Waarom heeft mijn hond een hekel aan baden?

waarom heeft mijn hond een hekel aan baden

Waarom heeft mijn hond een hekel aan baden? Mijn hond houdt van spetteren in plassen en zwemmen in de kreek, maar hij is nooit enthousiast om daarna weer schoon te worden! Als je hond hetzelfde is, ben je niet de enige. Veel pups hebben een afkeer van baden. Het is natuurlijk om bezorgd te zijn, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om de ervaring minder stressvol te maken. In deze gids zal ik nader bekijken waarom je pup rent en zich verbergt wanneer het tijd is om de shampoo uit te breken, en hoe je het proces voor jullie beiden aangenamer kunt maken.

Inhoud


Waarom heeft mijn hond een hekel aan baden?

Niet alle honden houden van het water, maar zelfs degenen die dat wel doen, hebben vaak een hekel aan badtijd. Er zijn tal van factoren die de onderliggende oorzaak kunnen zijn van de afkeer van uw hond om te baden. Laten we 5 van de meest voorkomende redenen eens nader bekijken.

1. Slechte ervaringen uit het verleden

Uw hond kan in het verleden een traumatische ervaring hebben gehad waardoor hij bang was om een bad te nemen. Misschien werd hij hardhandig aangesproken of gestraft in de badkamer, of misschien werd hij verbrand door heet water. Wat de reden ook is, probeer een uitnodigende omgeving te creëren door speelgoed en lekkernijen mee te nemen. Breng tijd door met je hond in de badkamer voordat je hem in het bad zet. Aai en prijs hem en laat hem de douchekop en shampoo zien, zodat hij zich geleidelijk aan comfortabeler voelt.

2. Verlies van controle

Wanneer je hond gaat zwemmen of in een plas springt, is het zijn keuze. Maar het krijgen van een bad wordt hen meestal opgedrongen. Het kan verontrustend zijn voor uw hond om een verlies van controle te voelen terwijl hij wordt behandeld, verplaatst en gemanipuleerd op manieren die hij niet leuk vindt.

Honden hebben een hekel aan het gevoel uit de hand te lopen, en voor velen is een van de ergste dingen van badtijd dat ze zich wankel voelen op de gladde, natte badvloer. Voordat je je hond in het bad zet, plaats je een antislipmat onder zijn voeten om zijn angst te verminderen en te voorkomen dat hij valt.

waarom heeft mijn hond een hekel aan baden

3. Lawaai

Honden kunnen veel beter horen dan wij, dus het geluid van stromend water in het bad naast zijn oren kan een angstaanjagende ervaring voor hem zijn. Gebruik een emmer of kruik om water over je hond te gieten in plaats van direct een douchekop of kraan te gebruiken. Als het water te warm of te koud is, kan dit ook ongemak veroorzaken en dit geeft je meer controle over de watertemperatuur.

4. Shampoo Irritatie

Honden hebben een scherp reukvermogen waarvan wordt aangenomen dat het 1.000 keer gevoeliger is dan mensen. Geparfumeerde shampoo die goed voor je ruikt, kan overweldigend zijn voor je pup en ervoor zorgen dat ze het hebben van een bad associëren met een negatieve olfactorische ontmoeting.

De huid van mensen heeft een heel andere pH-balans dan de huid van een hond. U moet dus nooit menselijke shampoo op uw huisdier gebruiken, omdat het hun huid kan uitdrogen. Zelfs bepaalde hondenshampoos bevatten ingrediënten die huidirritatie of allergische reacties veroorzaken, wat een andere reden is waarom uw huisdier het hebben van een bad een onaangename ervaring kan vinden!

5. Stress

Veel hondenouders denken dat haasten om het over te nemen de beste aanpak is voor badtijd. Dit heeft echter de neiging om averechts te werken en resulteert erin dat uw hond een hekel heeft aan het hebben van een bad.

Honden kunnen erg gevoelig zijn voor de emoties en stemmingen van hun eigenaar. Als je door het bad rent, maak je je hond angstig en leer je hem dat baden onaangenaam voor je zijn. Dit maakt het op zijn beurt stressvol voor de hond nu en in de toekomst. Het is veel beter om je hond te wassen als je kalm bent en de tijd kunt nemen om het voor jullie allebei aangenamer te maken.

Hebben honden baden nodig?

Kortharige rassen met eenlaagse vachten hoeven misschien nooit te baden, tenzij ze in iets vies of stinkends terechtkomen. Zelfs dan kan een goede reiniging met behulp van doekjes voor huisdieren alles zijn wat ze nodig hebben. Maar honden spelen graag in het vuil, de modder en zelfs de poep. Soms is het wassen van je hond meer in jouw voordeel dan die van hen.

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Vachttype is de bepalende factor bij het bepalen hoe vaak u uw hond moet wassen. Honden met langere vachten en honden met krullend haar moeten mogelijk eens in de twee weken baden om te voorkomen dat hun vacht mat en klitten wordt. Regelmatig poetsen kan echter ook helpen.

Je wilt er geen gewoonte van maken om je hond te veel te wassen, omdat dit zijn huid en vacht kan beschadigen door een negatieve invloed te hebben op de natuurlijke productie van oliën die zijn vacht gezond houden. Als u niet zeker weet hoe vaak u uw hond moet wassen, neem dan contact op met uw dierenarts of een professionele trimmer.

Hoe een bange hond te baden

Als uw hond nerveus is over het krijgen van een wasbeurt, de laatste wat je wilt doen, is het proces overhaasten. Het moet een één-stap-per-keer procedure zijn die meerdere pogingen kan duren voordat ze een bad hebben.

Het eerste wat u wilt doen is uw puppy vertrouwd maken met de badkamer. Hij mag niet eens in het bad. Is goed zo. Je wilt hem niet dwingen om iets te doen wat hij niet wil doen. Het gaat allemaal terug naar de hond die het gevoel heeft dat hij de controle heeft en zijn angst vermindert. Als hij toch in het bad komt, zet dan niet meteen het water aan. Je wilt positieve associaties creëren door zachtaardig en geduldig te zijn. Aai je hond en ren met je handen langs zijn lichaam zoals je zou doen als je hem zou wassen. Bied veel lof en traktaties.

Wanneer hij klaar is voor het water, test je de temperatuur aan de binnenkant van je pols om er zeker van te zijn dat het niet te warm is. Lauw is het beste, maar wees je bewust van het comfortniveau van de hond. Begin met het nat maken van zijn poten en blijf geleidelijk je een weg omhoog werken, voeg een beetje meer water toe zodat hij kan wennen aan de sensaties en geluiden. Blijf kalm en praat rustig met je hond, zodat hij weet dat er niets engs zal gebeuren. Als je hond uit het bad wil, laat hem dan zonder boos of boos te worden, anders ben je weer terug bij af.

Waarom heeft mijn hond een hekel aan baden? Laatste gedachten

Honden haten baden om veel verschillende redenen. De sleutel tot het veranderen van hun gevoelens over badtijd is veel geduld, vriendelijkheid en een paar traktaties.

Meer verzorgings- en hondengelukgidsen

Verwijzingen

  • Saijonmaa-Koulumies, L. &Lloyd, D. ‘Kolonisatie van de hondenhuid met bacteriën’, Veterinaire Dermatologie (1996)
  • Budreckiene, R. (et al), ‘Dog Shampoos for the Coat Care’, American Scientific Research Journal of Engineering, Technology, and Sciences (2016)
  • Lopes Fagundes, A. (et al), ‘Noise Sensitivities in Dogs: An Exploration of Signs in Dogs with and without Musculoskeletal Pain Using Qualitative Content Analysis’, Animal Behavior and Welfare (2018)
  • Correa, J. ‘The Dog’s Sense of Smell’, Alabama A & Auburn Universities (2005)