Tanden wisselen bij honden: hoe u uw viervoeter kunt ondersteunen

Heeft u een puppy thuis en vraagt u zich af wanneer hij tandjes krijgt? Of overweegt u er een aan te schaffen en wilt u perfect voorbereid zijn op het nieuwe gezinslid? Welke reden je ook hebt om meer te willen weten over het doorkomen van tandjes bij honden: We zullen al uw belangrijke vragen beantwoorden.

Wanneer wisselen honden hun tanden?

Net als wij mensen, hebben honden een wisselend gebit. Ten eerste worden ze geboren zonder tanden. Dan duwen de melktanden zich een weg door het tandvlees. En na een tijdje vervangt het volwassen gebit hen. Dit is een normale ontwikkeling.

Puppy’s laten hun tanden meestal wisselen vanaf ongeveer de twaalfde levensweek. Wanneer precies de eerste tand uitvalt, hangt onder meer af van het hondenras. Grotere honden zoals Duitse herders verliezen hun eerste melktand meestal eerder dan kleinere rassen zoals Chihuahuas.

Een hond heeft maar één keer in zijn leven een ander gebit. Als alle melktanden zijn uitgevallen, komen de volwassen tanden. Net als bij mensen is het een permanent gebit en moet het zo lang mogelijk meegaan.

Als uw volwassen hond een of meer tanden verliest, moet u de oorzaak door een dierenarts laten ophelderen. Redenen hiervoor kunnen zijn

 • Leeftijd
 • Ziekte
 • Gebrek aan tandheelkundige zorg
 • Ongezonde voeding

Tip
In onze gids “Tandverzorging voor honden” vindt u instructies voor het poetsen van de tanden van uw hond, een recept voor hondentandpasta en andere goede tips over dit onderwerp!
tanden wisselen puppy

Hoe uit de tandwisseling zich bij honden?

Het is niet altijd gemakkelijk te zien of een pup zijn melktanden verliest. Soms vertonen ze geen symptomen van tandjes en merk je het pas als je de ontbrekende tand bijvoorbeeld op het tapijt vindt.

Maar meestal zult u merken dat uw pup tandjes krijgt. Tijdens het doorkomen van de tandjes zal uw pup verschillende symptomen vertonen, zoals een slechte adem.

Gedrag waaraan u kunt zien dat uw hond tandjes krijgt:

 • Likken aan bepaalde plaatsen in het gebit
 • Meer kauwen op voorwerpen (zelden geassocieerd met pijn).
 • Tanden op de vloer
 • Wat bloed in en rond de mond
 • Ontsteking van het tandvlees
 • Diarree (zeldzaam)

Waarschijnlijk zult u de meeste uitgevallen melktanden van uw pup niet vinden. Dit komt omdat veel dieren de kleine tandjes gewoon inslikken of verliezen tijdens het lopen of spelen. Dus het is des te leuker als je er een vangt. Het is een geweldige herinnering – net als bij baby’s!

Hoe herkent u de melktanden van uw puppy

Een melktand heeft een scherpe punt en een smalle wortel. Hij is ook kleiner dan een volwassen tand. In het begin past het perfect in de mond van uw viervoeter. Maar geleidelijk groeit zijn kaak en wordt de ruimte tussen de melktanden steeds groter. Als u ziet dat de tanden te klein lijken voor de mond, staat de tandwisseling bij uw hond voor de deur – of is al in volle gang.

Deskundige kennis
Als pup heeft uw hond in totaal twaalf snijtanden, vier hoektanden en twaalf kiezen. Op volwassen leeftijd neemt het aantal kiezen toe tot 26 (twaalf boven en 14 onder). Het aantal snijtanden en hoektanden blijft hetzelfde.

In welke volgorde gebeurt het wisselen van tanden bij honden?

Bij de meeste honden volgt het wisselen van de tanden een bepaalde volgorde. Deze lijst laat zien welke tanden ze het eerst verliezen:

 1. De twee voorste snijtanden komen los.
 2. De derde snijtand en de hoektand vallen uit bij puppies.
 3. De eerste voortand komt eruit. Er was geen melktand boven die verplaatst moest worden.
 4. De overige drie voorste kiezen komen los te zitten.
 5. De eerste twee achterste kiezen komen tevoorschijn.
 6. De laatste kies barst uit.

Deze volgorde geldt voor beide zijden van zowel de boven- als de onderkaak. Na het wisselen van de tanden heeft uw hond een paar tanden meer dan voorheen. Dit komt omdat het melkgebit uit slechts 28 tanden bestaat. De permanente tanden van de hond daarentegen hebben er 42, tien meer dan wij mensen.

Het wisselen van het gebit bij honden moet voltooid zijn tegen de 6e levensmaand. Het hele proces van tanden wisselen duurt ongeveer 3 tot 4 maanden. Als alle permanente tanden er al zijn, maar uw viervoeter nog steeds melktanden heeft, moet u met hem naar de dierenarts gaan om uit te zoeken wat hiervan de oorzaak is.
Hond wisselt tanden

Wat gebeurt er als de tanden van uw hond doorkomen?

De melktanden van uw puppy beginnen uit te vallen wanneer de permanente tanden eronder volledig volgroeid zijn. Zodra dit gebeurt, beginnen speciale cellen de wortel van de melktand af te breken. Dit maakt het steeds losser tot het uiteindelijk helemaal loskomt. Tegelijkertijd wordt de wortel van de blijvende tand langer. Daardoor schuift hij steeds verder naar buiten. Net als bij ons.

Waar moet je op letten als honden hun tanden wisselen?

Het wisselen van tanden bij honden kan onder bepaalde omstandigheden pijnlijk zijn. De melktand valt niet altijd vanzelf uit. Bovendien kunnen er begeleidende symptomen optreden. U moet daarom altijd uw ogen open houden tijdens deze periode en uw puppy goed in de gaten houden.

De begeleidende symptomen zijn onder andere:

 • De pup heeft diarree tijdens het wisselen van de tanden.
 • Hij heeft koorts, kiespijn of buikpijn.
 • Hij is lusteloos en rusteloos, soms slaapt hij slecht.
 • Hij heeft geen eetlust en kan gewicht verliezen.

Het kan ook zijn dat uw pup niet eet tijdens het doorkomen van de tandjes. Als u uw puppy droogvoer geeft, kan dit gebeuren om de eenvoudige reden dat het hem pijn doet om te kauwen. In dit geval kunt u het droogvoer laten weken in een beetje water. Dit maakt het kauwen makkelijker. Of je kunt overstappen op natvoer. Zorg er echter voor dat u het voedsel geleidelijk verandert.

Pijn is altijd onaangenaam. Zolang de melktanden zonder problemen uitvallen, is er geen reden tot zorg. U moet opletten of uw hond een van deze problemen heeft wanneer hij tanden wisselt:

 • De blijvende tand is er al, maar de melktand van de pup komt er niet uit.
 • Bloedend tandvlees, bruine aanslag op de tanden of niet genezende wondjes in de mond.
 • Blijvende tanden die wiebelen
 • Gebroken of afgebroken tanden

In deze gevallen moet u naar de dierenarts gaan voor het gebit van uw hond. Als de tanden niet naar buiten komen zoals het hoort, kan dit namelijk leiden tot een verkeerde stand van het gebit van de hond.

Vooral bij kleine rassen komt het vaak voor dat de tandwisseling niet volledig of zonder complicaties verloopt. Het resultaat is hardnekkig, d.w.z. er blijven melktanden over. Deze moeten zo snel mogelijk door een dierenarts worden verwijderd.

Deskundig advies
Laat het gebit van uw pup, ongeacht eventuele problemen, uiterlijk na het wisselen van het gebit controleren bij de dierenarts. Zo weet je zeker dat alles volgens plan is verlopen.

Hoe kan ik het makkelijker maken voor mijn puppy om tanden te wisselen?

U wilt niet alleen toekijken hoe uw viervoeter tandjes krijgt, u wilt hem steunen? Dat is begrijpelijk. Het doet tenslotte pijn als je lieveling pijn heeft.

Met deze tips kunt u het doorkomen van de tandjes voor uw pup vergemakkelijken:

 • Speel geen touwtrekspelletjes
 • Verzacht droogvoer met water
 • Masseer het tandvlees
 • Maak uw huis puppy-proof
 • Kauwspeeltjes voor puppy’s tijdens het doorkomen van tandjes

Tijdens het doorkomen van tandjes, willen pups veel kauwen. Kauwspeeltjes zijn daarom ongelooflijk belangrijk. Of het nu gaat om runderoren, een Kong, kauwbotten – er is veel keuze voor puppy’s tijdens het doorkomen van tandjes. Kauwstaafjes zoals onze Dentasticks kunnen ook helpen bij het doorkomen van tandjes.

Wat kan ik doen als mijn hond geen tandjes meer krijgt?

Om ervoor te zorgen dat uw hond een lang leven heeft met zijn blijvende gebit, moet u ook na de tandjes zijn gebit verzorgen. Voedselresten tussen de tanden kunnen leiden tot een onaangename slechte adem. Aan de andere kant verhogen ze het risico op ontsteking van het tandvlees en andere ziekten.

Poets dus regelmatig de tanden van uw viervoeter (met extra hondentandpasta, niet het soort dat wij mensen gebruiken). U kunt uw hond ook na het wisselen van de tanden kauwbotten blijven geven. Dit vermindert de opbouw van tandplak en de kans dat uw hond een professionele schoonmaakbeurt nodig heeft.

Droogvoer voor honden van hoge kwaliteit is ook nuttig. Het kan de tandslijtage ondersteunen en moedigt uw hond aan om te kauwen. Het versterkt ook het gebit van de hond.

Conclusie: tanden wisselen bij honden – onaangenaam, maar meestal zonder problemen

Elke pup moet door het wisselen van de tanden. Net als bij ons mensen vallen de melktanden uit en worden ze vervangen door blijvende tanden. Dit proces kan pijnlijk zijn voor de dieren, maar verloopt meestal vlot.

Toch moet u uw hond in de gaten houden tijdens het wisselen van de tanden. Afgebroken tanden, melktanden die niet uitvallen en andere complicaties kunnen leiden tot blijvende problemen en misvormingen. U kunt uw huisdier tijdens het doorkomen van de tandjes ondersteunen met kauwspeeltjes, geweekte voeding en tandvleesmassages.