Is voedselkleurstof veilig voor honden?

is voedselkleuring veilig voor honden

Is voedselkleurstof veilig voor honden? Het is een vraag waar ik vaak over heb nagedacht als ik in de keuken aan het bakken ben en mijn hond me aanstaart met die grote puppyogen, in de hoop een voorproefje te krijgen! Het meest nauwkeurige antwoord is ‘het hangt ervan af’. Niet alle voedselkleurstoffen zijn veilig voor honden om te eten of te dragen of zelfs in contact te komen. Als een verantwoordelijke hondenpoot wilt u natuurlijk weten wanneer het veilig is om elke vorm van huisdierkleurstoffen of kleurstoffen met uw hond te gebruiken. Dus in deze gids zal ik de risico’s onthullen van het plaatsen van dit gemeenschappelijke ingrediënt op uw hond, in hun voedsel, en of het ooit veilig kan zijn.

Inhoud


Is voedselkleuring veilig voor honden?

Het vinden van nauwkeurige informatie over kleurstoffen die worden gebruikt in hondenvoer en hondenhaarverf kan aanvoelen als een zware strijd. Waarom? Want niet iedereen is het eens over wat het woord ‘veilig’ betekent! Als u bijvoorbeeld informatie leest die is gepubliceerd door bedrijven voor huisdieren die kleuren in hun huisdierproducten gebruiken, zult u waarschijnlijk geruststellende berichten tegenkomen dat ze volkomen veilig zijn.

Evenzo geeft officiële correspondentie over goedgekeurde kleurstoffen gepubliceerd door de Food and Drug Administration (FDA) ook aan dat door de FDA goedgekeurde kleurstoffen (meestal gelabeld als FD &C) “zeer veilig zijn wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt”. Maar als u dan informatie leest van onafhankelijke websites of onafhankelijke onderzoeken naar kleuradditieven beoordeelt, krijgt u waarschijnlijk een heel andere kijk op de vraag of veelgebruikte kleurstoffen veilig zijn voor honden. Dus laten we dit probleem nu eens nader bekijken.

Is rode kleurstof in hondenvoer slecht?

Van het handjevol door de FDA goedgekeurde kunstmatige kleurstoffen die op het moment van publicatie in gebruik waren, domineren twee kleurstoffen de krantenkoppen: Red 3 (ook wel FD &C Red 3 genoemd) en Red 40 (ook wel Allura Red AC of FD &C Red 40 genoemd).

Rood 40

Red 40 is momenteel verboden in het VK en delen van de EU. Deze kleurstof begint zijn leven in de vorm van koolteer – aardoliedestillaat. Het bevat ook benzidine, dat is gekoppeld aan cognitieve en gedragsverandering bij kinderen.

Rood 3

Rode 3 (ook bekend als erythrosine) is een bekende kankerverwekkende stof die ook verboden is in het VK en in delen van de EU. Laboratoriumratten gevoed Red 3 ontwikkelden tumoren in de milt, nieren, lever en beenmerg, evenals andere gebieden.

is voedselkleuring veilig voor honden

Karmijn

Karmijn is een andere controversiële rode kleurstof. Deze zogenaamde “natuurlijke” rode kleurstof wordt gemaakt door het drogen en vervolgens verpletteren van kleine vrouwelijke parasieten die cochenille-insecten worden genoemd. Het resulterende poeder wordt gemengd in zuur om rode kleurstof te creëren. De kleurstof wordt geassocieerd met allergieën en anafylaxie.

IJzeroxiden

Andere rode kleurstoffen worden soms vervangen door Rood 40 of Rood 3. Helaas zijn deze kleurstoffen grotendeels afgeleid van ijzeroxide – beter bekend als roest. Naast rode kleurstof zijn sommige gele en zwarte kleurstoffen die in huisdiervoeding worden gebruikt ook afgeleid van ijzeroxiden.

Deze voedselkleurstoffen vertegenwoordigen slechts enkele van de kleurstoffen die veel worden gebruikt in hondenvoer, hondentraktaties en hondenproducten. Als u zich zorgen maakt over een kleurstof in de wereld van uw hond, is het slim om die kleurstof te onderzoeken voordat uw hond ermee in contact komt.

Waarom is er voedselkleuring in hondenvoer?

Op dit punt vraag je je misschien natuurlijk af waarom hondendiners zelfs kleurstof nodig hebben? Honden zien immers geen felle levendige kleuren zoals mensen dat doen. Hun visie, dichromatisch genaamd, is geoptimaliseerd om te zien in het blauwe en gele spectrum. De belangrijkste reden waarom er kleuring is in hondensnoepjes en traktaties, is omdat kleurstoffen ze er aantrekkelijker voor ons uit kunnen laten zien!

Een andere veel voorkomende reden waarom fabrikanten voedselkleurstoffen in hondenvoer gebruiken, is om het feit te verbergen dat het hondenvoer eigenlijk geen verse natuurlijke ingrediënten bevat. Nog een andere reden waarom merken het gebruiken, is om het voedsel een kleurcode te geven en het gemakkelijker te maken om het ene hondenvoer of traktatievoer van het andere te onderscheiden.

Ten slotte is er nog een andere reden waarom merken kleurstof toevoegen aan hondenvoer, omdat kunstmatige kleurstoffen vaak werken als versheidsverlengers – conserveermiddelen, in wezen – om houdbare commerciële opties langer mee te laten gaan. Zoals je kunt zien, heeft geen van deze redenen voor het toevoegen van kleuring aan brokken of jusopties iets te maken met hondenvoeding. In feite voegen voedselkleurstoffen geen voedingswaarde toe. En de esthetische waarde die ze toevoegen is zeer twijfelachtig.

Kan ik voedselkleurstof op mijn hond gebruiken?

Dit is een slimme vraag gezien de recente trend naar stervend hondenbont. Hier is het belangrijk om te erkennen dat sommige eigenaren de vacht van hun hond verven om hondendieven af te weren, wat is heel anders dan het verven van de vacht van een hond puur voor entertainmentwaarde.

Maar als u de vacht van uw hond om welke reden dan ook verft, wilt u ook weten dat de voedselkleurstof die u gebruikt veilig is voor honden. Denk bijvoorbeeld aan wat er kan gebeuren als je hond de kleurstof likt. Of als de kleurstof doordringt tot op huidniveau en wordt opgenomen in het lichaam van uw hond. Verdunde voedselkleuring is een veiligere optie dan haarverf, maar er zijn natuurlijke alternatieven die nog beter kunnen zijn. Natuurlijke opties kunnen ook een net zo goede kleurintensiteit bieden.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van kleurstof op de vacht van uw hond vaak een voorbereiding vooraf vereist, zoals het verlichten van de vachtkleur, zodat de kleurstof goed zal verschijnen. Het onjuist gebruik van deze producten kan allergische reacties, brandwonden op de huid of erger veroorzaken.

Natuurlijke voedselkleurstof veilig voor honden

Als al deze informatie over twijfelachtige voedselkleuring voor honden je naar beneden haalt, hoef je je geen zorgen te maken. Er zijn enkele natuurlijke kleurstoffen die de meeste honden vrij goed verdragen. Natuurlijke kleuren afgeleid van:

 • Beets
 • Kurkuma
 • Paprika
 • Bessen
 • Grassen
 • Zoete aardappel
 • Worteltjes
 • En zelfs eigeel

worden allemaal beschouwd als over het algemeen veilig voor honden om te eten … of te dragen! Maar controleer altijd voordat u een natuurlijke kleuring gebruikt. Bij twijfel is uw dierenarts een veilige bron.

Is voedselkleuring veilig voor honden? Laatste gedachten

Er zijn veel verschillende manieren om kleur en variatie toe te voegen aan het leven van uw hond. Over het algemeen probeer ik voedingsmiddelen te vermijden die onnodige kleurstoffen bevatten, maar dat betekent niet dat je helemaal geen plezier kunt hebben met kleur. Probeer kleuren die zijn afgeleid van de natuurlijke alternatieven die ik hierboven heb voorgesteld als je graag wat kleur wilt toevoegen aan de vacht van je pup. En vergeet niet dat het je hond niet echt kan schelen welke kleur zijn voedsel heeft!

Meer over veiligheid en voedsel

Verwijzingen

 • Kobylewski, S. (et al), ‘Food Dyes: A Rainbow of Risks’, Center for Science in the Public Interest (2010)
 • Price, P. (et al), ‘In Vitro and in Vivo Indications of the Carcinogenicity and Toxicity of Food Dyes’, International Journal of Cancer (1978)
 • Katz, L. ‘Hoe veilig zijn kleuradditieven’, Food and Drug Administration (FDA), (2021)
 • Costa, L. (et al), ‘Safety and Efficacy of Iron Oxide Black, Red and Yellow for All Animal Species’, EFSA Journal (2016)
 • Bhandari, P. ‘Waarom bevatten Amerikaanse producten voedselkleurstoffen die in andere landen verboden zijn?’, San Francisco Advanced Health Integrative Functional Medicine Center ()
 • Wolfe, M. (et al), ‘Toxicology and Carcinogenesis Studies of C. I. Pigment Red 3 (CAS No. 2425-85-6) in F333/N Rats and B6C3F1 Mice (Feed Studies)’, National Toxicology Program (1992)