Verschillende soorten Duitse Herders – Er zijn er meer dan je denkt!

soorten duitse herders

De belangrijkste hondenrassenregisters erkennen slechts één type Duitse Herdershond, dus in die zin zijn er niet veel verschillende typen Duitse Herders.

Maar het is onvermijdelijk dat foklijnen die voor verschillende doeleinden worden gebruikt, of die worden gefokt om te voldoen aan het perfecte idee van de fokker van een GSD, onderscheidende kwaliteiten hebben gekregen.

Sommige fokkers hebben zelfs geprobeerd alternatieven te ontwikkelen voor de traditionele rasstandaard, en daarvoor een officiële erkenning te krijgen.

Zijn er verschillende soorten Duitse Herders?

De Amerikaanse Kennel Club (AKC) en de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk hebben elk slechts één type Duitse Herdershond in hun registers.

soorten duitse herders

Dit geldt ook voor de Federation Cynologique Internationale (FCI) – een Europees register dat hondeneigenaren internationaal bedient.

De Australian National Kennel Club hanteert echter een iets andere aanpak, en daar komen we zo op terug.

Maar laten we eerst eens kijken naar enkele criteria die we kunnen gebruiken om Duitse Herders te scheiden in informele groepen:

Het verschil tussen werk- en showtype Duitse Herdershonden

Zoals veel werkrassen, hebben Duitse Herders zich in de loop der tijd verdeeld in foklijnen die de meest succesvolle werkhonden voortbrengen, en foklijnen die de meest succesvolle showhonden voortbrengen.

Werkende Duitse Herders zijn meestal gedrongen, hebben een rechte rug en zien er over het algemeen ruiger uit.

Duitse Herders gefokt voor de show zijn geleidelijk aan verfijnder en slanker geworden.

Zorgwekkend is dat er ook een trend is naar showhonden met kortere achterpoten dan voorpoten, waardoor hun ruggengraat een ongemakkelijke banaanachtige kromming krijgt.

Verschillende Vachttypes bij Duitse Herdershonden

De meeste Duitse Herdershonden hebben een middellange, dikke, grove vacht.

Maar een klein aantal draagt twee exemplaren van een recessief gen voor lang haar, waardoor ze een lange vacht krijgen.

In de meeste landen wordt een lange vacht door GSD-puristen als ongewenst beschouwd.

De AKC, Kennel Club en FCI registreren allemaal raszuivere langharige Duitse Herders in hetzelfde register als hun kortharige tegenhangers, maar ze zijn gediskwalificeerd van deelname aan shows.

De Australische Nationale Kennel Club heeft een iets andere aanpak gekozen.

In Australië worden langharige GSD’s apart geregistreerd in een eigen register.

Ze heten Duitse Herder (Lange Vacht) Honden, en hun rasstandaard is woordelijk gelijk aan die van de Duitse Herdershond, behalve de beschrijving van de vachtlengte.

Ze mogen de showring in in de Duitse Herder (Lange Vacht) klasse, waar ze worden gekeurd tegen andere langharige GSD’s.

Dit is het enige echte voorbeeld van een ander type Duitse Herder.

Verschillende Soorten Duitse Herders – Vergroot en Verkleind

Eén van de manieren waarop fokkers geprobeerd hebben het Duitse Herdersras te veranderen en aan te passen is door verschillende types Duitse Herders te creëren die groter of kleiner zijn.

Binnen elk hondenras is er variatie in grootte, en er zijn individuen die aan de bovenkant of aan de onderkant van het gewenste gewichtsbereik vallen.

Sommige stamboomfokkers specialiseren zich uiteindelijk in het fokken van lijnen van honden die consequent groter of kleiner zijn dan de gemiddelde GSD.

Maar andere fokkers zijn een stap verder gegaan, en hebben outcrossing gebruikt om nieuwe rassen te creëren die hun favoriete onderdelen van de Duitse Herder in ere houden terwijl ze andere veranderen.

Deze honden zijn officieel geen types Duitse Herder, omdat het honden van gemengde rassen zijn, gefokt volgens een andere standaard, en in sommige gevallen toewerken naar erkenning als een nieuw ras op zich.

Shiloh Herders

Een voorbeeld hiervan is de Shiloh Herder.

Shiloh Herders werden in de jaren ’70 en ’80 ontwikkeld door een fokker genaamd Tina Barber.

Barber wilde een hond fokken die leek op een grote Duitse Herder, maar met minder heupdysplasie en een rustiger temperament.

Ze probeerde dit te bereiken door GSD’s te kruisen met onder andere Alaska Malamutes en Canadese Witte Herders.

Shiloh Shepherds zijn in geen van de grote rassenregisters opgenomen.

Maar ze zijn erkend door de American Rare Breed Registry, een low profile organisatie die opkomt voor minder bekende hondenrassen.

Koning Herders

Een ander voorbeeld is de Koning Herder.

King Shepherds werden ontwikkeld door Amerikaanse fokkers in de jaren 1990 om het beste van de trainbaarheid van de GSD te combineren met andere wenselijke eigenschappen van veebewakingsrassen en sledehonden.

De American King Shepherd Club benadrukt graag dat King Shepherds er niet alleen uitzien als grote, langharige GSDs. Maar voor de meeste toevallige waarnemers is dat precies waar ze op lijken.

Miniatuur Duitse Herders

Aan de andere kant van de schaal zijn er mensen die op zoek zijn naar hun volgende puppy en graag willen weten of er een klein type Duitse Herder beschikbaar is.

Deze mensen houden van het full-sized origineel, maar wonen misschien in een appartement, of hebben geen toegang tot voldoende buitenruimte voor één.

We hebben in dit artikel onderzocht hoe fokkers hebben geprobeerd te voldoen aan de vraag naar kleine Duitse Herders, en hun voor- en nadelen.

Verschillende soorten Duitse Herders – Sorteren op kleur

De verschillende kleuren van de Duitse Herder die door de rasstandaard worden erkend, kunnen worden beschouwd als verschillende types GSD, als je wilt.

De AKC rasstandaard voor Duitse Herders geeft geen lijst van geaccepteerde kleuren. De meeste kleuren worden geaccepteerd, maar rijke, donkere kleuren hebben de voorkeur.

De bekendste GSD kleuren zijn black and tan, en sable.

Maar Duitse Herders kunnen ook zilver zijn, en helemaal zwart.

Witte Duitse Herders zijn gediskwalificeerd uit de showring, dus sommige fokkers hebben deze opvallende kleur ontwikkeld als een ander type hond op zich.

De Witte Herder is tot nu toe alleen erkend door de United Kennel Club (UKC), en het is niet strikt een anders gekleurde Duitse Herder – hun rasstandaard is ook op andere manieren geëvolueerd.

Het creëren van verschillende soorten Duitse Herders door gemengde fok

In de afgelopen drie decennia hebben we een enorme toename gezien in het aantal en de populariteit van designerhonden – nesten die zijn gemaakt door honden van twee verschillende stambomen te kruisen.

Aangezien Duitse Herders op zichzelf al populair zijn – het op één na meest geregistreerde ras bij de AKC – is het niet verwonderlijk dat zij vaak de helft van een designer dog mix leveren.

Deze mixen zijn geen raszuivere honden, dus opnieuw kunnen ze technisch gezien niet beschouwd worden als categorieën van Duitse Herders.

Maar het zijn typen honden die waarschijnlijk zeer GSD-achtig uiterlijk en temperament delen.

Laten we enkele voorbeelden bekijken.

Duitse herdershonden gemengd met andere herdersrassen

Duitse Herders behoren tot de groep van herdershondenrassen. Deze rassen proberen instinctief andere dieren bijeen te drijven, en ze zijn waardevolle beschermers van het vee.

Duitse Herders gemengd met andere herdersrassen gedragen zich waarschijnlijk op een voorspelbare manier rond andere dieren, maar hun gedrag rond mensen en hun uiterlijk kunnen sterk variëren.

Voorbeelden van deze mengsels zijn

Grote Duitse Herdershond Mixen

Al deze mengsels zullen waarschijnlijk een hond voortbrengen die groter is dan een Duitse Herder.

Maar de aard van kruisingen betekent dat het onmogelijk is om te voorspellen of ze net als GSD’s zullen zijn, maar dan groter, of anders in vele opzichten:

Friendly German Shepherd Mixes

Historisch gezien zijn Duitse Herdershonden populair geweest als waakhonden en als herdershonden.

Hun grootte is intimiderend, en ze zijn vaak gereserveerd of op hun hoede bij vreemden, dus ze zijn gemakkelijk geleerd om alarm te slaan als ze een onbekend iemand uw eigendom zien naderen.

In sommige van de meest gewilde Duitse Herder mixen, worden GSD’s gekoppeld aan meer van nature uitgaande en sociale rassen.

Bijvoorbeeld:

Het resultaat zou een hond kunnen zijn met veel Duitse Herder-trekjes, maar die graag nieuwe mensen benadert en bevriend raakt.

Of het kan een hond zijn met de typische terughoudendheid en afstandelijkheid van een GSD, en het uiterlijk en de instincten van het andere ras.

Het is onmogelijk te controleren!

Verrassende Duitse Herder Mengsels

Deze onverwachte gemengde honden combineren de GSD met een zeer verschillende maat.

Er zijn veel dingen over deze puppies die je pas te weten komt als ze volwassen zijn – zoals hoe hun vacht zal zijn, hoe groot ze zullen worden, en hoe hun persoonlijkheid zal zijn.

Om meer te lezen over het creëren van verschillende soorten honden door gemengde fok, en de voor- en nadelen daarvan, bezoek ons hier.

Verschillende soorten Duitse Herders

Dus daar heb je het. Buiten Australië is er maar één type Duitse Herder in de grote rassenregisters.

Maar binnen het Duitse Herder ras, is er veel variatie in typen individuen.

En de edele GSD is een populair uitgangspunt geweest voor de ontwikkeling van nieuwe rassen, waarvan vele nog steeds veel gemeen hebben met hun voorouders.

Wat is je favoriete type Duitse Herder? Is er een kleur waar je van houdt boven alle andere? Denk je dat hoe groter, hoe beter?

Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!

Bronnen

  • Amerikaanse Kennel Club
  • Amerikaanse Koning Herder Club
  • Australische Nationale Kennel Club
  • Kennel Club
  • Shiloh Shepherd Dog Club of America
  • Verenigde Kennel Club