Hier zit de worm in – Daarom is een goede darmflora bij honden beter dan welke ontwormingskuur dan ook!

Een wormbesmetting bij honden is geen pretje. Niet alleen is de gedachte dat onze hond wormen kan dragen niet de leukste. Naast jeuk en ontstekingen kunnen wormen bij honden ook ziekte veroorzaken. Bovendien kunnen hondenwormen worden overgedragen op mensen. Als uw hond is aangetast, is er maar één ding dat kan helpen: een ontwormingskuur. Dit is een behoorlijke fysieke belasting voor uw hond, maar u kunt het voorkomen. Een sterke maagdarmflora wordt minder snel door wormen aangetast. In dit artikel vertellen we u hoe u de darmflora van uw hond op een duurzame en natuurlijke manier kunt versterken.
Hond natuurlijke wormkuur

Wormen bij honden – waar komen ze vandaan?

In tegenstelling tot mensen zijn wormbesmettingen niet ongewoon bij onze viervoeters. Snuffelen, likken, eten – onze honden zitten met hun snuit altijd dicht bij de grond en komen zo snel in contact met bacteriën en mogelijk besmette oppervlakken.

Orale opname via de snuit is een van de meest voorkomende routes voor wormen. Als ze niet kijken, eten honden tijdens het wandelen uitwerpselen, gras of besmet voedsel voordat we ze kunnen tegenhouden. Rauw vlees draagt ook het risico in zich van het overbrengen van wormen.

Als je je hond laat barsten, moet je het rauwe vlees dus bevroren bewaren.

Hoewel de kans op de aanwezigheid van wormen in vlees uit gecontroleerde bronnen klein is, kunt u nog veiliger zijn door het vlees gedurende een week in de vriezer bij -20°C te bewaren.

Orale inname is niet de enige manier waarop wormen op honden worden overgedragen: Teken, vlooien of muggen kunnen ook drager zijn! Een vlooienband en dergelijke helpen dus niet alleen tegen ongedierte, maar beschermen ook tegen wormen.

Wist je dat?
Een zwangere teef kan wormen overbrengen op haar pups in de baarmoeder of later via de moedermelk. Besmetting met spoelwormen komt zelfs relatief vaak voor tijdens de zwangerschap. Fokkers wachten meestal met de behandeling tot na de geboorte van de pups om de zwangerschap niet in gevaar te brengen. Dan worden de hondenmoeders en de pups tegelijkertijd ontwormd.

Welke wormen zijn er bij honden?

Als uw hond besmet is met wormen, is het niet direct te zeggen om wat voor soort worm het gaat. Er zijn veel verschillende soorten wormen die verschillende symptomen veroorzaken. Laten we de verschillende soorten wormen eens in detail bekijken:

  • Lintwormen: De bekendste is zeker de lintworm. Dit zijn bijvoorbeeld vossenlintworm, hondenlintworm en komkommerlintworm. Een ernstige besmetting met de worm, die enkele meters lang kan worden, kan spijsverteringsproblemen en zelfs gevaarlijke darmobstructie veroorzaken. Symptomen zijn diarree, jeuk aan de anus en frequente stoelgang.
  • Rondwormen: Rondwormen leven het liefst in de dunne darm van uw hond. Daar voeden ze zich met de voedselpulp. Ze zijn tot 20 cm lang en leggen tot 200.000 eitjes per dag, die voornamelijk via de uitwerpselen worden uitgescheiden. Een besmetting kan leiden tot diarree en braken. Volwassen honden vertonen soms weinig tot geen symptomen en worden zo snel gevaarlijke dragers.
  • Haakwormen: Haakwormen danken hun naam aan de kleine haakjes aan hun “mond”. Hierdoor kunnen ze zich vastzuigen in de darmwand, waar ze zich voeden met het bloed van uw hond. Een besmetting met haakwormen veroorzaakt vaak vermoeidheid en bloederige diarree bij uw hond, maar ook vermagering is een teken. Overigens kan haakworm ook via de huid binnenkomen en niet alleen via orale besmetting.

Naast de genoemde soorten wormen zijn er nog vele andere varianten en subtypes die uw viervoeter kunnen besmetten. Al deze wormsoorten kunnen worden opgespoord met een fecesmonster. Als u een wormbesmetting bij uw hond vermoedt, moet u daarom zo snel mogelijk naar uw dierenarts gaan.

De worm is gevonden. Hoe vaak moet u uw hond ontwormen?

Of het nu om de drie maanden gaat of om 24 uur – de optimale toediening van een ontwormingsbehandeling is zeer omstreden. Als vuistregel kunt u zich oriënteren op de activiteit van uw hond: Een hond die vaak buiten is, veel snuffelt en de neiging heeft om etensresten en dergelijke tijdens zijn wandeling in te ademen, moet vaker wormen bestrijden dan een hond die onderweg niet geïnteresseerd is in voedsel.

Chemische ontworming is echter niet zonder problemen! Het tast de maag- en darmflora van uw viervoeter aan. Dit kan uw hond niet alleen ongemak bezorgen, maar hem zelfs vatbaarder maken voor ziekteverwekkers en zijn immuunsysteem op lange termijn verzwakken. Dit komt omdat de chemische ingrediënten bedoeld zijn om organismen te doden en niet iets wat uw hond moet eten als dagelijkse traktatie.

Laat u niet misleiden door het woord “kuur”, want een ontwormingskuur helpt niet preventief! Een hond die net ontwormd is, is niet automatisch immuun voor wormen. Het kan korte tijd later weer aangetast worden. U moet uw hond dus alleen ontwormen als hij acuut is aangetast en nooit als profylactische maatregel.
lopende hond

Chemische ontworming voor honden? Natuurlijke preventie!

Ook al heeft een ontwormingskuur veel nadelen: Als een hond eenmaal besmet is met wormen, moet u altijd een dierenarts raadplegen en een ontwormingskuur geven.

Om uw hond voor te bereiden op mogelijke wormbesmettingen, moet u de darmflora van uw hond versterken.

Een gezond maagdarmkanaal of een goede spijsvertering biedt een goede bescherming tegen ziekteverwekkers en indringers.

Het is waarschijnlijk voor iedereen duidelijk dat het spijsverteringskanaal verantwoordelijk is voor de opname van voedingsstoffen en vloeistoffen. Maar dat het een belangrijke bijdrage levert aan het immuunsysteem van onze hond wordt vaak vergeten. Het maagdarmkanaal staat in direct contact met stoffen en organismen uit de buitenwereld. Zonder een geschikte verdediging en barrièrefunctie zou dit absoluut fataal zijn. Het is goed dat we kunnen helpen!

De juiste voeding voor een sterk maagdarmkanaal

De beste manier om de spijsvertering van uw hond te versterken is met hondenvoer van hoge kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit van het voer, hoe beter het de spijsvertering en de darmflora van uw hond kan versterken. Het is belangrijk te weten waar uw hondenvoer zijn eiwitbronnen vandaan haalt. Als u een voeding geeft met een vleesgehalte, bestaat de kans dat het vlees afkomstig is van dieren die op fabrieksboerderijen zijn gefokt. In dit geval zijn er zeker veel antibiotica gevoerd, die de darmflora van uw hond kunnen aantasten. Vlees van dieren die voor dierenwelzijn worden gehouden, wordt vaak zonder veel antibiotica grootgebracht en is daarom beter voor de darmen van uw hond. Met vegetarisch hondenvoer of hondenvoer gemaakt van insecten wordt dit probleem volledig geëlimineerd.

Een belangrijk bestanddeel van hondenvoer zijn voedingsvezels. Dit zit vooral in plantaardig voedsel zoals granen, fruit en groenten. De darmbacteriën van uw hond zijn dol op vezels! Ze gebruiken het om de darmflora te versterken en uw hond te helpen met de spijsvertering. Deze ondersteunende vezels worden “prebiotica” genoemd. Deze prebiotica zijn bijvoorbeeld appels, aardappelen, psyllium en wortelen.

Naast prebiotica zijn er ook probiotica! Je hebt waarschijnlijk gehoord van probiotische melkproducten. Deze bevatten bijvoorbeeld melkzuurbacteriën en andere micro-organismen die zich in de darm vestigen. Ze kunnen de barrièrefunctie van de darm versterken en ziekteverwekkers op afstand houden. Uw dierenarts kan u ook meer gedetailleerde informatie geven over probiotica!

Wat u nog meer kunt doen om de darmflora van uw hond te versterken

Door uw hond de juiste voeding te geven, zorgt u voor een gezonde darmflora. U kunt uw hond ook ondersteunen met de volgende dingen. Het magische woord hier is: Een evenwichtige hond is een gelukkige hond!

  • Drink genoeg! Zorg ervoor dat je hond genoeg drinkt. Het is beter om een blik teveel in de waterbak te werpen om ervoor te zorgen dat je pelsneus altijd genoeg water ter beschikking heeft. Vooral in de zomer kan het water gemakkelijk opraken.
  • Creëer een evenwicht! Vermijd stressvolle situaties voor uw hond. Maar wees voorzichtig, het moet ook niet te saai zijn. Na verloop van tijd zul je zeker een goed evenwicht vinden tussen spannende wandelingen, speelsessies en rustperiodes.
  • Grote wandelingen! Frisse lucht bevordert de bloedsomloop en versterkt de weerstand van uw hond en van uzelf. Ze zijn ook een geweldige manier om uw hond mentaal en fysiek actief te houden.
  • Ga vroeg naar uw dierenarts! Ziekten kunnen de darmen van uw hond net zo snel aantasten als (verkeerde of te veel) medicijnen of verkeerde voeding. Als uw hond zijn eten niet verdraagt, verander dan zijn dieet in overleg met uw dierenarts.

De darmflora van uw hond in balans houden: goed gesterkt is het halve werk!

Wormplagen zijn niet te versmaden. Als u vermoedt dat uw hond besmet is, moet u dringend naar de dierenarts gaan en hem laten ontwormen. U moet dit echter niet om de paar weken doen. Dierenartsen adviseren elke drie maanden te ontwormen. Ontwormen is een chemische cocktail die de darmflora van uw hond aantast en hem nog vatbaarder kan maken voor ziekten. Daarom is goede preventie veel belangrijker: een sterke darmflora kan uw hond ondersteunen bij een wormbesmetting. Met de juiste voeding, een evenwichtige dagelijkse routine en voldoende preventie kunt u uw viervoeter optimaal ondersteunen.