Tri Color Australian Shepherd – Hoe is deze hond speciaal?

Tri Color Australian Shepherd

In dit artikel richten we ons op de Tri Color Australian Shepherd, een absoluut prachtige variant van de energieke raszuivere!

De Australische Herder is al een zeer populair ras met veel toegewijde fans.

Ze hebben veel eigenschappen die hen aantrekkelijk maken voor hondenliefhebbers, zoals hun hoge intelligentie en grenzeloze energie, bovenop hun prachtige vacht.

Dit artikel beschrijft alles wat u moet weten over deze prachtige variatie van het ras, van hun fysieke kenmerken tot hun gezondheidsproblemen.

Zullen we dan maar beginnen?

Wat is de genetica van driekleur Australische Herders?

Om goed te begrijpen hoe deze vachtvariatie bij Aussies is ontstaan, is een kort overzicht van de betrokken genetica nodig.

Er zijn twee veel voorkomende driekleur combinaties bij Australian Shepherds; Zwart/Wit/Koper en Rood/Wit/Koper.

Deze vachten worden gewoonlijk gevormd door een gen dat tot expressie komt voor ofwel de zwarte ofwel de rode kleur, plus een ander gen dat de kopervlekken laat verschijnen.

Of een bepaalde Aussie zwart of rood is, is vrij eenvoudig.

Het gen voor de zwarte vachtkleur staat bekend als dominant, terwijl het gen voor de rode vachtkleur (ook bekend als lever) bekend staat als een recessief vachtgen.

Wanneer een pup wordt geboren, krijgt hij van elke ouder één vachtkleurgen, waardoor hij er in totaal twee krijgt.

Hoe deze genen met elkaar samenwerken, bepaalt welk gen tot uitdrukking komt in de vachtkleur die de hond daadwerkelijk heeft.

Recessieve en Dominante Genen in driekleur Australische Herders

Een dominant gen komt altijd tot uiting boven een recessief gen.

Daarom, als een van de genen die aan de pup zijn gegeven het dominante zwarte gen is, zal hun vacht altijd zwart zijn, zelfs als er een rood gen aanwezig is.

De enige manier waarop een rode vacht kan verschijnen is als de pup twee kopieën heeft van het recessieve rode gen; omdat er geen dominant gen is dat het blokkeert, komt deze kleur nu tot uiting.

Het is ook belangrijk op te merken dat een zwarte Australian Shepherd zowel een zwart dominant gen als een rood recessief gen kan dragen.

Hierdoor kunnen ze mogelijk het rode gen doorgeven aan hun nakomelingen, waardoor mogelijk rood gecoate Aussies ontstaan. Ondanks het feit dat de ouder een zwarte vacht heeft!

Koperen Vlekken

Wat de koperen vlekken betreft, die kunnen al dan niet verschijnen door een ander gen.

Als ze verschijnen, heb je een driekleurige Aussie! Zo niet, dan heb je een tweekleurige Aussie.

Koperen vlekken komen voort uit een gen dat agouti heet.

De dominante versie van dit gen draagt de kopervlekken, terwijl de recessieve versie van dit gen leidt tot geen kopervlekken. Dus net zo simpel als voorheen toch?

Helaas, er is meer aan de hand!

Als er een dominant gen bekend als K aanwezig is, zal dit het verschijnen van tan aftekeningen volledig opheffen, ongeacht welke versie van het agouti-gen aanwezig is.

Praat met de fokker

Als u geïntrigeerd bent door de genetische samenstelling van de ouderhonden van een bepaalde pup, zou een goede fokker in staat moeten zijn om met vertrouwen de vachtkleurmogelijkheden van hun nakomelingen te beschrijven.

Als u deze informatie kent, zal dat gesprek een stuk vlotter verlopen!

Tri Color Australian Shepherd

Tri Color Australian Shepherd Uiterlijk

Nu we al die droge wetenschap uit de weg hebben, gaan we weer verder met het bekijken van dit knappe ras!

Zoals eerder vermeld, zijn er twee variaties van de Tri Color Australian Shepherd, Zwart/Wit/Koper, en Rood/Wit/Koper.

Het zwarte of rode deel van de vacht heeft de neiging de andere twee kleuren te overheersen, terwijl het koper en het wit wisselende kleine tot middelgrote hoeveelheden van de vacht kunnen uitmaken.

De witte aftekeningen verschijnen meestal op de voorkant van de hond en/of de poten. De staart kan ook wit zijn.

De koperen aftekeningen verschijnen meestal rond het gezicht, de poten en de staart.

Behalve de vachtkleur, hebben Tri Color Australian Shepherds geen fysieke verschillen met Australian Shepherds van andere vachtkleuren en patronen.

Hun vacht is van gemiddelde lengte en kan recht tot golvend zijn zoals alle andere Aussies.

Het is ook belangrijk op te merken dat de Tri Color vacht ook voorkomt bij de Miniatuur Aussie. Het is moeilijk om iets schattigers te vinden dan een Tri Color Mini Australian Shepherd!

Tri Color Australian Shepherd Temperament

Wat het temperament betreft, zijn er geen opmerkelijke verschillen tussen Tri Color Australian Shepherds en Aussies van andere vachten.

Er zijn sommigen die geloven dat er een verschil is, maar er is geen wetenschappelijk bewijs over de kwestie. Wees op je hoede voor fokkers die reclame maken voor Tri Color Australian Shepherds als zijnde met een bepaald temperament.

Er zijn veel factoren die het temperament van een hond bepalen, zoals hun opvoeding. De hoeveelheid en kwaliteit van de training en socialisatie die ze hebben ontvangen, en hun huidige situatie, spelen ook een rol.

Het is onmogelijk voor een fokker om met zekerheid te zeggen welk temperament een hond zal krijgen.

Dergelijke fokkers maken waarschijnlijk valse reclame. Er is geen verband bekend tussen Tri Color Australian Shepherds en een bepaald temperament.

Er zijn echter enkele gemeenschappelijke kenmerken die wel voorkomen, mits de Aussie goed is opgevoed. Deze omvatten vrolijkheid, loyaliteit en een liefdevolle aard.

Het is belangrijk op te merken dat er ook enkele temperamentkwesties zijn die alle Australian Shepherds gemeen hebben. Deze problemen, zoals hun sterke kudde-instinct, moeten in gedachten worden gehouden.

Maar met een goede gehoorzaamheidstraining en een ervaren eigenaar kan dit onder controle worden gehouden.

Tri Color Australische Herder Gezondheid

U hoort misschien ook sommige fokkers reclame maken voor de Tri Color Australian Shepherd als de “gezondste” variant van het ras.

Echter, in tegenstelling tot de bewering over hun temperament die we net bespraken, heeft deze wel enig gewicht.

De andere veel voorkomende vachtvariatie bij de Australische Herder staat bekend als Merle.

Dit verwijst naar Aussies met een gevlekte vacht. Ze kunnen bijvoorbeeld een overwegend rode vacht hebben die gevlekt is met witte aftekeningen over het lichaam.

Andere kenmerken van Merle honden zijn blauwe ogen en variaties in huidpigment.

Problemen met Merle vachten

Helaas brengt de Merle vacht hogere risico’s met zich mee op aangeboren doofheid en oogaandoeningen zoals microftalmie.

Aangeboren doofheid wordt veroorzaakt door een gebrek aan pigment in de oren.

Honden met een witte vacht rond en in het oor worden waarschijnlijk getroffen door deze aandoening, die doofheid in één of beide oren kan veroorzaken.

Merle honden lopen een bijzonder risico op deze aandoening omdat hun vacht de potentie heeft om veel meer witte vacht te hebben dan andere vachtvarianten.

Microftalmie is een aandoening die wordt gekenmerkt door kleiner dan normale ogen.

Honden met de aandoening lijken derde oogleden te hebben en verzonken ogen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan deze aandoening blindheid veroorzaken.

De risico’s voor deze aandoeningen kunnen nog groter worden als een Merle hond wordt gefokt met een andere Merle hond. Dit leidt tot ernstige risico’s voor ernstige vormen van bovenstaande aandoeningen.

Koop nooit een pup die gefokt is tussen twee Merle ouders en vertrouw de fokker die dit uitvoert niet.

Daarom geloven velen dat de Tri Color Australian Shepherd de gezondste variant van dit ras is.

Tri Color Australian Shepherd Veel voorkomende aandoeningen

Ze hoeven zich geen zorgen te maken over de gezondheidsproblemen die horen bij een Merle-gecoate hond.

Echter, ondanks dit, zijn ze nog steeds vatbaar voor bepaalde gezondheidsaandoeningen waar alle Australische Herders vatbaar voor zijn. Deze omvatten:

 • Heupdysplasie
 • Elleboog Dysplasie
 • Cataract
 • Epilepsie

Een fokker zou kunnen stellen dat de Tri Color variant van dit ras het gezondst is. Dit betekent echter niet dat er geen ongezonde honden van deze vacht bestaan.

De fokker heeft nog steeds de verantwoordelijkheid om zijn nesten intelligent te fokken en ze correct te verzorgen. Laat u niet misleiden door loze beweringen van fokkers en zoek er een die betrouwbaar is.

Fokkers die erkenning hebben van gerenommeerde fokverenigingen en eerdere tevreden klanten zijn meestal uw beste gok. Zie hier voor meer informatie over het vinden en kopen van een gezonde pup.

Tri Color Australian Shepherd: Een prachtig ras!

We hopen dat u nu alles weet over de knappe Tri Color variant van dit ras.

Samengevat is er geen waarneembaar verschil in temperament tussen de vachtvariaties in dit specifieke ras.

Fokkers kunnen nog steeds beweren dat dat zo is, maar in dat geval is het bijgeloof of een marketingtruc.

De Tri Color Australian Shepherd loopt echter minder risico op gezondheidsaandoeningen dan de Merle-coated Aussies.

Hoewel dit waar kan zijn, is het toch belangrijk dat je de pup bij een goede fokker koopt. Dit geeft je de beste kans op een gezonde Aussie!

Wat vindt u van de Tri Color Australian Shepherd? Heb je er ooit een gehad?

Laat het ons hieronder weten!

Referenties en bronnen

 • Amerikaanse Kennel Club
 • Strain, GM, 2012, Hondendoofheid Veterinary Clinics: Kleine Dieren Praktijk
 • Strain, GM,2004, Prevalentie van doofheid en pigment- en geslachtsassociaties in hondenrassen die risico lopen Het tijdschrift voor diergeneeskunde
 • Schmutz, SM, Genetics of Coat Color and Type in Dogs
 • Gough, A, et al, Rasvoorkeur voor ziekten bij honden en katten John Wiley & Sons, 2018
 • Cachon, T, et al, Risk of simultaneous phenotypic expression of hip and elbow dysplasia in dogs Veterinary and Comparative Orthopaedics and Traumatology, 2009.
 • Hédan, B, et al, Coat color in dogs: identification of the merle locus in the Australian Shepherd breed BMC Veterinary Research, 2006.
 • Australian Shepherd Health & Genetics Institute