelukkig en zelfverzekerd is. Dit geldt voor veel rassen, maar vooral voor de Doberman. Ze zijn een zeer intelligent ras met een natuurlijk verlangen naar leiding en begeleiding van hun baasjes.

Door deze natuurlijke drang hebben ze de neiging zich “verloren” te voelen als ze niet regelmatig richting en begeleiding krijgen. Dit zal leiden tot een toename van angst bij uw hond, wat uiteindelijk kan resulteren in destructief gedrag, verlatingsangst, blafproblemen, of zelfs bijtproblemen in extreme gevallen. Om deze dingen te voorkomen, moet u regelmatig met uw Doberman trainen op een manier die hij of zij begrijpt.

Uw Doberman motiveren

De grootste hindernis waarmee je te maken krijgt als je een hond probeert te trainen, is motivatie. Gelukkig hebben wij Dobermannen het voordeel dat we een ras hebben dat genetisch geneigd is om van ons te willen leren. Maar hoe meer motivatie hoe beter, dus hier zijn enkele manieren om ervoor te zorgen dat uw hond zo gemotiveerd mogelijk is om van u te leren.

 • Veel lof – Dobies zijn ongelooflijk gevoelig voor de emoties van hun baasje. Dat betekent dat u dat in uw voordeel kunt gebruiken. Als uw hond tijdens de training iets goed doet, geef hem dan veel opgewonden lof. Aai hem, spring op en neer, glimlach, zeg hem dat hij een goede jongen is, enz. Zien dat u blij en trots op hem bent, kan nog motiverender zijn dan een traktatie voor uw Doberman.
 • Beloningen – Dit is een geweldige motivator voor elke hond. Een overvloed aan lekkere traktaties die ook gezond zijn (of tenminste, zo gezond mogelijk) zal de training zoveel gemakkelijker maken. Het is ook gewoon een geweldige manier om de hond rond te leiden door de traktatie in je hand te leggen zodat hij die met zijn neus volgt. Ik stel een aantal onweerstaanbare trainingstraktaties voor op mijn Doberman voedsel en traktaties pagina hier.
 • Opwinding – Uw opwindingsniveau over de trainingstijd zal ook een groot verschil maken. Dobermanns staan erom bekend dat ze hun baasjes aankijken en proberen hun emoties te begrijpen. Als u opgewonden bent en uitkijkt naar de trainingstijd, zullen zij dat ook zijn.
 • Geen harde correctie – Harde fysieke correctie moet altijd worden vermeden. Het grootste probleem, behalve dat het wreed is (in extreme gevallen van fysieke correctie), is dat het de trainingstijd maakt tot iets dat niet spannend of leuk is. Het kan uw hond het gevoel geven dat het werk is, of erger nog, uw hond kan de training zelfs gaan vrezen. Dit maakt training drastisch moeilijker.

De tijd nemen om uit te zoeken wat specifiek voor uw Dobie de beste motivator is, zal het verschil maken tussen een goed opgevoede hond, en een uitzonderlijk goed getrainde hond die volledig wordt vertrouwd.

Visuele signalen gebruiken

Ik ben een grote fan van het gebruik van visuele signalen tijdens het trainen van een Doberman. Ze reageren er ongelooflijk goed op en het maakt gebruik van de natuurlijke neiging van de Doberman om de fysieke aanwijzingen van zijn baasje echt te “bestuderen”.

Een visuele aanwijzing gebruiken om mijn Doberman op commando te laten zitten.
Ik wijs graag naar de achterkant van een hond terwijl ik het commando “zit” geef als visuele aanwijzing. Ze lijken dit na korte tijd vanzelf te begrijpen.

Zoiets simpels als met je vinger naar de grond wijzen terwijl je het commando “liggen” geeft, maakt je verzoek zoveel duidelijker voor je hond. Denk erover na, uw hond luistert de hele dag naar uw gepraat. Ze horen de televisie, muziek en andere omgevingsgeluiden en woorden de hele tijd. Bedenk dus hoe moeilijk het is om dat ene commando dat u ze probeert te leren, te laten opvallen. Maar hoe vaak zien ze je een enigszins uniek fysiek gebaar naar hen maken terwijl je hen in de ogen kijkt?

Dus bedenk een of ander nieuw fysiek gebaar, of cue, dat je je hond kunt geven bij elk commando dat je aanleert. Het maakt niet echt uit wat het gebaar is, zorg er gewoon voor dat het iets is wat je gemakkelijk onthoudt om te doen (of beter nog, iets wat je van nature doet) zodat je consequent kunt blijven met je training.

Gehoorzaamheidstraining

Het eerste wat u uw Doberman wilt leren is de basisgehoorzaamheid en de commando’s die daarbij horen. Als u uw hond vertrouwd en comfortabel maakt met deze commando’s, zal alles wat u in de toekomst met hem probeert te doen (lijntraining, blafproblemen oplossen, trucjes trainen, enz. Dus begin hier.

Zit

Leeftijd om met lesgeven te beginnen: 8 weken

Dit is een van de belangrijkste commando’s om uw hond te leren en gelukkig ook een van de gemakkelijkste. U kunt uw Doberman dit commando al op 8 weken leeftijd leren. Het is heel natuurlijk en comfortabel voor een hond om te zitten, u hoeft er alleen maar een commando aan te koppelen. Dit is de snelste, en de beste aanpak die ik heb gevonden om een Doberman te leren zitten.

 1. Houd een traktatie in één hand en trek de aandacht van de hond door hem kort aan je hand te laten ruiken.
 2. Til de traktatie op boven het hoofd van de hond, net buiten bereik, en dan over hun rug en ongeveer een voet in de richting van hun staart.
 3. Op hetzelfde moment dat je de traktatie beweegt, zeg je “zit” met een krachtige stem en wijs je met je andere hand naar de achterkant van de hond (dit is je visuele cue).
 4. De hond zal vanzelf gaan zitten om een beter zicht te krijgen op uw hand waar de traktatie in zit.
 5. Prijs en beloon de hond onmiddellijk met de traktatie.

Als de hond niet van nature wil zitten, is dat meer dan waarschijnlijk omdat hij of zij afgeleid en overprikkeld is. Dit is vaak het geval wanneer men probeert een jongere pup iets te leren. Als dit gebeurt, kan het beter zijn om de training te proberen wanneer de hond iets meer vermoeid is en zich te concentreren op het leveren van extra inspanningen om zijn aandacht vast te houden.

Dit kunt u doen door te oefenen in een gebied met minder afleiding of door voortdurend tegen uw hond te praten om hun aandacht vast te houden terwijl u met hem werkt. Zorg ervoor dat wanneer u het commando “Zit” geeft, het opvalt als iets belangrijks dat u zegt (door toon of stembuiging). Vergeet ook niet een visuele aanwijzing te geven, zoals wijzen naar de achterkant van de hond terwijl u het commando geeft.

Blijf

Leeftijd om te beginnen met lesgeven: 10-12 weken

Dit is een van die commando’s die uw Dobie heel gemakkelijk onder de knie kan krijgen, maar waar uw hond waarschijnlijk nog vele jaren mee vooruit zal gaan. Maar het is belangrijk om uw hond een basisgreep op dit concept nu om het trainen van andere gedragingen aanzienlijk gemakkelijker te maken. Dit commando kunt u het beste aanleren nadat uw hond adequaat kan reageren op het commando “zit”. Zo leert u uw Doberman te blijven.

 1. Geef uw hond het zit-commando en een visuele cue met een traktatie in uw hand.
 2. Zodra de hond zit, geef onmiddellijk het commando “blijf”, terwijl u de palm van uw hand aan de neus van uw hond toont, dicht genoeg bij hun persoonlijke ruimte – ongeveer 1 voet afstand van hun neus werkt meestal goed.
 3. Merkbaar “pauzeer” uzelf door bewegingsloos te blijven terwijl u een seconde of twee oogcontact houdt.
 4. Laat uw hand zakken, geef een loslaatcommando van uw keuze (zoals “ok!” of “loslaten!”) prijs, en beloon.
 5. Herhaal deze oefening terwijl u geleidelijk de tijd dat u uw hond laat pauzeren voordat u uw hand laat zakken en prijst verhoogt.

Nadat uw hond ongeveer 3 seconden kan “blijven”, is het tijd om te beginnen met het verlagen van de palm van uw hand na een paar seconden (het verwijderen van de visuele cue) terwijl u nog steeds oogcontact houdt en een korte tijd het commando loslaten niet zegt. De verwachting is dat uw hond zal blijven totdat hij het commando loslaten hoort, ondanks het feit dat u uw hand naar beneden doet. Dan krijgt hij zijn lof en beloning.

Nadat uw hond begint te tonen dit te begrijpen, is het tijd om te beginnen met het geven van het blijf-commando (en visuele cue voor een paar seconden) en dan weg te lopen van de hond, te stoppen, en de hond van een afstand aan te staren. Geef dan na korte tijd het commando loslaten. Probeer de tijd dat u wacht om de hond los te laten en de afstand tot de hond te vergroten.

Het blijf commando oefenen met mijn Doberman.
Hier oefen ik het blijf commando met een traktatie in mijn linkerhand en mijn handpalm naar de hond gericht. Ik begon achteruit te lopen terwijl ik dit commando gaf, omdat hij dit commando op kortere afstand beheerst.

Als uw hond opstaat en niet blijft zoals u bedoelt, zoals het geval is bij jongere honden, verplaats dan uw hand dichter naar hun neus voor de visuele aanwijzing. Het kan ook zijn dat u ze steeds opnieuw moet laten zitten zonder ze hun lof en traktatie te geven tot ze daar blijven, zelfs voor de kortste tijd. Een andere optie is om ze het commando “blijf” te geven wanneer ze liggen in plaats van zitten – sommige honden blijven beter in die positie. Als ze eenmaal succesvol zijn gebleven, al is het maar voor een seconde of twee, kunt u ze prijzen en van daaruit verder gaan. Vergeet niet dit te doen op een plaats met zo weinig mogelijk afleiding.

Liggen

Leeftijd om les te gaan geven: 8 weken

Uw Doberman leren liggen op commando is om vele redenen heel belangrijk. Het is ongelooflijk nuttig in het dagelijks leven en bij het aanleren van ander gedrag. Bovendien, omdat liggen een onderdanige actie is, helpt het om u te laten gelden als de dominante (of alfa) figuur in het huishouden – iets wat erg belangrijk is wanneer u met Dobermans werkt. Zo leert u uw Doberman te gaan liggen.

 1. Trek de aandacht van uw hond met behulp van een traktatie in uw hand. Geef hem het commando en de visuele aanwijzing voor “zit”.
 2. Zodra de hond zit, wijst u naar de grond vlak voor de poten van de hond door uw hand helemaal tot op de grond te laten zakken en deze aan te raken.
 3. Uw hond zal waarschijnlijk van nature aan uw hand snuffelen en in de liggende positie gaan om zich comfortabeler te voelen terwijl hij probeert bij de traktatie te komen die in uw hand zit.
 4. Zodra uw hond ligt, prijs en beloon hem snel met de traktatie in uw hand.
 5. Herhaal dit totdat u naar de grond kunt wijzen (visuele cue) terwijl u het commando geeft vanaf een kleine afstand, en zonder dat uw hand de grond raakt. Vergroot geleidelijk de afstand die u van de hond verwijderd bent terwijl u dit commando geeft.

Als uw hond weigert te gaan liggen, is dat waarschijnlijk omdat hij vanuit zittende positie naar uw hand grijpt of omdat hij te veel is afgeleid. Als afleiding waarschijnlijk het probleem is, ga dan naar een plek met minder afleiding.

Als uw hond naar uw hand grijpt en rondspringt, is dat waarschijnlijk omdat ze te veel energie hebben of omdat u hun aandacht niet goed genoeg hebt gekregen. Zorg ervoor dat de traktatie die u gebruikt er een is waar ze enthousiast over zijn. Overweeg ook om het commando later op de dag aan te leren of nadat de hond moe is van een lange speelsessie.

Van

Leeftijd om met lesgeven te beginnen: 10-12 weken

Dit is een commando dat u waarschijnlijk vaak zult gebruiken met uw klittenband Doberman. Als uw hond op de bank, uw bed of op u ligt en u wilt dat uw hond afstapt, is dit het commando dat u zult gebruiken. Het aanleren van dit commando is voor een Doberman iets minder instinctief. Het heeft ook te maken met dominantie, dus als je een al te dominante Dobie hebt, zal dit wat meer werk vergen. Maar het is een heel belangrijke manier om jezelf als de dominante in het huishouden neer te zetten. Hier lees je hoe je je Doberman het commando “af” leert.

 1. Begin als de hond een puppy is, maak er een gewoonte van om het commando “af” te geven samen met een visuele aanwijzing (zoals het wijzen van het voorwerp waar ze op zitten en naar de grond) voordat u de hond van een voorwerp af beweegt.
 2. Prijs de hond onmiddellijk na elke keer dat u hem van een voorwerp verwijdert terwijl u het commando geeft.
 3. Herhaal.

Het aanleren van dit commando is sterk afhankelijk van uw vermogen om consequent te blijven. Als u moeite hebt met het aanleren van dit gedrag, heeft dat waarschijnlijk te maken met hoe consequent u bent in het geven van het commando en de visuele aanwijzing terwijl u de hond van het voorwerp haalt. Een andere optie is om de hond met een snoepje van het voorwerp af te lokken.

Bij een dominante hond is het heel belangrijk dat u dit commando aanleert en het elke keer opvolgt. Geef nooit het commando “af” en de visuele aanwijzing, en geef dan op om de hond te verplaatsen als hij die dag extra koppig is. Dobermans zijn ongelooflijk slim en dit zal hen leren dat als ze in de toekomst koppig en dominant zijn, ze bij u zullen winnen.

Kom

Leeftijd om te beginnen met lesgeven: 8 weken

Gelukkig voor u is het leren van een Doberman om te komen op commando waarschijnlijk het gemakkelijkste commando van allemaal. Het helpt echter wel als ze eerst de commando’s zit en blijf kennen. De meeste Dobermanns (zelfs jonge) zullen gemakkelijk komen als je ze roept. Veel Dobermanns hebben ook geen traktatie nodig als motivatie om te komen als ze dit commando leren, maar het maakt het wel makkelijker, dus we zullen het inbouwen. Volg deze stappen om uw Doberman te leren komen op commando.

 1. Laat uw hond zitten en blijven.
 2. Laat je hond een traktatie in je hand zien.
 3. Neem wat afstand, geef dan het commando “kom” terwijl u naar de grond voor uw voeten wijst (visuele cue).
 4. Zorg voor verbale en visuele aanmoediging voor de hond om naar u toe te komen (zeg “kom op jongen!” op een opgewonden toon, klap in uw handen, enz).
 5. Zodra hij bij het gebied komt dat u aan uw voeten aanwees, beloon en prijs hem.
 6. Begin te werken aan het gebruik van dit commando in meer en meer afleidende omgevingen en later het opnemen van de extra stap van het vragen van uw hond om aan uw voeten te zitten zodra ze komen.
Het kom-commando oefenen met mijn Doberman.
Ik werk met mijn Doberman aan het “kom” commando. De volgende stap zal zijn om hem te leren zitten als hij naar me toe komt.

Als u moeilijkheden ondervindt tijdens het trainingsproces voor dit commando, is dat waarschijnlijk omdat u te snel vooruit bent gegaan. Bijvoorbeeld, u bent misschien in een omgeving die te afleidend is en u zult eerst wat meer trainingstijd moeten doorbrengen in minder afleidende omgevingen. Of als u moeite hebt om de hond te laten zitten nadat hij bij u is gekomen, moet u misschien eerst gedurende een langere periode oefenen om hem gewoon te laten komen zonder hem te vragen aan het eind te zitten.

Laat vallen

Leeftijd om te beginnen met lesgeven: 8 weken

Dit is een commando dat eigenaren in veel situaties nuttig vinden. Waarschijnlijk een van de eerste keren in het leven van uw pup dat u dit commando zult gebruiken is gewoon tijdens het spelen met speelgoed in de achtertuin of tijdens het aanleren van het spel “apporteren”. Maar u zult dit commando waarschijnlijk ook nodig hebben als uw hond iets oppakt wat niet de bedoeling is.

Dit kan ook een veel uitdagender commando zijn om te leren aan een hond met een hoge prooidrift zoals een Doberman dan het is bij veel andere rassen. Dit is hoe je een Doberman “laat vallen” leert.

 1. Begin met het speeltje dat u uw hond vraagt te laten vallen (kies iets waar ze graag aan hangen, zoals bijvoorbeeld een touwtje), en een traktatie van hoge waarde.
 2. Gooi of speel met het speeltje, en maak het spel spannend. Dit is het moment waarop uw Dobie het meest geneigd zal zijn het speeltje niet meer los te willen laten.
 3. Pak na korte tijd het speeltje dat in de bek van uw hond zit, geef een stevig “Drop It” commando.
 4. Zodra u “Drop It” uitspreekt, is het speeltje nu “dood” voor uw hond. Dat wil zeggen, u beweegt het speeltje niet, wiebelt er niet mee, of wat dan ook. Je houdt het stevig op één plek.
 5. Geef snel je trainingssnoepje aan je Dobie. Ze zullen waarschijnlijk het speeltje loslaten en naar het traktatie gaan. Zodra ze het speeltje loslaten, looft u ze flink en beloont u ze met het lekkers.
 6. Maak het speeltje onmiddellijk weer “levend” door ermee te wiebelen, ermee te spelen, en uw hond er weer enthousiast over te maken. Dit is in wezen een andere beloning voor het laten vallen van het speeltje – het komt weer tot leven en wordt weer spannend!
 7. Herhaal dit meerdere malen terwijl u langzaam steeds langer wacht met het geven van de traktatie. Uw doel is om langzaam de overgang te maken van de traktatie als de beloning, naar het feit dat het speeltje weer “levend” wordt zodra het de beloning is.

Uiteindelijk zal uw Doberman begrijpen dat wanneer u “Laat vallen” zegt, u in wezen de opwinding in het speeltje hebt gedood en dat hij (of zij) het nu moet loslaten. Zodra dat gebeurt, zal hun beloning bestaan uit lof van u en het feit dat het speeltje weer “levend” wordt.

Ze zullen ook verdere betrokkenheid van u krijgen. Dit moet voldoende belonend worden voor uw Doberman, zelfs zonder een trainingssnoepje in de hand. Want laten we eerlijk zijn, we willen niet altijd en overal trainingssnoepjes bij ons hebben, toch?

Leave-It

Leeftijd om met lesgeven te beginnen: 10-12 weken

Dit commando is nuttig om te voorkomen dat de hond iets oppakt of in de mond neemt wat hij niet zou moeten doen. Het kan letterlijk het leven van uw hond redden als hij op het punt staat iets gevaarlijks of giftigs op te pakken. Dit is een geweldig veiligheidscommando dat uw hond moet kennen. Dit is hoe u een Doberman leert “laat het”.

 1. Houd twee verschillende soorten traktaties bij je – één semi-saaie traktatie voor je hond (zoals een stukje van zijn brokken), en één spannende traktatie (zoals een smakelijke trainingstraktatie).
 2. Stop de saaie traktatie in een gesloten vuist en presenteer het aan de hond. Hij zal er waarschijnlijk aan snuffelen en proberen bij de traktatie te komen.
 3. Geef het commando “laat het liggen” en wacht tot hij stopt met snuffelen aan uw hand.
 4. Prijs en beloon onmiddellijk wanneer dit gebeurt.
 5. Herhaal dit proces totdat uw hond u snel aankijkt na het geven van het leave it commando. Verhoog dan geleidelijk de moeilijkheidsgraad door uw hond telkens meer te verleiden (de hand met het lekkers openen, dan het lekkers op de grond voor hem achterlaten, enz.) Ga dan verder met meer verleidelijke traktaties of speelgoed. Ga pas naar de volgende stap als hij de vorige onder de knie heeft.

Het belangrijkste om te onthouden tijdens het trainen van het leave it commando is om uw hond nooit per ongeluk het lekkers te laten pakken waarmee u hem verleidt. Dit zal uw hond vertellen dat het mogelijk is om het gewenste voorwerp te krijgen, zelfs nadat u hem hebt gezegd het te laten liggen.

Dit commando kan wat geduld vergen om aan te leren en het is heel belangrijk om de verleiding voor uw hond gaandeweg te vergroten. De meeste mensen falen bij het aanleren van dit commando door het niveau van de verleiding te snel te verhogen of door hun hond toe te staan af en toe het lekkers te pakken waarmee ze hem aan het verleiden zijn. Pas op dat u geen van beide dingen doet met uw Dobie.

Loslaten

Leeftijd om les te geven: 8 weken

Het loslaatcommando voor uw hond is elk commando dat u kiest dat uw hond vertelt “ok, ik ben klaar met u te vragen wat ik van u wil, ontspan en ga nu een normale hond zijn.” U moet een woord kiezen dat u onthoudt en consequent gebruikt. Ik gebruik het commando “ok” met een krachtige stem.

Veel Doberman eigenaren geven er echter de voorkeur aan een woord te gebruiken dat minder gebruikelijk is in het dagelijks spraakgebruik, om hun hond niet per ongeluk los te laten als je dat niet bedoelt. Andere opties zijn “klaar”, “vrij”, “break”, “dismiss”, of gewoon “release”. Kies een woord en zorg ervoor dat u zich daaraan houdt.

Er is niet echt een stap-voor-stap proces voor het aanleren van het commando. De beste manier om het aan te leren is om het te integreren als onderdeel van de “lof” stap terwijl u uw hond andere commando’s aanleert. Dobermans zijn zo ongelooflijk slim dat hij of zij, door het commando loslaten te integreren in andere trainingsonderdelen, snel doorheeft wat het betekent.

Bijvoorbeeld, terwijl u uw hond traint voor het commando “blijf”, geef dan krachtig en duidelijk het commando loslaten en begin direct daarna met uw lof. Of terwijl u uw hond traint om te zitten, doet u hetzelfde. Geef het commando loslaten zodra hij is gaan zitten en geef dan onmiddellijk uw lof en beloning. Het leren van dit commando zou heel natuurlijk moeten zijn voor uw Doberman als u het integreert in de training van uw andere commando’s.

Trucs

Leeftijd om te beginnen met lesgeven: 8 weken

Wat tijd besteden aan het aanleren van een paar leuke trucjes aan uw hond is een geweldige manier om hun geest te betrekken en hun algemene gehoorzaamheid verder te verfijnen. Beide zaken zijn essentieel voor Dobermans. Hoewel het aanleren van elke truc iets anders kan zijn, is er een basisformule die ik altijd heb gebruikt om mijn hond nieuwe trucs te leren.

Deze methode werkt verbazingwekkend goed bij Dobies, en hoewel ik wou dat ik kon zeggen dat het komt door de genialiteit van mijn methode, is het in werkelijkheid de intelligentie van de Doberman die de eer moet krijgen. Dit is de basisaanpak die ik gebruik om een Doberman bijna elke nieuwe truc te leren.

 1. Trek hun volledige aandacht door de combinatie van een traktatie en een omgeving zonder afleiding.
 2. Geef een verbale en visuele aanwijzing en laat ze dan de gewenste taak uitvoeren. Wanneer u hem voor het eerst een nieuwe truc aanleert, kan het zijn dat hij de taak slechts gedeeltelijk uitvoert. Dat is niet erg, maar vraag elke keer dat u oefent meer van hem.
 3. Prijs en beloon uw hond zodra ze meer van het kunstje uitvoeren dan de vorige keer.
 4. Herhaal dit proces totdat uw hond het volledige concept heeft van de truc die u hem leert.

Voor mijn hond, was de beste tijd om hem trucjes te leren tijdens etenstijd. Hij zou letterlijk alles doen om zijn eten te krijgen. Dus elke avond liet ik hem voor me zitten terwijl ik zijn volle etensbak achter me op de grond zette. Ik vroeg hem dan verschillende trucjes te doen voordat ik hem het commando losliet en hem toestond te eten.

Als ik hem bijvoorbeeld leerde schudden, zette ik zijn bak achter me neer terwijl hij me zijn onverdeelde aandacht gaf. Dan zeg ik “schudden” (verbale aanwijzing) en steek mijn hand uit voor zijn poot (visuele aanwijzing). Ik pakte dan zijn poot op, legde hem in mijn hand en schudde hem op en neer. Dan prees ik hem en gaf hem het commando loslaten, zodat hij kon eten. Na een paar nachten schudde hij al uit zichzelf.

Doberman Trick Training Gidsen – Ik heb twee uitgebreide trainingsgidsen geschreven met ideeën over trucs en hoe u elke truc aan uw Doberman kunt leren met stap-voor-stap foto’s. De Eenvoudige Doberman Training Gids bevat een aantal goede trucs om mee te beginnen. Als u klaar bent om de moeilijkheidsgraad te verhogen, bekijk dan de Gevorderde Doberman truc trainingsgids.

Video: Commando’s aanleren

Ik heb een diepgaande gids geschreven over het aanleren van specifieke trucs aan Dobermans met daarin een lange lijst van trucs die Dobies bijna vanzelf uitvoeren met heel weinig training. In het artikel staat ook een video die ik gemaakt heb over de basisformule die ik gebruik. Dit artikel is 13 gemakkelijke trucs om je Doberman te leren (met foto’s).

Gedragstraining

Gedragstraining van uw Doberman is iets geavanceerder dan het aanleren van basisgehoorzaamheidscommando’s. Dit is een beetje meer betrokken en verschillende benaderingen moeten worden gebruikt, afhankelijk van welk gedrag u uw Doberman probeert te laten hebben, of niet te hebben. Hieronder staan enkele van de meest getrainde gedragingen en hoe u die het beste kunt aanpakken voor het Doberman ras.

Training aan de lijn (Hak)

Leeftijd om te beginnen met lesgeven: 12-14 weken

Uw hond leren hielen te lopen aan de lijn kan moeilijk zijn, maar het is zo noodzakelijk bij grote krachtige rassen als de Doberman. Training aan de lijn kan een zeer ingewikkeld proces zijn, maar er is een basismethode die de meeste Doberman eigenaren met succes gebruiken.

Om te beginnen met de lijntraining van uw Doberman, moet u ervoor zorgen dat uw hond enkele basiscommando’s van gehoorzaamheid begrijpt, zoals zit, een loslaatcommando, en het leave-it commando kan ook nuttig zijn. Ook moet u zich hebben gevestigd als de alfa in huis door kleine dagelijkse handelingen (hem elke dag zijn eten geven, hem niet als eerste door een deur laten lopen, grenzen stellen en handhaven, enz.) Als u deze zaken eerst op orde hebt, zal de training aan de lijn veel gemakkelijker verlopen.

Hieronder volgt een overzicht van de basistechniek die ik meestal aanbeveel voor het aanlijnen van een Doberman.

 1. Begin met uw Dobie het concept van toegeven aan de druk van de lijn te leren. Dit betekent dat u uw hond leert begrijpen dat een kleine hoeveelheid druk in een bepaalde richting op de riem een actie van zijn kant betekent (stoppen met lopen, naar rechts of links draaien, enz.). Begin met uw hond aan de lijn en aan uw zijde. Met de riem omlaag en parallel aan de grond oefent u lichte druk uit in één richting, zodat uw hond in die richting kijkt. Zodra hij dat doet, prijs en beloon hem. Blijf dit doen tot hij een basiskennis heeft van het toegeven aan de druk van de riem.
 2. Maak uw hond comfortabel en gewend aan de hielpositie. De hakhouding is wanneer uw hond aan uw zijde staat met zijn voorpoten ongeveer in lijn met uw voeten. Breng uw hond naar uw zijde en in de hielpositie (u kunt een traktatie in uw gesloten hand gebruiken om hem te leiden als dat nodig is). Zodra hij correct is gepositioneerd, prijs hem snel en geef hem een traktatie. Pauzeer een paar seconden en prijs en geef opnieuw een beloning. Als hij wegloopt, moet u stoppen met prijzen en trakteren en hem terugbrengen. Na 10 tot 20 seconden succesvol te zijn gepositioneerd terwijl u hem prijst en beloont, geeft u hem het commando loslaten en laat u hem een minuut of zo ontspannen. Herhaal dit proces en verhoog geleidelijk de tijd tussen de traktaties die u geeft en de tijd die hij aan uw zijde doorbrengt voordat u hem loslaat.
 3. Begin met het lopen van korte afstanden in een gecontroleerde omgeving. Met uw hond naast u terwijl u in een gecontroleerde omgeving bent met weinig afleiding (zoals uw huis of achtertuin) laat hem een traktatie ruiken in uw gesloten vuist zodat u zijn aandacht hebt. Begin dan te lopen terwijl hij je hand volgt. Loop 10 tot 15 meter en zeg hem dan te gaan zitten. Zodra hij zit, geeft u de traktatie en prijst u hem. Ga niet wandelen tenzij uw hond u speling in de riem geeft.
 4. Herhaal dit en corrigeer uw hond indien nodig onderweg. Herhaal stap drie terwijl u steeds langere afstanden loopt. Als uw hond op enig moment voor u loopt, stop dan, ga een paar stappen terug met hem, en laat hem zitten. Wacht niet tot hij aan de lijn trekt om hem te corrigeren. Corrigeer hem zodra hij probeert voor u uit te lopen. Zodra uw hond een paar seconden naast u zit, zegt u “hak” en begint u weer te lopen.
 5. Ga langzaam over naar openbare plaatsen en andere gebieden met afleiding. Zodra uw hond het basisconcept van wandelen in de hielpositie aan de lijn onder de knie heeft, gaat u langzaam over op wandelen op openbare plaatsen met steeds meer afleiding.

Het aanlijnen van uw Doberman vergt enig geduld. Maar de sleutel tot succes hier is ervoor te zorgen dat de wandeling niet leuk is voor uw hond zodra hij iets gaat doen wat hij niet zou moeten doen. Als hij voor u uit loopt (uit de hakhouding), stop dan, ga een paar stappen achteruit, en ga dan zitten. Zeg “hak” en wandel verder.

Mijn vrouw traint onze Doberman Cooper aan de lijn.
Dit is ongeveer de juiste hielpositie voor leibandtraining. De voorpoten van deze Doberman zijn in lijn met haar voeten en ze heeft een korte lijn aan de lijn.

Waar mensen hier problemen mee hebben is wanneer ze deze stappen te snel doorlopen, voordat de hond de vorige stap begrijpt. Of ze nemen geen pauzes tijdens de wandeling door hun hond een loslaatcommando te geven. Uw hond de tijd geven om te snuffelen en gewoon een hond te zijn is heel belangrijk om de wandelingen leuk te houden. Denk er ook aan dat elke wandeling een training aan de lijn is.

Ten slotte, weersta de drang om op “slechts een” snelle en slordige wandeling te gaan waar u de hond toestaat te doen wat hij wil omdat u een pauze nodig heeft van het trainen van hem. Dit zal uw hond leren dat als hij of zij volhardend genoeg is, hij een wandeling kan maken waar hij zich niet hoeft te gedragen en waar hij de regels maakt.

Ik schreef een zeer diepgaande gids voor het trainen van uw Doberman aan de lijn in mijn artikel How to Train Your Doberman to Walk on a Leash. Dat artikel zou u moeten kunnen helpen bij alle problemen die u onderweg tegenkomt met het trainen aan de lijn – en dat kunnen er heel wat zijn.

Training buiten de lijn

Leeftijd om te beginnen met lesgeven: 6-8 maanden

Het trainen van uw Doberman om betrouwbaar buiten de lijn te spelen terwijl hij onder uw verbale controle blijft, mag nooit een overhaast proces zijn en moet altijd langzaam vorderen naarmate uw hond steeds vertrouwder wordt met uw terugroepacties. In feite moet uw hond alleen buiten de lijn oefenen in een volledig afgesloten gebied waar er geen kans is dat uw hond in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Een omheind honkbalveld, hondenpark, of uw omheinde achtertuin zijn prima plekken om te oefenen.

Pas als uw hond 100% betrouwbaar is met zijn terugroepactie, moet u ooit proberen hem in een andere situatie te gebruiken. En ik bedoel 100% betrouwbaar (zonder uitzonderingen), ongeacht de afleiding. Het laatste wat je wilt doen is je hond ergens naartoe laten lopen waar hij het verkeer in kan rennen als hij besluit dat dit de 1% van de tijd is dat hij niet luistert naar je pogingen hem terug te roepen.

Met de gevaren hopelijk glashelder, laten we de basistechniek doornemen om een Doberman te leren buiten de lijn te lopen.

 1. Oefen het “kom” commando. Zie het gedeelte over het “kom” commando in dit artikel. Oefen het kom-commando herhaaldelijk thuis totdat uw hond volledig betrouwbaar is met het commando. Ga dan langzaam over naar meer en meer afleidende omgevingen.
 2. Zodra uw hond consequent komt wanneer hij wordt geroepen, probeer het dan in een grote open ruimte. Kies een veilig gebied voor uw hond (ergens omheind) waar u hem los zult laten lopen. Geef uw hond voldoende beweging voordat u probeert hem los te laten lopen.
 3. Laat uw hond loslopen en roep hem dan meteen terug. De eerste terugroepactie van elk uitje is het meest kritisch, dus zorg ervoor dat je die meteen doet als je ze los laat lopen. Het zal u vertellen hoe gehoorzaam uw hond kan zijn in die specifieke omgeving en het zal uw hond ook vertellen wat voor beloning hij krijgt voor het komen wanneer u hem die dag roept. Dus maak de beloning die ze krijgen voor het komen wanneer u roept die eerste keer de grootste en best mogelijke beloning. Dit zal uw hond vertellen dat hij flink beloond zal worden als hij komt wanneer u hem roept op dat specifieke uitje.
 4. Gun uw hond voldoende tijd om te spelen en gewoon een hond te zijn. U wilt dat de tijd buiten de lijn leuk is, maar roep ze af en toe terug om ze eraan te herinneren dat er nog steeds regels zijn en dat ze op u moeten letten. Prijs en beloon ze altijd als ze naar u toe komen nadat ze geroepen zijn.
 5. Herhaal dit proces in steeds meer afleidende omgevingen. Wees zeer voorzichtig om niet verder te gaan naar potentieel gevaarlijkere omgevingen, tenzij uw hond heeft aangetoond volledig, betrouwbaar, vaardig te zijn in de vorige omgeving.

Vergeet niet dat veiligheid hier het belangrijkste is. Neem ook altijd een riem mee, zodat u een manier hebt om uw hond vast te zetten als het nodig is, ongeacht hoe betrouwbaar of ervaren ze zijn in het loslopen.

TIP

Zorg ervoor dat het terugroepen van uw hond altijd wordt gevolgd door een van de favoriete dingen van uw hond (zoals een traktatie, favoriet speeltje, favoriet spelletje om met u te spelen, enz). Weersta ook de drang om uw hond herhaaldelijk te roepen als hij u negeert. Als uw hond u negeert, is het tijd om uw hond terug te halen. Als u herhaaldelijk roept terwijl uw hond u negeert, leert het uw hond dat hij vrij is om te kiezen naar welk commando hij luistert en naar welk niet.

Crate Training

Leeftijd om te beginnen met lesgeven: 8 weken

Er zijn verschillende meningen over krattraining van een Doberman. Sommige mensen vinden dat je nooit een krat moet trainen, en anderen vinden dat het essentieel is. Naar mijn mening is het heel belangrijk om je Doberman op jonge leeftijd in een bench te trainen voor gebruik tijdens de nachtelijke uren.

Zoals veel Doberman experts die er zijn, ben ik er tegen om je hond urenlang in een bench te laten terwijl je weg bent op je werk. Als u meer inzicht wilt in hoe ik u voorstel met een Doberman om te gaan terwijl u fulltime werkt, zie dan mijn artikel Hoe lang kunt u een Doberman alleen thuis laten?

Maar je Dobie puppy in een krat trainen als ze jong zijn om in de krat te slapen is een geweldige manier om ze niet alleen te helpen om ’s nachts beter te slapen (ze zullen zich veiliger voelen als je het goed doet), maar ook om ze zindelijk te maken door het verminderen van ongelukjes in huis ’s nachts.

“Gebruik de bench nooit als straf. De bench moet een gelukkige plek zijn voor je hond.”

– John Walter (DobermanPlanet.com)

Dobermans, en honden in het algemeen, houden van een veilig gevoel terwijl ze slapen. Ze hebben graag het gevoel dat ze in een veilig hol zitten. Stel uw bench dus op met de deur naar buiten gericht, en de achterkant van de bench tegen een muur. Drapeer een deken (zorg ervoor dat uw puppy de deken niet door de roosters van de bench kan trekken) over drie van de vier zijkanten om een veilig, holachtig gevoel te creëren. Dit zal uw hond ’s nachts helpen ontspannen.

Zorg er ten slotte voor dat de bench ongeveer 6 centimeter langer is dan de lichaamslengte van uw hond. Dit is erg belangrijk omdat een te grote bench uw hond zal aanmoedigen om in een hoek te plassen of te poepen. Een te kleine bench is oncomfortabel en geen prettige slaapplaats. Een bench met de juiste afmetingen moedigt uw hond aan zich ’s nachts in te houden, omdat het normaal is dat hij niet plast of poept waar hij slaapt. Sommige kratten hebben een verplaatsbare wand, zodat de krat met de hond kan meegroeien, wat heel belangrijk is.

Hier lees je hoe je je Doberman kunt laten wennen aan het ’s nachts in de bench zitten.

 1. Laat het deurtje van de bench overdag open staan. Zo kan uw hond naar believen in en uit de bench wandelen en deze inspecteren. U wilt dat ze begrijpen dat de bench geen eng ding is. Zorg ervoor dat u het deurtje openzet, zodat ze er niet per ongeluk tegenaan lopen of dat het deurtje dichtvalt en ze schrikken.
 2. Introduceer de bench aanvankelijk overdag aan uw hond. Nadat uw Dobie puppy de bench een paar keer heeft gezien en besnuffeld, is het tijd om hem officieel te introduceren. Begin met hun favoriete speeltje of traktatie in uw hand en probeer ze naar binnen te leiden. Als ze er niet in willen, dwing ze dan niet. Neem een pauze en probeer het later opnieuw met meer aanmoediging en opwinding.
 3. Als hij nog steeds niet naar binnen wil, gebruik dan etenstijd. Etenstijd is de beste tijd om een Dobie te laten doen wat u wilt. Als u consequent problemen hebt met het gebruik van traktaties en speeltjes om uw hond in de bench te krijgen, probeer hem dan zijn maaltijden in de bench te geven. Probeer de kom helemaal achterin de bench te zetten. Als dat niet werkt, zet het dan zo ver als ze willen gaan.
 4. Als uw hond in de bench zit en afgeleid is, sluit dan het deurtje. Als uw puppy bezig is met zijn favoriete speeltje of bot dat u in de bench heeft gegooid (of zijn maaltijd aan het eten is), sluit het deurtje dan zachtjes terwijl hij afgeleid is. Zodra ze klaar zijn met spelen of eten, open dan onmiddellijk het deurtje. Doe dit met langere tussenpozen nadat ze klaar zijn met eten of spelen en voordat u het deurtje opent. Als ze beginnen te huilen, doe dan de deur pas open als ze ophouden met huilen.
 5. Begin een commando te associëren met de bench. Wanneer het tijd is om in de bench te gaan, begin dan een commando als “bench” of “ga naar bed” te associëren. Wees consequent en zeg dit commando elke keer dat ze naar binnen gaan. Bewaar ook traktaties in de buurt van de bench en telkens als ze in de bench gaan omdat je dat vraagt, prijs je ze en beloon je ze met een traktatie.
 6. Sta hen toe u te zien terwijl ze in de bench zitten. Hun angstniveau zal snel toenemen als ze je niet kunnen zien. Zorg er dus voor dat ze je de eerste paar keer in de bench de hele tijd kunnen zien. Begin geleidelijk aan dingen in de kamer te doen waar ze je nog kunnen zien en verlaat uiteindelijk terloops de kamer of ga in je bed slapen waar ze je niet kunnen zien.

Vergeet niet dat een heel jonge puppy zijn blaas niet langer dan 3 of 4 uur achter elkaar kan ophouden, dus je zult een paar keer midden in de nacht moeten opstaan om ze eruit te laten totdat ze het langer kunnen ophouden. Over het algemeen kan een pup zijn blaas ongeveer 1 uur ophouden voor elke maand dat hij oud is. Zorg ervoor dat de bench dicht bij uw bed staat, zodat u gemakkelijk door uw hond gewekt kunt worden. De meeste puppy’s zullen gaan huilen als ze naar het toilet moeten, zolang hun bench de juiste grootte heeft.

Gebruik de bench nooit als straf. De bench moet een gelukkige plaats zijn voor uw hond en als u hem er voor straf heen stuurt, zal hij zich nooit kunnen ontspannen als hij ’s nachts in zijn bench zit. Het kan ook een goed idee zijn om een of twee veilige speeltjes voor uw hond in de bench te leggen, zodat hij midden in de nacht op iets kan kauwen om wat angst weg te werken als dat nodig is.

Zodra uw Doberman volledig zindelijk en vertrouwd is in huis (meestal rond een jaar oud), kunt u beginnen uw hond in een normaal hondenbed buiten de bench te laten slapen, afhankelijk van het niveau van vertrouwen dat u in hem hebt.

Potjestraining

Leeftijd om te beginnen met lesgeven: 8 weken

Potty training van een Doberman puppy kan een van de moeilijkste dingen zijn om te doen. Het vergt veel geduld en consistentie. Ook zullen er onderweg ongelukjes gebeuren terwijl uw hond aan het leren is. Het is belangrijk om uw hond meteen zindelijk te maken, zodat hij of zij enige begeleiding heeft en geen slechte gewoonten ontwikkelt.

Ook is het een goed idee om te werken aan het associëren van een commando met uw verzoek aan uw hond om zichzelf te ontlasten. Als u elke keer dat u uw hond meeneemt naar de plek waar hij naar het toilet moet een commando zegt als “ga op het potje”, zal uw Doberman snel begrijpen dat dat het commando is dat u zegt als u wilt dat hij gaat. Dit is geweldig als u ergens nieuw bent en u wilt dat hij snel naar het toilet gaat op een plaats waar hij niet gewend is te gaan.

Potjestraining moet altijd een positieve ervaring zijn en er mag nooit een harde correctie plaatsvinden. De ouderwetse methode om een hond met zijn neus in de poep te wrijven werkt niet in uw voordeel met een Doberman.

Hier zijn de basisstappen die ik gebruik voor de zindelijkheidstraining van een Doberman pup.

 1. Ontwikkel een routine om te voorspellen wanneer hij moet gaan. Het is belangrijk dat uw hond buiten is (of waar u hem ook traint om zich te ontlasten) wanneer hij van nature moet gaan. Hoe vaker ze uit zichzelf naar buiten gaan, hoe beter. Als u uw hond traint om op uw gras in de achtertuin te gaan, neem hem dan mee naar buiten en zet hem op het gras onmiddellijk nadat hij ’s morgens wakker wordt, na een dutje, na het eten van een maaltijd, en als laatste voor het slapen gaan ’s avonds. Breng hem aanvankelijk ook elke 30 minuten tot een uur overdag naar buiten – u kunt deze tijd later verlengen.
 2. Breng hem altijd naar dezelfde plek. Breng uw hond altijd naar dezelfde plek om zich te ontlasten. Dobermans, en honden in het algemeen, worden getriggerd door geuren om zich te ontlasten. Als ze de geur opvangen van een vorige keer dat ze zich in dat gebied ontlastten, zal het hen eraan herinneren om te gaan.
 3. Als hij gaat waar hij moet gaan, prijs en beloon. Wanneer uw puppy eindelijk gaat waar hij moet zijn, ongeacht of u hem daarheen moest brengen of niet, prijs en beloon hem dan zoveel mogelijk. Word enthousiast, spring op en neer, aai hem en geef hem een traktatie. Zo zal hij uiteindelijk het naar de wc gaan op die plek gaan associëren met positieve gevoelens.
 4. Als er een ongelukje gebeurt, verplaats hem dan snel naar de juiste plek en geef het commando. Als hij een ongelukje heeft in huis, of ergens anders waar hij niet mag komen, pak hem dan snel op en loop met hem naar de plek die u hebt aangewezen als zijn badkamerplek. Zet hem neer en geef het door u gekozen commando om uw hond te vertellen dat hij naar het toilet moet. Hij zal waarschijnlijk niet meer gaan, maar hij zal de geur ruiken van de vorige keren dat hij in dat gebied ging en het zal hem helpen te begrijpen dat dit de juiste plaats is om te gaan.

Herhaal dit proces met perfecte consistentie en je zou in staat moeten zijn om je Doberman vrij snel potjestraining te geven. Houd in gedachten dat incidentele ongelukjes in huis normaal zijn voor een Doberman puppy tot ongeveer de leeftijd van één jaar oud. Wees er dus op voorbereid om dat eerste jaar bovenop de zindelijkheidstraining te blijven zitten.

Potjestraining van een Doberman puppy op het gras.
Mijn Doberman Cooper werd als pup op het potje getraind. Hij werd getraind om op dezelfde plek op het gras te gaan. De geur van de vorige keren dat hij op die plek ging, hielp hem eraan herinneren dat hij moest gaan als hij er eenmaal was.

Hier zijn enkele situaties die je zou kunnen tegenkomen, en hoe je ermee omgaat.

 • Als u uw puppy op heterdaad betrapt bij het naar binnen gaan: U moet de hond er snel van weerhouden te blijven plassen of poepen. De beste manier om dit te doen is om luid in uw handen te klappen. Zodra u de aandacht van uw hond hebt en hij even heeft gepauzeerd, pakt u hem snel op en snelt u hem naar de juiste plek om te ontlasten. Als ze blijven gaan op de juiste plek, prijs en beloon.
 • Als uw puppy toch een ongelukje in huis heeft dat u pas later ontdekt. U zult de rommel moeten opruimen met een schoonmaakmiddel dat speciaal ontworpen is om de enzymen in de urine af te breken. Dit zal ervoor zorgen dat de geur wordt vernietigd. Normale schoonmaakmiddelen op basis van ammoniak kunnen wat van de geur achterlaten, wat uw hond zal aanmoedigen om later weer op dezelfde plek te gaan. Ik gebruik graag Nature’s Miracle Stain and Odor Remover (Amazon Link). Het werkt goed voor de vlekken die achterblijven en breekt ook de enzymen af om toekomstige ongelukjes op dezelfde plek te voorkomen.
 • Als je voortdurend ongelukjes hebt in huis: Probeer het individuele schema van uw hond te achterhalen over wanneer hij gewoonlijk gaat, en neem hem mee naar buiten naar zijn toiletplek tijdens die tijden (d.w.z. direct na de maaltijd, na het wakker worden, na het spelen, enz). Probeer ook de tijd dat je met hem buiten bent uit te breiden, zodat hij langer kan snuffelen en de kans groter wordt dat hij buiten zijn behoefte doet. Ten slotte moet u zich concentreren op de signalen die uw hond geeft wanneer hij moet gaan. De meeste honden zullen de kamer verlaten en ergens een hoekje opzoeken, of beginnen rondjes te snuffelen, of andere soortgelijke acties. Als u deze dingen ziet, noteer ze dan zodat u ze in de toekomst kunt herkennen en ze zo snel mogelijk naar buiten kunt krijgen.

Het beste advies dat ik specifiek kan geven over potjestraining van Doberman puppy’s is dat ze van routine houden, en je kunt dit in je voordeel gebruiken. Maak er dus een routine van om onmiddellijk na het ontwaken ’s morgens, het eten of het spelen buiten naar het toilet te gaan. Gebruik hun natuurlijke drang naar routine om u te helpen bij de zindelijkheidstraining.

Consistentie is hier de sleutel. Ja, het is ongelooflijk moeilijk, maar u moet consequent zijn bij het helpen van uw hond om zindelijk te worden, vooral in het eerste jaar van zijn leven. Als u het huis voor langere tijd moet verlaten, bijvoorbeeld voor uw werk, zorg er dan voor dat iemand de hele dag bij uw hond komt kijken. Een puppy kan meestal maar een uur zijn blaas ophouden voor elke maand dat hij oud is.

Blaffen

Leeftijd om met lesgeven te beginnen: Naar behoefte

Blafproblemen zijn moeilijk te behandelen bij Dobermans. Het probleem is dat er zoveel redenen zijn waarom een Doberman blaft, en die redenen bepalen de beste aanpak om het probleem op te lossen. U zult een beetje gezond verstand moeten gebruiken en de hieronder voorgestelde methode moeten aanpassen aan uw situatie.

Dit zijn de basisstappen om het blaffen bij een Doberman Pinscher te stoppen.

 1. Bepaal wat de oorzaak is van het blaffen. De meest voorkomende redenen waarom een Doberman blaft is omdat hij zich verveelt, eenzaam is (verlatingsangst), gefrustreerd is, hongerig/dorstig is, of naar het toilet moet. Als het probleem zich voordoet wanneer u het huis verlaat of zich klaarmaakt om het huis te verlaten, dan is het waarschijnlijk te wijten aan verlatingsangst. Als u de oorzaak kent, kunt u een plan opstellen om het probleem te verhelpen.
 2. Verminder of elimineer de motivatie om te blaffen volledig. De eerste, en gemakkelijkste, stap is het verwijderen van wat hen motiveert om te blaffen. Soms is dit gemakkelijk te doen, soms is het gewoon niet mogelijk. Als uw hond bijvoorbeeld blaft naar mensen die langs uw hek lopen en u kunt het gat in het hek waar ze doorheen kijken gemakkelijk repareren, doe dat dan! In de eenvoudigste gevallen kan dit alles zijn wat nodig is. Maar als uw Dobie blaft omdat u naar uw werk moet, kunt u er niet veel aan doen dat u elke dag weg moet. Maar probeer waar mogelijk de motivatie om te blaffen te verminderen. Als u geluk hebt, kunt u het probleem daar oplossen.
 3. Zet uw hond in verleidelijke blafsituaties en geef correctie. Nu moet u de situatie waarin uw hond blaft nabootsen, maar er alles aan doen om hem dat niet te laten doen. Bijvoorbeeld, als uw hond blaft naar iemand die naar de deur komt om u te waarschuwen, maar het niet doet als u naast hem staat, laat dan iemand naar de deur komen terwijl u daar met uw hond staat. Zodra uw hond dit proces doorloopt zonder te blaffen, prijs en beloon! Als hij toch blaft, geef hem dan een stevig commando dat u hebt gekozen om hem te laten stoppen met blaffen (zoals “stil”), en laat hem zitten en gaan liggen. Dit is een onderdanige houding die de hond duidelijk maakt dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Laat hem ongeveer 10 seconden zo blijven en laat hem dan los.
 4. Herhaal dit in geleidelijk meer verleidelijke situaties. Maak de situaties waarin uw Doberman zich bevindt en waarin hij zou kunnen blaffen langzaam steeds verleidelijker. Als u dit proces overhaast, zult u merken dat u geen vooruitgang meer boekt, maar de controle over het blaffen verliest. Als dit gebeurt moet je een paar stappen terug doen en opnieuw beginnen. Geloof me, ik weet heel goed hoeveel werk dit is, maar overhaast dit niet en wees consequent. Het kan dagen of weken duren om uw hond voldoende te desensibiliseren om het blaffen te stoppen.

Vergeet niet uw hond nooit op een harde manier fysiek te corrigeren. U wilt uitstralen dat u de alfa in huis bent, en hoewel de alfa soms streng kan zijn, zullen ze nooit de controle verliezen. Schreeuwen, gillen en uw hond slaan is een teken dat u de controle verliest. Dit zal alleen maar tegen u werken in uw training.

De Humane Society heeft een aantal goede suggesties en alternatieve methoden om het blaffen te stoppen op hun website hier. Het kan de moeite waard zijn er eens naar te kijken als je nog steeds voortdurende blafproblemen hebt die je niet kunt oplossen.

Vergeet niet dat het oplossen van blafproblemen moeilijk is omdat Dobermans om veel verschillende redenen blaffen. Overweeg echt wat de motivatie van je Dobie is om te blaffen en wat de stimulans is. Zoek dan uit hoe u hem kunt desensibiliseren voor die prikkel, hem kunt afleiden, of gewoon duidelijk kunt maken wat u van hem verwacht in die specifieke situatie.

Als je een meer diepgaande gids wilt voor de beste methode om het blaffen bij Dobermans te stoppen, inclusief de methode die ik het vaakst gebruik, zie dan mijn artikel 6 stappen om je Doberman Pinscher te laten stoppen met blaffen.

Jezelf de Alpha maken

In het wild heeft elke roedel honden een “alfa” of een hond die de leiding heeft over de roedel. Deze hond bepaalt grenzen, gedragsverwachtingen, en corrigeert de andere honden waar nodig. Hij wordt gerespecteerd door alle honden in de roedel en wordt nooit in vraag gesteld. Heel eenvoudig, de alpha maakt de regels. U moet worden gezien als de alfa in uw huis om uw Doberman goed te kunnen trainen.

Hoe doe je dit? Het zijn de eenvoudige dingen die er allemaal toe bijdragen dat jij de alfa wordt. Hier zijn de dingen die ertoe kunnen bijdragen dat uw hond u als de alfa in huis ziet.

 • Handhaaf een alfa-houding. Uw algemene houding zegt veel over u, vooral tegen een hond die zo afgestemd is op menselijke emoties als een Doberman. U moet kalm zijn, in controle, en beknopt met uw hond. Als u gefrustreerd raakt met uw hond en schreeuwt, gilt, of uw hond slaat, dan laat dat zien dat u de controle kwijt bent of aan het verliezen bent. Dit is geen kenmerk van een alfa of roedelleider.
 • Loop eerst door deuren. In het algemeen zal de hond in een roedel die de leiding heeft, de leiding nemen. Als u er een punt van maakt om uw hond te laten wachten bij een deuropening (zoals bij het verlaten van het huis en het ingaan van de achtertuin bijvoorbeeld) en u eerst doorlaat, herinnert u hem er in feite aan dat u de leiding heeft. Dat is een prima positie als u ook wilt dat uw hond later tijdens trainingen luistert naar wat u zegt.
 • Voer uw Doberman alleen nadat ze iets voor u hebben gedaan. Degene zijn die voor het eten zorgt is een duidelijke indicator dat jij de leiding hebt. Maar het is altijd een goed idee om een stap verder te gaan. Elke maaltijd, voordat u uw hond eten geeft, vraag hem altijd iets voor u te doen. Ik hou graag de etensbak van mijn hond vast, vol met eten, en vraag hem een of twee commando’s voor mij uit te voeren. Zoals “zit”, “ga liggen” of “schudden”. Bij elke maaltijd vraag ik iets anders en ik geef het eten pas als hij het doet. Zo blijf ik de alfa in huis en wordt zijn gehoorzaamheidstraining versterkt.
Etenstijd gebruiken als trainingsmotivatie voor mijn Doberman.
Een van de beste momenten om een Doberman een nieuw commando te leren is tijdens etenstijd. Ze zullen zeer gemotiveerd zijn door de maaltijd en het inhouden van de maaltijd totdat ze iets voor je doen is een geweldige manier om jezelf als de alfa te vestigen.
 • Verander nooit onmiddellijk van gedachten. Dit is een moeilijke die door veel Doberman eigenaren vaak over het hoofd wordt gezien. Ze zijn tenslotte gewoon zo schattig, dat die puppy hondenogen soms heel overtuigend kunnen zijn. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je Dobie vraagt om op je bed te komen en je geeft ze een ferme “nee”. Dan komt hij uit een andere richting met die schattige, verdrietige blik in zijn ogen en jij geeft toe door hem toe te laten. Je hebt je hond net geleerd dat volharding de grenzen die jij, als de alfa, stelt, kan overrulen. Dit is moeilijk te herstellen als je in deze gewoonte verzeild raakt. Dus als u uw hond zegt iets te doen (of niet te doen), houd u er dan aan en geef niet toe.
 • Werk vaak aan gehoorzaamheidstraining. Gehoorzaamheidstraining is om zoveel redenen goed voor uw Doberman. Het houdt hun geest bezig en plaatst u in de positie van de instructeur of degene die gevolgd moet worden. Met een Doberman is het belangrijk om op zijn minst elke dag enkele basiscommando’s te oefenen. Door dit regelmatig te doen, helpt u uw positie als alfa te versterken.

Vergeet niet dat als u grenzen stelt voor uw hond, u streng moet zijn in het afdwingen ervan. Het ergste wat u kunt doen is beginnen “toe te geven” wanneer uw hond herhaaldelijk de grenzen die u hebt getest. Gezien worden als de alfa in huis zal uw dagelijks leven met uw Dobie zoveel gemakkelijker maken. In feite zal alles gemakkelijker zijn. Gehoorzaamheidstraining, gedragstraining en zelfs speeltijd zullen veel vlotter verlopen.

Moeilijk te trainen of koppige Dobermans

Als u één van die ongelukkige eigenaren bent die een ongewoon koppige Doberman heeft, is het enige wat u kunt doen de motivatie om uw aanwijzingen op te volgen (d.w.z. de beloning die ze krijgen) vergroten, ervoor zorgen dat u zo absoluut duidelijk en consequent bent als menselijkerwijs mogelijk is, en zo langzaam als nodig met de training doorgaan.

Veruit het meest voorkomende probleem dat ik zie bij degenen die beweren dat ze een koppige Doberman hebben, is het gebrek aan consistentie van de eigenaar. Veel van deze eigenaren hebben onbewust hun Doberman getraind om koppig te zijn door herhaaldelijk toe te geven aan hun hond wanneer deze de grenzen test die zij, als eigenaar, hebben gesteld.

“Het meest voorkomende probleem dat ik zie bij degenen die beweren dat ze een koppige Doberman hebben, is het gebrek aan consistentie van de eigenaar.”

– John Walter (DobermanPlanet.com)

Neem bijvoorbeeld lijntraining. Misschien begint u uw wandeling door heel streng te zijn voor uw hond en hem niet toe te staan aan de lijn te trekken, maar dan blijven ze u gewoon testen en blijven ze tijdens de wandeling aan de lijn trekken. Uiteindelijk begint u hem steeds meer te laten trekken voordat u hem corrigeert. Wat denk je, je hebt je hond net geleerd dat koppigheid loont en in werkelijkheid traint hij jou meer om trekken toe te staan dan dat jij hem traint om niet te trekken.

Wees dus altijd consequent, zelfs als je diep moet graven wanneer je dat niet wilt, en handhaaf de regels ook al wil je gewoon een leuke “snelle wandeling” met je hond. Zie het consequent trainen van uw Doberman als een investering in een toekomst met een Doberman waar gemakkelijk mee te leven valt.

Clickertraining

Veel Doberman eigenaren zweren bij het gebruik van een clicker tijdens de training. Er zijn studies die aantonen dat het gebruik van een clicker tijdens de training de snelheid waarmee sommige honden leren verhoogt. Het idee is dat de clicker een luide “klik” geeft en een onmiddellijk teken van goed gedrag van uw hond is.

Onmiddellijk goed gedrag belonen is ongelooflijk belangrijk bij het trainen van een hond, vooral een die gemakkelijk afgeleid of hyper is. Er is vaak een gat in de tijd tussen wanneer uw hond iets doet wat u hem hebt gevraagd en uw vermogen om een traktatie uit te graven voor een beloning. Een geweldige manier om dat tijdsverschil op te vullen is door een clicker te gebruiken als markering dat er een grotere beloning aankomt.

Ik raad clickertraining aan voor Doberman eigenaren die moeite hebben met het trainen van hun Doberman vanwege hun opwindingsniveau (veel voorkomend bij zeer jonge Dobies) en voortdurend afgeleid zijn. Als u dit bent, kunt u proberen een clicker te gebruiken om de aandacht van uw hond tijdens de training vast te houden.

Doberman-specifieke hulp bij de training

Als je problemen hebt met het trainen van je Doberman met basisgehoorzaamheidscommando’s of algemene gedragstraining, kan het een goed idee zijn om een professional te raadplegen. Laat je niet afschrikken door de prijs – ik zeg je niet dat je 20 weken training moet ondergaan. Je hebt alleen een goede trainer nodig die een paar uur weet hoe Dobermans leren. Dat is het.

Ik ben beschikbaar voor privé coaching als je denkt dat een privé sessie met mij voordelig voor je kan zijn. Maar zelfs als je denkt dat je alleen persoonlijke hulp wilt en alleen een paar sessies van een uur kunt betalen met een gerenommeerde hondentrainer die bekend is met de unieke trainingsvereisten van een Doberman, zou ik het je aanraden, omdat het je op het juiste spoor kan brengen met je thuis-training en het verschil kan maken.

Ik ben beschikbaar voor privé één-op-één coaching sessies via mijn Private Coaching pagina als je persoonlijke hulp nodig hebt met je Doberman.

Gerelateerde vragen aan

Zijn Dobermans makkelijk te trainen? Dobermanns zijn zeer intelligente honden met een natuurlijk verlangen om hun baas te behagen. Ze kunnen gemakkelijk worden getraind door het gebruik van op beloning gebaseerde training met consequente versterking van het gewenste gedrag.

Producten die u nodig heeft

 • Best Food and Training Treats for Dobermans – Je moet je Dobie beslist goed van brandstof voorzien als je wilt dat hij optimaal presteert en zich optimaal concentreert. Op deze pagina vind je mijn aanbevelingen voor de beste kwaliteitsvoeding en trainingssnacks voor Dobermans.
 • Best Toys for Dobermans – Het juiste speelgoed hebben dat een Doberman bezig houdt en bereid is te behagen is zo cruciaal tijdens het trainen van commando’s en nieuw gedrag. Hier is een lijst van het beste speelgoed dat ik ooit heb gevonden voor Dobermans. Je hebt veel speelgoed nodig, dus verspil geen geld door je af te vragen of het zal werken. Koop het beproefde speelgoed op deze lijst!
 • Best Walking & Hiking Gear for Dobermans – Als je diep in de leibandtraining of andere buitenuitjes met je Dobie duikt, heb je wat wandel/wandel uitrusting nodig. Dit omvat veiligheidsartikelen die je altijd bij je moet hebben (maar hopelijk niet nodig hebt). Dit is een lijst van must-haves voor wandelen met je Dobie.