Slechte adem bij honden – ogen open en neus dicht!

Als de hond gaapt, neem je dan je hielen? Je houdt je neus dicht als hij plast en een stevige boer van je viervoeter doet je vluchten? Een slechte adem bij honden kan een ernstige belasting vormen voor de relatie tussen mens en dier. Als het maar één keer voorkomt, is het nog acceptabel. Maar als het de hele tijd dik en intens is, is dat meestal een teken dat er iets uit balans is met uw harige vriend. Van voeding tot gezondheidsproblemen – een slechte adem bij honden kan verschillende oorzaken hebben. En deze moeten worden onderzocht – dus open je ogen en sluit je neus!

hond open mond

Wat kan een slechte adem bij honden veroorzaken?

Een onaangename geur uit de bek van een hond kan onschuldig zijn, maar kan ook wijzen op een ernstige ziekte. Dit is precies waarom u uw dierenarts altijd om advies moet vragen als u een aanhoudende, sterke slechte adem bij uw hond opmerkt. Of het nu visachtig, vies of metaalachtig is, een slechte adem bij honden kan door veel dingen worden veroorzaakt, en soms zegt het type slechte adem al wat de oorzaak kan zijn. De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem bij honden zijn:

 • Tandheelkundige problemen
 • Tanden veranderen
 • Vreemde voorwerpen of voedselresten in de mond
 • Bacteriën of schimmel
 • Ontsteking
 • Maagproblemen of gastritis
 • Diabetes
 • Lever- of nierziekte
 • Voedingsproblemen, bv. bepaalde ingrediënten
 • Voedsel van slechte kwaliteit
 • Nat voedsel of slachtafval
 • Het eten van uitwerpselen, copofagie

Dikke lucht door gebitsproblemen van de hond

Een slechte adem bij honden kan worden veroorzaakt door een wisselend gebit of gebitsproblemen. Soms is een zwerende of rotte tand de oorzaak. Daarom is het van essentieel belang dat u de gezondheid van het gebit van uw hond regelmatig zelf controleert of door een dierenarts laat controleren. Vaak helpt een blik in de bek van uw hond om de boosdoener te vinden. Soms komen er vreemde voorwerpen tussen de tanden van de hond vast te zitten, en als ze ontbinden veroorzaken ze ontstekingen en maken ze de lucht dik.

Ook als de tanden tandsteen (plaque) hebben, kan dit een slechte adem bij honden veroorzaken. Eerst vormt zich tandplak op de tandhalzen en verkleuren de tanden. Na verloop van tijd kunnen er ontstekingen ontstaan. De bacteriën veroorzaken een slechte adem en kunnen ook de tandhalzen doen zweren. Tandpijn bij honden is het gevolg. Als de zogenaamde parodontitis onbehandeld blijft, kunnen zelfs inwendige organen worden aangetast. Maar wat kun je doen tegen een slechte adem door tandsteen bij honden? Absoluut voorkomen. Daarom is het motto hier: regelmatige controle en gebitsverzorging voor honden zijn belangrijk. Handel vroegtijdig om blijvende gezondheidsschade te voorkomen!

Tips tegen tandplak bij honden

 • Poets de tanden van uw hond regelmatig met hondentandpasta of een vingertang.
 • Geef kauwartikelen en kauwspeeltjes
 • Droogvoer opnemen in het dieet bij gebitsslijtage
 • Laat de hond knabbelen op kauwstaafjes of botten van buffelhuid
 • Laat het gebit van uw hond reinigen door een dierenarts

Heeft uw puppy een slechte adem? Het wisselen van tanden is vaak de oorzaak

Pups hebben nog hun melktanden tot ze ongeveer drie maanden oud zijn, daarna beginnen ze hun tanden te wisselen. 42 nieuwe tanden in de bek van de viervoeter, de melktanden vallen uit.
puppy zit klein
Zoals het gezegde luidt: “je kunt geen omelet maken zonder eieren te breken” – daarom kunnen er problemen ontstaan door het harde werk van het organisme van de hond en tijdens het wisselen van de tanden. Als uw harige vriend tijdens deze fase een slechte adem krijgt, kan dit tijdelijk zijn. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een ontsteking. Deze worden veroorzaakt door voedselresten op losse tanden of in spleetjes tussen de tanden, die daar vast komen te zitten.

Geen prettige zaak, maar meestal niet blijvend: zodra het nieuwe gebit compleet is, behoort ook een slechte adem bij de jonge hond tot het verleden.

Waarom heeft een oudere hond een slechte adem?

Je oude hond ruikt extreem uit de mond? Dit is niet ongewoon bij senioren met vier poten. Als uw senior hond uit de bek stinkt, kunnen de reeds genoemde redenen daarvoor verantwoordelijk zijn. Met het ouder worden neemt ook het risico op ziekten toe. Daarom moet u de precieze oorzaak van de mondgeur laten ophelderen.
In de meeste gevallen wordt het echter veroorzaakt door voedselresten die zich in de ruimtes tussen de tanden en kiezen en aan de rand van het tandvlees afzetten. Dit komt omdat het gebit van honden achteruit gaat naarmate ze ouder worden. Zwavelverbindingen worden gevormd wanneer bacteriën de voedselresten afbreken. Dit is de reden waarom uw hond uit zijn bek stinkt. Als ze niet regelmatig worden verwijderd, neemt het risico op tandvleesontsteking en andere infecties toe. U kunt de mondgeur dan bestrijden met een passende behandeling bij de dierenarts. Maar zoals het gezegde luidt, “better safe than sorry”. U kunt deze symptomen dus voorkomen door regelmatige tandverzorging.
Bij oudere honden kan een slechte adem ook worden veroorzaakt door tumoren in de bek, ontsteking van de sinussen, amandelen of maag.

Slechte adem bij honden: is het ziek en wanneer moet je naar de dierenarts?

Hoewel soms meer onschuldige redenen, zoals een vreemd lichaam (bv. schors) in de bek of het wisselen van tanden bij de hond een slechte adem veroorzaken, kan de slechte geur ook wijzen op ernstige ziekten bij de viervoeter. Daarom moet je de zaak zeker tot op de bodem uitzoeken! Soms zegt het soort stank al iets over de onderliggende oorzaak:

 • Visachtige slechte adem bij honden -> meestal voedselresten tussen de tanden.
 • urinegeur uit de snuit van de hond – > nierziekten mogelijk
 • fruitig-zoete slechte adem -> teken van diabetes
 • Zure geur -> vaak een symptoom van gastritis of ontsteking van het maagslijmvlies.
 • Purulente slechte adem bij honden -> acute ontsteking van het tandvlees of tandzakken
 • Metaalachtige mondgeur -> indicatie van een bloeding

Als de slechte adem van uw hond sterk is en na een paar dagen niet verdwijnt in (frissere) lucht, moet u altijd een dierenarts raadplegen om organische oorzaken en ziekten uit te sluiten. Soms heeft je baasje of bazinnetje letterlijk een goede neus dat er iets uit balans is met hun geliefde viervoeter. Als je neus alarm slaat, is het hoog tijd om te handelen!

Hoe hondenvoer van hoge kwaliteit een slechte adem voorkomt

De voeding van uw hond kan ook een slechte adem veroorzaken. Blikvoer of natvoer kan een laagje vormen op de tanden van uw hond of zich ophopen in spleten tussen de tanden. Op een gegeven moment begint deze laag te rotten – en dit veroorzaakt de slechte adem. In dit geval kan een verandering van voeding het probleem oplossen: Door over te schakelen op hoogwaardig droogvoer verdwijnt de slechte adem en wordt de tandslijtage bevorderd. Kauwstaafjes hebben een soortgelijk effect.

Over verandering van voedsel gesproken
Intoleranties kunnen er ook voor zorgen dat de mond van uw hond gaat stinken. In dergelijke gevallen kunt u proberen het dieet van uw hond om te schakelen naar hypoallergeen of graanvrij hondenvoer om te zien of de geur verdwijnt. U moet echter altijd de intoleranties of allergieën van uw hond laten controleren door een dierenarts, zodat het voer dienovereenkomstig kan worden aangepast.

Wanneer u hondenvoer van hoge kwaliteit kiest, zoek dan naar een gedetailleerde verklaring met informatie over alle ingrediënten. Zo weet u zeker dat het hondenvoer dat u kiest van de hoogste kwaliteit is en de beste ingrediënten bevat om de gezondheid van uw trouwe viervoeter op lange termijn te bevorderen. Want: een slechte adem bij honden is vaak een indicatie van slechte voeding of ondervoeding. Voeding rijk aan granen en koolhydraten en met veel suiker kan de vorming van tandsteen en ontsteking van het tandvlees bevorderen. Dergelijk hondenvoer van lage kwaliteit kan ook tandbederf veroorzaken. Hetzelfde geldt voor hondenvoer waaraan pens of vis is toegevoegd. Iedereen die ooit pens heeft bereid, weet wat dit betekent voor de arme menselijke neus!

Bij Uitgelaten Hond vindt u verschillende alternatieven die niet alleen ecologisch zijn, maar ook geschikt voor gevoelige viervoeters. Onze wetenschappers gebruiken hoogwaardige ingrediënten om gezonde voeding te ontwikkelen die voldoet aan de behoeften van uw hond. Wij vermijden bijvoorbeeld tarwe en de toevoeging van suiker. U zult ook tevergeefs zoeken naar kunstmatige smaak- en kleurstoffen of genetisch gemodificeerde ingrediënten in onze producten – in plaats daarvan vertrouwen wij op in het laboratorium geteste kwaliteit. Door geen suiker of tarwe toe te voegen, vermindert ons voer de kans dat uw hond een slechte adem krijgt door tandvleesproblemen. Kiezen voor gezond, duurzaam hondenvoer heeft dus voordelen op lange termijn – voor u en uw geliefde viervoeter.

Maar hoe zit het met hondenogen?

Is uw hond er altijd bij als u kookt of eet?! Weersta de grote googly eyes ten koste van alles en vermijd het geven van menselijk voedsel aan uw viervoeter. Veel voedingsmiddelen – vooral bereide en gekruide voedingsmiddelen – zijn niet geschikt voor uw hond.

Wat kun je doen tegen een slechte adem bij honden? De beste huismiddeltjes

We weten allemaal dat smaken verschillen – sommige honden eten uitwerpselen of knabbelen graag aan de stinkende hoornresten die eraf vallen wanneer de hoeven van paarden worden bewerkt. Als de ziekten van uw hond zijn uitgesloten en de slechte adem slechts een kortstondige stankoverlast is, kunt u uw toevlucht nemen tot huismiddeltjes die verlichting bieden.
nieuwe pepermunt

Het chlorofyl in planten kan bijvoorbeeld helpen tegen een slechte adem bij honden. Peterselie en pepermunt zijn bijzonder effectief gebleken. Knabbelen op een wortel of een stukje appel zijn ook tips die zorgen voor een tijdelijke frisheidskick. U moet echter voorzichtig zijn met huismiddeltjes, want niet elke hond verdraagt alles. Als uw viervoeter iets stinkends heeft gegeten, is het beste en veiligste huismiddeltje tegen slechte adem bij honden misschien wel de neus dichtdoen en het raam openzetten.

Conclusie: Een slechte adem bij honden is onaangenaam, maar meestal geen reden tot bezorgdheid.

Als uw hond extreem slecht uit de bek ruikt, is het natuurlijk onaangenaam als hij naar u wil glimlachen of met u wil knuffelen. In de meeste gevallen verdwijnt het echter vanzelf. Uitzonderingen zijn slechte voeding, wisselende tanden, gebitsproblemen of ziekten. Als de slechte adem van uw hond blijvend is, is een bezoek aan de dierenarts zeer aan te bevelen.
Vooral op oudere leeftijd hebben veel viervoeters een slechte adem omdat het gebit en de spijsvertering verslechteren door het verouderingsproces. Senioren zijn ook vatbaarder voor ziekten. Daarom moet u met uw oude hond ook een dierenarts bezoeken als hij een extreem slechte adem heeft.

Je kunt er ook iets aan doen. Als het aan de voeding ligt, kunt u overstappen op hoogwaardig hondenvoer. Overschakelen van natvoer naar droogvoer kan ook een oplossing zijn voor een slechte adem door voeding. Huismiddeltjes zoals kruiden kunnen ook helpen. U moet deze echter zorgvuldig testen en slechts met mate geven.
En net als bij ons mensen: regelmatige tandverzorging kan gebitsproblemen en een slechte adem bij honden voorkomen.