Waarom haat mijn hond andere honden?

waarom haat mijn hond andere honden

We gaan allemaal hondenbezit aan met onze eigen ideeën over hoe het zal zijn. Maar het is waarschijnlijk waar dat de meesten van ons hopen dat onze honden het goed kunnen vinden met andere honden, of ze op zijn minst goed genoeg verdragen om niet te reageren wanneer ze ze zien. Het beheren van een hond die vijandig staat tegenover anderen is stressvol en verontrustend. Dus als je je afvraagt ‘waarom haat mijn hond andere honden?’, hebben we in dit artikel een overzicht van de meest voorkomende redenen voor hondenvijandigheid, om je te helpen je weg naar een oplossing te vinden.

Inhoud


Waarom haat mijn hond andere honden?

Hoewel veel honden een welverdiende reputatie hebben als vriendelijk en sociaal, kan niet elke hond overweg met alle andere honden. Dit kan gebeuren in situaties waarin de andere hond onbekend is met uw hond, maar het kan ook voorkomen bij honden die elkaar kennen, of zelfs in hetzelfde huis wonen. Er zijn veel redenen waarom uw hond sommige honden leuk vindt, maar agressie of angst jegens anderen vertoont. Of misschien houdt je hond helemaal niet van andere honden.

In dit artikel heb ik de meest voorkomende verklaringen verzameld waarom je hond een hekel lijkt te hebben aan andere honden. Is het echt “haat” of iets subtieler? Dan zal ik kijken wat je kunt doen om de interactie met andere honden gemakkelijker te maken voor de jouwe, zelfs als het niet in hun aard ligt om een sociale vlinder te zijn!

Het belang van het uitsluiten van pijn

Honden zijn voor het grootste deel in meer of mindere mate sociale dieren. Ze hebben de neiging om van nature nieuwsgierig naar elkaar te zijn en om te helpen vergemakkelijken dat ze een instinctieve en sterk geritualiseerde manier hebben om elkaar te begroeten en vriendschappelijke relaties op te bouwen. Als uw hond zijn uiterste best doet om andere honden te vermijden, of als zijn gedrag onlangs vijandig is geworden toen het vroeger meer open was, dan is het belangrijk om te overwegen of pijn een bijdragende factor is. Honden met pijn hebben geen hekel aan andere honden, maar ze kunnen bang zijn om erdoor gekwetst te worden. Dus als je hond een terugkerend probleem heeft met sociale situaties, is het altijd een goed idee om hem te laten controleren door een dierenarts.

Waarom houden sommige honden niet van andere honden?

Hondengedragsexperts zeggen dat honden niet altijd met elkaar overweg kunnen en dat je je niet gefrustreerd of alleen moet voelen als je met dit probleem te maken hebt. Wat zijn de meest voorkomende redenen waarom uw hond andere honden misschien niet leuk vindt?

  • Rasinstincten
  • Reactiviteit
  • Territorialiteit
  • Miscommunicatie
waarom haat mijn hond andere honden

Hondenrassen die niet van andere honden houden

Genetica kan een belangrijke rol spelen in de vraag of uw hond zich op zijn gemak voelt bij andere honden. Het is moeilijk om te generaliseren over kenmerkend gedrag bij hondenrassen omdat individuele honden hun eigen unieke persoonlijkheden hebben. Maar sommige rassen hebben de reputatie minder sociaal te zijn dan andere. Deze omvatten enkele kleine en speelgoedrassen, zoals Chihuahua’s en teckels, die hoger dan gemiddeld gerapporteerde niveaus van hondgerichte agressie hebben, en rivaliteit met andere honden in hetzelfde huishouden. Het omvat ook enkele rassen die werden gefokt voor bewaking en bescherming, zoals Akita’s, Rottweilers, Dobermanns en Mastiffs. En helaas bevat het enkele honden van rassen die in het verleden specifiek zijn gefokt om tegen elkaar te vechten, zoals pitbulls. Per ongeluk of door ontwerp hebben mensen gedurende vele generaties fokbeslissingen genomen, wat betekent dat deze rassen allemaal meer kans hebben dan gemiddeld om een instinctief, hardwired wantrouwen tegen andere honden te hebben.

Reactieve honden

Sommige honden zijn wat gedragsdeskundigen reactief noemen. Reactieve honden raken overdreven opgewonden of gestimuleerd door de aanwezigheid van andere honden, wat zich kan manifesteren als blaffen, grommen, longeren en springen. Ze kunnen ook gevoelig zijn voor andere niet-sociale triggers, zoals een persoon die een hoed of zonnebril draagt, een kind dat huilt of een ander onbekend zicht of geluid.

Experts zeggen dat de meeste honden reactief zijn uit angst, en hun agressie is gewoon hun vecht- of vluchtreactie. Ze gebruiken het om te zeggen ’terug, laat me met rust!’ Reactiviteit kan worden verergerd door

  • een genetische neiging tot nervositeit
  • negatieve ervaringen in het verleden
  • ontoereikende socialisatie
  • en gebrek aan training.

Territorialiteit en bezitterigheid

Territorialiteit en bezitterigheid zijn andere factoren die ertoe kunnen leiden dat uw hond zich agressief gedraagt tegenover andere honden. Bezitterigheid, of resource guarding, kan voorkomen bij honden die in hetzelfde huishouden leven, met één hond die negatief reageert wanneer een ander te dicht bij gewaardeerde objecten zoals voedsel of speelgoed komt. Honden kunnen ook bezitterig zijn van mensen en ze beschermen tegen andere honden – maar we hebben de neiging om hier een ridderlijke draai aan te geven en in plaats daarvan bescherming in te roepen!

Territoriale agressie treedt op wanneer een onbekende hond te dichtbij komt voor comfort. Dit kan gebeuren wanneer een vreemde hond in uw tuin dwaalt en het domein van uw hond “binnendringt”.

Miscommunicatie

Hondencommunicatie – en miscommunicatie – kan ook een grote rol spelen in het negatieve gedrag van uw hond rond andere honden. Honden communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal en vocalisaties. Soms worden deze complexe signalen die ze naar elkaar sturen verkeerd begrepen, wat leidt tot conflicten.

Er zijn allerlei manieren waarop honden hun signalen gekruist krijgen. De opwinding van de ene hond kan de angst of agressie van een andere hond veroorzaken. Honden kunnen elkaars signalen over acceptabele dominante en onderdanige houdingen en gedragingen ook verkeerd interpreteren. Houd er rekening mee dat uw gedrag ook de reactie van uw hond op andere honden kan beïnvloeden. Als je spanning of angst toont wanneer je een onbekende hond tegenkomt tijdens een wandeling, zal je hond dit oppikken en de andere hond op een negatieve manier bekijken.

Minder vaak voorkomende redenen waarom uw hond andere honden haat

Enkele andere mogelijkheden, als geen van de bovenstaande beschrijvingen lijkt te passen, zijn roofzuchtige instincten en op seks gebaseerde competitie tussen intacte honden.

Hoe u uw hond van andere honden kunt laten houden

Kun je een hond trainen om met andere honden om te gaan? Op angst gebaseerde agressie tegen andere honden kan een uitdagend probleem zijn om mee om te gaan. Het kan de aard van uw hond zijn om angstig te zijn en dit kan worden verergerd door een traumatische ervaring met een andere hond in het verleden. Je kunt sociale ontmoetingen gemakkelijker maken door een trainingstechniek te gebruiken die counterconditioning wordt genoemd.

Contraconditionering werkt door de emotionele reactie van uw hond op het zien van andere honden te veranderen. Maar een belangrijk onderdeel ervan is het herkennen van het respecteren van de grenzen van de comfortzone van uw hond en ze voorzichtig uit te breiden, in een tempo dat ze aankunnen. Het zal niet nuttig zijn om je hond te dwingen om met andere honden te socialiseren. Je hond uitlaten op een rustig pad is een betere optie dan naar het hondenpark te gaan.
Houd uw hond aangelijnd wanneer hij tussen andere honden uit is en gebruik eenvoudige commando’s om de aandacht van uw hond van de andere hond terug naar u te richten. Straf je hond niet voor het reageren op andere honden. Bied lof en beloningen aan wanneer uw hond zijn aandacht aan u teruggeeft, omdat dit effectiever is. Na verloop van tijd zullen ze leren om het uiterlijk van andere honden te associëren met traktaties en zich rechtstreeks tot u wenden in gelukkige verwachting.

Agressie naar andere honden die niet op angst is gebaseerd, kan ook moeilijk zijn voor hondenbezitters. Om vechtpartijen en lichamelijk letsel te voorkomen, moet u weten hoe uw hond ongemak vertoont rond andere honden. Sommige honden kunnen gapen of hun lippen likken voordat ze blaffen, grommen of bijten. Beperk de blootstelling van uw hond aan situaties die agressie kunnen veroorzaken. U kunt geleidelijk werken om uw hond ongevoelig te maken voor de triggers, met behulp van positieve versterkingstrainingstechnieken.

Waarom haat mijn hond andere honden – Samenvatting

Er zijn verschillende mogelijke redenen voor sommige honden om een hekel te hebben aan anderen. Ze kunnen voortkomen uit nature, nurture of een beetje van beide. In sommige gevallen kan het nuttig zijn om een professionele hondentrainer of gedragstherapeut te raadplegen voor advies over het herkennen van de triggers en het conditioneren van uw huisdier om er anders op te reageren. U kunt ook met uw dierenarts praten over medicijnen en om op pijn gebaseerde oorzaken van agressie uit te sluiten. U kunt de afkeer van uw hond van andere honden misschien niet volledig “genezen”, maar u kunt de oorzaken begrijpen en stappen ondernemen om het gedrag van uw hond te beheersen en onaangename sociale ontmoetingen met honden te voorkomen.

Als u te maken heeft met een van de problemen die in dit artikel worden besproken, horen we graag van u in het opmerkingenveld hieronder. Kun je iets delen dat je hebt geleerd dat andere hondenbezitters in dezelfde situatie kan helpen?

Meer over hondengedrag

Referenties en verder lezen