Verschillende soorten Golden Retrievers en hoe ze te herkennen

soorten golden retrievers

Er zijn drie soorten Golden Retrievers die populaire huisdieren en werkende, sportieve metgezellen zijn. De soorten Golden Retrievers zijn de Canadese Golden Retriever, de Amerikaanse Golden Retriever en de Engelse Golden Retriever. Alle soorten Golden Retrievers zijn liefdevol, aanhankelijk, speels en vriendelijk. Maar sommigen zijn meer trainbaar, hebben een hogere prooidrift en zelfs een andere vachtkleur dan anderen. Vandaag laten we u zien hoe de Golden Retrievers met elkaar te vergelijken zijn, hoe u het type Golden Retriever kunt identificeren en welke het beste bij uw gezin en levensstijl past.

Inhoud

Verschillende types Golden Retriever vallen nog steeds onder hetzelfde ras. Dus, eerst maar eens wat meer over deze populaire hond!


Gemeenschappelijke factoren voor de soorten Golden Retrievers

Golden Retrievers zijn het derde meest populaire AKC geregistreerde ras in Amerika, op de voet gevolgd door Labrador Retrievers en Duitse Herders. Deze lieve honden wegen tussen de 55 en 75 pond als ze volwassen zijn. Hun belangrijkste doel is als werkhond, maar ze zijn ook populaire familie huisdieren voor velen.

Goldens zijn intelligent, vriendelijk en liefdevol, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. Dit maakt ze een geweldige keuze voor gezinnen met kinderen. Maar het maakt ze ook een populaire kandidaat voor werkhondenrollen, zoals hulphonden, zoek- en reddingshonden, en zelfs bomdetectoren!

Ongeacht het type Golden Retriever, deze honden hebben veel beweging nodig en regelmatige verzorging om verharing tegen te gaan.

Soorten Golden Retrievers in de geschiedenis

Het Golden Retriever ras zoals wij dat kennen begon voor het eerst gestandaardiseerd te worden in Schotland. Lord Tweedmouth begon dit proces in zijn zoektocht naar een apporterend ras dat net zo goed was in het water als op het land. Hij fokte zijn gele Tweed Water Spaniel, genaamd Nous, met andere Retrievers om dit te bereiken.

Begin 1900 begon een andere lord, Lord Harcourt, met het fokken en showen van zijn Golden Retrievers in Kennel Club shows. Harcourt was een opvallende figuur in het voor het voetlicht brengen van de Golden Retriever, en er wordt vaak gezegd dat hij verantwoordelijk is voor de naam van het ras.

Golden Retrievers werden voor het eerst geregistreerd door de AKC in 1925 en erkend door de CKC in 1927. Iets later in 1938 werd de Golden Retriever Club of America opgericht.

soorten golden retrievers

Hoeveel soorten Golden Retrievers zijn er?

We hebben kort vermeld dat de meeste mensen 3 soorten Golden Retriever herkennen. Dit zijn:

  • Amerikaans type
  • Canadees type
  • Engels type.

Hoewel alle typen Golden Retrievers afstammen van die welke voor het eerst werden ontwikkeld in het Schotland van de 19e eeuw, zijn er nu enkele subtiele verschillen tussen hen.

De verschillen tussen deze 3 typen Golden Retrievers hebben vooral te maken met het uiterlijk. Ze zijn vrij subtiel, dus het kan moeilijk zijn om ze te onderscheiden als je niet weet waar je op moet letten!

Wanneer zijn de soorten Golden Retrievers uit elkaar gegaan?

Tot de jaren 1930 en 40 zagen de meeste Golden Retrievers over de hele wereld er hetzelfde uit. Pas na de Tweede Wereldoorlog begonnen er verschillende ’types’ te ontstaan in de VS, het VK en Canada.

Dit werd ook weerspiegeld door veranderingen in de rasstandaarden in elk land. Laten we beginnen met meer te weten te komen over het Amerikaanse type Golden Retriever.

Amerikaanse Golden Retriever

Het Amerikaanse type Golden Retriever is vaak lichter van gewicht dan zijn Engelse neven. Het wordt meestal beschreven als minder hoekig in zijn gelaatstrekken. Amerikaanse Goldens hebben een overvloedige, rechte vacht.

Het Amerikaanse type Golden Retriever wordt ook beïnvloed door de Amerikaanse rasstandaard. Deze geeft de voorkeur aan een middengouden tint en beschouwt te lichte of te donkere vachten als ongewenst.

Maar er is nog steeds een breed scala aan gewenste en geaccepteerde tinten goud. Lichtere bevedering is toegestaan, en de standaard stelt dat lichtere tinten niet verward mogen worden met witte aftekeningen.

Canadese Gouden Retriever

De Golden Retriever Club of America merkt op dat de Canadese typen Golden Retriever nog steeds invloed vertonen van Amerikaanse lijnen en vroege Britse importen.

Alle tinten goud zijn toegestaan volgens de Canadese rasstandaard. Er wordt niet specifiek gesproken over lichtere crèmetinten, maar het lijkt erop dat ze in het algemeen worden geaccepteerd, in tegenstelling tot de Amerikaanse standaard die ze als minder gewenst classificeert.

De Canadese rasstandaard specificeert dat open of zachte vachten ongewenst zijn. Zij geven de voorkeur aan dichte, waterafstotende vachten met een ‘goede’ ondervacht.

Engelse Golden Retriever

De Golden Retriever Club of America stelt dat de term “Engelse Golden Retriever” alle overzeese Goldens is gaan vertegenwoordigen. Dit omvat die uit Nieuw-Zeeland, het hele Verenigd Koninkrijk, Australië en Europa.

Over het algemeen is dit type Golden Retriever een zwaardere hond. Hij kan een plattere romp hebben, en bredere kenmerken. Dit omvat een bredere, diepere snuit.

Hij heeft vaak ook een golvender vacht dan Amerikaanse en Canadese rassen. In tegenstelling tot Amerikaanse en Canadese rasstandaarden, staat de Britse rasstandaard crème toe als een aanvaardbare kleur. Dit kan de reden zijn waarom veel mensen het Engelse type zien als over het algemeen lichter van kleur.

Hoe nauwkeurig zijn de typen Golden Retrievers?

De verschillen in de verschillende typen Golden Retrievers die hierboven zijn opgesomd zijn zeer subtiel. En het is belangrijk om te onthouden dat er zelfs tussen deze types variatie bestaat. Alleen omdat het ‘Engelse type’ vaak wordt gezien als een lichter gekleurde, zwaardere hond betekent niet dat er geen lichte, donkere goldens zijn.

U kunt individuen vinden van het ‘Amerikaanse type’ die bredere trekken hebben, en honden van het ‘Canadese type’ die een dunnere, zachtere vacht hebben.

Het is belangrijk te onthouden dat er variatie is in elk hondenras. Veel rasverenigingen erkennen dat, ondanks de rasstandaard, de Golden Retriever in de eerste plaats een jachthond was. De kenmerken die van dit ras een geweldige werkkameraad maken, staan vaak in hoger aanzien dan de vachtkleur en het uiterlijk.

Gemeenschappelijke kenmerken tussen soorten Golden Retrievers

Ondanks onderlinge verschillen delen de 3 typen Golden Retrievers enkele kenmerken. Alle Goldens hebben een vergelijkbaar temperament. Het zijn vriendelijke, intelligente, aanhankelijke honden die graag tijd doorbrengen met hun gezin.

Dit ras doet het goed in vrijwel elk type gezin, zolang ze de kans krijgen om elke dag te bewegen en rond te rennen. Vanwege hun intelligentie hebben ze ook veel mentale stimulatie nodig.

Omdat alle verschillende ’types’ Golden Retrievers afstammen van dezelfde oorsprong en bloedlijnen in Schotland, zijn ze helaas ook vatbaar voor dezelfde gezondheidsproblemen.

Golden Retriever Gezondheid

U kunt meer lezen over deze problemen in onze hoofdgids over het Golden Retriever ras, maar hier zijn enkele belangrijke aandoeningen waar Goldens vatbaarder voor zijn.

  • Kanker
  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie
  • Progressieve Retinale Atrofie

Het kiezen van een gerenommeerde fokker die test op gezondheidsproblemen als deze kan helpen om ervoor te zorgen dat uw Golden pup zo gezond mogelijk is.

Welk type Golden Retrievers is het beste voor mij?

De verschillen tussen de 3 verschillende typen Golden Retrievers zijn zeer subtiel, en hebben voornamelijk betrekking op het uiterlijk.

Dus, tenzij u echt geeft om hoe uw Golden Retriever eruit ziet, zal het niet echt een verschil maken welk type het beste voor u is.

Alle types delen dezelfde liefdevolle persoonlijkheid. Maar, als u van plan bent uw Golden Retriever te showen, zult u aandacht moeten besteden aan de rasstandaarden in uw omgeving.

Verschillende soorten Golden Retrievers

Vertel ons zeker in de commentaren welk type Golden Retriever uw favoriet is.

Denk je dat de verschillen er toe doen, of kies je liever een Golden op basis van hun werkcapaciteiten?

Lees meer over de soorten Golden Retrievers

Referenties en bronnen