Texas Heeler – De levendige Australische Herder en Australische Veedrijvershond Mix

Texas Heeler

Texas Heeler is de verrassende naam voor een kruising tussen een Australische Herdershond en een Australische Veedrijvershond.

Texas Heelers zijn robuust en hardwerkend met een sterk herdersinstinct.

Maar hun andere eigenschappen, zoals uiterlijk, gezondheid en omgang met mensen zijn moeilijker te voorspellen.

Waar komt de Texas Heeler vandaan?

Australian Cattle Dogs en Australian Shepherds zijn werkhonden. Ze zijn energiek, trouw en beschermend.

Door deze twee rassen te combineren ontstaat een Texas Heeler.

Maar, is een Texas Heeler de juiste metgezel voor u? Deze gids kan veel vragen over dit gemengde ras beantwoorden.

Australische Veedrijvershond Geschiedenis

Het ras Australian Cattle Dog – ook wel Blue of Queensland Heeler genoemd – ontstond in Australië in het midden tot eind van de 18e eeuw.

Veehouders hadden honden nodig om te helpen bij het hoeden, met name Heelers, over lange afstanden in extreme omstandigheden.

Verschillende kruisingen tussen Dingo’s, Herdershonden, Dalmatiërs, Kelpies, en Bull Terriers, resulteerden in de ideale Heeler en de Australische Veedrijvershond die we vandaag de dag kennen.

Australische Herdershond Geschiedenis

In tegenstelling tot wat hun naam doet vermoeden, is het huidige ras Australian Shepherd Dog ontstaan in de Verenigde Staten.

In de jaren 1800 kwamen Baskische herders van een lang verblijf in Australië aan in de Verenigde Staten, met hun herdershonden op sleeptouw.

Amerikaanse veeboeren dachten ten onrechte dat deze honden een Australisch ras waren, vandaar de naam.

Het is echter waarschijnlijker dat Australische herders afstammen van Pyreneese herders uit de Pyreneeën.

Niettemin bleven de Amerikanen het ras verfijnen. Het lijkt erop dat Australian Shepherds de hond bij uitstek waren voor ranchers in de late 19e en vroege 20e eeuw.

Texas Heeler Oorsprong

Texas Heeler

Het gerucht gaat dat de Texas Heeler is ontstaan in 1970. Echter, zoals met de meeste moderne gemengde rassen, is het moeilijk om deze informatie te verifiëren.

Wat zeker is, is dat de Australian Cattle Dog en Australian Shepherd mix aan populariteit won in de Amerikaanse staat Texas.

Wat is de betere keuze: Volbloed of straathond?

De laatste decennia is er een toename van kruisingen.

Het doel van het mengen van zogenaamde designerhonden is het creëren van honden met bepaalde wenselijke fysieke en gedragskenmerken.

Maar de praktijk heeft nogal wat discussie aangewakkerd over de gezondheid van gemengde rassen versus raszuivere pups.

Gemengde rassen of hybriden zouden een betere gezondheid kunnen genieten dan hun raszuivere tegenhangers door iets dat hybride kracht wordt genoemd.

Een studie uit 2013 toonde echter aan dat zowel gemengde als raszuivere honden even vatbaar waren voor genetische aandoeningen.

Welk ras je ook kiest – gemengd of raszuiver – het is belangrijk om de reputatie van een fokker in overweging te nemen.

Aangezien één ding zeker is, zal de gezondheid van de ouder van uw hond ook de gezondheid van uw pup bepalen.

Texas Heeler Uiterlijk

Australian Cattle Dogs en Australian Shepherds lijken qua uiterlijk niet zo op elkaar als hun namen doen vermoeden.

De Australische Veedrijvershond lijkt op zijn Dingo voorouders, met rechtopstaande oren en een korte vacht. Ze hebben een gespierd, atletisch lichaam.

Hoewel Australische herders ook gespierd en atletisch zijn, is hun lichaam bedekt met een weelderige, halflange vacht. En hun oren zijn korter en slap in plaats van rechtopstaand.

Texas Heeler oren staan meestal rechtop, maar kunnen soms ook flaporen zijn. Qua gestalte lijken ze op de atletische bouw van beide ouderrassen en op hun grootte.

Daarom zal de Texas Heeler tussen de 30 en 50 pond wegen en 17 tot 20 centimeter lang zijn.

Texas Heeler Vacht & Stempel; Kleuring

De vachtlengte van de Texas Heeler hangt af van het uiterlijk van de ouders waar de hond meer op lijkt. In het algemeen zal de vacht kort tot middellang zijn met een rechte vacht.

De kleuring bij beide ouderrassen is divers.

Australische Herders kunnen:

 • zwart
 • blue merle
 • red merle
 • volledig rood.

Ze kunnen bruine punten en witte markeringen hebben, of een combinatie van beide.

Australian Cattle Dogs kunnen:

 • blauw
 • gevlekt blauw
 • gevlekt blauw
 • gevlekt rood
 • gespikkeld rood.

Bovendien kunnen ze aftekeningen hebben in tan, rood, of zwart en tan. Sommige hebben een “masker” over één of beide ogen, een kenmerk dat uniek is voor dit ras.

Dit betekent dat de resulterende kleuring van een Texas Heeler moeilijk te voorspellen is, maar ze is altijd uniek en mooi.

Wat is het temperament van een Texas Heeler?

Beide ouderrassen zijn hardwerkende, hoedende honden met veel energie.

Australische Veedrijvershond Temperament

Australische Veehonden zijn trouw en beschermend. Hun natuurlijke instinct om een kudde te beschermen maakt hen wantrouwig tegenover vreemden, inclusief mensen en andere dieren.

Een goede socialisatie kan een Australische Veedrijvershond helpen om anderen te leren tolereren. Maar ze kunnen altijd op hun hoede zijn in de buurt van bezoekers.

Australian Cattle Dogs knijpen in enkels wanneer zij “hoeden”, en dit kan gebeuren met kinderen. Hoewel training kan helpen om dit gedrag te minimaliseren.

Australische Herder Temperament

Aan de andere kant zijn Australian Shepherds speelser en socialer dan Australian Cattle Dogs.

Hun natuurlijke instinct om te hoeden en te beschermen kan hen echter territoriaal en agressief maken tegenover onbekende honden en mensen.

Vroege socialisatie en training kunnen helpen bij deze problemen.

Texas Heeler Temperament

Texas Heelers zijn net zo ijverig en energiek als de ouderrassen.

Ze zullen een sterk verlangen hebben om te hoeden en moeten een “taak” krijgen. Maar ze zullen ook trouw en gehecht zijn aan hun eigenaar en familie.

Socialisatie is zeer belangrijk voor dit gemengde ras. Dit komt omdat uw pup waarschijnlijk van beide ouders enige terughoudendheid zal erven.

Training van uw Texas Heeler

Een Texas Heeler zal net als beide ouders slim en trainbaar zijn. In het algemeen zijn werkhondenrassen gemakkelijker te trainen.

Het natuurlijke kuddegedrag kan een uitdaging worden. Training is dus een absolute must bij deze mix.

Onze Dog Training Guides geven informatie over succesvolle en positieve training.

Ook zal uw Texas Heeler veel energie hebben. Daarom is het belangrijk dat hij zich niet gaat vervelen. Verveling kan leiden tot destructief en agressief gedrag.

Dit kan worden voorkomen met meerdere wandelingen en tijd om te rennen in een tuin, waardoor dit gemengde ras de dagelijkse beweging krijgt die het nodig heeft.

Naast regelmatige lichaamsbeweging zijn behendigheidscursussen en kuddeactiviteiten gunstig voor een Texas Heeler. Alles wat lijkt op een “taak” voor een Texas Heeler zal zijn natuurlijke instincten bevredigen.

Als je een Texas Heeler overweegt als metgezel, wees dan bereid om aan deze behoeften op het gebied van socialisatie, training en beweging te voldoen.

Texas Heeler Gezondheid

Pups van gemengde rassen lopen het risico om gezondheidsproblemen te erven. Verantwoordelijke fokkers screenen potentiële ouders in een poging deze risico’s te verminderen.

Laten we eens kijken naar veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de Texas Heeler ouderrassen.

Australische Veedrijver Gezondheidsproblemen

Het ras Australische Veedrijvershond is ontworpen om lange werktijden en barre weersomstandigheden te weerstaan. Daarom worden ze gezien als een taai ras.

Echter, zoals bij veel rassen, zijn er verschillende gezondheidsproblemen om rekening mee te houden. Hier zijn enkele van de veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Australische Veehonden:

Australische Herder Gezondheidsproblemen

Het Australische herdersras is momenteel gezond, maar er is bezorgdheid over een toename van erfelijke ziekten.

Daartoe werkt het Australian Shepherd Health and Genetics Institute aan voorlichting over en onderzoek naar de genetica van het ras.

Hier zijn enkele veel voorkomende gezondheidsproblemen bij Australische Herders:

 • auto-immune thyroiditis
 • kanker (lymfoom)
 • staar
 • heup- of elleboogdysplasie: abnormale ontwikkeling van gewrichten met artritis of kreupelheid als gevolg
 • erfelijke epilepsie: een aanvalsstoornis
 • multi-drug resistentie 1 (MDR1), die gevoeligheid voor medicijnen veroorzaakt, mogelijk tot het punt van neurologische ziekte of overlijden
 • allergieën (matig tot ernstig).

Texas Heeler Gezondheidsproblemen

Texas Heelers zijn stevige, atletische honden. Ze kunnen echter een van de bovenstaande gezondheidsproblemen erven.

Een verantwoordelijke fokker zal altijd screenen op erfelijke ziekten en veel voorkomende gezondheidsproblemen bij de ouderdieren.

Regelmatige veterinaire controles zullen zorgen voor een optimale gezondheid van een Texas Heeler. Een goede voeding en voldoende beweging dragen ook bij aan een gelukkig, lang leven voor een Texas Heeler.

Gezondheid en genetische screening

Het screenen van potentiële ouderdieren op erfelijke aandoeningen is van vitaal belang om toekomstige generaties te beschermen.

Het Canine Health Information Center en de ouderrasverenigingen bevelen aan Australische Rundveehonden te testen op het volgende:

 • heup- en elleboogdysplasie
 • oogproblemen
 • progressieve retinale atrofie
 • aangeboren doofheid
 • primaire lens luxatie.

Australian Shepherd gezondheidstests omvatten:

 • heup- en elleboogdysplasie
 • oogproblemen.

Als u een fokker selecteert voor een Texas Heeler, vraag dan naar de resultaten van deze tests voor de potentiële ouders.

Als je een Texas Heeler adopteert en onzeker bent over de gezondheid van de ouders, kun je de hond laten testen op een aantal van deze gezondheidsproblemen.

Texas Heeler Levensduur

De levensduur van de Texas Heeler is vergelijkbaar met die van de ouderrassen, ongeveer 12 tot 15 jaar.

Regelmatige dierenartscontroles, een goede voeding en voldoende beweging helpen een Texas Heeler een lang, gelukkig en gezond leven te leiden.

Texas Heeler Verzorging

Als werkhonden voor buiten hebben Australian Cattle Dogs en Shepherds een dubbellaagse vacht om hen te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.

Dat betekent dat uw Texas Heeler ook een dubbellaagse vacht zal hebben. Een die vaak verhaart – helaas het hele jaar door.

Eén keer per week borstelen verwijdert dode haren en voorkomt klitten.

Een Heeler moet tijdens het verharingsseizoen meerdere keren per week geborsteld worden.

Zijn Texas Heelers goede gezinshonden?

Als je overweegt een Texas Heeler aan je gezin toe te voegen, wees dan voorbereid op de hoeveelheid training en beweging die hij nodig zal hebben.

Een Texas Heeler zal trouw en beschermend zijn.

Maar ze zijn beslist niet geschikt voor kleine huishoudens of huizen zonder tuin.

Dit ras is alleen een goede match voor uw gezin als ze bereid zijn dit drukke, gemengde ras bij te houden.

Het redden van een Texas Heeler

Het adopteren van een Texas Heeler uit een asiel of reddingssite is een prachtige manier om hem een tweede kans in het leven te geven.

Wie weet vindt u zelfs een volwassen hond, die wat van het zware werk van de puppyjaren wegneemt.

Wanneer een dier in een asiel belandt, zijn zijn gezondheids- en gedragsgeschiedenis misschien niet goed gedocumenteerd. Wees voorbereid op een aantal onbekenden als je overweegt een hond te adopteren.

Texas Heeler Reddingsorganisaties

Toegewijde organisaties voor Texas Heelers kunnen moeilijk te vinden zijn.

Het is een goed idee om te zoeken naar organisaties die gespecialiseerd zijn in de ouderrassen. Ze hebben vaak ook gemengde rassen.

Hier zijn enkele organisaties om te overwegen. Voeg de jouwe toe aan de opmerkingen hieronder!

Verenigde Staten

Texas Cattle Dog Rescue

Australian Cattle Dog Rescue, Inc.

Arizona Cattle Dog Rescue

Aussie Rescue

Australische Herders Furever

Canada

New Spirit 4 Aussie Rescue, Inc.

The Australian Shepherd Rescue of Ontario

Australian Cattle Dog Rescue of Ontario

Het vinden van een Texas Heeler Puppy

Er zijn veel Texas Heeler pups online te koop. Doe grondig onderzoek naar de fokker om er zeker van te zijn dat ze verantwoordelijk en gerenommeerd zijn.

Stel de fokker vragen over de gezondheid van de ouderhonden en vraag om screeningsresultaten te zien.

Wij raden af een Texas Heeler te kopen in een dierenwinkel.

De afkomst van deze dieren is vaak onbekend, en eigenaren zijn misschien meer geïnteresseerd in geld verdienen dan in de gezondheid van de dieren.

Onze Puppy zoekgids zal u in de juiste richting leiden om een Texas Heeler puppy te vinden.

Een Texas Heeler Puppy Opvoeden

Texas Heeler puppies zijn schattig en veel werk!

Je moet meteen beginnen met de juiste training en socialisatie.

Onze Puppyverzorgingsgids zal u helpen om u door de eerste fasen van het leven van uw Texas Heeler te navigeren.

Texas Heeler Producten en Accessoires

We hebben een aantal van de beste benodigdheden voor gemengde rassen en hun ouderrassen onderzocht. Hier zijn enkele aanbevelingen die ook nuttig kunnen zijn voor een Texas Heeler:

Borstels voor Australische Herders

Beste voeding voor Australian Shepherd Puppy’s

Het voeden van uw Australische Veedrijvershond

Voor- en nadelen van het krijgen van een Texas Heeler

Nadelen

 • hoge energie
 • training en socialisatie noodzakelijk
 • sterke kudde-instincten.

Pros

 • leuke en atletische familiegenoot
 • trouw en beschermend
 • unieke en mooie mix.

Soortgelijke Texas Heeler rassen

Als u een aantal vergelijkbare gemengde rassen wilt overwegen, zijn hier enkele om te bekijken:

Blue Heeler Mengsels

Australische Veedrijvershond Lab Mix

Blue Heeler Border Collie Mix

Australische Herder Dalmatiër Mix

Blue Heeler Dalmatiër Mix

IJslandse Herdershond

Russische Beerhond

Is de Texas Heeler geschikt voor mij?

Als u op zoek bent naar een hardwerkende hond om te helpen op een ranch of boerderij, dan is een Texas Heeler geschikt voor u.

Als u echter op zoek bent naar een familievriend, zorg er dan voor dat u rekening houdt met de hoeveelheid beweging, training en socialisatie die een Texas Heeler nodig heeft.

Zorg er dus voor dat je de tijd, energie en ruimte hebt om te besteden. Zo ja, dan is de Texas Heeler een geweldige keuze.

Heeft u enige ervaring met de Texas Heeler. Of overweeg je er een aan je gezin toe te voegen? We horen graag uw verhaal in de commentaren hieronder.

Referenties en verder lezen

Amerikaanse Kennel Club (AKC)

Australische Veedrijvershonden Club van Amerika (ACDCA)

De Amerikaanse Australische Herder Vereniging

Bellumori TP et al. 2013. Prevalentie van erfelijke aandoeningen bij gemengde en raszuivere honden. Journal of the American Veterinary Medical Association. DOI:

Duffy DL et al. 2008. Rasverschillen in hondenagressie. Applied Animal Behavior Science. DOI:

Eken Asp H et al. 2015. Rasverschillen in alledaags gedrag van honden. Applied Animal Behavior Science. DOI:

Sommerlad SF et al. 2012. Prevalentie van congenitale erfelijke sensorineurale doofheid bij Australische Veehonden en associaties met vachtkenmerken en geslacht. BMC Veterinair Onderzoek. DOI: