Bull Terrier Hondenras Informatie Centrum

Bull Terrier hond

De Engelse Bull Terrier is een sterke, gespierde hond met een uniek rond hoofd en een korte, glanzende vacht. Ze zijn er in standaard of dwergformaat, en hun kenmerken combineren de vinnigheid van Terriers met de kracht van Bulldogs. Vandaag bekijken we hoe deze raskenmerken passen in het gezinsleven als huishond of waakhond. En we leren alles over het temperament, de persoonlijkheid en de gezondheid van de Engelse Bull Terrier. We bekijken waar u een Bull Terrier puppy kunt vinden, en hoe u ze kunt opvoeden tot een gelukkige volwassene met een lange levensduur.

Hoewel een raszuivere Bull Terrier pup traditioneel niet wordt geassocieerd met het zijn van een schoothondje, kan hij toch heel knuffelig en trouw zijn aan zijn eigenaar. Als u ze goed traint en oefent, kunnen ze zelfs geweldige huishonden zijn. Hoewel de Teacup of Micro Bull Terrier rassen over het algemeen het beste vermeden kunnen worden, zijn dit over het algemeen fitte en actieve honden met een verbazingwekkende loyale aard en een onderscheidend uiterlijk.


Wat is een Bull Terrier?

Een Bull Terrier is een zelfverzekerde middelgrote tot kleine hond met een ronde kop en een alerte houding. Ze staan bekend om hun bleke kleuren en dappere karakter.

 • Populariteit: Staat op 62 van de 193 op AKC.
 • Doel: behendigheid, gezelschap.
 • Gewicht: 50 tot 70 pond (standaard), 18 tot 28 pond (miniatuur).
 • Temperament: Levendig, intelligent en wilskrachtig

Uw Top Bull Terrier Vragen

Krijg antwoord op uw brandende vragen:

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Bull Terrier

Engelse Bull Terriers waren oorspronkelijk kruisingen gemaakt om de stoutmoedige Terrier te combineren met de krachtige Bulldog.

In de vroege jaren 1800 in Groot-Brittannië werden hondengevechten en bull baiting een veel voorkomende vorm van vermaak.

Bull Terriers werden gecreëerd als een krachtige hond met veel energie die zijn tegenstanders kon verslaan.

Al snel werd hondengevechten verboden en plotseling werden de vurige pestkoppen gefokt als gezelschap voor chique heren.

Het ras werd voor het eerst verwelkomd in de showring in Birmingham in 1862, meegebracht door een man genaamd James Hinks.

Hij wilde van een vechthond een goed huisdier maken, dus kruiste hij zijn eigen witte Engelse Terriers, en andere Bulldogs om het temperament te verzachten. Beetje bij beetje, werd de hond die we vandaag kennen en liefhebben geboren.

Bull Terrier hond

Leuke feiten over de Bull Terrier

Bullies zijn een hoofdbestanddeel geworden van de populaire cultuur.

Eind jaren tachtig werd een fictieve pestkop genaamd Spuds Mackenzie gebruikt in een campagne voor Bud Light bier.

Tegenwoordig is een miniatuur genaamd Bullseye de mascotte van Target.

Hun stevige bouw en slimme ogen hebben hen onderscheiden van andere rassen.

Bull Terrier Uiterlijk

De vorm en grootte van de Bull Terrier weerspiegelen het werk dat hij vroeger deed.

Ze zijn gedrongen en goed gespierd, wat hen een voordeel gaf bij het vechten. Het kenmerk van het ras is de unieke vorm van hun hoofd.

De huidige Kennel Club rasstandaard stelt “Van voren gezien eivormig en volledig gevuld, het oppervlak vrij van holten of inkepingen. Top van de schedel bijna vlak van oor tot oor. “

Niettemin maakte dit kenmerk vóór begin 1900 geen deel uit van de standaard. In feite hebben honden gefokt door niet-show lijnen nog steeds meer traditionele canine schedels, terwijl show-gefokte lijnen meer prominente ribbels op hun voorhoofd hebben.

bull terrier misvormde schedel

Of u van dit extreme uiterlijk houdt is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar er is bezorgdheid over het feit dat het “eivormige” hoofd gevolgen heeft voor de gezondheid.

Qua kleur zijn Bullies er in vele tinten, hoewel een meerderheid van hen een of andere vorm van wit in hun vacht hebben.

Dit zijn middelgrote honden, hoewel ze veel variëren in grootte. Een gemiddelde standaard bully is ongeveer 60 pond, maar een miniatuur kan aanzienlijk kleiner zijn.

U kunt de uiteindelijke grootte van uw puppy schatten met behulp van onze groeitabel hier:

puppy-groei groen2

Als je denkt dat een Standaard bullie misschien te groot is, bekijk dan de kleinere versie!

Mini Bull Terriers

Miniatuur Bull Terriers hebben alle aantrekkingskracht van hun standaard tegenhangers in een nette kleine verpakking.

Ze ontstonden rond dezelfde tijd als de standaard variëteit en werden als ras erkend in Engeland in 1939 en in de VS in 1991.

Met een lengte van ongeveer 10 tot 14 centimeter en een gewicht tussen de 18 en 28 pond zijn mini Bull Terriers misschien beter geschikt voor kleinere ruimtes. Denk eraan dat deze kleine haarballen nog steeds veel beweging nodig hebben!

Miniatuur Bull Terriers hebben vrijwel dezelfde eigenschappen als de standaard Bull Terriers, maar zijn iets vatbaarder voor patella luxatie.

Afgezien daarvan hebben Miniature Bull Terriers hetzelfde karakter als hun standaard tegenhangers.

Bull Terrier Temperament

De meeste mensen weten dat Bull Terriers de reputatie hebben hard te zijn. Tegenwoordig is het ras nog steeds geneigd om wilskrachtig te zijn, net als andere Terriers.

Ook al zijn ze aanzienlijk tammer dan een paar eeuwen geleden, een neiging tot vechten met andere honden schijnt soms nog steeds door.

Bij gelegenheid kan dit zich uitbreiden tot misplaatste agressie. Het kan tegen mensen zijn als ze geprovoceerd worden, of als ze zich geprovoceerd voelen.

Niettemin bleek uit een studie uit 2010 dat Bull Terriers, mits voldoende gesocialiseerd, adequaat reageerden op bedreigende situaties en zich zonder agressie gedroegen.

Bull Terrier speelgoed

In tegenstelling tot hun oorspronkelijke doel, zijn Bull Terriers aanhankelijk en loyaal, met een pittige terrier speelsheid.

Ze houden er ook van zich als een dwaas te gedragen, met hun speelgoed te spelen en hun families urenlang vermaak te bezorgen.

Om goed van het ware karakter van uw bullebak te kunnen genieten, is het belangrijk om een degelijk trainingsprogramma aan te bieden.

Het trainen van uw Bull Terrier

Dit ras heeft de neiging te gedijen in kalme en rustige omstandigheden. Om uw pup te helpen kalm te blijven, zelfs onder onvoorspelbare omstandigheden, is socialisatie een belangrijk onderdeel van hun training.

Schattige bull terrier pup rustend op de armen van een oude man

Neem uw puppy mee naar een grote verscheidenheid aan plaatsen vanaf de eerste week dat u ze thuisbrengt.

Zie veel honden. Ontmoet veel mensen. Help hem zich zo ontspannen mogelijk te voelen in nieuwe situaties, en versterk nieuwe ervaringen positief door te zorgen voor veel plezier en veel lekkers.

Bij alle honden moet de training gebaseerd zijn op positieve beloningen.

Maak van training een leuke ervaring, prijs en beloon goed gedrag, zodat uw puppy u van nature zal willen behagen.

Terwijl u uw pup traint, is het belangrijk om hem voldoende bewegingstijd te bieden.

Uw Bull Terrier trainen

Bull Terriers zijn levendige honden met zakken vol energie, en het is uw verantwoordelijkheid om gezonde uitlaatkleppen aan te bieden.

Zonder de juiste beweging, kunnen deze honden zich vervelen en negatief gedrag bevorderen.

witte bull terrier buiten

Ze doen het het beste wanneer ze veel gestructureerde tijd krijgen aangeboden om hun energie te verbranden. Ze hebben dus regelmatig beweging nodig in de vorm van wandelingen of spelletjes in uw achtertuin om hun gezondheid op peil te houden.

Bull Terrier Gezondheid

Bull Terriers hebben een eivormige kop die bij de geboorte enkele complicaties kan veroorzaken. Hoewel sommige mensen beweren dat hun bijzondere hoofd andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken, is er vanaf 2019 geen gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek dat een rasspecifieke aandoening in verband met hun hoofdvorm bewijst.

Nierziekte

Nierziekte is een erkend probleem voor Bull Terriers, dat zich voordoet als Polycysteuze Nierziekte en als Erfelijke Nefritis. Indien aanwezig, kunnen deze aandoeningen leiden tot fataal nierfalen en de dood.

Pups kunnen genetisch getest worden op Polycysteuze Nierziekte, maar er is geen specifieke test voor Erfelijke Nefritis.

Urineonderzoek kan tekenen van nierfalen bij de ouders van uw pup aantonen. Toch zijn de resultaten niet volledig waterdicht. Veel puppies vertonen geen tekenen van ziekte tot ze enkele jaren oud zijn.

Daarom is het van vitaal belang om bij de fokker na te gaan of de grootouders of overgrootouders eraan leden, en als dat zo is, moet u geen pup uit hun lijn nemen.

Hartziekte

Dit is ook een veel voorkomend probleem bij Bull Terriers, omdat Mitralisklep ziekte en Aorta stenose veel voorkomen.

Hartaandoeningen kunnen onopgemerkt blijven en in een ernstigere vorm aan de pups worden doorgegeven, dus zorg ervoor dat de ouders van uw pups allebei hun hart hebben laten controleren.

Patella Luxatie

Hoewel het vaker voorkomt bij miniatuur Bull Terriers, kunnen hun volgroeide tegenhangers nog steeds lijden aan Patella Luxatie.

Dit is een aandoening waarbij het kniegewricht misvormd is en vatbaar voor ontwrichting. Als uw pup kreupel lijkt of een vreemde gang heeft, moet u uw dierenarts vragen er naar te kijken.

Andere aandoeningen waar u nog op moet letten zijn droge ogen, gedeeltelijke toevallen en botafwijkingen.

Hoewel dit ras meestal een gezonde huid heeft, bleek uit een studie uit 2011 dat sommige individuen een genmutatie droegen die Lethal Acrodermatitis (LAD) veroorzaakte.

Deze aandoening wordt gekenmerkt door slechte groei, huidlaesies en immuundeficiëntie die leidt tot vroegtijdige dood. LAD kan worden getest om te voorkomen dat dragers nakomelingen krijgen met de mutatie.

Doofheid bij Bull Terrier pups

Doofheid komt veel voor bij dit ras, vooral bij honden met een witte vacht.

Volgens de Bull Terrier Club heeft ongeveer 2% van de gekleurde Bull Terriers gehoorproblemen, terwijl bijna 20% van de witte dat heeft.

Pups vanaf vijf weken oud kunnen getest worden met BAER (brainstem auditory evoked response) gehoortests, zodat de fokker het niveau van het gehoor van uw pup kan vaststellen. Zo weet u voordat u ze mee naar huis neemt of ze enige mate van doofheid hebben.

Hoewel puppy’s met speciale behoeften een uitdaging kunnen zijn, kunnen ze ook geweldige metgezellen zijn. Het trainen van een dove puppy is mogelijk met behulp van gebarentaal in plaats van traditionele verbale bevelen. Om meer te weten, bekijk onze dove hond training gids.

Bull Terrier Verzorging

Bull Terriers hebben een vrij gemakkelijk te verzorgen korte vacht. Tenzij uw hond bijzonder vies wordt, zouden ze niet meer dan één of twee keer per week geborsteld moeten worden.

Niettemin is het ras gevoelig voor pollen en insectenallergieën, dus in de lente en de zomer kan uw pup daardoor een zeer jeukende huid hebben.

Allergieën kunnen worden voorkomen door de blootstelling van uw pup aan insectenbeten te beperken, en uw dierenarts kan verdere therapieën aanbevelen om hem te helpen zich beter te voelen.

Nu u weet hoe u voor uw Bull Terrier moet zorgen, is het tijd om te weten of het goede opties voor u zijn.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Bull Terrier

Weeg de voor- en nadelen af om echt te zien of u een goede match bent voor dit ras:

Nadelen

 • Veel beweging nodig
 • Hebben veel socialisatie nodig
 • Het beste voor ervaren hondeneigenaren
 • Sterke prooidrift kan het samenleven met andere dieren lastig maken.

Voors

 • Loyaal
 • Leuk en ondeugend
 • Geschikt voor actieve huishoudens
 • Zeer geschikt voor oudere kinderen en tieners.

Zijn Bull Terriers goede familie huisdieren?

Dit kunnen liefdevolle, trouwe honden zijn die goed gedijen in een gezinsomgeving. Niettemin, als ze niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze agressie vertonen naar andere honden.

Daarom zijn ze het best geschikt voor ervaren hondeneigenaren die zich inzetten voor een goede training en socialisatie van hun nieuwe pup.

Dankzij hun sterke prooidrift kan het leven met andere dieren lastig maar niet onmogelijk zijn.

Als je al een geliefde kat of andere huisdieren hebt, zijn puppy’s je beste gok. Ze zullen aan uw kat wennen en ze behandelen als een deel van hun familie.

Als je in een gebied woont met veel kleinere dieren en zonder omheinde achtertuin, is dit ras misschien niet de beste optie. Ze kunnen nog steeds achter dieren aanzitten die geen deel uitmaken van hun familie.

Vanwege hun onstuimige aard en bewegingsbehoefte past dit ras beter bij gezinnen met oudere kinderen en tieners, die bereid zijn minstens een uur per dag te spelen.

Als je nog steeds je eigen Bullie wilt, kijk dan eens bij je plaatselijke opvangcentra!

Het redden van een Bull Terrier

Van tijd tot tijd komen er Bull Terriers in hondenasielen en reddingsverenigingen.

Hoewel er voor- en nadelen kleven aan het redden van een hond, vinden veel mensen dat het heel lonend kan zijn.

Als u een reddingshond adopteert, zorg er dan voor dat u alle vragen stelt over de gezondheid en het temperament van uw toekomstige hond. Als je nieuw bent in het hondenbezit, is het misschien beter om honden met problemen of die gespecialiseerde zorg nodig hebben te vermijden.

Niettemin is adoptie meestal een soepel proces en heb je snel genoeg een liefdevolle pup om je bij de les te houden.

Een Bull Terrier puppy vinden

Om er zeker van te zijn dat u een gezonde, gelukkige pup krijgt, is het vinden van een goede fokker uw beste optie.

Dierenwinkels en puppyfabrieken fokken rashonden zonder onderscheid, zonder rekening te houden met het doorgeven van gevaarlijke gezondheidsaandoeningen die gebruikelijk zijn voor het ras.

Een gerenommeerde, betrouwbare fokker zal u een schriftelijk bewijs van alle gezondheidstests geven, evenals een puppypakket met advies over het opvoeden van uw puppy.

Ze moeten ook openlijk aanbieden om u gedurende het hele leven van de puppy te ondersteunen. Bekijk onze puppy zoekgids voor nuttige informatie over het vinden van een puppy.

Een Bull Terrier puppy opvoeden

Uw keuze voor een hondenras moet een weloverwogen beslissing zijn, waarbij u rekening houdt met alle informatie die u over hen kunt verzamelen.

Als u al een besluit hebt genomen, zijn hier enkele nuttige bronnen voor de verzorging van uw nieuwe puppy:

Bekijk onze gids om uw nieuwe puppy aan uw geliefde kat voor te stellen, zodat het voor beiden een gemakkelijke overgang wordt.

Ontdek hoe om te gaan met een bijtende pup en krijg grip op onze ultieme puppy potty training gids om meteen te beginnen met het zindelijk maken van je pup.

Populaire Bull Terrier rasmengsels

Hoewel dit ras is ontstaan door het mengen van verschillende honden, zijn er tegenwoordig nieuwe mixen waarvan men denkt dat ze de gezondheid van raszuivere honden versterken.

Bekijk onze gids met alles wat je moet weten over enkele van de meest populaire Bull Terrier rasmengsels!

Als dit pittige ras niet klinkt als wat je zoekt, zijn hier enkele andere opties.

Vergelijkbare rassen

Hier zijn andere hondenrassen die je misschien wilt overwegen:

Als je een besluit hebt genomen, zijn hier enkele geweldige reddingsacties waar je naar kunt kijken!

Bull Terrier Ras Rescues

US

UK

Canada

Australië

Heeft of kent u een Bull Terrier rescue? Laat ons uw ervaringen met dit liefdevolle ras weten in de commentaren hieronder!

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned In England. The Veterinary Journal
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Asher et al. 2009. Erfelijke afwijkingen bij rashonden, deel 1: Aandoeningen gerelateerd aan rasstandaarden. The Veterinary Journal.
 • O’Leary et al. 2002. Nierpathologie van polycysteuze nierziekte en gelijktijdige erfelijke nefritis bij Bull Terriers. Australisch veterinair tijdschrift.
 • Schalke et al. 2010. Beoordeling van een Bull Terrier bloedlijn met betrekking tot mogelijk hypertrofisch agressief gedrag in situaties van hond-hond contact van de temperament test van Nedersaksen].

  . Berliner und Münchener tierärztliche Wochenschrift.

 • Schnabl B, et al. 2006. Resultaten van allergeenspecifieke immunotherapie bij 117 honden met atopische dermatitis. Veterinary Record.
 • Strain, G. 1999. Congenitale doofheid en de herkenning ervan. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice.