Thai Ridgeback – Is deze oude hond klaar voor een nieuw leven?

thai ridgeback

De Thai Ridgeback is een zeer oud jachtras uit Thailand. Het is een atletisch en gespierd ras dat als volwassene 35 tot 75 pond weegt.

Hun meest bekende kenmerk is een vlek van bont langs hun rug, waardoor ribbels in hun vacht ontstaan.

Het zijn vindingrijke en veerkrachtige jagers, en steeds populairdere huisdieren buiten hun thuisland.

Maar ze zijn niet geschikt voor elk huishouden. Lees verder om meer te weten te komen over het temperament en de verzorgingsbehoeften van dit unieke ras.

Wat staat er in deze gids

Thai Ridgeback veelgestelde vragen

Thai Ridgebacks hebben bijna hun hele bestaan in Thailand doorgebracht.

Maar sinds de tweede helft van de 20e eeuw hebben ze ook belangstelling gekregen in Amerika en de rest van de wereld.

Wat betekent dat veel mensen ze voor het eerst ontdekken, en vragen hebben als

We beantwoorden deze en meer in de volgende secties.

Ras in een oogopslag

 • Populariteit: Bijna ongekend – voor nu
 • Doel: Jagen, bewaken, karren begeleiden en ongedierte doden.
 • Gewicht: 35 – 75 pond
 • Temperament: Dapper, onafhankelijk, stoer

Dat zijn de koppen, nu nog meer details!

Thai Ridgeback Rasoverzicht: Inhoud

Laten we beginnen!

Wat is een Thai Ridgeback?

De Thai Ridgeback is een hondenras afkomstig uit Thailand.

Hij dankt zijn naam aan zijn thuisland, en aan de haarruggen die ontstaan wanneer een deel van de vacht in de tegenovergestelde richting van de rest groeit.

thaise ridgeback

Aangezien Thailand niet erg veel hondenrassen heeft geproduceerd of geëxporteerd, is de Thai Ridgeback beroemd omdat hij door kruisingen gedurende zijn lange geschiedenis bijna geheel onveranderd is gebleven.

Laten we nu meer te weten komen over waar hij vandaan komt!

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

De eerste gedocumenteerde verslagen van Thai Ridgebacks dateren uit de 17e eeuw.

Maar men denkt dat de eerste voorouders van het ras dateren van honderden jaren geleden.

In feite zijn Thai Ridgebacks geclassificeerd als een van de primitieve hondenrassen.

Dit is geen belediging! Het betekent gewoon dat ze nog steeds opmerkelijk veel lijken op hun eerste gedomesticeerde voorouders, en dat ze sommige eigenschappen en instincten behouden die nog steeds een kenmerkende link vormen met de wilde voorouders van moderne honden.

En ze bevinden zich in goed gezelschap. Meer bekende primitieve hondenrassen zijn Siberische Husky’s, Shar Peis, en Shiba Inus.

Oorspronkelijk doel

De oorspronkelijke Thai Ridgeback honden werkten als jagers, waakhonden, escorts voor goederen vervoerd per kar, en ongediertebestrijders.

Tegenwoordig worden Thai Ridgebacks gehouden als werkhonden, of gewoon als gezelschap.

En terwijl de menselijke migratie is toegenomen, en de transportmogelijkheden voor honden daarmee zijn gegroeid, heeft de aantrekkingskracht van de Thai Ridgeback over de hele wereld aandacht gekregen.

Leuke feiten over Thai Ridgeback honden

 • In 1997 werden Thai Ridgebacks officieel opgenomen in het American Kennel Club Foundation Stock programma, een belangrijke stap naar volledige erkenning.
 • Inmiddels hebben ze al volledige erkenning bereikt bij de United Kennel Club, en de Federation Cynologique Internationale, een internationaal rasregister gevestigd in België.
 • Ondanks het feit dat ze uiteindelijk meer dan 6000 mijl van elkaar verwijderd zijn, hebben genetische studies bewezen dat Thai Ridgebacks en Rhodesian Ridgebacks beide afstammen van een gemeenschappelijke voorouder.
 • En ze zijn niet de enigen! Een nog minder bekend Thais ras, de Phu Quoc Ridgeback, deelt dezelfde afstamming.
 • Maar dit zijn de enige drie ridgeback hondenrassen in de wereld!

Thai Ridgeback Uiterlijk

Dit zijn grote, krachtig uitziende honden.

Ze zijn een seksueel dimorf ras – wat betekent dat reuen en teven er duidelijk verschillend uitzien.

In dit geval zijn de mannetjes merkbaar groter (22 – 24 inch) en zwaarder dan de vrouwtjes (20 – 22 inch).

Kleuren

Dankzij zijn afkomst uit een betrouwbaar warm klimaat heeft de Thai Ridgeback slechts een korte, enkele vacht.

Wat betekent dat ze minimale haren in huis achterlaten, en weinig verzorging nodig hebben.

De geaccepteerde kleuren voor hun vacht zijn:

 • blauw (grijs)
 • zwart
 • rood
 • en verdund fawn, ook bekend als isabella.

Mogelijke Markeringen

Rode honden kunnen ook een zwart masker over hun gezicht hebben.

De meeste Thai Ridgeback hebben ook zwarte aftekeningen op hun tong!

Er is geen volgorde van voorkeur voor kleur in de rasstandaard. Maar de blauwe Thai Ridgeback is bijzonder gewild en gewild bij eigenaren.

Rugkam

De beroemde rugkammen van de Thai Ridgebacks zijn het resultaat van een pluk haar die in de tegenovergestelde richting groeit van de rest van hun vacht.

Fokkers categoriseren de omtrek van die vlek in acht verschillende vormen, met suggestieve namen als po blad, panom (biddende handen), pijl, en viool.

Het achteruitgroeiende haar wordt veroorzaakt door mutaties in genen die fibroblast groeifactor genen worden genoemd.

Het is een dominante genetische eigenschap, wat betekent dat het gemakkelijk vererft. Maar een klein aantal ridgebacks wordt geboren zonder kam.

Dit zijn nog steeds raszuivere Ridgeback honden, als ze een bewezen stamboom hebben. Maar ze worden gediskwalificeerd van shows en meestal uitgesloten van toekomstige fokprogramma’s.

Thai Ridgeback Temperament

Het karakter van de Thai Ridgeback is nog gemakkelijk terug te voeren op hun oude leven in Thailand.

Omdat ze waakhonden waren, zijn veel van hun moderne afstammelingen nog steeds op hun hoede voor mensen en dieren die ze niet kennen.

Van de oorspronkelijke ridgebacks werd ook verwacht dat ze zonder veel menselijk toezicht jaagden en ongewenste dieren uit het terrein van hun familie verdreven.

Dus ze zijn nog steeds zelfvoorzienend, vindingrijk en veerkrachtig.

En omdat die “ongewenste dieren” ook angstaanjagende roofdieren zoals giftige cobra’s omvatten, moesten de Thai Ridgebacks ook moedig zijn!

De Ridgebacks van vandaag zijn nog steeds even moedig, en zwerven vol vertrouwen zelfstandig door grote gebieden.

In tegenstelling tot rassen die gedijen op een nauwe samenwerkingsrelatie met een menselijke handler, zijn Thai Ridgebacks vrij ongerust over het uit het oog verliezen van hun persoon.

Ze kunnen zich vrij gelukkig bezighouden zonder naar de mens te kijken voor aanwijzingen over wat ze nu moeten doen – in voor- en tegenspoed!

Zijn Thai Ridgebacks agressief?

Waakzame rassen met een natuurlijke afkeer van vreemden worden soms ook geassocieerd met op angst gebaseerde agressie.

De meest recente wijzigingen van de rasstandaard zijn echter gemaakt met het oog op het houden van deze honden als huisdieren en metgezellen.

Dat betekent dat agressieve of al te schuwe honden nu een diskwalificerende fout zijn bij showhonden, en ontmoedigd in het ras als geheel.

Er is geen reden waarom goed gefokte Thai Ridgebacks, die van jongs af aan zorgvuldig en grondig gesocialiseerd zijn, op latere leeftijd agressief zouden zijn.

Uw Thai Ridgeback trainen en oefenen

Aangezien deze honden meer gewend zijn om zelfstandig te werken dan in samenwerking met een menselijke baas, kunnen ze ook moeilijker dan gemiddeld te trainen zijn.

Succesvolle training draait om het belonen van honden voor het maken van de “juiste” keuzes. In de moderne training doen we dat met voedsel.

Maar zeer zelfredzame rassen, zoals Ridgebacks, vinden waarschijnlijk veel andere dingen net zo belonend als voedsel. Zoals andere dieren achtervolgen, een interessante geur volgen, of op een afstand van je op verkenning gaan.

Om dit te overwinnen, raadt de rasvereniging aan dat Thai Ridgebacks het best geschikt zijn voor ervaren hondentrainers, die weten hoe ze het meeste kunnen halen uit positieve versterkingstraining, en concurrerende afleidingen kunnen overwinnen.

Oefening

Thai Ridgebacks hebben veel dagelijkse beweging nodig.

Het zijn ook beroemde goede springers, wat betekent dat ze zeer geschikt zijn voor hondensporten zoals dock diving, canicross en dog parkour.

Als u een erg buitenleven heeft, buiten werkt, wandelt, fietst, of veel rent, zal een Thai Ridgeback geen moeite hebben om u bij te houden!

Thai Ridgeback gezondheid en verzorging

Omdat deze honden nog niet op grote schaal worden gehouden en getest op hun gezondheid, weten we bijna evenveel niet als wel over hun algemene gezondheid.

Het goede nieuws is dat, aangezien Thai Ridgebacks tot voor kort bijna uitsluitend als werkhonden werden gehouden, ze nooit zijn gefokt op exterieur (lichaamsvorm) boven functie.

En omdat ze nog niet algemeen aanvaard zijn in hondenshows, zijn ze niet onderworpen aan krachten zoals het populaire vader effect, dat schadelijke effecten kan hebben op de genetische diversiteit en de algemene raskracht.

Heupdysplasie

De rasvereniging in Amerika beschrijft een “zeldzaam voorkomen” van heupdysplasie bij Thai Ridgeback honden, maar uit de gegevens van de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) blijkt dat een opzienbarende 25% van de gescreende dieren abnormale heupgewrichten had.

Het is niet duidelijk of de rasvereniging het probleem onderschat, of dat de voor de OFA gescreende honden werden getest. omdat men vermoedde dat zij tot de weinigen behoorden die heupproblemen hebben.

Elk groot hondenras met enig voorkomen van heupdysplasie moet echter zorgvuldig worden bestendigd om te voorkomen dat het probleem in toekomstige generaties verergert.

Dat betekent dat alle fokhonden gescreend moeten worden, en dat fokkers certificaten moeten overleggen die hun heupscores bevestigen.

Sinussen dermoide

Dermoide sinussen, of dermoide sinuscysten, zijn kanalen die ontstaan wanneer de huid niet goed sluit rond de wervelkolom bovenop de rug van een hond.

Ze worden veroorzaakt door dezelfde genetische mutaties die aanleiding geven tot de ridge in de vacht van ridgeback honden.

Ze komen dus vaker voor bij Thai Ridgebacks dan bij andere, niet geribbelde honden.

De kanalen kunnen open zijn naar de huid, of afgesloten en ingesloten onder de huid.

Ze worden meestal kort na de geboorte ontdekt door fokkers, en ze kunnen worden behandeld door chirurgische verwijdering.

Onopgemerkt, of onbehandeld gelaten, kunnen ze echter een bron van infectie worden die mogelijk levensbedreigend is.

Thai Ridgeback Levensduur

Omdat ze zo’n nieuw gezelschapsras zijn, hebben we nog niet veel gegevens over de levensverwachting van de Thai Ridgeback.

De AKC schat dat ze 12-13 jaar worden.

Een van de grootste determinanten van de levensduur van honden is het lichaamsgewicht, en dit is ongeveer gelijk aan dat van andere rassen van vergelijkbare grootte.

Zijn Thai Ridgebacks goede familie huisdieren?

Thai Ridgebacks worden door hun fans beschreven als trouwe familiehonden.

Alle honden moeten onder toezicht staan met jonge kinderen, want ze “spreken” niet dezelfde lichaamstaal, en ze zijn geneigd elkaar verkeerd te begrijpen.

Kleine kinderen kunnen ook te ruw zijn met honden zonder het te beseffen, en zelfs de meest volgzame honden hebben een punt waarop ze hun geduld verliezen.

Grote honden kunnen ook gemakkelijk kleine kinderen omstoten – vooral als onstuimige puppy’s.

Bovendien behouden Thai Ridgebacks een zeer hoge prooidrift – dus ze zijn misschien niet de juiste keuze voor u als uw gezin al kleinere huisdieren zoals katten omvat.

Een Thai Ridgeback redden

Veel hoopvolle hondenzoekers willen graag een oudere hond adopteren en deze een tweede kans geven op een liefdevol thuis.

Omdat de Thai Ridgeback hond nog steeds zeldzaam is buiten Thailand, zijn ze zeldzaam in reddingscentra.

Op het moment van schrijven zijn we niet op de hoogte van rasspecifieke asielen voor Thai Ridgeback honden. Hoewel we ons afvragen of Rhodesian Ridgeback asielen soms bereid zijn om ze op te nemen.

Als u een Thai Ridgeback asiel kent dat wij gemist hebben, laat het ons dan weten in het commentaar!

Het vinden van een Thai Ridgeback Puppy

Nu adoptie waarschijnlijk uitgesloten is, is de resterende optie het vinden van een Thai Ridgeback die te koop is.

Onze Puppy Zoek Gids kan u helpen een fokker te vinden, en te navigeren door de complexiteit van wachtlijsten en gezondheidstesten.

Zoals bij elk zeldzaam hondenras moet u oppassen voor puppyfabrieken die slecht opgevoede pups verkopen tegen te hoge prijzen om hun “exclusiviteit” te verzilveren.

Hoeveel kosten Thai Ridgebacks?

De prijs van de Thai Ridgeback hangt af van verschillende factoren.

Het fokken van puppies is een dure aangelegenheid, inclusief gezondheidstesten, veterinaire zorg en extra voedsel.

Aangezien fokkers weinig talrijk zijn, zullen de meeste fokkers ten minste een deel van de reiskosten moeten doorberekenen om dekreuen te ontmoeten.

Dit alleen al kan oplopen tot honderden dollars aan brandstof, vliegtickets en accommodatie.

Aan de andere kant worden ribloze Thai Ridgeback pups meestal voor minder verkocht dan die met een ribbel, omdat ze niet voldoen aan de rasstandaard.

De beste manier om er zeker van te zijn dat u een eerlijke prijs betaalt, is om fokkers grondig te onderzoeken, en openhartige gesprekken met hen te voeren over wat u voor uw geld krijgt in termen van het uiterlijk van uw pup, gezondheidstests en levenslange ondersteuning.

Opvoeden van een Thai Ridgeback Puppy

Een Thai Ridgeback puppy mee naar huis nemen is een grote verantwoordelijkheid.

Om u te helpen die eerste weken, en zelfs die eerste nacht, door te komen, hebben we enkele gedetailleerde stap-voor-stap gidsen om u op de juiste poot te helpen:

Als ze ouder worden, denk er dan aan dat uw vindingrijke Ridgeback in de verleiding kan komen om over grote gebieden te zwerven.

Als het voor hen niet veilig is om dat te doen, zult u moeten investeren in een veilige grens voor uw terrein.

Vergelijkbare rassen

Als blijkt dat u geen Thai Ridgeback kunt vinden, of u denkt dat ze op dit moment niet de juiste match zijn voor uw huishouden, maak u dan geen zorgen.

Deze alternatieve rassen delen allemaal bepaalde eigenschappen met de Thai Ridgeback, terwijl ze in andere verschillen.

Misschien past één van hen beter bij u?

Als het de blauwe Thai Ridgeback is die uw aandacht heeft getrokken, valt u misschien ook voor het uiterlijk van een van deze blauwe hondenrassen!

Voor- en nadelen van het aanschaffen van een Thai Ridgeback

Na al deze informatie, een overzicht van de voor- en nadelen van de Thai Ridgeback:

Nadelen

 • Moeilijk te vinden buiten Thailand
 • Hoge prooidrift
 • Sterk gevoel van onafhankelijkheid maakt ze moeilijk voor beginnende hondeneigenaren
 • Niet geschikt voor appartementen of kleine ruimtes

Voors

 • Relatief onaangetast door negatieve effecten van fokken voor de show
 • Stapels energie als je een wandel- of loopmaatje wilt.
 • Mooi en ongewoon
 • Weinig verharing en gemakkelijk in onderhoud

Heeft u een Thai Ridgeback

Hoe ben je aan dit zeldzame ras gekomen?

En voor wat voor soort hondeneigenaar zou je ze aanbevelen?

Laat het ons weten in het commentaarvak hieronder!

Referenties en bronnen

 • Amerikaanse Kennel Club
 • Vereniging van Thai Ridgeback Eigenaren en Liefhebbers
 • FCI-Standaard N° 338 – Thai Ridgeback Hond, Federation Cynologique Internationale, 2003.
 • Orthopedische Stichting voor Dieren
 • Salmon Hillbertz et al, Duplication of FGF3, FGF4, FGF19 and ORAOV1 causes hair ridge and predisposition to dermoid sinus in Ridgeback dogs, Nature Genetics, 2007.
 • Bauer et al, A novel MLPH variant in dogs with coat color dilution, Animal Genetics, 2018.
 • Kvaale, Genetische aandoening gerelateerd aan raskenmerken bij Ridgeback honden, HUVETA, 2016.
 • Adams et al, Methoden en mortaliteitsresultaten van een gezondheidsonderzoek bij rashonden in het Verenigd Koninkrijk, Journal of Small Animal Practice, 2010.