Tri Color Pitbull Patronen, Tinten en Genetica – Alles over deze zeldzame Pitbull.

driekleur pitbull

Als je van plan bent een Pitbull aan te schaffen, ben je misschien geïnteresseerd in een zeldzame driekleurige Pitbull. Deze honden beginnen erg populair te worden!

Prachtig en uniek, driekleurige Pitbulls worden steeds bekender en populairder.

Maar wat is nu precies een driekleurige Pitbull. Hoe verschillen ze van andere Pitbulls?

In dit artikel helpen we je beslissen of dit de juiste hond voor jou is.

Wat is een Tri Color Pitbull?

Tri color Pitbulls zijn een nieuwe en zeldzame kleurvariëteit van Amerikaanse Pitbulls en bullebakken.

In plaats van een geheel nieuwe kleur, zijn driekleurige Pitbulls een nieuw vachtpatroon.

In plaats van de gebruikelijke één of twee vachtkleuren, hebben deze Pitbulls drie kleuren in hun vacht. De kleuren komen in verschillende patronen voor.

Fokkers hebben een grote verscheidenheid aan driekleurige Pitbulls ontwikkeld, waaronder combinaties van:

 • zwart,
 • wit,
 • tan,
 • lila,
 • rood,
 • fawn,
 • chocolade,
 • blauw,
 • en meer!

Geschiedenis en Oorsprong van Pitbulls

Pitbulls zelf hebben een wat warrig verleden, en zijn eigenlijk geen specifiek ras. Ze zijn een verzamelnaam voor verschillende verwante “bully” rassen.

Rassen die momenteel beschouwd worden als Pitbulls zijn onder andere:

Soms wordt zelfs de Amerikaanse Bulldog meegeteld. Ooit werden Boston Terriers en Franse Bulldogs ook als Pitbulls beschouwd!

Veel van deze hondenrassen werden oorspronkelijk gefokt als vechthonden, bull baiting honden, werkterriërs. Ze werden ook gefokt als jachthonden voor groot wild zoals wilde varkens of wilde runderen.

De verschillende rassen die als “Pitbulls” worden beschouwd zijn meestal, gedrongen, gespierde honden met een breed hoofd, sterke benen, en een tonborst.

driekleur pitbullVacht en Kleuren Rassen

Pitbulls zijn er al in een breed scala aan kleuren. De kleur van Pitbull vachten kan omvatten:

 • zwart,
 • wit,
 • bruin,
 • fawn,
 • grijs,
 • tan,
 • lila,
 • buckskin,
 • champagne,
 • rood,
 • chocolade,
 • blauw,
 • en zegel.

De vachtpatronen zijn onder andere:

 • solide,
 • gemaskeerd,
 • gestroomd,
 • getikt,
 • sproeten,
 • gevlekt,
 • merle,
 • bekakt,
 • en opgelapt.

Contrasterende kleurspatten worden vaak gezien op de borst, neus, gezicht, poten en zelfs de staart.

De meest voorkomende vachtkleurcombinaties bij driekleurige Pitbulls zijn combinaties van zwart, bruin en wit. Elke combinatie van de Pitbull kleuren is echter mogelijk!

Driekleurige Pitbulls worden als zeldzaam beschouwd omdat fokkers ze over het algemeen tot voor kort niet probeerden te maken.

Het gen dat de driekleurige vacht creëert is een recessief gen.

Dit betekent dat beide ouders dit recessieve gen moeten hebben, wil een van hun pups de driekleurige vacht krijgen.

Het opzettelijk fokken van honden met recessieve genen wordt door veel fokkers als riskant beschouwd. Het kan het risico op ziekten en genetische afwijkingen vergroten.

Zijn Tri Color Pitbulls Showhonden?

De United Kennel Club (UKC) was de eerste die de Amerikaanse Pitbull Terrier erkende.

De Amerikaanse Kennel Club (AKC) erkende de Staffordshire Bull Terrier echter pas in 1974. Tot op heden heeft zij de American Pitbull Terrier niet erkend.

Zelfs binnen de organisaties die de Pitbull rassen erkennen, is er nog steeds een smalle waaier van “aanvaardbare” vachtkleuren.

Driekleurige Pitbulls zijn tot op heden aan geen enkele van die lijsten toegevoegd.

Met dit in gedachten, als een driekleurige Pitbull de hond van je dromen is, verwacht dan niet dat je ze in shows kunt inschrijven.

Gezondheid van driekleurige Pitbulls

Veel fokkers vinden dat het opzettelijk fokken van driekleurige Pitbulls riskant is.

Het gen dat de driekleurvariatie creëert is recessief. Het vereist het samenbrengen van twee ouders met de recessieve genen.

De belangrijkste zorg van fokkers is dat driekleurige Pitbull-puppy’s met twee sets recessieve genen een groter risico lopen op ziekten en genetische aandoeningen.

De driekleurige Pitbulls zijn echter nog relatief nieuw en zeldzaam. Daarom is er nog niet genoeg tijd geweest voor onderzoekers om diepgaande wetenschappelijke studies uit te voeren. Zeker deze studies zouden helpen om eventuele gezondheidsrisico’s te onderzoeken.

In het algemeen moet u voor driekleurige Pitbulls dezelfde gezondheidsrisico’s verwachten als voor alle Pitbull-kleurvariëteiten.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen waar Pitbulls mee te maken krijgen kunnen zijn:

 • Allergieën (meestal huid)
 • Bloat (maagverwijding)
 • Kanker (blaas, lymfoom, melanoom)
 • Cataract
 • Aangeboren hartziekte
 • Heupdysplasie
 • Hypothyreoïdie

Vergeet niet om met vragen en zorgen altijd uw dierenarts of diergeneeskundige te raadplegen!

Intelligentie & Training van Tri Color Pitbulls

Pitbulls zijn over het algemeen zeer gezinsgerichte honden, met zelfverzekerde en liefdevolle persoonlijkheden.

Veel hondenliefhebbers verwijzen naar hen als de “clowns” van de hondenwereld. Ze staan bekend om hun domme en vermakelijke capriolen!

Het zijn lieve, slimme honden die hun mensen willen behagen, en goed reageren op een goede en consequente training.

Pitbulls zijn, zoals elk hondenras, volledig trainbaar met de juiste hulpmiddelen en geduld!

Wangedrag van Pitbulls komt meestal voort uit destructief kauwen of honden-agressie. Dit kan gemakkelijk verward worden met mensen-agressie.

Geschiedenis

De waarheid over de geschiedenis van de Pitbull is dat sommige oorspronkelijk werden gefokt als vechthonden.

Dit betekent dat de honden met agressie naar andere honden de voorkeur kregen.

Dit betekent echter ook dat honden met agressie naar mensen waarschijnlijk niet in de genenpoel werden gehouden. Een vechthond die zijn menselijke handler aanvalt is niet gewenst.

Hoewel veel moderne Pitbulls gelukkig en gezond leven in huishoudens met meerdere honden en huisdieren, doen sommige het beter als enig huisdier.

Dit onderscheid moet echter op individuele basis worden gemaakt, en niet als een veralgemening van het ras!

Veel Pitbull eigenaren beweren dat Pitbulls prachtige toevoegingen zijn aan huizen met meerdere huisdieren. Zoals altijd is het van het grootste belang om uw hond goed te socialiseren.

Temperament van driekleurige Pitbulls

Sommige fokkers vinden dat de driekleurige Pitbulls rustiger zijn en minder prooidrift hebben dan andere Pitbull rassen.

De driekleuren Pitbulls zijn nog nieuw en zeldzaam. Daarom kan dit niet bevestigd worden. Maar er is gewoon niet genoeg tijd geweest om echte trends en gedragspatronen te zien.

In het algemeen vinden veel fokkers, trainers en hondenliefhebbers dat Pitbulls hun reputatie als gemene, agressieve honden niet verdienen!

Er zijn geen peer-reviewed studies die concluderen dat Pitbull type honden inherent gevaarlijker of agressiever zijn dan andere hondenrassen!

Een studie uitgevoerd door de American Temperament Test Society plaatste Pitbull Terriers zelfs op de tweede plaats van meest tolerante rassen!

De geteste Pitbull Terriers slaagden met een percentage van 86,8% als het ging om de tests van weinig agressie, paniek en vermijdingsgedrag.

Kortom, elke hond van elk ras heeft het potentieel om agressief te zijn als hij niet goed getraind en gesocialiseerd is. Of als ze worden blootgesteld aan verwaarlozing of misbruik.

Is een Tri Color Pitbull de hond voor u?

Dus, vraagt u zich nog steeds af of een driekleurige Pitbull de juiste hond voor u is?

Deze beminnelijke honden bevinden zich nog in het beginstadium van de fokkerij. Daardoor weten we nog niet of de genetica van driekleurige Pitbulls risicovol is.

U moet dezelfde gezondheidsrisico’s verwachten als elke andere Pitbull, en plan uw puppy vroeg te trainen en te socialiseren.

Praat met uw dierenarts als u vragen heeft over de inherente risico’s die Pitbulls lopen op ziekten en genetische afwijkingen!

Het kiezen van de juiste fokker is heel belangrijk. Goede fokkers zullen u kunnen vertellen over de opvoeding van de pup. Bovendien zal een goede fokker u graag informatie geven over de ouders. Misschien krijg je zelfs de kans om ze te ontmoeten. Overweeg ook om een pup uit een asiel te adopteren!

Vergeet niet onze andere artikelen te bekijken als u advies nodig hebt over de benodigdheden en uitrusting die honden nodig hebben, of als u een uitgebreide lijst wilt van het beste speelgoed voor Pitbulls!

Tot slot, vergeet niet te kijken naar Total Recall en “The Happy Puppy Handbook” van Pippa Mattinson voor geweldig advies en tips voor het trainen van uw pup!

Heb jij een driekleurige Pitbull? Laat het ons weten in de commentaarsectie hieronder!

Referenties

PitBullInfo.Org, “Dog Bite-Related Scientific Studies”, 2019

Patronek G.J., Sacks, J.J., Delise, K.M., Cleary, D.V., Marder, A.R., “Co-Occurrence of Potentially Preventable Factors in 256 Dog Bite-Related Fatalities in the United States (2000-2009)”, Journal of American Veterinary Medical Association, 2013.

United Kennel Club, “American Pitbull Terrier”, Jan 2017.

Coile , D. Caroline “Pit Bulls For Dummies” , april 2011

American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, “The Truth About Pitbulls”, oktober 2013.

Pitbulls.org, “Een korte geschiedenis van de Amerikaanse Pitbull Terrier”, feb 2012.

American Kennel Club, “Rassen per jaar erkend”, 2019

United Kennel Club “American Pitbull Terrier”, 2017

TriLine Kennels “Tricolor in de American Bully”, 2019

Langohr, Ingeborg M., Occelli, Laurence, Dornbusch, Peterson T.,”Retinal Dysplasia in American Pitbull Terriers” , Dec 2014

Glickman, L.T., Glickman, N.W., Perez, C.M., Schelllenberg, D.B., Lantz, G.C. “Analysis of Risk Factors for Gastric Dilation and Dilation-Volvulus in Dogs” , Journal of the American Veterinary Medical Association, May 1994.